facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΣΕΕ αντιτίθεται στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό

Αντίθετη στις προτάσεις για το ασφαλιστικό και στον αυθαίρετο, όπως αναφέρει, υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

«Η ΕΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται τις εξαιρέσεις ως βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο, ούτε θα δεχθεί να πληρώσουν το "μάρμαρο" για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι νέοι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς», δηλώνει σήμερα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΕΣΕΕ, οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνοψίζονται ως εξής:
 
1. Για τους νέους επιστήμονες:
Θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) αντί για τα 586 ευρώ, με πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πιο αναλυτικά:

- Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του θα προβλέπεται καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 ευρώ (το 14% των 468 ευρώ).
- Για τα επόμενα 3 χρόνια θα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς στα 79,56 ευρώ, (17% των 468 ευρώ).

2. Για τους ανέργους:
- Θα υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
- Θα δρομολογηθεί οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
 
3. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:
Τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα ανέλθουν στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% (συνολική επιβάρυνση 20%) θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το «μπλοκάκι» υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
 
4. Για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΣΕΕ προωθείται η κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, καθώς μέχρι το συγκεκριμένο εισόδημα οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες:

* για ετήσιο εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ, θα επιβάλλεται «κόφτης» εάν οι εισφορές 20% (κλάδος σύνταξης) επί του φορολογητέου εισοδήματος υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%,
* αντίστοιχα, για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ο «κόφτης» θα μπαίνει προκειμένου οι νέες εισφορές να μην υπερβαίνουν τις παλαιές πάνω από 20%,
* για τα ποσά έως 40.000 ευρώ η αύξηση επί της σημερινής καταβαλλόμενης εισφοράς δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 30%.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει, τέλος, απογοήτευση για τον επιχειρούμενο διαχωρισμό των εργασιακών ομάδων σε επιστημονικές, αγροτικές και επαγγελματικές, που δημιουργούν αχρείαστους κοινωνικούς αυτοματισμούς.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΣΕΕ αντιτίθεται στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό "

«'Οχι» από την τρόικα στην παράταση της απόσυρσης ΙΧ

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ το 2016 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia η τρόικα δεν αντιμετωπίζει θετικά την παράταση του μέτρου και για αυτό τον λόγο δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή σε κάποιο νομοσχέδιο η σχετική τροπολογία.

Ειδικότερα όπως ανέφεραν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο Enikonomia η τρόικα αντιδρά στην συνέχιση του μέτρου της απόσυρσης το οποίο συνεχίζεται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Από την άλλη μεριά το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να τους μεταπείσει ώστε να δοθεί έστω και μια μικρή παράταση του μέτρου έως τα μέσα του 2016 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει στα τεχνικά κλιμάκια το μέτρο της απόσυρσης έχει αυξήσεις τις πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων όπως επίσης και τα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σε περίπτωση πάντως που υπερισχύσει η άποψη της τρόικας και δεν συνεχιστεί το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων φέτος τότε τα χαρτιά της απόσυρσης που έχουν στην κατοχή τους τόσο οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων όσο και οι εμπορίες αυτοκινήτων θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016 και για αυτοκίνητα που έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia τα έσοδα στα τελωνεία της χώρας έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει τον Ιανουάριο καθώς καμία εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων δεν εκτελωνίζει οχήματα με την ελπίδα πως θα ισχύσει το μέτρο της απόσυρσης και το 2016 ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερο Τέλος Ταξινόμησης

real
Διαβάστε Περισσότερα » "«'Οχι» από την τρόικα στην παράταση της απόσυρσης ΙΧ"

Αλεξιάδης: Καμία νέα φορολόγηση στη ναυτιλία και τους αγρότες

Το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα αναφορικά με την οικονομία και τη φορολογική πολιτική, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» με θέμα τη ναυτιλία. 

Ο υπουργός αναφερόμενος στα θέματα της φορολογίας, έκανε σαφές ότι δεν σχεδιάζεται καμία νέα φορολόγηση, ούτε για τη ναυτιλία ούτε για τους αγρότες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει σαφή θέση και σχέδιο για το τι θα κάνει το επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει plan b.

«Εμείς θέλουμε να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, διότι θέλουμε να τελειώσει και να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος και να δούμε μπροστά μας την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θέλουμε η χώρα να λειτουργεί υπό πίεση» τόνισε ο ίδιος.


Αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται με τα θέματα της φορολόγησης στη ναυτιλία
, πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριο για τη φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι το εάν επηρεάζεται η όχι ανταγωνιστικότητα της.

«Όποιοι έρχονται και λένε για αύξηση της φορολογίας της ναυτιλίας πρέπει να μας απαντήσουν-αύξηση της φορολογίας μέχρι ποιο σημείο -γιατί αν η φορολογία της ναυτιλίας στην Ελλάδα περάσει από ένα επίπεδο και πάνω που αντέχει η ανταγωνιστικότητά της Ελληνικής ναυτιλίας, τότε εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα και δεν γίνεται με κίνητρο να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα γιατί θα χάσουμε και αυτά που έχουμε» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι η ναυτιλία έπαιζε και παίζει κυρίαρχη θέση και η κυβέρνηση θέλει να την ενισχύσει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φέρει οποιεσδήποτε φορολογικές η άλλες ρυθμίσεις που θα δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητά της με άλλες χώρες και άλλους κλάδους.

Εάν δείτε τα φορολογικά στοιχεία της ναυτιλίας από το 2013 έως το 2015 είναι αυξημένα τόνισε και πρόσθεσε ότι σε επίπεδο Ευρώπης θα πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει μία συζήτηση για τα θέματα ανταγωνισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε, «ότι εδώ έχουμε το εξής παράδοξο, χώρες που μας κουνούν το δάχτυλο για τη φοροδιαφυγή και τον φορολογικό ανταγωνισμό, όταν μελετήσεις προσεκτικά τις φορολογικές διατάξεις που έχουν στο χώρο της ναυτιλίας, θα δεις ότι οι χώρες αυτές που κατηγορούν την Ελλάδα για ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, έχουν σε ειδικές φορολογίες ευνοϊκότερες διατάξεις από ό,τι η Ελλάδα».

Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία του Αυγούστου είπε ότι αυτή βάση τις βάσεις για την πολυπόθητη φορολογική σταθερότητα η οποία είναι και βασική πολιτική της κυβέρνησης. «Με το νόμο 4336 είναι σαφές το τι θα γίνει πότε και πως και αυτό στα θέματα φορολογίας δημιουργεί ένα περιβάλλον φορολογικής σταθερότητας και δεν υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Καμία νέα φορολόγηση στη ναυτιλία και τους αγρότες "

«Φρένο» στις ομαδικές απολύσεις στην Softex

Την απόρριψη του αιτήματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας για ομαδικές απολύσεις, αποφάσισε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο, ύστερα από σχετική εισήγηση της περιφερειακής αρχής. Η περιφερειακή αρχή έφερε το θέμα προς συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στο περιφερειακό συμβούλιο μετά τη συνάντηση της, με το σωματείο των εργαζομένων και την Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Στην συνάντηση με το σωματείο, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων για συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Η ίδια κατά την εισήγησή της, τόνισε ότι η περιφέρεια Αττικής δεν καταδικάζει απλά τη στάση της πολυεθνικής, αλλά δηλώνει ρητά και προς κάθε κατεύθυνση την πλήρη αντίθεση της στο κλείσιμο του εργοστασίου και στην απώλεια έστω και μιας θέσης εργασίας, ώστε να μην προστεθούν οι περίπου 150 εργαζόμενοι της Softex στις λίστες των ανέργων.
«Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα που διαθέτουμε, ώστε το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να διασφαλίσουν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα. Δηλώνουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνουν. Το εργοστάσιο της Softex πρέπει να λειτουργήσει. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από τα κέρδη και τα σχέδια των πολυεθνικών», τόνισε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κατά την εισήγησή της για απόρριψη του αιτήματος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας για ομαδικές απολύσεις.
Νωρίτερα την απόφαση αυτή αιτιολόγησε σημείο - σημείο, βάση διατάξεων των σχετικών νόμων ο Γ.Κ. Φούρλαρης από τη γενική διεύθυνση Ανάπτυξης της περιφέρειας, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: ότι η
«Διαδικασία ομαδικών απολύσεων» απαιτεί 20ήμερη προθεσμία διαβουλεύσεων μεταξύ των εργαζομένων και του εργοδότη, όπου στην περίπτωση της ύπαρξης συμφωνίας οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας και ισχύουν, αφού περάσουν δέκα ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού στην περιφερειάρχη ή τον υπουργό Εργασίας κατά περίπτωση…
«Ομαδικές απολύσεις που γίνονται κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου αυτού είναι άκυρες».
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του ν. 1387/1983 η διενέργεια ομαδικών απολύσεων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία του εργοδότη και των εργαζομένων, εξαρτάται από την παροχή ή μη έγκρισης από την αρμόδια διοικητική αρχή, η οποία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην σχετική απόφαση του εργοδότη με βάση
α) τις συνθήκες της αγοράς εργασίας,
β) την κατάσταση της επιχείρησης και
γ) το συμφέρον της εθνικής οικονομίας (βλ. ΑΠ 1541/2011).
Επειδή σε συνάντηση του σωματείου εργαζομένων με την περιφέρεια την 25-01-2016 δηλώθηκε ότι η διαβούλευση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα και υπήρξε διαφωνία των εμπλεκόμενων μερών, οι δε εργαζόμενοι δήλωσαν με την από 25-01-2016 ανακοίνωσή τους ότι απορρίπτουν κάθε πρόταση της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις και το κλείσιμο της επιχείρησης. Για τους λόγους αυτούς απορρίπτεται το αίτημα της εταιρείας.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "«Φρένο» στις ομαδικές απολύσεις στην Softex"

Στο ΣΤΕ προσέφυγαν οινοποιοί για τον ΕΦΚ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι απασχολούμενοι στον χώρο του οίνου και ζητούν με προσωρινή διαταγή και απόφαση αναστολής, να «παγώσει», αλλά και να ακυρωθεί η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί.

Υποστηρίζουν ότι η επιβολή ΕΦΚ είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.
Οι απασχολούμενοι στο χώρο του οίνου αναφέρουν ότι ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).
Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο «τελικό προϊόν». Δηλαδή, νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το «τελικό προϊόν» υπάρχει και αποθηκεύεται τον μήνα Δεκέμβριο και παράλληλα, φορολογείται, ενώ θα διατεθεί τον επόμενο έτος.
Με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το «τελικό προϊόν» που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ.
Ακόμη, αναφέρουν ότι στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού, πρέπει να προστεθούν, κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η επιβολή ΕΦΚ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της φορολογικής ισότητας, της αναδρομικότητας του φορολογικού νόμου, της καθολικότητας του φόρου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του φορολογούμενου, ενώ προσβάλει την επαγγελματική ελευθερία των οινοποιών, αλλά την ίδια στιγμή παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣΤΕ προσέφυγαν οινοποιοί για τον ΕΦΚ"

Σρέντερ: Η Ελλάδα δεν θέλει να ηγηθεί της φύλαξης των συνόρων

«Έχει σχεδόν τελειώσει η υπομονή με την Ελλάδα» για το προσφυγικό, διεμήνυσε, μιλώντας σε φόρουμ, ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ.

«Θα περιμένουμε μερικές εβδομάδες ακόμη και μετά ενδεχομένως θα πρέπει να σκεφτούμε για την λήξη των άλλων μέτρων», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μία αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων», πρόσθεσε, τονίζοντας πως η χώρα έχει επαναπαυτεί στην κρίση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σρέντερ: Η Ελλάδα δεν θέλει να ηγηθεί της φύλαξης των συνόρων "

Οικονομικοί εισαγγελείς: Δέσμευσαν περιουσιακά στοιχεία 24 καταθετών της λίστας «Μπόργιανς»

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του αδικήματος της φοροδιαφυγής ακόμη και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν για εξηγήσεις καταθέτες της λίστας «Μπόργιανς» αλλά και εκείνης που αποκαλείται «λίστα χαρτοφυλακίων». Εν τω μεταξύ, ήδη προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων 24 καταθετών της πρώτης λίστας – «Μπόργιανς» - που εστάλη πρόσφατα στις ελληνικές αρχές από το κρατίδιο Ρηνανίας- Βεσφαλίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη λίστα Ρηνανίας οι ελεγχόμενοι έχουν καταθέσεις που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φθάνουν ως τα 12 εκατ.

Με σκοπό να φέρουν στα άδεια κρατικά ταμεία περί τα 100 εκατ. ευρώ – αυτό είναι το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί αν οι ελεγχόμενοι καταθέτες πληρώσουν – το ειδικό κλιμάκιο των εισαγγελέων που έχει αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό αφορολόγητου και μαύρου χρήματος, εντείνει τους ελέγχους του και έχει ήδη ταυτοποιήσει το σύνολο σχεδόν των λογαριασμών για τους 10.500 καταθέτες της λίστας της Ρηνανίας- Βεσφαλίας.

Το κλιμάκιο των εισαγγελέων «τρέχει» τις εν λόγω έρευνες, υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη - αποτελείται από τους εισαγγελείς Ιωάννη Δραγάτση, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργο Καλούδη και Χρήστο Ντζούρα.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι οικονομικοί εισαγγελείς σε αρκετές περιπτώσεις διαπίστωσαν μεγάλες καταθέσεις και μικρές φορολογικές δηλώσεις. Έτσι, αποφάσισαν να καλέσουν τους πρώτους καταθέτες με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Κάποιοι από αυτούς καλούνται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή και κάποιοι άλλοι ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σκοπός είναι να καταβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα από τους καταθέτες που δεν έχουν δηλώσει τα χρήματά τους και να αποφευχθεί – αφού -πληρώσουν - εμπλοκή τους με την ποινική Δικαιοσύνη. Στο πνεύμα αυτό για ορισμένους από τους ελεγχόμενους έχει ξεκινήσει παράλληλα και η διαδικασία της δέσμευσης κάθε περιουσιακού τους στοιχείου.

Μάλιστα, οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ενταθούν, σύμφωνα με πληρηφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων θα αίρεται μόνο για όσους πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα που τους θα τους καταλογιστούν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων αποστέλλονται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον εκατό κλήσεις προς ελεγχόμενους προκειμένου εκείνοι να δώσουν εξηγήσεις για τον τρόπο απόκτησης των χρημάτων τους. Οι κλήσεις αποστέλλονται τόσο σε καταθέτεις της λίστας Ρηνανίας- Βεσφαλίας, όσο και σε καταθέτες της «λίστας των χαρτοφυλακίων» η οποία περιλαμβάνει καταθέτες που αγόρασαν ομόλογα αλλοδαπού δημοσίου, κυρίως ΗΠΑ και Γερμανίας και στη συνέχεια τα έβγαλαν στο εξωτερικό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονομικοί εισαγγελείς: Δέσμευσαν περιουσιακά στοιχεία 24 καταθετών της λίστας «Μπόργιανς»"

ΓΕΝΟΠ: Επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά του ασφαλιστικού

Την πραγματοποίηση 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, αποφάσισε ομόφωνα απόψε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Η ομοσπονδία αποφάσισε, επίσης, συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ της 4ης Φεβρουαρίου και στο Παναττικό Συλλαλητήριο στις 3 Φεβρουαρίου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ: Επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά του ασφαλιστικού"

Απέναντι από την κυβέρνηση και η ΕΣΕΕ για το ασφαλιστικό

Η ΕΣΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν αποδέχεται τις εξαιρέσεις ως βελτιωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σχέδιο, ούτε θα δεχθεί να πληρώσουν το «μάρμαρο» για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., οι νέοι έμποροι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της αγοράς.

Οι βελτιωτικές προτάσεις της Κυβέρνησης, αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, συνοψίζονται σε 4 σημεία τα οποία εξειδικεύονται ως εξής:

1. Για τους νέους επιστήμονες:

Θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών τα 468 ευρώ (80% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ) αντί για τα 586 ευρώ, με πενταετή περίοδο σταδιακής αναπροσαρμογής των μηνιαίων ασφαλίστρων, η οποία χωρίζεται σε δύο περιόδους.

Πιο αναλυτικά:

- Για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος και για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησής του θα προβλέπεται καταβολή μηνιαίας εισφοράς 65,52 ευρώ (το 14% των 468 ευρώ).
- Για τα επόμενα 3 χρόνια θα προβλέπεται αύξηση της εισφοράς στα 79,56 ευρώ, (17% των 468 ευρώ).
2. Για τους ανέργους:
- Θα υπάρχει απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.
- Θα δρομολογηθεί οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.
3. Για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»:
Τα μηνιαία ασφάλιστρα για τον κλάδο σύνταξης θα ανέλθουν στο 6% αντί της αρχικής πρότασης που προέβλεπε 6,5%. Το υπόλοιπο 14% (συνολική επιβάρυνση 20%) θα επιβαρύνει τον εργοδότη, στις περιπτώσεις που το «μπλοκάκι» υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.
4. Για τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται η ΕΣΕΕ προωθείται η κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, καθώς μέχρι το συγκεκριμένο εισόδημα οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στις δέκα προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει και αναμένει τις ποσοτικές προβολές του Υπουργείου στις προτάσεις του.

1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.
2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».
3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
8. Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
9. Να υπάρξει ποσοτικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απέναντι από την κυβέρνηση και η ΕΣΕΕ για το ασφαλιστικό"

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Σένγκεν για διάστημα δύο ετών

To ενδεχόμενο αναστολής της συνθήκης Σένγκεν, με παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για διάστημα μέχρι δύο έτη, άφησε σήμερα ανοικτό η Νατάσα Μπερτρό, εκπρόσωπος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης, σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. Η κυρία Μπερτρό είπε ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν, εάν και όταν χρειαστεί. Σημείωσε ότι προς το παρόν δεν συντρέχουν οι λόγοι, ωστόσο προέβλεψε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις θα αυξηθούν και ως εκ τούτου θα συντρέξουν οι λόγοι για την λήψη μέτρων για την διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας προκειμένου να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο.

Ειδικότερα η κυρία Μπερτρό ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκενν από τις μεταναστευτικές πιέσεις. Σε ερώτηση για το πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η κυρία Μπερτρό απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Ωστόσο εκτίμησε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά δείχνοντας εμμέσως την Ελλάδα.
Επικαλέστηκε δε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, για να επισημάνει ότι και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

Η Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου του Επίτροπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναγνώρισε τα προβλήματα που υφίστανται στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, τονίζοντας την αδυναμία προώθησης της διαδικασίας επαναπατρισμού από την Ελλάδα για Πακιστανούς και Μαροκινούς μετανάστες, που δεν μπορούν να αιτηθούν επιτυχώς άσυλο σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης Σενγκεν, συμπληρώνοντας όμως πως η Επιτροπή ετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν δύο προβληματικοί άξονες στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική -ένας ενδογενής και ένας εξωγενής- που δίνουν τροφή στα αρνητικά σχόλια των επικριτών της Ελλάδας.

Αρχικά, μεγάλο μέρος της κριτικής προς την Ελλάδα προέρχεται από το γεγονός πως δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής (hot spots), τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε συνεργασία με τον οργανισμό UNHCR των Ηνωμένων Εθνών, χωρητικότητας 50.000 ατόμων και, τέλος, η ολοκλήρωση των συμφωνιών επαναπατρισμού των παράτυπων οικονομικών μεταναστών.

Προς το παρόν, έχει ολοκληρωθεί ένα κέντρο υποδοχής και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αναμένεται να υλοποιηθούν στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της συμφωνίας με την Τουρκία από την πλευρά της Ιταλίας, που εμποδίζει την εκταμίευση των τριών δισ. ευρώ, τα οποία είναι στόχος να διατεθούν για την υποστήριξη των προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας τους, με στόχο την αποτροπή της μετακίνησής τους στην Ευρώπη.

Η θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι μέσω διακρατικής χρηματοδότησης, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της Σένγκεν για διάστημα δύο ετών"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την άρνησης τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, ανακοίνωσαν οι αγρότες, που συνεδρίασαν την Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας και στη Σίνδο.

Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και τελωνείων για περισσότερες ώρες, αποφάσισε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση 28 αγροτικών μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας. Οι αγρότες στη Σινδο, ανακοίνωσαν και αυτοί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και συζήτηση με τον πρωθυπουργό από μηδενική βάση.

Υπολογίζεται πως σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στα μπλόκα πάνω από 10 χιλιάδες τρακτέρ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες"

Το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή για τις «εργολαβίες» στον ΟΛΠ

Για κυκλικότητα στη συμμετοχή των υποψηφίων αναδόχων, όπου συγκεκριμένος αριθμός αυτών, ήτοι τρεις συνολικά, συμμετείχε κάθε φορά στη διαδικασία επιλογής κάνει λόγο το πόρισμα του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή και αφορά την «παραγωγή μικρών έργων της ΟΛΠ Α.Ε. της περιόδου 2001-2004». 

Όπως αναφέρει το πόρισμα (σελ.28), προκειμένου να διαπιστωθεί ποια ήταν η μέση χορηγούμενη έκπτωση για οικοδομικά-κτηριακά έργα προϋπολογισμού μέχρι 80.000 ευρώ (αντιστοίχου των ελεγχόμενων έργων), κατά τη χρονική περίοδο 2001-2004, το Κλιμάκιο Ελέγχου συγκέντρωσε στοιχεία για αντίστοιχα έργα της εν λόγω περιόδου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στο πόρισμα, οι εκπτώσεις στα έργα κυμαίνονται από 1,85% έως και 80,42%, με μέση έκπτωση 22,89%.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα πατώντας εδώ...


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή για τις «εργολαβίες» στον ΟΛΠ"

Πλήρη απόσυρση του ν/σ ζητούν οι αγρότες της Νίκαιας

Σε ανακοίνωση σχετική με τις αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην πανελλαδική αγροτική σύσκεψη της Νίκαιας προέβησαν οι συμμετέχοντες σε αυτή.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Η πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Γενάρη στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 37 μπλόκα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, χαιρετίζει τον πανελλαδικό αγωνιστικό ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών. Όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην καταιγίδα του ασφαλιστικού, του φορολογικού κ.ά. Τους δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα έχουν στήσει μπλόκα σ’ όλη τη χώρα. Καλούμε όσους συναδέλφους δεν έχουν βγει ακόμα στον αγώνα να συστρατευτούν μαζί μας για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρά τα μπλόκα.

Βγήκαμε στους δρόμους ν’ αγωνιστούμε για την επιβίωσή μας. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική που θέλει να μας ξεπαστρέψει, να μας πετάξει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ. Για να μην περάσουν τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα του τρίτου μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους συνεταίρους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με άλλα κόμματα. Αυτά τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά μας επιτίθεται, εξακοντίζοντας εναντίον μας όχι μόνο συκοφαντίες, βρισιές και χυδαιότητες περί φοροδιαφυγής, αλλά και χημικά. Κι ύστερα μας καλεί σε συναντήσεις και σε «διάλογο».

Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα ενός «διαλόγου» που δεν θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στο καθένα από τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα που αποφασίσαμε. Καμιά συνάντηση αν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό, αν δεν καταργηθεί η φορολογία από το πρώτο ευρώ και των τεκμήρια διαβίωσης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πλήρη απόσυρση του ν/σ ζητούν οι αγρότες της Νίκαιας"

ΠΑΣΟΚ: Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με την υπόθεση Σπίρτζη - ΟΛΠ;

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τα στοιχεία έκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που περιγράφουν προβληματικές διαδικασίες στην ανάθεση έργων στον ΟΛΠ με εμπλοκή εργολάβων μεταξύ των οποίων και του σημερινού υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ζητά το ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Αρβανιτίδης επικαλούνται στην ερώτησή τους το δημοσίευμα των «Νέων» και ζητούν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι θα πράξει αναφορικά με τις ευθύνες που αποδίδονται στον υπουργό του.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

Θέμα: Προβληματικές διαδικασίες στην ανάθεση έργων του ΟΛΠ

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», υπάρχει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στην οποία περιγράφονται προβληματικές διαδικασίες στην ανάθεση έργων του ΟΛΠ προς συγκεκριμένους εργολάβους, μεταξύ των οποίων και ο νυν Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, την περίοδο 2001-2004.

Γεγονότα σαν κι αυτό καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για ένταξη όλων των δημοσίων έργων και μελετών στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) τα οποία έχουν εξαιρεθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

Α) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης όλων των δημοσίων έργων και μελετών στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ);

Β) Με βάση τη σχετική έκθεση προκύπτουν ευθύνες για τον κ. Σπίρτζη; Αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε;

Γ) Αιτείται η κατάθεση της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης έργων από τον ΟΛΠ την περίοδο 2001-2004.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γιώργος Αρβανιτίδης
Βασίλης Κεγκέρογλου»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με την υπόθεση Σπίρτζη - ΟΛΠ;"

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το α' εξάμηνο του '15 «κόστισε» στην χώρα

«Είναι η εφαρμογή ανόητε!» αυτό λέει στην ουσία το εισαγωγικό σημείωμα της νέας έκθεσης του Γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού επισημαίνοντας πως «σημασία έχει τώρα η εφαρμογή του νέου μνημονίου με όσες βελτιώσεις είναι ακόμα δυνατές. Αν αποτύχει, τότε η επιστροφή στην ανάπτυξη διακυβεύεται».

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι το 2016 πρέπει να διαφέρει από το 2015 ενώ δεν αφήνουν περιθώρια ερμηνειών για τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η διακυβέρνηση κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.  «Γεγονός είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια διαδικασία πολιτικής προσαρμογής που, παρ’ όλο που βελτίωσε ορισμένους στόχους (πχ στα πρωτογενή πλεονάσματα), κόστισε στη χώρα και περιέπλεξε τα προβλήματα.

Επίσης, εκφράζουν ανησυχία για δημιουργία δημοσιονομικού κενού εντός του 2016 και ανάγκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων αναφέροντας πως «οι καθυστερήσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί με τη θέσπιση νομοσχεδίων που εκκρεμούν εξ αναβολής από το 2015 καθώς δεν συνδέθηκαν με πακέτα προαπαιτούμενων δημιουργούν ήδη κάποιες ανησυχίες καθώς πολλά από τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016. Κυρίως προέρχονται από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο. Επίσης προέρχονται από τις εκκρεμείς παρεμβασεις στο φορολογικό νομοσχέδιο (ενοίκια, αγρότες, νέα κλίμακα κλπ), αλλά και από τις εφαρμοστικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλιστεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό, οι συντάκτες επισημαίνουν:

«Με τα σημερινά του χαρακτηριστικά το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο όπως έχουν επισημάνει από καιρό οι ειδικοί» και προσθέτουν «Κατά πρώτη εκτίμησή μας, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συνιστούν ένα πολιτικά επώδυνο (για την ίδια και την αντιπολίτευση) βήμα διόρθωσης του συστήματος (βλ. επόμενα τμήματα). Αν εφαρμοσθούν σωστά, επιφέρουν μερικές διορθώσεις στη σημερινή κατάσταση:

- Εξορθολογίζουν εν πολλοίς το σύστημα (αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, βαθμιαία έστω κατάργηση πρόωρων συντάξεων, επανεξέταση ποσοστών αναπλήρωσης, οροφές στις διπλές συντάξεις κλπ).

- Μειώνουν δυνητικά το «λειτουργικό» (= γραφειοκρατικό) κόστος ενοποιώντας Ταμεία (βλ. όμως πιο κάτω επιφυλάξεις), το κάνουν διαφανέστερο (ενιαιοποιώντας π.χ. τα κριτήρια συνταξιοδότησης), υπό όρους αποτελεσματικότερο (ως προς τα έσοδα), εν μέρει δικαιότερο καθώς επιβαρύνουν λιγότερο τους χαμηλοσυνταξιούχους (εν μέρει διότι π.χ. από την άλλη πλευρά ευνοεί του σημερινούς συνταξιούχους σε βάρος των σημερινών απασχολούμενων), συμβάλλουν εν μέρει στη βιωσιμότητα μειώνοντας τη συνταξιοδοτική δαπάνη και
αυξάνοντας τα έσοδα.

Τέλος, η νέα «αρχιτεκτονική» του συνταξιοδοτικού συστήματος που επαναφέρει και συμπληρώνει τις ρυθμίσεις νόμου 3863/2010 (νόμου Λοβέρδου)15 αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση. Και, οπωσδήποτε, η επάνοδος της χώρας στην ομαλότητα έχει προτεραιότητα.

Αυτή η κατ’ αρχάς θετική αξιολόγηση δεν μας εμποδίζει όμως να διακρίνουμε συζητήσιμες επιλογές και πιθανές αρνητικές παρενέργειες και, κυρίως, τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία ορισμένων επιλογών, ούτε ότι ορισμένες ρυθμίσεις εκπέμπουν λάθος μηνύματα
(π.χ. η «προσωπική διαφορά»). Βέβαια, σε ένα πολύπλοκο σύστημα, κάθε παρέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο μπορεί να έχει και δυσμενείς επιπτώσεις σε άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, οι σημερινές συντάξεις επιτρέπουν τη στήριξη των νέων ανέργων στο πλαίσιο της οικογενειακής αλληλεγγύη».

Οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για «διασφάλιση των σημερινών συντάξεων» δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες

«Η συμβατική οικονομική ανάλυση υποδείχνει ακόμα πιθανές αρνητικές παρενέργειες διαφόρων μέτρων. Για παράδειγμα, οι υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε μια εποχή γενικότερων αυξήσεων της φορολογίας μπορεί να επιβραδύνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη και επομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον ανατρέποντας τις προβλέψεις για ρυθμούς μεγέθυνσης στις οποίες βασίζεται η εκτίμηση της βιωσιμότητας!» αναφέρουν σε άλλο σημείο και προσθέτουν « Επίσης, μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω κίνητρα για απόκρυψη αποδοχών, να αυξήσουν τη μαύρη εργασία και εν τέλει να μην επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα υπερασπισθεί «κεκτημένα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε βάρος των σημερινών απασχολούμενων (π.χ. στους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών)». Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, υποστηρίζουν: « Οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού για «διασφάλιση των σημερινών συντάξεων» δύσκολα υποκρύπτουν τις απώλειες των σημερινών απασχολούμενων και επόμενων γενεών συνταξιούχων. Εκτός τούτου είναι αμφίβολο αν μπορούν να τηρηθούν μετά από 2-3 χρόνια!»

Ίσως χρειαστεί νέα ρύθμιση του ασφαλιστικού

Οι συντάκτες εκφράζουν ευθέως αμφιβολίες για την δραστικότητα του ασφαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε ακόμα το ερώτημα αν η μεταρρύθμιση λύνει και σε ποιο βάθος χρόνου το ασφαλιστικό ή αν θα χρειασθεί νέα μεταρρύθμιση σε μερικά χρόνια μεταξύ άλλων και λόγω των δημογραφικών εξελίξεων δηλαδή του γεγονότος ότι η κοινωνία μας γηράσκει γρήγορα και λόγω των κινδύνων φτωχοποίησης».

Τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα


Καταπέλτης είναι τα στοιχεία και για την φορολογική διοίκηση καθώς παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτοξευτεί παρουσιάζοντας από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο 2015 ρυθμό ανόδου 1 δισ. ευρώ το μήνα! «Η απότομη άνοδος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων είναι κακός οιωνός για το επόμενο διάστημα, καθώς οι υποχρεώσεις των πολιτών προς την εφορία αυξάνονται» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι οι παράγοντες που περιόρισαν τις επιπτώσεις των capital controls και της «γενικότερης αναστάτωσης» του πρώτου επταμήνου του 2015 ήταν:

- η δυναμική που είχε αποκτήσει η ελληνική οικονομία κατά το 2014 (που μεταφέρθηκε και στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015), η ευνοϊκή χρονικά συγκυρία κυρίως λόγω του τουρισμού (ο οποίος και το 2015 κατέγραψε εντυπωσιακή επίδοση), και ο φόβος κυρίως των καταθετών για πιθανές απώλειες που τους οδήγησε σε αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (πχ αυτοκίνητα)».

Η κυβέρνηση μεταθέτει το τίμημα στο μέλλον

Σε άλλο κεφάλαιο ειδικά για το ασφαλιστικό αναφέρεται πως « από τη μία πλευρά η κυβέρνηση με τη σταδιακή μείωση της προσωπικής διαφοράς μεταθέτει το τίμημα στο μέλλον, με ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου ότι η οικονομική μεγέθυνση θα καλύψει τις μειώσεις που θα επέλθουν. Από την άλλη πλευρά είναι θετική η προσπάθεια της κυβέρνησης για οροφές στις διπλές συντάξεις και για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων».

Οι συντάκτες ξεκαθαρίζουν ότι το προωθούμενο σχέδιο δεν οδηγεί στην ανταποδοτικότητα των εισφορών – παροχών και συνεπώς υποκαθορίζει τα κίνητρα για εργασία. «Η αρχή της ανταποδοτικότητας δεν επιτυγχάνεται όταν προστατεύονται κυρίως όσοι έχουν χαμηλές αποδοχές και λίγα χρόνια ασφάλισης. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων της κυβέρνησης με τους κλιμακούμενους συντελεστές δημιουργεί κίνητρα περαιτέρω αύξησης της μαύρης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής αλλά και της φοροδιαφυγής» αναφέρουν για να συνεχίσουν «Υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν εμπόδια στη μείωση της ανεργίας και καθίστανται ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις επιχειρήσεις παρά τη διαπίστωση ότι σχετικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος βαραίνει περισσότερο τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και όχι τους εργοδότες. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να λησμονούμε και τις αρνητικές επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Συνεπώς η αύξηση του μη μισθολογικού κόστους που δημιουργείται πρέπει να εξεταστεί συγκριτικά με την αναγκαία αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία της χώρας».

Η κυβέρνηση μεταφέρει το βάρος στους συνεπείς φορολογούμενους και τις νέες γενιές


«Με το  νέο σχέδιο νόμου γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης είναι οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας και οι νέες γενιές. Οι νέες γενιές θα εργάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις των προηγούμενων» επισημαίνουν και συνεχίζουν «Συνεπώς δε μπορούμε να μιλάμε για ένα εξ ολοκλήρου αλληλέγγυο και δίκαιο σύστημα αλλά για ένα σύστημα που ευνοεί την άνιση κατανομή των βαρών  χωρίς όμως να παραβλέπουμε ότι υπάρχουν και κάποια στοιχεία δικαιοσύνης».

Η καθυστέρηση φέρνει επώδυνα μέτρα

Εκτός των παραπάνω οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού θα είναι πιο επώδυνα λόγω των καθυστερήσεων της κυβέρνησης.  «Η έκρηξη του ασφαλιστικού συστήματος είναι προ των πυλών και η μεταρρύθμισή του αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την γήρανση του πληθυσμού, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τον κίνδυνο των «ηλικιωμένων φτωχών» αλλά και το γεγονός ότι το ασφαλιστικό και η σύνδεσή του με την οικονομία καθορίζει τόσο το κοινωνικό όσο και το αναπτυξιακό μοντέλο, επηρεάζοντας τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Είναι γεγονός ότι τα μέτρα θα είναι επώδυνα διότι η καθυστέρηση επίλυσης του ασφαλιστικού επιδείνωσε την κατάσταση» αναφέρεται. 

Δείτε την έκθεση εδω  


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Το α' εξάμηνο του '15 «κόστισε» στην χώρα"

ΝΔ: Προσεχώς... αίτημα για σύσταση εξεταστικής μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2015 κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θα ζητήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η Νέα Δημοκρατία, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί διπλού νομίσματος και για την υπόθεση του Νομισματοκοπείου.

Το έγγραφο έχει ετοιμαστεί και αναμένεται η τυπική έγκριση από τον πρόεδρο του κόμματος του αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα αναζητηθούν υπογραφές και από βουλευτές άλλων παρατάξεων του ελληνικού Κοινοβουλίου.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Προσεχώς... αίτημα για σύσταση εξεταστικής μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη"

Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία

Την υποστήριξή της στην πρόταση περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ελληνική οικονομία την περίοδο της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Στις 22 Δεκεμβρίου 2015 οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής (άρθρο 68 του Συντάγματος και άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής).

Στην προτεινόμενη εξεταστική επιτροπή θα ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στη δημοσιονομική κρίση, κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Την ίδια ημέρα απευθύναμε έκκληση και στους βουλευτές των άλλων κομμάτων να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να καταστήσουμε δυνατή την υποχρεωτική σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Άλλωστε, ήταν από την αρχή δεδομένο ότι δεν είχαμε τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα ελάχιστο αριθμό υπογραφών.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, διά του στόματος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και η σειρά συγκλονιστικών ομολογιών του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, καθιστούν πλέον επιτακτική τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει την αλήθεια. Για τις πράξεις όλων μας. Για τις παραλείψεις όλων μας. Για τα ενδεχόμενα λάθη όλων μας. Όχι απλά για λόγους ιστορικούς. Ούτε με την κρυφή πρόθεση του οποιουδήποτε να αποδοθούν ευθύνες σε αντιπάλους. Ή και να μετακυλυθούν ευθύνες σε τρίτους. Η γνώση της ιστορικής αλήθειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επανέλθει η πολιτική ζωή σε κανονικότητα.

Σας καλώ, λοιπόν, να προχωρήσουμε όλοι μαζί στις απαιτούμενες διαδικαστικές και άλλες σχετικές ενέργειες.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία"

Πανελλαδική απεργία στον κλάδο της υγείας στις 4 Φεβρουαρίου - Κλειστά και τα φαρμακεία

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί επιστήμονες, με κορύφωση τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, όπου ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό.

Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), έχει ήδη αποφασίσει, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, να κλείσει τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποχή των γιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑΜΕΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 1 και 3 Φεβρουαρίου, και γενική συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου, όπου το προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν, «προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό», το οποίο χαρακτηρίζει, «καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό».

Αύριο πραγματοποιείται σύσκεψη των Προέδρων των Επιστημονικών Φορέων της χώρας στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω δράσεις τους ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης.

«Θα παραδώσουμε τα κλειδιά των ιατρείων μας»

«Η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που αγωνίζονται να επιβιώσουν αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα», αναφέρει στο ΑΠE-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες γιατροί δεν πρόκειται να αποδεχτούν να δημεύεται το 80% των εισοδημάτων τους. Είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά των ιατρείων τους». Ο κ. Πατούλης ότι

«Τα ιατρεία της γειτονιάς θα κλείσουν και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα μεταναστεύσει. Είναι δεδομένο ότι θα επιβιώσουν πλέον μόνο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα καρτέλ της υγείας των οποίων θα είναι πλέον όμηρος ο Έλληνας ασθενής» προσθέτει και δηλώνει ότι «ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που θα οδηγήσει στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες».

Κλειστά τα φαρμακεία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες.

«Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Δεν μπορείς πρώτα να στέλνεις το σχέδιο στους θεσμούς προς έγκριση και μετά να ζητάς διάλογο», ανέφερε ο κ. Λουράντος, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακοποιοί τιμωρούνται γιατί είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι, δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δεδομένου ότι το 80% του τζίρου τους γίνεται βάσει τιμολογίων με τον ΕΟΠΥΥ, και ωστόσο καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες εισφορές.

«Ρολά» κατεβάζει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ο δημόσιος τομέα Υγείας, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλαδική απεργία στον κλάδο της υγείας στις 4 Φεβρουαρίου - Κλειστά και τα φαρμακεία"

Άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία και απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών ενώ ένταση υπήρξε όταν προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο. Διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το μισθολογικό.

«Το κράτος μας ζητάει να πληρώσουμε εμείς τις διαχρονικές ευθύνες καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.



Διαβάστε Περισσότερα » "Άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία και απέκλεισαν το υπουργείο Οικονομικών"

Mουζάλας στον ΣΚΑΪ: Τέθηκε θέμα στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα

Θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400.000 μεταναστών στην Αθήνα έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία αποκάλυψε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που νέο δημοσίευμα των Financial Times κάνει λόγο για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες.

«Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής.

«Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Όπως ανακοίνωσε ακόμη ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, για την Ελλάδα κάνει λόγο στο μεταξύ το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Ο αρθρογράφος ουσιαστικά κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός απέραντου κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών ώστε να απαλλαγεί η Ευρώπη από το προσφυγικό, και σε αντάλλαγμα η Ευρώπη να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

«Αξιωματούχοι της ΕΕ είναι γνωστό ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο ‘στεγανοποίησης’ μπλοκάροντας τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ, η οποία είναι η κύρια διαδρομή προς το Βορρά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό «πιστεύεται ότι έχει την υποστήριξη του Βερολίνου».

«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» σχολίασε ο υπουργός αντιδρώντας στο δημοσίευμα.

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για την μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία, και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους... Σε αυτό ομοφώνησαν όλοι στην ΕΕ» επισήμανε.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2015 και το γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche, ανέφερε σε ρεπορτάζ του ότι υπάρχει σκέψη να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της Γερμανίας από την Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί η ελληνική πλευρά να παραμείνουν περισσότεροι πρόσφυγες στη χώρα. Το περιοδικό επικαλούνταν πηγές από την γερμανική κυβέρνηση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Mουζάλας στον ΣΚΑΪ: Τέθηκε θέμα στρατοπέδου 400.000 μεταναστών στην Αθήνα "

Πρόταση - σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με... πρόσφυγες!

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανταλλάξει το χρέος της με πρόσφυγες! Αυτήν την τουλάχιστον... «πρωτότυπη» πρόταση, διατυπώνει στο σημερινό φύλλο των Financial Times, ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, θα πρέπει η μεν Ελλάδα να δεχτεί να σφραγίσει τα σύνορά της προς την Ευρώπη και να κρατήσει όσους μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στα νησιά και ως αντάλλαγμα, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχτεί να διαγράψει μέρος του χρέους. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό του αρθρογράφου, που δεν παραλείπει να παραλληλίσει την κατάσταση όπως έχει σήμερα δημιουργηθεί με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται» σημειώνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στα όσα ειπώθηκαν κατά το χθεσινό συμβούλιο της Ευρώπης, όπου οι υπουργοί από διάφορες χώρες του βορρά κυρίως προειδοποίησαν την Ελλάδα με σφράγισμα των συνόρων της αν δεν αντιμετωπίσει εγκαίρως τις προσφυγικές ροές.

«Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος» αναφέρει ακόμα ο Gideon Rachman.

Στο άρθρο του περιγράφει ακόμα και το πώς θα μπορούσαν να στηθούν οι καταυλισμοί αυτοί, κατά το... πρότυπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.«Πολύ εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες», καταλήγει ο Rachman.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόταση - σοκ από τους FT: Η Ελλάδα να «ανταλλάξει» χρέος με... πρόσφυγες!"

Κλειστές οι λαϊκές αγορές Τετάρτη και Πέμπτη

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από αύριο η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών.

Σε ανακοίνωσή της καλεί όλους τους παραγωγούς να ενισχύσουν με την παρουσία τους τα κατά τόπους μπλόκα και τους Πελοποννήσιους παραγωγούς το μπλόκο του Ισθμού.

Όπως είπε ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, τα προϊόντα που έχουν, θα τα διανείμουν από τις κατά τόπους λαϊκές που λειτουργούν, την Τετάρτη. Την Πέμπτη οι παραγωγοί με πούλμαν θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα οι αγρότες – ανθοπαραγωγοί Αττικής γλαστρικών και δρεπτών Ανθοκομικών προϊόντων αποφάσισαν να παραταχθούν με τα φορτηγά τους στα διόδια των Αφιδνών και, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση, θα προβούν σε αποκλεισμό του δρόμου 12:00 – 14:00 μ.μ. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για να συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι λαϊκές αγορές Τετάρτη και Πέμπτη"

Θ.Δρίτσας: Δεν υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ - COSCO

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ - COSCO. Tο σύνολο της συμφωνίας θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα» αποκαλύψε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Επεσήμανε επίσης ότι «δεν έχω δικαίωμα να κάνω κάτι για να σταματήσει η διαδικασία από τη στιγμή που είναι δέσμευση της κυβέρνησης με βάση αυτά που ψηφίστηκαν στη Βουλή.»

Ο κ. Δρίτσας άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα επισημαίνοντας ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές.

«Βέβαίως υπάρχει θέμα» τόνισε ο κ. Δρίτσας για τον κ. Πιτσιόρλα. «Ως προς τις πολιτικές απόψεις που μπορεί να έχει αλλά δεν μπορεί να τις συνδέει με τον ρόλο που έχει αναλάβει» εξήγησε.

Αναφορικά με τις κινητοποιησεισ των αγροτών ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «οι κινητοποιήσεις των αγροτών αλλά και κάθε κοινωνικής ομάδας, από την μεριά μας δεν αντιμετωπίζονται εχθρικά, αντιμετωπίζονται με κατανόηση και με επίγνωση ότι κάθε κινητοποίηση έστω κι αν αξιοποιείται πολιτικά, έχει βάση».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα κλείσουν επ’ άριστον οι δρόμοι καθώς «ο διάλογος που έχει δρομολογηθεί θα αποδώσει».

Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «δεν έχει καμία διάθεση κανένας να ρίξει την κυβέρνηση γιατί αυτό θα ήταν το πιο καταστροφικό.»

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θ.Δρίτσας: Δεν υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ - COSCO"

Νέο ωράριο για τα ιατρεία του ΠΕΔΥ

Με διευρυμένο ωράριο θα λειτουργούν τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

Οι γιατροί και το προσωπικό θα εργάζονται σε δύο βάρδιες, καλύπτοντας τους ασθενείς έως τις 9.30 το βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Μέχρι σήμερα ισχύει ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Την αλλαγή επισημαίνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με εγκύκλιο που έστειλε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Ξανθός διευκρινίζει ότι οι δύο βάρδιες θα είναι από 7.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 2.30 έως τις 9.30 το βράδυ. Σε περιπτώσεις που κάποια ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική, θα μπορεί να ορίζεται διαφορετικό ωράριο για τον γιατρό.

Κριτήρια

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ωράριο κάθε μονάδας θα καθορίζεται από τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) στην οποία υπάγεται. Θα λαμβάνονται υπόψη το διαθέσιμο προσωπικό, ο εξοπλισμός και η βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.

Οι παραπάνω δομές έχουν ενταχθεί από το 2014 στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), με σκοπό να παρέχεται ενιαία εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα στο σύνολο των πολιτών. Το εγχείρημα, ωστόσο, δεν έχει αποδώσει, καθώς είναι υποστελεχωμένες και ελλιπώς χρηματοδοτούμενες.

Οι 5.500 γιατροί που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία και τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ κλήθηκαν τότε να επιλέξουν εάν ήθελαν να παραμείνουν στο ΠΕΔΥ με μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση και κλείνοντας το ιδιωτικό τους ιατρείο. Παρέμειναν οι 2.500, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υπολειτουργία.

Οπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το «Εθνος», στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων παρατηρείται συνωστισμός την ώρα που οι διάδρομοι των πολυϊατρείων παραμένουν έρημοι. Για να καλυφθούν τα κενά, προκηρύχθηκαν πανελλαδικά 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, αλλά ανταποκρίθηκαν μόλις 170...

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ωράριο για τα ιατρεία του ΠΕΔΥ"

Συλλαλητήρια ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό

Κάλεσμα σε όλους του εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους πολίτες της Αττικής απευθύνει η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, "το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά".

Καλεί επίσης τους πολίτες "με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων με τη γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει".

Την ίδια ώρα στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί παναττικό συλλαλητήριο, απαιτώντας "να αποσυρθεί τώρα ο νόμος λαιμητόμος και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης"

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήρια ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό"

Απεργούν και οι συμβολαιογράφοι για το συνταξιοδοτικό

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Ελλάδος οι συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι απεργούν από Τετάρτη 27/1 ως και Παρασκευή 29/1, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση των δικηγόρων και των δικαστικών επιμελητών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Αυτονόητα στις 27 Ιανουαρίου δεν θα διεξαχθούν πλειστηριασμοί», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Ρούσκας.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργούν και οι συμβολαιογράφοι για το συνταξιοδοτικό"

Δένουν κάβους από την Τρίτη και για 48 ώρες τα πλοία

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνουν από την Τετάρτη στις 6 το πρωί η χώρα και για 48 ώρες, λόγω της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από αύριο στις 6 το πρωί της Τετάρτης 27/01 έως στις 6 το πρωί της Παρασκευής 29/01.

Η ΠΝΟ έχει αποφασίσει επίσης τη συμμετοχή του κλάδου των ναυτικών και στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου, ενώ προειδοποιεί με νέα κλιμάκωση κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη βουλή.


Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τον διαβεβαίωσε ότι είναι ακόμα ανοιχτή στο διάλογο για το ασφαλιστικό και ότι η ένταξη του ταμείου των ναυτικών στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα γίνει με τη διατήρηση μιας γενικής διεύθυνσης, που θα κάνει ό,τι κάνει το ΝΑΤ τώρα.

Επίσης αναφερόμενος στα βαρέα και ανθυγιεινά, είπε ότι ο υπουργός Εργασίας τον διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η ΠΝΟ από την πλευρά της ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό τονίζοντας ότι λόγω ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ πρόσθεσαν ότι έχουν ήδη πρόταση την οποία έχουν καταθέσει και με την οποία λύνεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ταμείου.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι όλα τα πλοία του νόμου 27/1975 και οι ναυτιλιακές εταιρείες που υπάγονται σε αυτόν το νόμο, απολαμβάνοντας προνόμια, να καταθέτουν στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας στοιχεία της blue list που να περιλαμβάνει επίσημα την κάθε μεταβολή και ένταξη ναυτικού που εντάσσεται στο πλήρωμα ενός πλοίου, και η πρόσληψη αυτή να γίνεται με σύμβαση και κοινωνική ασφάλιση.

Τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων σχετικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά είπαν προς τον υπουργό ότι η εξαίρεση υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο, αλλά δεν αναφέρεται ρητά στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένουν κάβους από την Τρίτη και για 48 ώρες τα πλοία "

Υποψήφιοι... άστεγοι 500.000 Αθηναίοι

Ο αόρατος πληθυσμός που αντιμετωπίζει υψηλή στεγαστική επισφάλεια και κυμαίνεται σε 94.000-514.000 άτομα είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης: «Κοινωνική επισφαλείς και έλλειψη στέγης στην Αθήνα. Διαδρομές Αποκλεισμού και ένταξης» που δημοσιοποίησε το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, με συγγραφείς τους επίκουρους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Βασίλη Αράπογλου και Κώστα Γκούνη, τη δρα ΕΜΠ Δήμητρα Σιατίστα και τη νομικό Δήμητρα Σουλελέ.

Οπως αναφέρει σε σημερινό (26/01) της δημοσίευμα η «Εφημερίδα των Συντακτών», πέρα από τα στοιχεία που δίνουν το μέγεθος αλλά και τη δριμύτητα της απειλής για ολοκληρωμένες κοινωνικές τάξεις, στη μελέτη αναδεικνύεται και η κρατική ολιγωρία: «Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων του διαχειριστικού τρόπου αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας αποτελεί το ότι η προστασία των αστέγων κατοχυρώθηκε σχετικά πρόσφατα ως μέρος των προϋποθέσεων του δεύτερου μνημονίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και πρόνοιας».

Στον δρόμο
Ο αριθμός των κυριολεκτικά αστέγων που κοιμούνται στον δρόμο σχεδόν τετραπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, από 630 που υπολογίζονταν με την απογραφή του 2011, δύο χρόνια μετά, το 2013, έφτασαν τους 2.360. Αν θέλει κανείς να συμπληρώσει μερικές ψηφίδες που συμπληρώνουν την εικόνα, οφείλει να συνυπολογίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες που ξέβρασε το κύμα του πολέμου στις ακτές μας και έφτασαν στην Αθήνα. 

Ενδεικτικά αναφέρονται τα 400 άτομα στο Πεδίον του Άρεως το περασμένο καλοκαίρι, τα περίπου 200 στην πλατεία Βικτωρίας στην συνέχεια, αλλά και οι 4.656 πρόσφυγες που πέρασαν από τις 15 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου από το ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων με μέση διαμονή τις τρεις ημέρες πριν φύγουν για τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευάλωτοι δεν είναι μόνο οι παραπάνω. Ακόμη μια βασική κατηγορία είναι τα άτομα που στερούνται κατοικίας και διαβιούν σε ξενώνες, προνοιακά-σωφρονιστικά ιδρύματα ή άλλα προσωρινά καταλύματα και το 2013 ανέρχονταν σε 15.436, ενώ εδώ διατυπώνονται ερωτήματα για τους «φιλοξενούμενους» στα ψυχιατρεία και την τύχη τους, αφότου αυτά κλείσουν, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η μετεγκατάστασή τους.

«Νεοάστεγοι»
Η πιο διευρυμένη πληθυσμιακά ομάδα, όμως, είναι αυτή που η διεθνής τυπολογία τη χαρακτηρίζει ως άτομα που διαβιούν σε επισφαλή κατοικία και βρίσκονται αντιμέτωπα και βρίσκονται αντιμέτωπα με τη σοβαρή απειλή να χάσουν τη στέγη τους για οικονομικούς, νομικούς ή κοινωνικούς λόγους. 

Ετσι, τον όρο «εργαζόμενος φτωχός» συμπληρώνει αυτός του «νεοάστεγου», ο οποίος προέρχεται από τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα που πλήττονται λόγω της οικονομικής κρίσης (αύξηση ανεργίας, μείωση εισοδημάτων, περικοπές στην πρόνοια).

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν την επισφάλεια τόσο στον τομέα της ενοικιαζόμενης στέγης όσο και στον τομέα ιδιόκτητης κατοικίας που βαρύνεται με δάνειο ή άλλα χρέη, χρησιμοποιώντας από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία τον δείκτη που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά, όπου οι συνολικές δαπάνες κατοικίας ξεπερνούν το 40% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά όλο το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υποψήφιοι... άστεγοι 500.000 Αθηναίοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news