facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Στουρνάρας: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση

Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση ώστε να αποφευχθούν τα παθήματα του δευτέρου εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015, κάλεσε την κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η οικονομία το 2015 κατέγραψε ύφεση 0,2% έναντι του μηδενικού ποσοστού που προβλέπει ο προϋπολογισμός και εκτιμά η κυβέρνηση.

Πρόσθεσε δε ότι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει μόνο 2 δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, ενώ εκτίμησε ότι η άρση των Capital Controls θα ξεκινήσει μετά την επιστροφή της κανονικής γραμμής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Στουρνάρας: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση"

Σόιμπλε: «Πιθανώς» διαβούλευση για το χρέος μετά την αξιολόγηση...

Για «πιθανή» διαβούλευση για το ελληνικό χρέος μετά την αξιολόγηση έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δια της εκπροσώπου.

«Εμείς θα περιμένουμε τώρα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά, πιθανώς, θα υπάρξει μία τέτοια διαβούλευση. Αλλά από αυτήν τη θέση δεν μπορώ να προτρέξω με εικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

«Έως τώρα δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα για το χρέος» τόνισε το στέλεχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, κληθείσα να σχολιάσει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο συζητείται το ενδεχόμενο να αναλάβει ο ESM διμερή δάνεια από το πρώτο πακέτο στήριξης και να διαθέσει στην Ελλάδα «φρέσκο» χρήμα με ευνοϊκότερους όρους.

«Είναι απολύτως λογικό να μην έχει γίνει συζήτηση για το χρέος διότι έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει πρώτα να γίνει η αξιολόγηση, η οποία θα προσδιορίσει και καθοριστικά ποια πορεία θα πάρουν μακροπρόθεσμα οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα» διεμήνυσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι υπό αυτή την έννοια δεν τίθενται αυτά τα ερωτήματα αυτήν τη στιγμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος για το χρέος εμφανίστηκε όμως σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, και o επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρένγκλινγκ. Ο Ρέγκλινγκ διεμήνυσε πως «η ελάφρυνση του χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση». Πρόσθεσε δε ότι «ευνοϊκοί όροι προσφέρουν ήδη στην Ελλάδα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους επί πολλά χρόνια, και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα από οικονομική άποψη».

«Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς περιόδου χάριτος κάθε νέα ελάφρυνση θα επηρεάσει τις ελληνικές πληρωμές του χρέους κυρίως μετά το 2022» παρατήρησε ο επικεφαλής του ESM.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόιμπλε: «Πιθανώς» διαβούλευση για το χρέος μετά την αξιολόγηση..."

Τσακαλώτος: Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα

«Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, με αναδιανομή στο μεδούλι, δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου.

Πρόκειται για τρίτομο έργο με τίτλους, «Η οικονομία της αθλιότητας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Η αθλιότητα της οικονομίας του Franz Schultheis» και «Διάλογοι» της Βένιας Δημητρακοπούλου.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι ως υπουργός Οικονομικών έχει καθήκον να υπηρετήσει μια σταθερή οικονομία με αναδιανομή εισοδήματος, μέσω μιας διευρυμένης φορολογικής βάσης. Πρόσθεσε ότι στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους έξι υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. στη διάρκεια της περιοδείας του πριν το τελευταίο Eurogroup, τους επισήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, καθώς έχουν προϋπάρξει έντεκα μειώσεις. Οι συντάξεις στην Ελλάδα παίζουν τον ρόλο οικογενειακού εισοδήματος, εξήγησε στους ομόλογους του ο κ. Τσακαλώτος, καθώς μέσω μιας σύνταξης μπορεί να ζει και να συμπληρώνεται το εισόδημα μια ολόκληρης οικογένειας.

Για να αλλάξει η κοινωνία πρέπει να έχουν συμμετοχή και οι ίδιοι οι άνθρωποι, με άποψη και παρεμβάσεις, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου, ήταν επίσης ο Νίκος Ξυδάκης, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Jérôme Bourdieu, Διευθυντής ερευνών (INRA), Διευθυντής σπουδών (EHESS) κ.ά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Χωρίς νέο συνταξιοδοτικό δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα"

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΤ με δημοσιογράφους για το επετειακό βίντεο

Το βίντεο που έπαιξε χθες στην φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας, έχει ανάψει... φωτιές και ήταν η αφορμή για τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΡΤ με δημοσιογράφους.
Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων με ανακοίνωση του μιλά ανοιχτά για στοχοποίηση συναδέλφων μέσω του βίντεο αναφέροντας με ανακοίνωση (είχε τίτλο «Χτυπήματα TAE KWON DO στην ενημέρωση» του χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες καταστάσεις και η σημερινή Κυβέρνηση, προσπαθεί να φορτώσει στους δημοσιογράφους τις κοινωνικές αντιδράσεις, που προκαλούν τα αδιέξοδα της πολιτικής της, με το λαό στους δρόμους.
Στη χθεσινή επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από την γιγαντοοθόνη στο TAE KWON DO η επιλογή να στοχοποιηθούν συνολικά οι δημοσιογράφοι ως εκπρόσωποι της διαπλοκής με την προβολή συγκεκριμένων σχολίων από δελτία ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών ιδιωτικών καναλιών, πέφτει στο κενό.
Η παραγωγή του VIDEO, η προβολή και τέλος η αναμετάδοσή του από την ΕΡΤ χωρίς, όμως, αντίλογο συνέχισε, δυστυχώς, μονομερή διαδικασία στην πληροφόρηση από τη δημόσια τηλεόραση. Η στοχοποίηση συναδέλφων και κυρίως η προσπάθεια εκφοβισμού τους στην κοινωνία δεν θα περάσουν.
Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δημοσιογραφικό λειτούργημα μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, που θέλουν να προκαλέσουν κοινωνικό αυτοματισμό».
Η απάντηση της ΕΡΤ
Σε απάντηση της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ για την κάλυψη της χθεσινής (Κυριακή 24 Ιανουαρίου) εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η ΕΡΤ αναμετέδωσε την εκδήλωση με την ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατόπιν αιτήματος του κόμματος –όπως πράττει σε κάθε ανάλογο αίτημα πολιτικού φορέα.
Η μετάδοση του βίντεο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν επιλογή των διοργανωτών. Η ΕΡΤ καλύπτοντας την εκδήλωση αναμετέδωσε και το συγκεκριμένο βίντεο, με σχετική επισήμανση – τίτλο.
Η ΕΡΤ δεν λογοκρίνει τις εκδηλώσεις των πολιτικών κομμάτων. Τις αναμεταδίδει χωρίς να παρεμβαίνει στο περιεχόμενό τους. Όσο για τον αντίλογο, η ΕΡΤ είναι πάντα ανοιχτή να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις στις εκπομπές της – και αυτό το αποδεικνύει καθημερινά.
ΣΥΡΙΖΑ: Στη σφαίρα του γελοίου τα περί στοχοποίησης
«Τα περί στοχοποίησης και προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στην σφαίρα του γελοίου», ανέφερε η Κουμουνδούρου σε σχόλιό της, με αφορμή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφορικά με βίντεο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Αναλυτικά:
«Τα περί στοχοποίησης και προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων στην χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ανήκουν στην σφαίρα του γελοίου. Το βίντεο που προβλήθηκε, συνόψιζε αυτό  που ο λαός διατηρεί ολοζώντανο στην μνήμη του από τις κρίσιμες στιγμές του τελευταίου χρόνου: την πρωτοφανή προσπάθεια των ΜΜΕ της διαπλοκής να επηρεάσουν τις εξελίξεις, σπέρνοντας τον φόβο και την τρομοκρατία, καλώντας τον κόσμο να πάρει τα χρήματά του από τις τράπεζες, μιλώντας για αναπόφευκτη αποβολή της χώρας μας από το ευρώ και προειδοποιώντας για βιβλικές καταστροφές σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Αριστεράς.
Ας μην παραβιάζει λοιπόν η ΕΣΗΕΑ ανοιχτές θύρες. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν από κάποιον απειλείται το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η δεοντολογία, αυτός δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά το μιντιακό σύστημα της διαπλοκής. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της».
Χαμός στη Βουλή για το θέμα
Νωρίτερα στην Βουλή υπήρχαν έντονη διάλογοι για το επίμαχο βίντεο με βουλευτές της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το εν λόγω βίντεο για τον 1 χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που περιελάμβανε αντιπαραθέσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος με τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφους.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για «εξευτελιστικές αναφορές» για σταλινικές και φασίζουσες λογικές» ενώ βουλευτές και υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος μίλησαν για συστημικούς δημοσιογράφους και κανάλια.
Οι «καυτοί» διάλογοι:
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη)
Στη διάσκεψη των προέδρων μας είπαν ότι θα έρθει τροπολογία για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και δεν ξέρουμε περιεχόμενο της, πρέπει να μάθουμε το περιεχόμενό της. Με τη χθεσινή προβολή βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμεταδόθηκε από την ΕΡΤ, όπου αφορά δημοσιογράφους και κανάλια πρόκειται για εξευτελιστική αναφορά. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, για κάποιους από την Αριστερά έμεινε ο σταλινισμός που εκφράζουν με μορφές πολιτικής αλητείας. Χυδαία - φασιστικού τύπου - μέσα υποστήριξης του εαυτού μας. Οταν σε εγκαταλείπουν επιχειρήματα δεν σε σώζει φασισμός και σταλινισμός...
Φωτεινή Βάκη (κοιν. εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)
Εκφράσεις όπως σταλινικοί, φασίστες απάδουν προς τον κοινοβουλευτισμό και τα κοινοβουλευτικά ήθη. Παρακαλώ να απαλειφθούν από τα πρακτικά και να ανακαλέσει ο κ. Λοβέρδος. Τα περί «χαλκείων» δεν ξέρω πού τα βρήκε, μην θυμηθούμε τον ρόλο συστημικών ΜΜΕ. Με τη βοήθεια τους μπλοκάρετε το ΕΣΡ, και συνεχίζεται το αίσχος με τις αδειοδοτήσεις καναλιών. Και μην πάμε σε δημοσιογράφους που δεν αξίζουν το όνομά τους και μια ημέρα πριν το δημοψήφισμα έβγαζαν πολιτικές εκπομπές. Πανικός και στημένες εκπομπές, ψευδή στοιχεία...
Νίκος Δένδιας (κοιν. Εκπρόσωπος ΝΔ)
Δεν έχω δει ποτέ γεγονός σαν αυτό που πανηγυρίζατε. Τι πανηγυρίζατε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Εσείς πανηγυρίζετε κι όχι η κοινωνία, είστε εκτός τόπου και χρόνου. Είστε σε απόλυτη κρίση αγνοώντας το κοινωνικό αίσθημα, δεν σέβεστε ούτε την ελευθεροτυπία, ούτε τη δημοκρατία. Οφείλετε να σέβεστε. Η χώρα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα οι καλοί κάουμπόηδες και έξω οι κακοί ινδιάνοι, οι κακοί δημοσιογράφοι.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)
Τα κανάλια χρωστάνε 808 εκατ. - τα νόμιμα και φανερά - και ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ είχε βάλει στοίχημα «θα ρίξω την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου». Στήθηκε Ειδικό Δικαστήριο όταν κινδύνευαν τα συμφέροντα 5 εκδοτών. Εδιναν δαχτυλίδια στα κόμματα... Ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έσπασε τα μούτρα του για τον βασικό μέτοχο.
Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ)
Επειδή εγώ έζησα τις αλλαγές στο κόμμα μου, ποτέ δεν δόθηκαν δαχτυλίδια, πίσω από τις κλειστές πόρτες
Θοδωρής Δρίτσας
Η χθεσινή εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα για τον απολογισμό ενός έτους μάχης. Πριν μιλήσει ο γραμματέας και ο πρωθυπουργός υπήρξαν στιγμές που προβλήθηκαν από τη χρονιά που πέρασε και από συμπεριφορά του Τύπου. Τι ενοχλεί ακριβώς; Ενας χρόνος συστημικών μέσων και δημοσιογράφων που λειτούργησαν με συγκεκριμένο τρόπο, εκτέθηκαν εν είδη ρεπορτάζ. Ποιον ενοχλεί και γιατί είναι φασίζουσα λογική; Δεν γίνεται η δημοσιογραφία να είναι κατευθυνόμενη.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ - ΕΡΤ με δημοσιογράφους για το επετειακό βίντεο "

Κυβέρνηση: Δεν αλλάζουμε τη φορολογία των αγροτών, απλά... εφαρμόζουμε το μνημόνιο

Μόνο ως αποτυχημένη προσπάθεια κοροϊδίας του αγροτικού πληθυσμού ερμηνεύεται η προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη να πείσει ότι δεν αυξάνονται οι επιβαρύνσεις.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και μετά από την απαίτηση βουλευτών να ενημερώσει τους αγρότες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είπε «το αγροτικό ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι εμείς δεν φορολογούμε με τεκμαρτό τρόπο αλλά με λογιστικό. Δηλαδή έσοδα μείον έξοδα. Θα υπάρχουν όλα τα έξοδα σχετιζόμενα με την καλλιέργεια και οι εισφορές» για να προσθέσει όμως «Στα ζητήματα φορολογίας δεν αλλάζουμε τίποτα. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις που ψήφισαν 221 βουλευτές και βάζουν τον συντελεστή από 13% στο 20% και στο 26%».

Έσπευσε βέβαια να καθησυχάσει πως η αύξηση των συντελεστών δεν θα γίνει με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό μάλιστα κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν για διάλογο με την κυβέρνηση.

Ο ίδιος δε είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει την Βουλή για το νέο ασφαλιστικό.

Αναφορικά δε με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επανέλαβε το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις επισημαίνοντας με νόημα «εσείς κριθήκατε στις εκλογές και θα ξανακριθείτε αν χρειαστεί. Το ίδιο επιχείρημα που δεν έπεισε τότε πως θα πείσει τώρα;».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβέρνηση: Δεν αλλάζουμε τη φορολογία των αγροτών, απλά... εφαρμόζουμε το μνημόνιο"

Frontex: Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας

Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας, υπογραμμίζει η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. «Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Οργανισμούς που εδρεύει στη Βαρσοβία, η οποία επέστρεψε μόλις στην Πολωνία από τη Λέσβο.
«Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη», υπογράμμισε η Εύα Μονκιούρ. «Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου», υπενθύμισε.

Η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, για να ελέγξει καλύτερα τα σύνορά της με την Τουρκία, την κυριότερη πύλη εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Όμως τα πλοία και οι συνεργαζόμενοι με τη Frontex όταν εντοπίζουν πρόσφυγες στη θάλασσα «δεν μπορούν παρά να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα», συνέχισε η Μονκιούρ. «Στη μέση της θάλασσας είναι αδύνατον να τους ερευνήσουμε, πολύ περισσότερο που συχνά δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας», είπε η εκπρόσωπος.

«Μόνο εκείνοι που περισυλλέγονται από τους Τούρκους οδηγούνται στην Τουρκία», υπογράμμισε. «Και μόνο οι διακινητές κάνουν στροφή 180 μοιρών όταν αντικρίζουν τα πλοία της Frontex, γιατί κινδυνεύουν με φυλάκιση. Οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν με τίποτα — παρά μόνο όταν διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην ανοιχτή θάλασσα — γιατί οι περισσότεροι θέλουν να ζητήσουν άσυλο και οι άλλοι θέλουν μόνο να φτάσουν στην Ευρώπη».

Εξάλλου, συνέχισε η Μονκιούρ, είναι σχεδόν αδύνατον να ελεγχθούν τα θαλάσσια ελληνικά σύνορα και επιπλέον η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά, ορισμένα από τα οποία είναι ακατοίκητα και βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, που είναι μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων και απ' όπου οι μετανάστες επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία. "Το να προσπαθείς να εντοπίσεις ένα πλοιάριο με πρόσφυγες είναι σαν να ψάχνεις ένα αυτοκίνητο σε μια χώρα σαν τη Ρουμανία", τόνισε. Επιπροσθέτως, αυτοί που φεύγουν από τη Λιβύη πλέουν στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, όπου η νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και απαγορεύει στις λιμενικές αρχές να παρεμποδίσουν ένα πλοιάριο, παρά μόνο για να παράσχουν βοήθεια στους επιβάτες του.

Το πρόβλημα αυτή "δεν υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αφού τα πλοία της Frontex βρίσκονται πάντα στα χωρικά ύδατα της μίας ή της άλλης χώρας", κατέληξε.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Frontex: Νομικά και γεωγραφικά εμπόδια δυσκολεύουν τον έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας"

Να παραπεμφθεί σε δίκη ο Παπαγεωργόπουλος προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών

Να παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για τις ειδικές εντολές πληρωμής δαπανών στον κεντρικό δήμο, που δημιούργησαν «άνοιγμα» στα ταμεία του κεντρικού δήμου, προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος.

Για την ίδια υπόθεση, η οποία άρχισε να ερευνάται με εντολή της γενικής διεύθυνσης επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών και αφορά την έκδοση ειδικών εντολών πληρωμής -ύψους 900.000 ευρώ- το διάστημα 1998 - 2004, ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου έξι ακόμη πρόσωπα. Ανάμεσα σ’ αυτούς είναι ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε δημοτικοί υπάλληλοι. Ο κατάλογος των δημοτικών υπαλλήλων περιλαμβάνει τους τότε προϊσταμένους της Ταμειακής Υπηρεσίας και του Τμήματος Εξόδων, όπως επίσης διαχειριστές πληρωμών και ειδικών ταμείων.

Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, η οποία υποβλήθηκε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, από το διαχειριστικό έλεγχο προέκυψε ότι πολλές δαπάνες του δήμου πληρώνονταν με ειδικές εντολές που υπέγραφαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, χωρίς να ενταλματοποιούνται άμεσα.

Ο τέως δήμαρχος, βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία, την οποία, κατά την απολογία του σε ειδικό ανακριτή, αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι τη διαχειριστική ευθύνη είχαν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών κι όχι ο ίδιος. Η απολογία του δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μία μόλις μέρα μετά την αποφυλάκισή του για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,8 εκατ. στα ταμεία του κεντρικού δήμου, για την οποία καταδικάστηκε.

Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των εμπλεκόμενων προσώπων σε δίκη έχει το Συμβούλιο Εφετών, που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Να παραπεμφθεί σε δίκη ο Παπαγεωργόπουλος προτείνει ο αντεισαγγελέας Εφετών "

Άλλοι τέσσερις νεκροί από την γρίπη - Στα 18 τα θανατηφόρα κρούσματα

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι προστέθηκαν το τελευταίο 48ωρο στον κατάλογο με τα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 18.

Τουλάχιστον τρεις εκ των 18 θυμάτων, σημειωτέον, κατέληξαν, ενώ νοσηλεύονταν σε θαλάμους και αναμένοντας την αναγκαία για τη βαριά κατάστασή τους νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 69 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές λόγω της νόσου και δίνοντας μάχη για τη ζωή τους.

Ανάμεσά τους νοσηλεύονται πέντε ανήλικοι ασθενείς, εκ των οποίων δύο έχουν επιβαρυμένο ιστορικό και τρεις συγκαταλέγονται στον υγιή πληθυσμό, που δεν έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα συνολικά έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 113 ασθενείς.

Η ταχύτητα με την οποία κινείται το κύμα της γρίπης και η σφοδρότητα με την οποία πλήττει το κυρίαρχο για φέτος στέλεχος Α(Η1Ν1) τα άτομα ηλικίας κάτω των 55 χρόνων ανησυχεί τους ειδικούς, που εκτιμούν ότι η φετινή επιδημία γρίπης θα είναι πολύ ισχυρή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν αθωράκιστο και ανεμβολίαστο πληθυσμό, όπως οι Έλληνες και για ένα λειψό από ΜΕΘ σύστημα υγείας.

Σε ένα… παράλληλο σύμπαν μοιάζει να κινείται το υπουργείο Υγείας: την ώρα που οι ασθενείς με γρίπη αυξάνουν με δραματικό ρυθμό και «διεκδικούν» τις πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ (στις οποίες επίσης πρέπει να «χωρέσουν» και οι πολυτραυματίες, οι καρδιοπαθείς, οι χειρουργημένοι ασθενείς κα), τα στελέχη διαβεβαιώνουν πως προχωρούν οι διαδικασίες, ώστε να προκηρυχθούν, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, 500 θέσεις (100 γιατροί και 400 νοσηλευτές), με στόχο αφενός να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και αφετέρου να ανοίξουν κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Με δεδομένο ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που κλήθηκε να διαχειριστεί το υπουργείο Υγείας από τον περασμένο Νοέμβριο (τότε έληγαν οι συμβάσεις των νοσηλευτών και των γιατρών στις ΜΕΘ), καθώς και ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που σημειώνεται η κορύφωση του κύματος της γρίπης, δεν μπορεί να μην διερωτηθεί κάποιος εάν έγινε και σε ποιο τομέα κάποια στοιχειώδης διαχείριση του ζητήματος αυτού.

Δεν μπορεί να μην προβληματιστεί για το πώς «έβλεπαν» την κατάσταση οι επικεφαλής γιατροί του υπουργείου Υγείας αναφορικά και με τις ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες του συστήματος υγείας, λόγω της γρίπης που θα ενέσκηπτε όπως κάθε χρόνο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.

Και δεν μπορεί να μην απογοητευτεί από τα αντανακλαστικά τους...

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι τέσσερις νεκροί από την γρίπη - Στα 18 τα θανατηφόρα κρούσματα"

Δεσμεύουν όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της UBS

Οι οικονομικοί εισαγγελείς που διαχειρίζονται τις υποθέσεις με τις λίστες φοροδιαφυγής είναι αποφασισμένοι να δεσμεύσουν όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της UBS.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Capital, εντός της εβδομάδας οι οικονομικοί εισαγγελείς θα στέλνουν κλήσεις - ανά 100 - προς τους 11.558 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς και πλέον αυτοί θα καλούνται όχι ως μάρτυρες αλλά ως ύποπτοι για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Οι εισαγγελείς έχουν προσαρμόσει ένα ειδικό σύστημα αυτοματοποιημένης διαδικασίας μέσω του οποίου με το που εμφανίζεται ο καταθέτης του γνωστοποιείται:

1.Το έγγραφο της ανωμοτί κατάθεσης του υπόπτου.
2.Το έγγραφο με το ποσό που διατηρεί στην τράπεζα του εξωτερικού.
3.Η Αναλυτική κατάσταση με τον έλεγχο που έκανε αρμόδιος υπάλληλος για το σύνολο των εισοδημάτων που δήλωσε την τελευταία 15ετία. Αν η απόκλιση είναι εμφανής (που στην πλειονότητα τους κατά τον πρόχειρο έλεγχο προέκυψε πως είναι) ο εισαγγελέας θα του ζητεί να συναινέσει και να πληρώσει.
4.Αν αυτός αρνηθεί και ισχυριστεί πως μπορεί να τα δικαιολογήσει τότε θα λαμβάνει 20ήμερη προθεσμία. Μόνο που αυτομάτως, και πριν βγει από το εισαγγελικό γραφείο, θα του κοινοποιείται πως δεσμεύονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του στην Ελλάδα. Διαδικασία που πλέον γίνεται εντός λίγων λεπτών της ώρας. Όπως σημείωνε μάλιστα αρμόδια πηγή "ακόμα κι αν δεν διαθέτουν χρήματα στην Ελλάδα , θα σημάνει φορολογική και οικονομική ζημία, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση καμιάς κάρτας συναλλαγών.

Σύμφωνα πάντα με το Capital, σε περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων στην Ελλάδα και καταθέσεων στο εξωτερικό είναι χαώδης, κατά πληροφορίες η δέσμευση θα προηγείται της παρουσίας του υπόπτου στα εισαγγελικά γραφεία. Και βέβαια σε περίπτωση που συναινέσει ο καταθέτης να πληρώσει τα οφειλόμενα αυτομάτως για αίρεται η δέσμευση των λογαριασμών τους.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεσμεύουν όλους τους λογαριασμούς των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών της UBS"

Συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού την Τρίτη από το ΠΑΜΕ

Σε παναττικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια ενάντια στο Ασφαλιστικό καλεί το ΠΑΜΕ αύριο, Τρίτη, στις 18:00 το απόγευμα, την ώρα που θα πραγματοποιείται στη Βουλή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ασφαλιστικό, απαιτώντας την απόσυρση του «νόμου-λαιμητόμου», όπως χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Το ΠΑΜΕ καλεί να αποσυρθεί ο νόμος.

Καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες να δώσουν το παρών για μία απάντηση «μαζική, μαχητική και αποφασιστική», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι για τις 4 Φεβρουαρίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού την Τρίτη από το ΠΑΜΕ"

Ερώτηση πέντε βουλευτών του Ποταμιού προς τον πρωθυπουργό για τον Χρήστο Σπίρτζη

Να πάρει θέση σχετικά με δημοσιεύματα τα οποία κάνουν λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες στην ανάθεση έργων από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» με εμπλοκή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ζητούν με ερώτηση την οποία κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πέντε βουλευτές του Ποταμιού, με πρώτο ερωτώντα τον βουλευτή Ηρακλείου Σπύρο Δανέλλη.

Στην ερώτηση των βουλευτών, αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, η ζημία για τον ΟΛΠ, από ύποπτες συμβάσεις που υπογράφτηκαν την περίοδο 2001 - 2004 ξεπερνά τις 750.000 ευρώ».

Επίσης ότι, «στο πόρισμα των Eπιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης καταγράφεται πλήθος παρανομιών, κυκλικότητα στην σύνθεση των υποψήφιων αναδόχων στα περισσότερα έργα, ασαφής περιγραφή αντικειμένου της δημοπρασίας, παράνομη σύνταξη του προϋπολογισμού των έργων, καθώς και επιλογή συστήματος ανάθεσης που δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές συνθήκες των έργων και στη γενικότερη διαχείριση των διαδικασιών από τα αρμόδια όργανα του ΟΛΠ».

Οι βουλευτές του Ποταμιού ζητούν από τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν γνώριζε και, αν ναι, από πότε το περιεχόμενο της έκθεσης των Eπιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με έργα που δημοπρατήθηκαν την περίοδο 2001 - 2004 και ανατέθηκαν σε επτά εργολάβους, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Σπίρτζης.

Ακόμη, εάν έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα και εάν από την έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκύπτουν ευθύνες για τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Τέλoς, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρακαλούν να κατατεθεί άμεσα η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στη διαδικασία ανάθεσης έργων από την ΟΛΠ Α.Ε. την περίοδο 2001 - 2004.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση πέντε βουλευτών του Ποταμιού προς τον πρωθυπουργό για τον Χρήστο Σπίρτζη"

Η Κομισιόν διαψεύδει μεν τη διορία στην Ελλάδα για την Σένγκεν, αλλά...

Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Σουηδία και Δανία αναμένεται να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι έχει 6 εβδομάδες για να ελέγξει τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αλλιώς θα τεθεί σε καραντίνα από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης προσώπων Σένγκεν. Αυτό γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» αναμένεται να συζητήσουν εντός της ημέρας, διετή αναστολή της εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα έχει στήσει μέχρι στιγμής μόλις ένα από τα πέντε hotspots, τα οποία προβλέπει η συμφωνία με την Ευρώπη.

Την πρόταση φέρεται να έχει θέσει επί τάπητος ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, και σύμφωνα με δημοσιεύματα την στηρίζουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, ενώ έχει κερδίσει έδαφος και στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της Αθήνας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο προσωρινός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές των αιτούντων άσυλο προς την κεντρική Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα δεν είχε ενημέρωση για το σχέδιο δημιουργίας «φράγματος» στα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Δεν είναι εύκολο να αιχμαλωτίσει κανείς τους μετανάστες και δεν σκοπεύουμε η Ελλάδα να γίνει νεκροταφείο ψυχών. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είδους πολιτική είναι μία χώρα να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Εξέφρασε τέλος τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δυνάμεις της Ε.Ε. διαβουλεύονται με μία χώρα η οποία δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως η ΠΓΔΜ, αποκλείοντας από τις σχετικές διαπραγματεύσεις μία χώρα - μέλος, όπως η Ελλάδα.

Διαψεύδει η Κομισιόν

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποπομπής της Ελλάδας από πουθενά», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδονατς τα δημοσιεύματα και διευκρινίζοντας ότι δεν συζητάται καμία αποπομπή και καμία αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν.

Υπενθύμισε δε πρόσφατο άρθρο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στο οποίο υπογραμμίζοντας ότι θα διασώσουμε τη συμφωνία του Σένγκεν μόνο αν την εφαρμόσουμε.

Ναι μεν, αλλά...

Την ίδια στιγμή, λίγο πριν την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Άμστερνταμ πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί εξαπέλυσαν απειλές κατά της Ελλάδας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Άντερς Ίγκεμαν δήλωσε ότι «εν τέλει αν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν». «Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία», σημείωσε.

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη, αν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία», προειδοποίησε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Ο Γερμανός Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της , αλλά σε ηπιότερους τόνους. «Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος», είπε ο ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν διαψεύδει μεν τη διορία στην Ελλάδα για την Σένγκεν, αλλά..."

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας γιατρών και φαρμακοποιών την Τρίτη

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα φαρμακεία της πόλης θα μείνουν κλειστά από τις 11:00 έως τις 14:00.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του καλεί τα μέλη του να μην χειρουργήσουν, να μην εξετάσουν ασθενείς και να μην ανοίξουν τα ιατρεία τους από τις 11:00 έως τις 15:00 προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας γιατρών και φαρμακοποιών την Τρίτη"

«Ακριβή μου ΕΡΤ» – Από τους φόρους των πολιτών το 97% των εσόδων της!

Ως πανάκριβο για τους πολίτες, σε σχέση με τα πενιχρά αποτελέσματά της στην τηλεθέαση, χαρακτηρίζει το τελικό προσφερόμενο από την ΕΡΤ προϊόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αφορμή τη συμπλήρωση 1 χρόνου λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. 

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο ε
ίναι χαρακτηριστικό ότι το 96,4% των συνολικών προσδοκώμενων εσόδων της (τα 177 εκατ. ευρώ από τα 183,65 εκατ. ευρώ συνολικά) προέρχονται από τους φόρους των πολιτών, ενώ μόνο για υπερωρίες το 2015 διατέθηκαν 2,7 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο βουλευτής σχολιάζει πως «δυστυχώς οι πολίτες, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, δεν ικανοποιήθηκαν από αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ως ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση.» «Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και το ποσοστό είναι χαμηλό γιατί χρησιμοποιείται ως βραχίονας της κυβέρνησης. Ωστόσο, το τελικό 'προϊόν' είναι πανάκριβο: για υπερωρίες και μόνο κατεβλήθησαν - μόνο για ένα εξάμηνο! - 2,7 εκατ. ευρώ το 2015» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Δυστυχώς με βάση τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ Α.Ε. που υπογράψατε στις 15 Ιανουαρίου από κοινού με τον Αν.Υπουργό Οικονομικών κ.Γ.Χουλιαράκη, φαίνεται πως ελάχιστα από αυτά προσδοκά η ΕΡΤ να εισρεύσουν στα δικά της ταμεία: επί συνόλου 183,65 εκ.ευρώ, τα 177 εκ.ευρώ θα προέλθουν από τους φόρους των πολιτών, ήτοι το υποχρεωτικό ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ» προσθέτει ο βουλευτής.





«Είναι προφανές πως για το 2015, η ΕΡΤ - παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τις σχετικές κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες - δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, ούτε ως προς την ενημέρωση ούτε ως προς την ψυχαγωγία. Άρα οι πολίτες πληρώνουν ένα φόρο χωρίς την παραμικρή ανταποδοτικότητα για κάτι που στην πλειοψηφία τους δεν παρακολουθούν» τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ παραθέτοντας σχετικό πίνακα.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, «σε όλη την Ευρώπη, η διαφημιστική δαπάνη μοιράζεται με βάση τις μετρήσεις τηλεθέασης που γίνονται ιδιαίτερα στο πλέον ενεργό κοινό, των 15-44 ετών. Σε αυτό το κοινό, το μερίδιο της ΕΡΤ στην τηλεθέαση είναι από μικρό έως αμελητέο: 3,6% για την ΕΡΤ1 και 1% για την ΕΡΤ2. Για τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, τα ποσοστά είναι: 16,2% για τον ΑΝΤ1, 16% για τον Alpha, 14,6% για το MEGA, 11% για το STAR, 6,9% για τον ΣΚΑΪ, 3,4% για το «Ε» (πηγή: Nielsen audience measurement, όπως κατατίθεται συνημμένα). Παράλληλα, το μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης που κατευθύνεται προς τη δημόσια τηλεόραση είναι προφανώς αμελητέο - δεν εμφανίζεται καν στη σχετική σελίδα.

Η συνολική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 είχε ύψος 650.870.000 ευρώ (329.061.000 ευρώ για την τηλεόραση) και η εκτίμηση για το 2016 ανέρχεται στα 651.200.000 ευρώ 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ρωτά τον κ. Παππά:

1.Σε ποιο ύψος ακριβώς ανήλθαν τα έσοδα της ΕΡΤ Α.Ε. από τη διαφήμιση το 2015;
2.Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην ΕΡΤ Α.Ε. με μόνιμη σχέση εργασίας ή με συμβάσεις;
3.Θα γίνει αξιολόγηση των δεδομένων, και κυρίως της Διοίκησης της ΕΡΤ Α.Ε. για αυτά τα πενιχρά τηλεοπτικά αποτελέσματα;
4.Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιστρέψει αυτή την αρνητική εικόνα;

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ακριβή μου ΕΡΤ» – Από τους φόρους των πολιτών το 97% των εσόδων της! "

Αδιέξοδο στη συνάντηση των γιατρών με τον Κατρούγκαλο

Άκαρπη απέβη τελικά η συνάντηση που είχε νωρίς το απόγευμα αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπό τον προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο,

Σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών μετά τη συνάντηση, ο κύριος Κατρούγκαλος φάνηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο να δεχτεί την πρόταση Πατούλη να πληρώνουν οι νέοι γιατροί χαμηλότερες εισφορές την πρώτη 5ετία, από την στιγμή που θα πάρουν ωστόσο την ειδικότητα κι όχι με την λήψη του πτυχίου. Ωστόσο, αναφορικά με άλλα αιτήματα των γιατρών που δηλώνουν ότι «το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί ταφόπλακα για το ασφαλιστικό», υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας τόνισε τα εξής: «Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε στον υπουργό Εργασίας ότι εάν δεν αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο-έκτρωμα ο ιατρικός κόσμος θα συστρατευτεί με τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας ,-επιστήμονες, αγρότες ,τοπική αυτοδιοίκηση-, σ' ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που απειλούν όχι μόνο την επαγγελματική επιβίωση των επιστημόνων και των ελευθεροεπαγγελματιών αλλά και την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας μας».


Παρακάτω η ανακοίνωση του ΙΣΑ για τη συνάντηση:

«Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που αποτελεί ταφόπλακα για εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες ζήτησαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ, στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής τους, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σημειώνεται ότι προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας ,που είχε οργανώσει ο ΙΣΑ καθώς και κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου από μέλη του ΔΣ του ΙΣΑ που ανάγκασαν τον υπουργό Εργασίας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ κατέστησαν σαφές στον υπουργό Εργασίας ότι ο ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχτεί να οδηγηθεί στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση, με ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που πλήττει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το επιστημονικό δυναμικό της.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην πενταετή ελάφρυνση των νέων επιστημόνων κατά την έναρξη της εργασίας τους, ωστόσο όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΙΣΑ, αυτό δεν αφορά τον ιατρικό κόσμο , για τον οποίο μετά το αγροτικό και την ειδικότητα θα έχει παρέλθει η ευνοϊκή πενταετία.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του ΔΣ του ΙΣΑ έθεσαν τις κόκκινες γραμμές του ιατρικού κόσμου.

Ειδικότερα:

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και έναρξη του διαλόγου σε μηδενική βάση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού.

Μελέτη από τα οικονομικοτεχνικό κλιμάκιο του ΙΣΑ , για την αποσαφήνιση κρίσιμων θεμάτων
Διασφάλιση της επαγγελματικής βιωσιμότητας των ελευθεροεπαγγελματιών που αποτελούν μια σημαντική, για την ανάπτυξη της χώρας παραγωγική δύναμη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αδιέξοδο στη συνάντηση των γιατρών με τον Κατρούγκαλο"

Ο Καμίνης υπέγραψε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα

Ένας 66χρονος γιατρός και ένας 60χρονος δικηγόρος ήταν οι πρώτοι Αθηναίοι που υπέγραψαν το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Πρώτη μέρα εφαρμογής του συμφώνου και το ζευγάρι πήγε στο γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων  Γιώργου Καμίνη, ο οποίος υπέγραψε συμβολικά τη ληξιαρχική πράξη και «ανέβασε» στο Twitter μια φωτογραφία από την σημαντική αυτή ημέρα, όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε.
«Υπέγραψα πριν από λίγο το 1ο Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού. Σημαντική μέρα για τα δικαιώματα στη χώρα μας», έγραψε ο κ. Καμίνης.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «όπως είχε δημοσίως δεσμευθεί, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράφει συμβολικά τη ληξιαρχική πράξη με στοιχεία 25/1/2016 μεταξύ των Α.Ρ. και Σ.Μ., ιατρού και εκπαιδευτικού,αντιστοίχως».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Καμίνης δέχθηκε στο γραφείο του και εξέφρασε τις ευχές του στον Ρ.Α., σημειώνοντας ότι η σημερινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου, είναι σημαντική για τα δικαιώματα στη χώρα μας και την εναρμόνισή της με τη διεθνή πραγματικότητα. 

Το tweet του κ. Καμίνη

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Καμίνης υπέγραψε το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα"

Φροντιστήρια: Ταφόπλακα για τον κλάδο το ασφαλιστικό

Ένα νέο μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας εκφράζει την αντίθεσή της στην μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει «ταφόπλακα» για τον κλάδο.

Οι Φροντιστές υποστηρίζουν πως τα εκπαιδευτήρια τους απειλούνται με «λουκέτο» και όπως διευκρινίζουν «η αύξηση των εισφορών, πέρα από τις συνέπειες που θα έχει στο συνολικό εργατικό κόστος, θα οδηγήσει σε κλείσιμο φροντιστηρίων, οπότε θα διογκωθεί η ανεργία, αλλά και η “μαύρη εργασία” των παράνομων ιδιαιτέρων μαθημάτων στον κλάδο.»

Οι Φροντιστές στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για τετραπλασιασμό του ποσού που πληρώνουν στον ΟΑΕΕ με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει και να αναδείξει τις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν αντέξει σε όλη την περίοδο της κρίσης και όχι να τις οδηγήσει σε κατάρρευση. Οφείλει να αναλογιστεί ότι τα Φροντιστήρια στηρίζουν την ελληνική οικογένεια και κοινωνία στην προσπάθεια για ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.»

Τα Φροντιστήρια ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα και «συντονίζουν τη φωνή της με την ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να αποτραπεί μια ρύθμιση που θα αποτελέσει “ταφόπλακα” για τον κλάδο τους», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Φροντιστήρια: Ταφόπλακα για τον κλάδο το ασφαλιστικό"

Κάψιμο μνημονίων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σε συμβολικό σκίσιμο και κάψιμο μνημονίων προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Ανάρτησαν, συγκεκριμένα, πανό μπροστά από την κεντρική είσοδο των γραφείων με το σύνθημα «Πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από εδώ…», και άναψαν φωτιά με σκιασμένες σελίδες του τρίτου αλλά και των δύο προηγούμενων μνημονίων, όπως δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ.

Σε δηλώσεις τους σημείωσαν ότι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπραξαν αυτό που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά οι σημερινοί κυβερνώντες.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάψιμο μνημονίων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ"

ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο αύριο το απόγευμα στην πλ. Κλαυθμώνος

Όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους πολίτες της Αττικής καλεί η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται η προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, "το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά".

Η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για "για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη 'μεταρρύθμιση' που συνεχίζει επάξια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ" και εκτιμά ότι στόχος της συγκυβέρνησης "είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας".

Καλεί επίσης τους πολίτες "με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων με τη γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει".

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Συλλαλητήριο αύριο το απόγευμα στην πλ. Κλαυθμώνος"

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Κατρούγκαλος

Στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη Ναυτεμπορική, υπό τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση αυτή «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».

Όπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας, «…το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού.

«Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν ''κόφτη'' στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα» προσθέτει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορθωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Κατρούγκαλος"

Αποστόλου: Εκτός πρώτης αξιολόγησης το φορολογικό των αγροτών

Να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό με συγκεκριμένες προτάσεις κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε από τους αγρότες να αναλογιστούν τι τους περιμένει αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Υποστήριξε ότι δεν μπορεί οι αγρότες να ζητούν «να πάρει πίσω όλα τα μέτρα η κυβέρνηση» την ώρα που υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συμφωνία που δημιουργεί δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπηρετήσουμε», είπε ο κ. Αποστόλου που χαρακτήρισε τις δυσκολίες «διαχειρίσιμες».

Ο κ. Αποστόλου επανέλαβε ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι μέσα στην πρώτη αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει ούτε νομοσχέδιο φορολογικό ούτε ασφαλιστικό, αλλά υπάρχει μια συμφωνία που λέει «λύστε το ασφαλιστικό για να πάμε παραπέρα. Ανοιχτά είναι όλα στη διαπραγμάτευση. Και θα τα δούμε» σημείωσε.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Εκτός πρώτης αξιολόγησης το φορολογικό των αγροτών"

Συμπλοκές προσφύγων στην Ειδομένη – Ένας νεκρός

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός αιματηρής συμπλοκής που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, μεταξύ αλλοδαπών, στους Ευζώνους Κιλκίς, κοντά στο ομώνυμο τελωνείο της περιοχής.

Νεκρός είναι ένας Πακιστανός και τραυματίες δύο συμπατριώτες του, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, ο πρώτος τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και εκτιμάται ότι θα διαφύγει τον κίνδυνο, ενώ ο δεύτερος φέρει χτυπήματα στο χέρι.

Οπως κατέθεσε ο τελευταίους -εξεταζόμενους από αστυνομικούς- ως δράστες φέρονται πέντε Αφγανοί, που επιτέθηκαν στους Πακιστανούς για να τους ληστέψουν. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, οι δράστες άρπαξαν από τον ίδιο 400 ευρώ και το κινητό του τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. Ο Πακιστανός κατέθεσε -εξάλλου- ότι έφθασε στην περιοχή, αναζητώντας τρόπο να φύγει από την Ελλάδα ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι υπήκοοι του Πακιστάν, να σημειωθεί, ότι ανήκουν στις εθνικότητες στις οποίες απαγορεύεται η διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το επεισόδιο εκτυλίχθηκε σε πάρκινγκ πρατηρίου υγρών καυσίμων, που εκείνη την ώρα ήταν κλειστό, σε μικρή απόσταση από το τελωνείο των Ευζώνων. Η υπόθεση ερευνάται και οι δράστες αναζητούνται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκές προσφύγων στην Ειδομένη – Ένας νεκρός"

Ετοιμοι για απεργία διαρκείας

Τις... μηχανές των φορτηγών τους «ζεσταίνουν» και οι 32.000 αυτοκινητιστές Δ.Χ., οι οποίοι προσανατολίζονται σε απεργία διαρκείας μετά τις 4 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενοι για το Ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του κλάδου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων τοπικού χαρακτήρα, καθώς επίσης η συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, χωρίς όμως παρεμπόδιση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο, εφόσον δεν έχει υπάρξει αλλαγή στις προβλέψεις του Ασφαλιστικού οι ιδιοκτήτες φορτηγών είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετοιμοι για απεργία διαρκείας"

Για... φοροδιαφυγή στους αγρότες μιλά ο Αποστόλου!

Για φοροδιαφυγή κατηγόρησε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα τελευταία δύο χρόνια που το μέσο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας εξακολουθεί να βαίνει μειούμενο ο αγροτικός κόσμος αύξησε τα εισοδήματά του κατά 12%.

Χωρίς να δώσει απάντηση για όσα ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου έλεγε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, του 2015, ότι δηλαδή εφόσον περάσουν τα μέτρα αυτά που ο ίδιος και η κυβέρνησή του σήμερα υλοποιούν θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού κόσμου», προχώρησε σε «καταγγελίες», που συνοψίζονται στο ότι τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ για όλη την κοινωνία τα έσοδα συρρικνώνονται, οι αγρότες αύξησαν τα εισοδήματά τους.

Υπάρχει φοροδιαφυγή στους αγρότες και αυτό είναι σαφές, υποστήριξε ο κ. Αποστόλου: Από την στιγμή που η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ δηλώνονται περίπου τα μισά, είπε. Ο αγροτικός κόσμος το 2014 και το 2015 αύξησε το εισόδημά του κατά 12,5% πρόσθεσε ακόμα ο κ. Αποστόλου, επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat και κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον Σκάι απέρριψε τις προτάσεις των αγροτών για αφορολόγητο στα 30.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα φορολογούνταν μόνο 5.700 από τους συνολικά 530.000 αγρότες, καθώς μόνο τόσοι δηλώνουν από αυτό το εισόδημα και πάνω. Αντίθετα, υποστήριξε, με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, είναι περίπου 25.000 οι αγρότες που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Ο κ. Αποστόλου πρόσθεσε ότι έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που δημιουργεί δυσκολίες και αυτές τις δυσκολίες πρέπει να τις υπηρετήσουμε. «Είναι όμως διαχειρίσιμες» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου όταν λες θέλεις μια Ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορείς να λες πάρτε τα πίσω όλα.

Ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε επίσης ότι το φορολογικό των αγροτών δεν είναι μέσα στην πρώτη αξιολόγηση. «Δεν υπάρχει ούτε νομοσχέδιο φορολογικό ούτε ασφαλιστικό αλλά υπάρχει μια συμφωνία που λέει λύστε το ασφαλιστικό για να πάμε παραπέρα. Ανοιχτά είναι όλα στη διαπραγμάτευση. Και θα τα δούμε» σημείωσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Για... φοροδιαφυγή στους αγρότες μιλά ο Αποστόλου!"

Τα προϊόντα ανατιμήθηκαν έως και 18% τη στιγμή που οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 23%

Έως και 18% αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων.

To στοιχείο αυτό καταγράφει έρευνα του «Εθνους», με βάση τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα.

Οπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριος 2014-Δεκέμβριος 2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα (1.8%).

Ακόμη και στο λάδι, όπου η φετινή παραγωγή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία οι τιμές αυξήθηκαν ως και 16%.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως του καφέ, που αυξήθηκε 16,44%, αλλά και νωπών προϊόντων όπως οι πατάτες και τα λαχανικά που αυξήθηκαν ως και 13%, ενώ και προϊόντα όπως τα αυγά που πήραν αύξηση ως και 14,19%.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους των αυξήσεων.

Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ

Στα νωπά προϊόντα οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στη διαρκώς συρρικνούμενη εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων.

Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.

Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, και που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και τη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.

Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα προϊόντα ανατιμήθηκαν έως και 18% τη στιγμή που οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 23%"

Bonus σε όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης δίνει το νέο Ασφαλιστικό

Βonus (υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης μισθού και ασφαλιζόμενου εισοδήματος) δίνει σε όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Τα bonus, σύμφωνα με την Ημερησία, προκύπτουν από τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκρίνοντας το νέο - προτεινόμενο σύστημα με τα ποσά των συντάξεων που θα χορηγούσαν τα Ταμεία στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10. Δηλαδή με όλες τις «περικοπές» σε βάθος χρόνου στις οποίες ήταν... αντίθετη η σημερινή κυβέρνηση.

Τα ποσοστά

Με βάση τους πίνακες, τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συνταξιούχων θα είναι βελτιωμένα – αυξημένα, συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη, για όσους θα έχουν ασφαλιστεί με μισθό ή εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον μήνα για 15 έως 24, το πολύ, χρόνια. Τα ποσοστά αναπλήρωσης (αντιστοιχία ποσού σύνταξης σε σχέση με τον μισθό ή το εισόδημα):

• Ευνοούν δίνοντας επιπλέον έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε ασφαλιζόμενους μισθούς και εισοδήματα 700 ευρώ (66% αντί 63% για 15ετία, 69% αντί 66% για 18ετία, 71% αντί 69% για 21 έτη) και από 700 ευρώ – 1.000 ευρώ στην 15ετία, έως 800 ευρώ στην 18ετία.

• Οριακά (επιπλέον 1 ποσοστιαία μονάδα) βελτιώνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των «χαμηλόμισθων» από τα 21 – 24 χρόνια.

• Δεν αλλάζουν τίποτα σε εισοδήματα από 1.000 ευρώ – 2.000 ευρώ για χρόνο ασφάλισης από 27 έτη – 30 έτη και οριακά βελτιώνονται για μεγαλύτερους μισθούς και εισοδήματα με τους ίδιους χρόνους ασφάλισης.

Η πριμοδότηση

Ιδιαίτερα πριμοδοτείται η σύνταξη στα 30 έτη των χαμηλόμισθων καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 80% για μισθό 700 ευρώ και πέφτει στο 41% για μισθό 2.500 ευρώ και στο 36% για μισθό ή εισόδημα 3.500 ευρώ.

Στελέχη των Ταμείων παρατηρούν ότι η εσωτερική αυτή «αναδιανομή» εισοδήματος, ως ένα βαθμό «υπακούει» στην αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά, στις περιπτώσεις υψηλότερων μισθών και περισσότερων ετών ασφάλισης προκύπτουν αδικίες...

Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, ότι το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε αντίστοιχα παραδείγματα για ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης (υπάρχουν σημαντικές μειώσεις καθώς ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών).

Η πριμοδότηση αυτή αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς οι οποίοι θεωρούν, επιπλέον, ότι κακώς η κυβέρνηση ενσωματώνει στην εθνική σύνταξη το χορηγούμενο με... εισοδηματικά κριτήρια ΕΚΑΣ.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Bonus σε όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης δίνει το νέο Ασφαλιστικό"

Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ: Ομαδικές απολύσεις ζητά ξανά το Ταμείο

Με δύο νέες «βόμβες» απειλεί την διαπραγμάτευση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκτός από το Ασφαλιστικό, ετοιμάζεται να βάλει επιτακτικά στην ατζέντα ξανά τις ομαδικές απολύσεις, που έρχονται… από το δεύτερο Μνημόνιο, ενώ θέλει να ανατρέψει τη συμφωνία και για το ενιαίο μισθολόγιο - που ήδη ψηφίστηκε και είναι νόμος του κράτους!
 
Στο ταξίδι του στο Νταβός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα συνεχιστεί πέραν της ερχόμενης Πέμπτης ή Παρασκευής η αναβλητικότητα για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα.
 
Όπως όλα δείχνουν όμως, παρά τις δηλώσεων καλών προθέσεων, η αξιολόγηση θα σέρνεται για μήνες καθώς ανακύπτουν διαρκώς και άλλα θέματα, όπως ότι πρώτα θα πρέπει να μεταβιβαστεί  στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το τελευταίο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ή να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, και μετά θα κλείσει η διαπραγμάτευση. Πάει πιο πίσω έτσι και η έναρξη συζήτησης για μείωση του χρέους, που αποτελεί πλέον το «ιερό δισκοπότηρο» της πολιτικής της κυβέρνησης.


Ναρκοπέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, είτε επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα ως τα τέλη της εβδομάδος είτε όχι, το παζάρι αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
 
Στο παρασκήνιο, η μάχη δίδεται για τους όρους που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα, ή και για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και 4ο Μνημόνιο που -όπως αποκάλυψε πριν μήνες το ΘΕΜΑ- ήδη συζητείται στους κόλπους των δανειστών.
 
Πριν από όλα αυτά όμως, η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει το συντομότερο με τα δύσκολα της τρέχουσας αξιολόγησης (ασφαλιστικό και φορολογικό) για να ανοίξει η κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα δείξει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, διέφυγε τον κίνδυνο του Grexit και πως είναι ώρα για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη μέσα στο 2016.
 
Το ΔΝΤ όμως, που ως τώρα κρατούσε χαμηλούς τόνους στην διαπραγμάτευση, φαίνεται πως αλλάζει στάση και η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου ετοιμάζεται να δείξει ένα άλλο πρόσωπο  και όχι αυτό της … «θείτσας από το χωριό που ακούει και δεν μιλά», το οποίο κάποια στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έλεγαν πως έβλεπαν στις επαφές που είχαν τους προηγούμενους μήνες στην Αθήνα.
 

Θυμήθηκαν το 2ο Μνημόνιο
Αν το ΔΝΤ κάνει πράξη την απειλή του και, όπως λένε πληροφορίες του protothema.gr, απαιτήσει για να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα να τεθεί ξανά ο όρος
​για ​ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τότε θα φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το 2ο Μνημόνιο που το προέβλεπε, αλλά η ίδια το παρέκαμψε, φέρνοντας το δικό της Μνημόνιο. Θα ανατρέπεται ουσιαστικά έτσι η συμφωνία του Αυγούστου, ότι οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά θα στηριχτούν σε μελέτη και προτάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις βέλτιστες  πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
 
Αντ’αυτού, το ΔΝΤ θα έχει θέσει ακόμα ένα επώδυνο πολιτικό δίλημμα στην κυβέρνηση, που μπορεί όμως να μην κάνει αυτή αποδεκτό, προκαλώντας καθυστερήσεις ή και νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Κόντρα στα σενάρια αυτά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ​​η​ ​στάση αυτή των δανειστών επικαιροποιεί και την πρόταση Τσίπρα για να τεθεί το κουαρτέτο υπό την επίβλεψη και τον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου​​. Και τόνιζαν ​​πως «είναι η ώρα να κάνει πράξη η Αθήνα την προεκλογική της εξαγγελία» για να βρει ισοδύναμα ώστε να απαλλάξει τους αγρότες από φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Θέλει δηλαδή η κυβέρνηση να θέσει και η ίδια νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, ανατρέποντας συμφωνίες ώστε στο τέλος κάτι να κερδίσει, αν χάσει άλλα.

Μισθολόγιο ήταν και πάει...
Κύκλοι των δανειστών έλεγαν πάντως πως το ΔΝΤ «τρίζει τα δόντια του» και για το νέο Μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Παρότι δεν έφερε ουσιαστικά καμία αντίσταση τον Δεκέμβριο -ενδεχομένως για να μην «κολλήσει» τότε η διαπραγμάτευση- το Ταμείο δεν μπόρεσε να χωνέψει πως το νέο Μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών στο δημόσιο, ειδικά για κομματικά στελέχη που «φυτεύονται» στον κρατικό μηχανισμό. 
Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα που, όμως, τυπικά είχε κλείσει και είναι ήδη νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που το Ταμείο «απασφαλίσει», δεν φαίνεται πώς θα μπορούσε να κλείσει σύντομα η νέα διαπραγμάτευση, όπως επιζητά η κυβέρνηση.
 

Θέλουν μέτρα λιτότητας
Αν και παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ), πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μείνουν μέχρι αρχές ή τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα και στόχο έχουν μέσα σε σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.

Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση με βάση το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
 
Πηγές με άριστη γνώση πάνω σε αυτό το θέμα τονίζουν ότι η συζήτηση για αξιολόγηση και αναδιάρθρωση χρέους θα κρατήσει ως τα τέλη Μαΐου, με «άγνωστο Χ» όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  
Επιπλέον, σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιηθούν με τους πιστωτές και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ. Και ακολουθούν αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και φτάνουν στα 435 εκατ. ευρώ. Με αυτά θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, οι οποίοι στην πάροδο των αξιολογήσεων από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ: Ομαδικές απολύσεις ζητά ξανά το Ταμείο"

Καμπανάκι Ρέγκλινγκ:Αργά ή γρήγορα πρόβλημα χρημάτων στην Ελλάδα

Ηχηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Figaro».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα, ενώ για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι εάν η χώρα μας δεν κάνει τίποτα, σε 5 χρόνια δεν θα μπορεί να πληρώνει συντάξεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του επικεφαλής του EFSF:
Δημοσιογράφος: Μπορούμε να φοβόμαστε για μια νέα ελληνική κρίση αυτή τη χρονιά;

Ρέγκλινγκ: Δεν το πιστεύω. Η ατμόσφαιρα είναι τελείως διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες της περασμένης χρονιάς ήταν μια καταστροφή. Ο τότε έλληνας Υπουργός Οικονομικών δεν συνεργαζότανε καθόλου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όμως με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη όμως σήμερα, συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους.

Δημοσιογράφος: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων αναμένονται εκρηκτικές. Όμως πρόκειται για μια προϋπόθεση πολύ σημαντική για την εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας. Θα πρέπει να ανησυχούμε;

Ρέγκλινγκ: Οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή. Όμως είναι ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το έχει δηλώσει και ο ίδιος, το τωρινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, σε πέντε χρόνια δεν θα έχει πια χρήματα για να χρηματοδοτήσει το σύστημα των συντάξεων. Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα σύστημα συντάξεων που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο πως θα το καταφέρουμε. Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό στοιχείο της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει επίσης, να δούμε τους δημοσιονομικούς στόχους και τις προσαρμογές που θα πρέπει η Ελλάδα να κάνει για να τους επιτύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Δημοσιογράφος: Σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα; Είναι επείγον;

Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε ακόμη αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε ακριβώς. Δεν θα έχουν από αύριο πρόβλημα χρηματοδότησης. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει ένα πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο. 

Είναι επίσης, πολύ πιθανό ότι η χώρα θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βεβαίως, έχει πάντα την δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Όμως δεν την συνιστώ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε λοιπόν ότι θα μπορέσει να κλείσει αυτή η αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως ελπίζει η Ελλάδα;

Ρέγκλινγκ: Εξαρτάται από τη δουλειά. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν το Πάσχα.

Δημοσιογράφος: Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ένα ουσιώδες θέμα για τους Έλληνες αλλά και για το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την οικονομική συμμετοχή του στο σχέδιο βοήθειας με αυτή της ελάφρυνσης...

Ρέγκλινγκ: Το Eurogroup έχει δεσμευθεί για αυτό. Και είναι αλήθεια πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως οικονομικά, η διαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει πάρει μια περίοδο χάριτος δέκα ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των επιτοκίων που θα πρέπει να καταβάλει. Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι υψηλή. Ως εκ τούτου, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022.

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση μια ανακούφιση του χρέους δεν θα επιτρέψει να καθησυχάσει τους ιδιώτες επενδυτές που πρέπει να έχουν έναν ανοιχτό ορίζοντα για να επενδύσουν στην χώρα για τα επόμενα 20 ή 30 χρόνια;

Ρέγκλινγκ: Δεν πιστεύω ότι σήμερα, πολλοί επενδυτές με έναν ορίζοντα χρόνου τόσο μακρύ σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για την ώρα, θέλουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά περισσότερο έναν ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών. Πρέπει να πηγαίνουμε από το ένα στάδιο στο άλλο.

Δημοσιογράφος: Είσαστε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FESF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (MES) από την δημιουργία τους εν τω μέσω της κρίσης (2010 και 2012). Τί έχετε συγκρατήσει από αυτή την εμπειρία;

Ρέγκλινγκ: Τα χρόνια αυτά ήταν πολύ δύσκολα. Υποστηρίξαμε τέσσερεις χώρες που έχασαν την πρόσβασή στις διεθνείς αγορές (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα) καθώς και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων πίστευε ότι η Ευρώπη και το Ευρώ θα εξαφανιστούν. 

Βοηθήσαμε να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κρίση. Δεν θα υπερβάλω αν πω ότι χωρίς το FESF και το MES κάποιες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση θα έπρεπε πιθανόν να εγκαταλείψουν την ζώνη του Ευρώ. Και σήμερα, στις πέντε χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική υποστήριξη, οι τέσσερις έχουν σημειώσει μια πραγματική επιτυχία. Η Ιρλανδία και η Ισπανία, επί παραδείγματι, είναι οι χώρες με την πιο δυνατή ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση».


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι Ρέγκλινγκ:Αργά ή γρήγορα πρόβλημα χρημάτων στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news