facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία Τσίπρα για τον «ένα χρόνο Αριστερά» - ΒΙΝΤΕΟ

Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρίες σε βιβλία, αλλά καθημερινή πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην αποψινή του ομιλία στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Τάε Κβο Ντο, με σύνθημα: «Ένας χρόνος Αριστερά, Ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε».

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών, ενώ απευθυνόμενος προς τους αγρότες, τους κάλεσε σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο. «Δεν γίνεται ωστόσο, κάποιοι που έκαναν καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, να παρουσιάζονται σήμερα ως επαναστάτες» έσπευσε να συμπληρώσει.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομιλία Τσίπρα για τον «ένα χρόνο Αριστερά» - ΒΙΝΤΕΟ"

Παραμένουν στα μπλόκα τη Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι

Κλείσιμο δρόμων από το μεσημέρι προγραμματίζουν και για τη Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Κεντρική Μακεδονία.

Δίωροι αποκλεισμοί προγραμματίζονται από τις 12.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι και ωριαίους ή και μεγαλύτερης διάρκειας σε ορισμένα μπλόκα από τις 19.00 μμ το απόγευμα.

Στο χορό των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κόντρα στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό συμμετέχουν δυναμικά και φορτηγατζήδες, νταλικιέρηδες, οδηγοί ταξί και τουριστικών λεωφορείων, ακόμα και εμποροϋπάλληλοι.

Κλείνουν τα τελωνεία 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, παραμένουν συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ και το μπλόκο ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

«Από αύριο [Δευτέρα] σκοπεύουμε να κλείσουμε επ' αόριστον το τελωνείο, ενώ δηλώνουμε ότι δεν θα πάμε σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο καλούμε να μας επισκεφθεί
δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και τη Δευτέρα από τις 12.00 έως τις 14.00 θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν και τη Δευτέρα συμβολικά τον δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο».

Στο νομό του Κιλκίς το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και αύριο 12.00-14.00 θα γίνει ή συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος ή θα αποκλειστεί το τελωνείο Δοϊράνης στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν αύριο συμβολικοί αποκλεισμοί από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο της Χαλκηδόνας είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς το χρονικό διάστημα 12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 19.30 και για μία ώρα.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και την Κυριακή εντάχθηκαν στο μπλόκο περισσότεροι από 100 νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες, αλλά και ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Και τη Δευτέρα θα μπλοκάρουν το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ.

Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ και αύριο, κατά τις ώρες 12.00-14.00, θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Στο μπλόκο συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι της Ημαθίας.

Σε συζητήσεις βρίσκονται οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και νωρίς το πρωί της Δευτέρας θα έχουν ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν σήμερα δυναμικά και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του Άργους Ορεστικού της Καστοριάς, κατευθύνθηκε το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και έγινε δίωρος αποκλεισμός» την Κυριακή.

Περισσότερα από 400 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στην εθνική οδόΘεσσαλονίκης-Μουδανιών, στους κόμβους Νέων Μουδανιών και Ν. Καλλικράτειας και τη Δευτέρα από 12.00 έως 14.00 θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό.

Στα Βασιλικά αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τη Δευτέρα θα κατευθυνθούν στα πράσινα φανάρια, στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Επίσης τη Δευτέρα, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ, στις 10 το πρωί.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συνάντηση εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στα Τέμπη.

Για την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει πανελλήνιο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένουν στα μπλόκα τη Δευτέρα αγρότες και κτηνοτρόφοι"

Εξηγήσεις ζητά το Ποτάμι για τα περί «αποστολών για έκδοση νομίσματος»

Να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τις όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα εναλλακτικά σχέδια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ζητά το Ποτάμι με αφορμή δημοσίευμα που κάνει λόγο για μυστικές αποστολές για έκδοση νομίσματος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής την περίοδο εκείνη «είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα».

«Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως η άλλως σε πολύ πρώιμη φάση» αναφέρει το δημοσίευμα.

Με αφορμή της πληροφορίες αυτές, το Ποτάμι εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Πείτε μας κ.Τσίπρα για τα σχέδια καταστροφής» στην οποία αναφέρει:

«Τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα από την Καθημερινή για τις επαφές της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης, με εταιρείες για έκδοση νομισμάτων και τις αποστολές στη Λατινική Αμερική για προμήθεια καυσίμων, κρέατος και φαρμάκων δείχνουν από τι γλυτώσαμε.

»Διαβάζοντας όλα αυτά, που ξεπερνούν κάθε πολιτική φαντασία και αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, αναρωτιέται κανείς: Τόσο ερασιτέχνες; Τόσο ιδεοληπτικοί; Τόσο τυχοδιώκτες;

»Με όλα αυτά που έρχονται στο φως, αποδεικνύεται πόσο δίκαιο είχαν εκείνοι που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή και ζητούσαν επίμονα να τελειώνουν οι πειραματισμοί και να υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη πριν κλείσουν οι τράπεζες και μας ''πουλήσουν'' σε κάποιο τριτοκοσμικό καθεστώς.»

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξηγήσεις ζητά το Ποτάμι για τα περί «αποστολών για έκδοση νομίσματος»"

Στο στόχαστρο των αγροτών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών και προπηλακισμών έγινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας.

Η παρουσία του προκάλεσε την οργή των συγκεντρωμένων αγροτών, κάποιοι από τους οποίους χρησιμοποίησαν βαριές εκφράσεις και τον κάλεσαν να αποχωρήσει ή να... παραιτηθεί.

«Δεν ντρέπεσαι που έρχεσαι εδώ... Ήσουν μαζί με εμάς και τώρα μας βάζεις τη θηλιά... Σήκω και φύγε! Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι με τους αγρότες. Ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα! Παραιτήσου άμα θες να είσαι εδώ! Ντροπή σας, να κάνατε αυτά που λέγατε» ήταν μερικές από τις εκφράσεις που ακούστηκαν από την πλευρά των αγροτών.

Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές και το οξυμμένο κλίμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λάρισα και πρώην αγροτοσυνδικαλιστής αναγκάστηκε να αποχωρήσει.



Έντονη φραστική επίθεση από εξαγριωμένους αγρότες δέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Παραστατίδης στο Κιλκίς.

Όλα ξεκίνησαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης στη σύσκεψη που είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ της περιοχής με βουλευτές και αυτοδιοικητικούς παράγοντες με στόχο τη διαφύλαξη του επιδόματος των παραμεθορίων περιοχών, που κινδυνεύουν να χάσουν τέσσερις νομοί, μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς, σύμφωνα με το eidisis.gr.

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, ομάδα περίπου 50 αγροτών από το μπλόκο του Κιλκίς, εισέβαλε στην αίθουσα φωνάζοντας το σύνθημα «αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει αίμα» και απαιτώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το νέο Ασφαλιστικό.

Το κλίμα οξύνθηκε όταν στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης και χτυπώντας το χέρι στο βήμα, τόνισε πως «οι αγώνες για να έχουν επιτυχία χρειάζεται να είναι σκληροί. Και το 2007 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας απεντάξει και κλείσαμε τα σύνορα στους Ευζώνους. Κατορθώσαμε και το πετύχαμε…».

Αντιδρώντας στο λόγο του δημάρχου ο κ. Παραστατίδης, φώναζε από κάτω:

- «Ηρεμα, ήρεμα…»

- «Γιατί θιχτήκατε κύριε βουλευτά», απάντησε ο δήμαρχος

- «Οι παλληκαρισμοί τέτοιες εποχές δε χρειάζονται», φώναζε ο κ. Παραστατίδης

- «Το μνημόνιο ψήφισες», φώναζαν οι αγρότες κι εκείνη τη στιγμή κινήθηκε ενάντια στον κ. Παραστατίδη ο πρώην δήμαρχος Γαλλικού Θανάσης Ρωσσόπουλος, έχοντας έντονο διάλογο με το βουλευτή, με τον τελευταίο να του λέει: «Όχι μαγκιές σε μένα, όχι μαγκιές…».



Αυτή ήταν και η σπίθα που άναψε τα αίματα με ομάδα αγροτών να κινείται ενάντια στο βουλευτή με άγριες διαθέσεις.

«Το μνημόνιο ποιος το ψήφισε; Το μνημόνιο ποιος το υπέγραψε; Σας είδαμε» φώναζαν οι αγρότες με τον βουλευτή να απαντά: «Δεν είμαστε από αυτούς που κολλάνε. Εμείς στους αγώνες ήμασταν μπροστά».

«Ωραία, να πω κάτι; Ας υποθέσουμε ότι δεν το ψηφίζω και δεν περνάει. Λοιπόν, πέφτει η κυβέρνηση. Θα αναλάβετε την ευθύνη εσείς; Θα σας το πω ξεκάθαρα, αν δεν ψηφίσω, θα παραιτηθώ» τους απάντησε ο βουλευτής με τους αγρότες να τον προτρέπουν να το πράξει.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο στόχαστρο των αγροτών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ"

Παρασκευόπουλος: Ο κίνδυνος του Grexit ήταν πραγματικός

Στην παραδοχή ότι ο κίνδυνος του Grexit ήταν πραγματικός προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στη δήλωσή του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Κατά τη δική μου εκτίμηση ο κίνδυνος αυτός ήταν πραγματικός και πολύ βαρύς γιατί η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την έξοδο της από την Ευρωζώνη και από οικονομική και από κοινωνική άποψη» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:
«Ο ένας χρόνος που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολος. Ο λόγος ήταν ότι η χώρα έπρεπε όχι μόνο να ξεπεράσει δυσκολίες στο εσωτερικό της, αλλά κυρίως επειδή έπρεπε να ξεπεράσει τον κίνδυνο του Grexit. Κατά τη δική μου εκτίμηση ο κίνδυνος αυτός ήταν πραγματικός και πολύ βαρύς γιατί η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την έξοδο της από την Ευρωζώνη και από οικονομική και από κοινωνική άποψη. Αυτή τη στιγμή, όπως έχει φανεί, έχουμε περάσει τον κάβο, αλλά, ωστόσο, η δυσκολία υπάρχει. Είναι μπροστά μας το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι πολύ δύσκολη καμπή, και η οποία φαίνεται ότι είναι και κρίσιμη για την αξιολόγηση μας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο, αν και είναι πολύ δύσκολος και πολύ επικίνδυνος, και στη συνέχεια θα έρθει σιγά- σιγά η ανάπτυξη, οπότε νομίζω η βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος που θα υπάρξει θα μπορέσει να βοηθήσει σε όλους τους τομείς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Ο κίνδυνος του Grexit ήταν πραγματικός"

Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει σχέδιο για αποκλεισμό των προσφύγων στην Ελλάδα

Κατηγορηματικά απέρριψε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης «τα όσα γράφονται και ακούγονται περί αποπομπής» της Ελλάδας από την Σένγκεν, λέγοντας πως η Κομισιόν είναι αντίθετη.

Όσον αφορά το σενάριο περί «σφραγίσματος» των συνόρων της ΠΓΔΜ, για τελικό αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, ο Δ.Αβραμόπουλος το απέρριψε λέγοντας πως «δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε, λέγοντας η ΕΕ «θα διαφυλάξει τη μεγάλη κατάκτηση» του Σένγκεν.

Τη συζήτηση με τα σενάρια περί αποπομπής της χώρας από τη Σένγκεν ανακίνησε δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο ενώ ανάλογες απόψεις ακούστηκαν, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, και από τη Βιέννη.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο Δ.Αβραμόπουλος ερωτήθηκε για το σενάριο αποκλεισμού των συνόρων στην ΠΓΔΜ (με στόχο τον αποκλεισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα).

«Όχι βεβαίως, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο» είπε ο Δ.Αβραμόπουλος, λέγοντας πως ναι μεν η Ευρώπη συνεργάζεται με χώρες των δυτικών Βαλκανίων, και την ΠΓΔΜ, όμως «η Ευρώπη έχει αναπτύξει πολιτικές εξ ονόματος όλων των κρατών-μελών». Κίνητρο για τη συνεργασία των χωρών αυτών με την ΕΕ είναι, σημείωσε, η τελική επίδιωξη ενσωμάτωσης.

«Η Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν είναι μόνη της, έχει την στήριξη της Ευρώπης» τόνισε.

«Τα όσα γράφονται περί της Σένγκεν, και για αποπομπές και για όλα αυτά, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η Ευρώπη έχει ξεκάθαρη θέση, το έχει πει κι ο πρόεδρος Γιούνκερ το λέω κι εγώ ως αρμόδιος επίτροπος, θα διαφυλάξουμε αυτή τη μεγάλη κατάκτηση με κάθε τρόπο, αλλά και τα κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν» τόνισε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει σχέδιο για αποκλεισμό των προσφύγων στην Ελλάδα"

Τι είπε στους αστυνομικούς ο συζυγοκτόνος

"Ήρθα εδώ τα ξημερώματα με το παιδί. Μετά τη δολοφονία της γυναίκας μου προσπάθησα πολλές φορές να φύγω, αλλά δεν τα κατάφερα γιατί οι δρόμοι είχαν πολλά μπλόκα. Όλες αυτές τις ημέρες γύριζα με το παιδί από καλύβα σε καλύβα", δήλωσε ο συζυιοκτόνος στους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι είχαν ψάξει στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς όμως να έχουν εντοπίσει τον δράστη.

O Αλβανός έχει οδηγηθεί στην Ασφάλεια Πολυγύρου, με την υπόθεση να παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι είπε στους αστυνομικούς ο συζυγοκτόνος"

Τετράωρη κατάληψη των δημαρχείων την Πέμπτη

Σε τετράωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων και άλλων υπηρεσιών των δήμων (γκαράζ, ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κλπ) προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν στους ανωτέρω χώρους συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρη κατάληψη των δημαρχείων την Πέμπτη"

Η συγκλονιστική αποκάλυψη του θείου του Φοίβου: Εμείς τον πιάσαμε

Ο θείος του 4χρονου Φοίβου, Πέτρος Μαυρομάτης, μίλησε στο enikos.gr και αποκάλυψε πώς βρέθηκε ο συζυγοκτόνος μαζί με το παιδί.

«Ήταν έξω από το χωριό. Τον είδε ένας φίλος και μας ειδοποίησε και ήρθαμε και τον πιάσαμε. Δεν πρόλαβαν να έρθουν οι αρχές, τον πιάσαμε εμείς πριν φτάσουν», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Ένας φίλος τον εντόπισε, μας πήρε τηλέφωνο και μέχρι να κατέβουν οι αρχές, τον είχαν περικυκλώσει και τον πιάσανε. Απ’ όσο ξέρω, δεν προέβαλε κάποια αντίσταση, δύο φίλοι μου τον πιάσανε».

«Ο μικρός είναι καλά στην υγεία του. Τον πήγαν σπίτι τώρα, είναι μαζί με τα δικά μου τα παιδιά, με τον αδερφό του, με τη γιαγιά του, πήγαν να τον ντύσουν να τον καθαρίσουν. Θα τον πάμε στο νοσοκομείο και για εξετάσεις. Φαινόταν λίγο κουρασμένος», είπε για τον μικρό Φοίβο και πρόσθεσε:

«Πλέον οι αρχές θα κάνουν τη δουλειά τους. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Εμείς το παιδί θέλαμε να γυρίσει πίσω, δεν θέλαμε τον δράστη. Αρχίσαμε και χαμογελάμε».

Ακούστε εδώ τι είπε ο θείος του Φοίβου

Διαβάστε Περισσότερα » "Η συγκλονιστική αποκάλυψη του θείου του Φοίβου: Εμείς τον πιάσαμε"

Διαψεύσεις και ερωτήματα αναπάντητα

Η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στον ΣΚΑΪ προκάλεσε ενδιαφέρον εντός και εκτός συνόρων, αλλά και έντονες αντιδράσεις. Αμφισβητείται ευθέως, κατ’ αρχήν, κατά πόσον είχε πραγματικά ένα συγκροτημένο πλάνο για τη διαχείριση της ρήξης με την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κ. Βαρουφάκη», τονίζει ο κ. Δραγασάκης. «Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ». «Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές μελετούσαμε ποικίλα ενδεχόμενα. Εντολή διερεύνησης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής σχεδίου ρήξης δεν δόθηκε ποτέ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει: «Δεν ήξερα για κανένα σχέδιο Βαρουφάκη. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποτε αναφερόμουν στην ανάγκη να ακολουθήσουμε εναλλακτικό δρόμο, όποτε έλεγα ότι το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με εθνικό νόμισμα, επικρατούσε νευρικότητα έως και πανικός». Ο επικεφαλής της ΛΑΕ τονίζει ότι δεν ήταν ενήμερος περί των προτάσεων Βαρουφάκη μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ενώ αναφέρεται και στο θέμα της Ρωσίας: «Για μένα ο αγωγός [ο Turkish Stream] θα ήταν το ξεκίνημα για ειδική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ο απευθείας δανεισμός απαγορευόταν από το μνημόνιο, αλλά αν η ΔΕΠΕΝΕ, την οποία εγώ ίδρυσα, έπαιρνε κάποια δισ. ως προκαταβολή επί των οφειλών από τη λειτουργία του, θα μπορούσε εν συνεχεία με αυτά να αγοράσει ελληνικά ομόλογα». Ακόμα και την προεκλογική εβδομάδα του δημοψηφίσματος, όταν ο κ. Λαφαζάνης είχε ελπίσει ότι μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος από το ευρώ («δεν έβλεπα πώς ο Τσίπρας θα μπορέσει να μαζέψει το “Οχι”»), θυμάται ότι ο πρωθυπουργός «δεν ήταν ανοικτός στην ιδέα του εθνικού νομίσματος».

Σχετικά με τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών περί συμφωνίας με την Κίνα για χορήγηση πιστωτικής γραμμής, η οποία ανετράπη στη συνέχεια κατόπιν τηλεφωνήματος από το Βερολίνο στο Πεκίνο, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει: «Δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία για χρηματοδότηση. Υπήρξε δική μου αποστολή, τον Μάρτιο, στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήσαμε τη δυνατότητα της Κίνας να συμμετάσχει σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή σε αναπτυξιακό δανεισμό». Δηλώνει δε άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία του Πεκίνου με την ελληνική πλευρά, με αναφορά σε γερμανική παρέμβαση. Κινεζικές διπλωματικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν στην «Κ» τον ισχυρισμό Βαρουφάκη.

Ο κ. Δραγασάκης διαψεύδει επίσης το αφήγημα Βαρουφάκη ότι οι Γερμανοί «ήθελαν εξαρχής τρίτο μνημόνιο με υπογραφή Τσίπρα». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι υπήρξαν αποστολές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (CDU-CSU) στον ίδιο, στα τέλη Απριλίου, που είχαν ως σκοπό «τη διερεύνηση τρόπων αποτροπής ενός τρίτου δανείου». Παράλληλα, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει την πεποίθησή του ότι «υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης από εγχώριες και ξένες δυνάμεις», με στόχο να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θετικό παράδειγμα για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Κατά τα άλλα παραμένουν τα γνωστά ερωτήματα, τα οποία δεν διαλεύκανε ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του: Ποιοι συμμετείχαν στην ομάδα Grexit υπό τον καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα που παρέδωσαν στον κ. Βαρουφάκη στις αρχές Μαΐου; Ποιοι συμμετείχαν σε αυτό που αποκαλεί «πολεμικό συμβούλιο», όπου ισχυρίζεται ότι μειοψήφησε το βράδυ της Κυριακής, 4 προς 2; Ποιος ήταν ο δεύτερος που τον στήριξε (ο κ. Λαφαζάνης διαψεύδει ότι ήταν εκείνος) και τι όργανο ήταν αυτό (κάθε πότε είχε συναντήσεις, τι πρακτικά κρατούνταν, κ.ο.κ.); Τέλος, πρότεινε όντως την επαναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος υπό εθνικό έλεγχο και είχε δώσει εντολή σε συνεργάτες του να ετοιμάσουν σχέδιο νόμου ή υπουργικής απόφασης για παράλληλο νόμισμα ή «σύστημα πληρωμών»; Και πώς συνάδουν αυτές οι κινήσεις με την παραδοχή του ότι δεν υπήρχε (γιατί δεν είχε δοθεί η εντολή) ο απαραίτητος επιχειρησιακός σχεδιασμός και ότι οι συνέπειες της ρήξης θα ήταν το απόλυτο χάος;

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύσεις και ερωτήματα αναπάντητα"

Αποστόλου: Αν πάρουμε πίσω το ασφαλιστικό υπάρχει θέμα παραμονής στην ΕΕ

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος με τους αγρότες στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο για τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα σε όλη την χώρα και ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός καλεί τους αγρότες σε διάλογο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος συζητά με τους αγρότες από τον Οκτώβρη συζητώντας μαζί τους "πάνω στην συμφωνία που είχαμε υπογράψει". "Διότι η προστασία ιδιαίτερα του αγροτικού χώρου ήταν κύριο ζητούμενο για μας" υπογράμμισε.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί ο διάλογος, και αυτό τέθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους αγρότες στους οποίους είπε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό,αμέσως μόλις επιστρέψει από το Νταβός.

Επεσήμανε ότι ο αγροτικός χώρος χρειάζεται στήριξη, "αυτή την στήριξη την σέβεται και την υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει έναν κοινοτικό προϋπολογισμό για τον αγροτικό και δεν έχει άλλο, ιδιαίτερα για παραγωγικές δραστηριότητες" σημείωσε και πρόσθεσε: "Για τους Έλλνες αγρότες, όπως για όλους τους Ευρωπαίους διασφαλίζεται μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική ένα ποσό, σύμφωνα βεβαίως με τους αγρότες που υποβάλλουν δικαιώματα και υποβάλλουν δικαιώματα γύρω στους 700.000 αγρότες".

Αναφερόμενος στο φορολογικό των αγροτών, ο υπουργός τόνισε ότι το 2016 για το εισόδημα του 2015, οι αγρότες θα πληρώσουν "αυτά που πλήρωσαν το '14, τα οποία είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν για το εισόδημά τους το '13. Αρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές".

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι "αν πάρουμε πίσω την συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά""

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι αυτό "είναι δικαίωμά τους και αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίον διεκδικούν".

"Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα τα οποία τους δημιουργούν προβλήματα" ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, "έχοντας μια συμφωνία, την οποία πρέπει να την υπηρετήσουμε, να την υλοποιήσουμε. Όχι μόνο την έχει συμφωνήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου που είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας αλλά είναι και αναγκαία για τους ίδιους τους αγρότες, 3.5 δισ. είναι ανάγκη κάθε χρόνο να εισρέουν στον αγροτικό χώρο. Διότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μαι προσπάθεια να βγούμε μπροστά, το καταλαβαίνετε;"

Και αναφερόμενος στην πρόταση για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία θα έχει "σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε. Και η κατάσταση λέει ότι, σήμερα το ΟΓΑ ενισχύεται με 3,3 – 3,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή το 90% των δαπανών του ΟΓΑ καταβάλλεται από τον Έλληνα πολίτη και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σήμερα εάν αφήσουμε τα πράματα όπως είναι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, του αγρότη θα πάει σε βάθος χρόνου, το 2027 σε 0". Και πρόσθεσε ότι με την πρόταση αυτή "διασφαλίζουμε τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη για τους αγρότες" και συνεχίζεται η συζήτηση.

"Το ζήτημα είναι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να ρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία μείς διαπραγματευόμαστε" τόνισε.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστόλου: Αν πάρουμε πίσω το ασφαλιστικό υπάρχει θέμα παραμονής στην ΕΕ"

Δύο αποστολές για έκδοση νομίσματος

Πληθώρα σχεδίων Β κυοφορούνταν στις τάξεις της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς. Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει –επανειλημμένως– τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή (ακόμα χειρότερα) με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Ετσι επικράτησε –σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο– η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως η άλλως σε πολύ πρώιμη φάση. Φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Παρά τα ηρωικά του τιτιβίσματα την Κυριακή 28 Ιουνίου περί της αντίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης στους κεφαλαιακούς ελέγχους, ο κ. Βαρουφάκης γνώριζε στη φάση εκείνη ότι ήταν αναπόφευκτοι. Οι τράπεζες, αν άνοιγαν τη Δευτέρα, θα «πέθαιναν» από ακατάσχετη αιμορραγία μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων, στο πλαίσιο του πανικού που είχε προκαλέσει η προκήρυξη δημοψηφίσματος. Ηδη την προηγούμενη ημέρα, στην επίσκεψη των κ. Δραγασάκη και Τσακαλώτου στον Μάριο Ντράγκι, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή των ελέγχων και είχαν συμφωνήσει να γίνει με τρόπο «ομαλό και αναστρέψιμο», όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δραγασάκης.

Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας εκείνο το απόγευμα, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίσθηκε συνεργάσιμος και μάλλον ευδιάθετος. Σχολίασε μάλιστα ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είχαν τα θετικά τους, καθώς θα αυξανόταν η χρήση καρτών. Η συνεδρίαση έληξε κατά τις 8, με τα βασικά σημεία της ΠΝΠ έτοιμα. Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για την τελική έκδοση της Πράξης πέντε λεπτά πριν από την προθεσμία (τα μεσάνυκτα) που του είχε δοθεί από την ΕΚΤ, με την πάροδο της οποίας θα λαμβάνονταν δραστικά, μη αναστρέψιμα μέτρα.

Στο μεσοδιάστημα, φτάνοντας –με μεγάλη καθυστέρηση– στο Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης αντιμετώπισε ομαδικά πυρά. Ο κ. Τσίπρας εξοργίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι το προσχέδιο της ΠΝΠ δεν είχε πρόβλεψη για το ποσό που θα μπορούσαν να αποσύρουν ανά εβδομάδα οι συνταξιούχοι. Για πολλούς παρευρισκομένους ήταν ενδεικτικό της ελαφρότητας με την οποία ο κ. Βαρουφάκης διαχειριζόταν την κατάσταση.

Ο τελευταίος έχει ισχυριστεί ότι σε αυτή τη φάση εισηγήθηκε τα αντίμετρα που θεωρούσε ότι θα υποχρέωναν τελικά τους Ευρωπαίους σε συμβιβασμό: την αναδιάρθρωση των (υπό ελληνικό Δίκαιο) κρατικών ομολόγων στην κατοχή της ΕΚΤ, την εισαγωγή ενός παράλληλου ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών και την ανάκτηση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη (στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ), στην εισήγηση, που έγινε συντεταγμένα στο πλαίσιο του λεγόμενου «πολεμικού συμβουλίου» έξι ατόμων, αντιτάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έπεισε τελικά τον πρωθυπουργό.

Η όποια εισήγηση του κ. Βαρουφάκη όμως φαίνεται ότι έγινε κυριολεκτικά «στο πόδι». Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει στην «Κ» ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός και ότι το βράδυ εκείνο ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε επαναλάβει αρκετές φορές στο παρελθόν, «αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές». «Είχα πει –και το επανέλαβα τις μέρες εκείνες του Ιουνίου– ότι μία παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσε ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές», προσθέτει. Σχετικά με τον κ. Βαρουφάκη, δηλώνει με νόημα: «Γίνεται μία προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην «Κ», δηλώνει και αυτός άγνοια για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά και του ίδιου του «πολεμικού συμβουλίου». Αν έγινε τέτοια ψηφοφορία πάντως –σημειώνει– «δεν είναι τρόπος αυτός να παίρνει αποφάσεις, και ιδιαίτερα τέτοιου βάρους, μία κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τα θεσμικά όργανα».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο αποστολές για έκδοση νομίσματος"

Ντίξον: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο

Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο διατύπωσε μιλώντας στο Mega, ο αναλυτής του Reuters, Χιούγκο Ντίξον.

«Αν είναι έτοιμος ο Τσίπρας να περάσει το νομοσχέδιο από τη Βουλή, τότε πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το ορθόδοξο Πάσχα δηλαδή τον Μάιο. Δεν νομίζω να ολοκληρωθεί έως το καθολικό Πάσχα το οποίο είναι το Μάρτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το megatv.com

Ο Ντίξον προβλέπει μάλιστα ότι τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η ελληνική κυβέρνηση θα είναι επώδυνα. «Κοινωνικά δίκαιο δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι επώδυνο αλλά ότι ο πόνος πρέπει να μοιραστεί με δίκαιο τρόπο» λέει και προσθέτει:

«Αυτό ήθελα να τονίσω. Ας μην κρύβουμε το γεγονός ότι θα είναι επώδυνο. Εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να βρει τον τρόπο για να μοιραστεί ο πόνος όσο το δυνατόν πιο δίκαια».

Ο αναλυτής του Reuters σχολίασε στο Mega και τη φράση του Σόιμπλε στο Νταβός «είναι η εφαρμογή, ανόητε», σημειώνοντας:«Δεν πιστεύω ότι απευθυνόταν στον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι ο κ. Σόιμπλε είχε δίκιο διότι το κλειδί για την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι η εφαρμογή. Η φράση μπορεί εύκολα να παρερμηνευτεί και ο κ. Σόιμπλε ενίοτε δεν είναι τόσο διπλωμάτης όσο θα θέλαμε».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντίξον: Η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο"

Αλεξιάδης: Το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης όσον αφορά στο ασφαλιστικό αναφέροντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως: ««Εάν δεν δοθεί λύση στο ασφαλιστικό υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος».

Ειδικότερα ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας σε εκπομπή του Σκάι τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση δέχεται πολιτικές πιέσεις και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αν έχουν εναλλακτικές προτάσεις να τις καταθέσουν».

Επίσης ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε με έμφαση πως: «221 βουλευτές ψήφισαν το καλοκαίρι τη συθμφωνία και τώρα εμφανίζονται να διαφωνούν και χτυπούν στην πλάτη τους αγρότες. Αυτό δημιουργεί πολλά ερωτήματα»...

Παράλληλα ο κ. Αλεξιάδης εμφανίστηκε έτοιμος για ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες και μετά την απόφαση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να προχωρήσουν σε δίωρους αποκλεισμούς των εθνικών οδών.

«Είμαι διατεθείμενος να μεταβώ σε οποιοδήποτε μπλόκο για ουσιαστικό διάλογο, όχι με συνθήκες Σερρών και Κομοτηνής» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια θα επέλθουν σταδιακές αλλαγές και σε αυτό τον τομέα ώστε να υπάρξει εξομάλυνση με το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η κυβέρνηση αν τα σκληρά μέτρα περάσουν από τη Βουλή αλλά οι αγρότες δεν θα έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους φόρους, ο κ. Αλεξιάδης απάντησε: «Δεν θέλουμε να πάρουμε ούτε σπίτια, ούτε μηχανήματα αλλά θα πρέπει να δείτε τη συνολική εικόνα».

Παράλληλα, ο υπουργός δικαιολόγησε την οργή του αγροτικού κόσμου της χώρας για τα συνολικά προβλήματά τους, «αλλά δεν μπορούν να λυθούν όλα μέσα σε ένα χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Το ασφαλιστικό σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση"

Το Βερολίνο αυξάνει κατά 40% τα κονδύλια προς την Τουρκία για το προσφυγικό

Η κυβέρνηση της Γερμανίας προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στην Τουρκία για τη διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης κατά 40% το 2016, δήλωσε ο υπουργός Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερντ Μίλερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Στα τέλη Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πραγματοποιήσει μια κοινή Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, στην οποία η Άγκυρα συμφώνησε να συμβάλει να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενεί προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και την επιτάχυνση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

«Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία και θα αυξήσουμε το ποσό της βοήθειας από τα 36 στα 50 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Μίλερ στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Το Βερολίνο αυξάνει κατά 40% τα κονδύλια προς την Τουρκία για το προσφυγικό"

«Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 25.000€

Μικρότερες έως και 30% συντάξεις σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 25.000 ευρώ και πάνω, δίνει το «σχέδιο Κατρούγκαλου» υφαρπάζοντας, αφού δεν θα έχουν κανένα... αντίκρισμα, τις εισφορές όσων θα εμφανίζουν μέσο ετήσιο εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ.

Στα δύο αυτά συμπεράσματα καταλήγει μελέτη του Σ. Ρομπόλη, ομότιμου καθηγητή του Παντείου και του Βασ. Γ. Μπέτση, υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου Πανεπιστημίου για την «Ημερησία».

Η μελέτη καταγράφει, βήμα - βήμα, πώς υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας των εισφορών και των παροχών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προτείνει τη μείωση τόσο της εισφοράς (20%) όσο και του πλαφόν του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος (5.860 ευρώ).

Οι αποδοχές και οι συντάξεις

Με βάση τη μελέτη, το επίπεδο της σύνταξης με ετήσιο εισόδημα από 25.000 και πάνω μειώνεται μέχρι και 30%. Συγκεκριμένα, στο ισχύον σύστημα το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,3 των εισφορών (στις 100 μονάδες εισφορών το επίπεδο της σύνταξης είναι 130 μονάδες) του ασφαλισμένου που κατέβαλε στον ασφαλιστικό του βίο για 40 έτη ασφάλισης.

Στην πρόταση του υπουργείου για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο, το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,2 των εισφορών (εθνική και αναλογική σύνταξη) ενώ για εισοδήματα από 15.000 - 25.000 ευρώ τον χρόνο αντιστοιχεί στο 1 προς 1 των εισφορών και για εισοδήματα από 25.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω αντιστοιχεί στο 0,75 των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος!

Οπως εξηγούν, στην κατάσταση αυτή, όπου με εύληπτο τρόπο υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας εισφορών-παροχών, η εναλλακτική πρόταση τήρησης της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και αποτροπής της προσφυγής σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αναφέρεται στον καθορισμό ανώτατου ορίου ετήσιου εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και ποσοστού εισφοράς 15%, δεδομένου ότι το διαμορφούμενο επίπεδο εισφορών της συγκεκριμένης πρότασης αντιστοιχεί στο ανώτερο όριο κύριας σύνταξης (2.304 ευρώ μηνιαίως), ενώ το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ με ποσοστό εισφοράς 20% αντιστοιχεί σε μηνιαία σύνταξη 3.100 ευρώ, όταν το ανώτατο μηνιαίο όριο κύριας σύνταξης έχει καθορισθεί σε 2.304 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία στους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 38.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς είναι 8,23% και από 38.000 -190.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς είναι επιπλέον 1,87%, γεγονός που σημαίνει ότι με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ η ετήσια εισφορά για την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία στη Γαλλία είναι 3.725 ευρώ, ενώ με την πρόταση του υπουργείου στην Ελλάδα θα είναι 14.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η θεμελιώδης αυτή εσωτερική αντίφαση είναι προφανές ότι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, οδηγεί σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η αύξηση των αποδοχών και η αύξηση των εισφορών δεν θα έχουν ανάλογο αντίκρισμα στην αύξηση των συντάξεων.

Χωρίς ανταποδοτικότητα

Επιπλέον, η αύξηση των ετών ασφάλισης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανταποδοτικότητα ή την αναλογικότητα εισφορών - παροχών σύνταξης, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται, οι τρεις (ισότητα, αλληλεγγύη των γενεών και αναλογικότητα εισφορών-παροχών) από τις τέσσερις βασικές αρχές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος:

Το επίπεδο των συντάξεων, κατά βάση, επηρεάζεται από το επίπεδο των αποδοχών, τα έτη ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και από τον τρόπο υπολογισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπολογισμός των αποδοχών με βάση τον μέσο όρο του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου και όχι με βάση τα καλύτερα εισοδηματικά έτη ασφάλισης του εργασιακού βίου, καθώς και η εσωτερική κατάτμηση των συντελεστών αναπλήρωσης, συνηγορούν στη διαμόρφωση χαμηλότερου επιπέδου συντελεστών αναπλήρωσης και συντάξεων, παρά το ύψος των αποδοχών και τα αυξημένα έτη ασφάλισης.

Από την άποψη αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης υπηρετούν δύο βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση των ασφαλισμένων οι οποίοι δεν θα έχουν (ανεργία, ευελιξία, εποχιακή απασχόληση, κ.λπ.) μία συνεχή εργασιακή και ασφαλιστική ζωή και β) την μη δημιουργία αντικινήτρων ασφάλισης για τους ασφαλισμένους που θα έχουν συνεχή εργασία και πλήρη κοινωνική ασφάλιση.

Η πρόσφατη πρόταση για το Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απομακρυσμένη από τις προαναφερόμενες αρχές και στόχους εντάσσει όλα τα έτη ασφάλισης (μέσος όρος αποδοχών του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου) στους ίδιους συντελεστές των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,80% για τα πρώτα 15 χρόνια και καταλήγουν σε ποσοστό 2% ως ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο εργαζόμενος εισέρχεται στο 40ό έτος ασφάλισης.

Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο η πτωτική τάση των συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνεται και στο επίπεδο των συντάξεων (αναλογικό τμήμα) το οποίο στα συγκεκριμένα υποδείγματα της αναλογιστικής μελέτης μειώνεται (μισθωτοί) από -33,24% μέχρι και -49,72%.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 12% μέχρι και 48,7% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του νέου σχεδίου νόμου, ενώ στο ισχύον σύστημα κυμαίνονται από 12% μέχρι 63%.

Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται ότι το μικρότερο ποσό των συντάξιμων αποδοχών σε συνδυασμό με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε μικρότερα ποσά σύνταξης ιδιαίτερα για συντάξιμες μέσες αποδοχές υψηλότερες των 1.000 ευρώ. Η διαπίστωση αυτή, από συστημική άποψη, σημαίνει ότι αποτελεί σοβαρή εσωτερική αντίφαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα Μπέβεριτζ (εθνική σύνταξη και αναλογική σύνταξη - προσδιορισμένων παροχών (Ευρώπη) ή προσδιορισμένων εισφορών (Ελλάδα).

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 25.000€"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news