facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Παρατείνουν για μια ακόμη εβδομάδα την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας

Οι Αθηναίοι δικηγόροι αποφάσισαν σήμερα να παρατείνουν την αποχή από τα καθήκοντά τους για μία ακόμα εβδομάδα, ως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016. Οι δικηγόροι απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Την απόφαση παράτασης της αποχής την έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων της Αθήνας εντάσσεται και τρίωρος αποκλεισμός του Πρωτοδικείου Αθηνών, την Πέμπτη 28.1.2016 από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ.

Παρατείνουν πανελλαδικά την αποχή τους οι δικηγόροι

Πανελλαδικά οι δικηγόροι παρέτειναν την αποχή τους έως και την μεθεπόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2016, ενώ οι Αθηναίοι δικηγόροι έχουν αποφασίσει παράταση της αποχής τους έως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.

Η συντονιστικής επιτροπή των προέδρων των Δικηγoρικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνήλθε σήμερα το βράδυ στην Αθήνα, αποφάσισε την πανελλαδική παράταση της αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Νωρίτερα, οι Αθηναίοι δικηγόροι αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή για μία ακόμα εβδομάδα, ως την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.

Την απόφαση παράτασης της αποχής την έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των Αθηναίων δικηγόρων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αποφάσισε την πραγματοποίηση τρίωρου αποκλεισμού του Πρωτοδικείου Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνουν για μια ακόμη εβδομάδα την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας"

Απαγόρευση της κυκλοφορίας από το μεσημέρι του Σαββάτου στα Τέμπη

Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου απαγορεύεται από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έχουν απευθύνει πρόσκληση προς εκπροσώπους όλων των μπλόκων, προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη

-Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

- είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

- Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

- Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση της κυκλοφορίας από το μεσημέρι του Σαββάτου στα Τέμπη"

Ανοίγουν κατά διαστήματα τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη

Ανοίγουν κατά διαστήματα οι Αρχές της ΠΓΔΜ την ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, προκειμένου να διέλθουν από το σημείο πρόσφυγες, ύστερα από το κλείσιμο που αποφασίστηκε νωρίτερα, το πρωί, λόγω της συμφόρησης του καταυλισμού προσωρινής διαμονής στη Γευγελή.

Τις τελευταίες ώρες οι γειτονικές Αρχές επέτρεψαν να περάσουν, κατά ομάδες, περίπου 300 πρόσφυγες, όπως ανέφερε πηγή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Έτσι, αυτή την ώρα βρίσκονται στον αντίστοιχο καταυλισμό στην Ειδομένη 200 πρόσφυγες, ενώ, σε πρατήριο υγρών καυσίμων, σε μικρή απόσταση από το ελληνικό χωριό, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν 11 λεωφορεία με 500 επιβάτες.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν κατά διαστήματα τα σύνορα με τα Σκόπια στην Ειδομένη "

Στα 2.100 ευρώ η μέση βουλευτική σύνταξη

Σε 2.100 ευρώ μεικτά ανέρχεται η μέση μηνιαία σύνταξη για τους πρώην βουλευτές σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Συγκεκριμένα 1.595.114 ευρώ μηνιαίως είναι το ποσό που καταβάλει το Δημόσιο για τις βουλευτικές συντάξεις χωρίς αυτό να περιλαμβάνει τις αναδρομικές επιστροφές και αυξήσεις μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ το οποίο έκρινε ως παράνομες τις περικοπές των συνταξιούχων βουλευτών.

Οι δικαιούχοι της βουλευτικής σύνταξης (βουλευτές και επιζήσαντα μέλη οικογενειών αυτών) είναι συνολικά 753, η δε μείωση που έχουν υποστεί αγγίζει το 60%, μετά και την εφαρμογή από 1/1/2013 των διατάξεων του νόμο 4093/2012, ο οποίος προβλέπει περικοπές κατά 20% εφόσον ο συνταξιούχος λαμβάνει και δεύτερη σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα ή κατά 30% εφόσον λαμβάνει και τρίτη σύνταξη.

Σύμφωνα, πάντως, με την απάντηση Χουλιαράκη όσοι αποκτούν την ιδιότητα του βουλευτή από τις 12/11/2012 και μετά δεν έχουν δικαίωμα σύνταξης.

«Από 1/1/2013 όσα ισχύουν για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου και αφορούν την περικοπή της σύνταξης (κατά 70%) ή της αναστολή της καταβολής της, εφόσον ο συνταξιούχους εργάζεται στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, έχουν εφαρμογή και για τους συνταξιούχους βουλευτές. Δηλαδή εάν ο συνταξιούχος βουλευτής εργάζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 70% ή εάν συνταξιούχος π.χ. μέλος ΔΕΠ, έχει εκλεγεί Βουλευτής πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4093/2012, τότε θα πρέπει να ανασταλεί η σύνταξη που λαμβάνει από το Δημόσιο ως μέλος ΔΕΠ», προσθέτει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 2.100 ευρώ η μέση βουλευτική σύνταξη"

Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος για τη διάγνωση της γρίπης

Από τον ΕΟΠΥΥ θα πληρώνεται πλέον το κόστος για την διάγνωση του ιού της γρίπης μετά από απόφαση του υπουργού Υγείας.

Ως γνωστόν, μέχρι σήμερα, το κόστος της ειδικής εξέτασης για την ανίχνευση του ιού Η1Ν1 το πλήρωναν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Χθες, ο Ανδρέας Ξανθός έδωσε εντολή στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το κόστος αυτό για όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας να το αναλάβει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ χρηματοδότησε με το ποσό των 35.000 ευρώ τα διαπιστευμένα Κέντρα Αναφοράς για τη Γρίπη (ΠΑΣΤΕΡ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Αναφοράς Β. Ελλάδος), έτσι ώστε από σήμερα να καλύπτεται το κόστος του τεστ ανίχνευσης για τον ιό Η1Ν1 για τα σοβαρά περιστατικά γρίπης και για όσους νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να προασπίσει τη δημόσια υγεία και να διορθώσει στρεβλώσεις του παρελθόντος που είχαν ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών που απευθύνονταν στο ΕΣΥ αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος για τη διάγνωση της γρίπης"

Απόφαση για πρόσληψη 1.314 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού

Υπογραφή για την πρόσληψη 1.314 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Πρόκειται για προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων (ημερήσιοι και νυχτερινοί φύλακες, προσωπικό καθαριότητας) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για διάστημα έως επτά μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.

Η κατανομή του εν λόγω προσωπικού ανά κλάδο και ειδικότητα θα γίνει από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη θα βαρύνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση για πρόσληψη 1.314 ατόμων στο υπουργείο Πολιτισμού"

Την Τετάρτη αντί της Δευτέρας η πίστωση των καρτών σίτισης

Την Τετάρτη αναμένεται να πιστωθεί η κάρτα σίτισης των δικαιούχων του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, αντί της Δευτέρας που ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αυτό οφείλεται σε καθαρά τεχνικούς λόγους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Την Τετάρτη αντί της Δευτέρας η πίστωση των καρτών σίτισης"

Αστυνομικοί σε Κατρούγκαλο: Θα τα πούμε στο πεζοδρόμιο!

Σε μετωπική σύγκρουση, που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα -ακόμη και αυτό των δυναμικών κινητοποιήσεων- προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι οι αστυνομικοί, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, με θέμα την ενημέρωση για το νέο ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για το νέο ασφαλιστικό που αφορά στους ενστόλους, επισημαίνοντας ότι, πλέον, ό,τι ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, θα ισχύει και για τους αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος.

Εμβρόντητοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών άκουγαν τον υπουργό Εργασίας να ξεδιπλώνει τα σχέδια της κυβέρνησης, απαντώντας ότι και οι ίδιοι πλέον θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο, οργανώνοντας κινητοποιήσεις και πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Μάλιστα, όπως λένε, εκπρόσωποι των αστυνομικών θα βρίσκονται σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, αλλά και στα μπλόκα των αγροτών.

«Αυτό που είδαμε ήταν μια τεράστια ωμότητα του κ. Κατρούγκαλου, που μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Μετά από όσα συνέβησαν σήμερα, απαντούμε το εξής: πλέον, το λόγο τον έχει το πεζοδρόμιο και όλες οι μορφές αγώνα» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος.

Έτσι, μετά τους αγρότες, τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο δρόμο κατεβαίνουν και οι αστυνομικοί, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν απάντησε σε καμία από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που του έκαναν οι αστυνομικοί, όπως τι θα γίνει με τις συντάξεις των οικογενειών των αστυνομικών που έπεσαν στο καθήκον ή τους αξιωματικούς που αποστρατεύονται λόγω των κρίσεων, χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια υπηρεσίας, για να λάβουν σύνταξη.

Η ΠΟΑΣΥ, από την πλευρά της, μετά τις σημερινές εξελίξεις, «κωδικοποιεί» όσα είπε στους αστυνομικούς ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως εξής:

»α) οι ενιαίοι κανόνες της Εθνικής & Ανταποδοτικής σύνταξης θα εφαρμοστούν και στο Δημόσιο Τομέα και συνεπώς και στους Ενστόλους, χωρίς καμία εξαίρεση,

β) οι εφάπαξ παροχές των Ταμείων και Κλάδων Προνοίας μας, που δεν εντάσσονται στον Τομέα Προνοίας του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα έχουν όμοιο τρόπο υπολογισμού με τον προαναφερόμενο Τομέα, και στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο πιθανόν να υπάρξει ένταξή τους στον εν λόγω Φορέα και

γ) θα υπάρξουν πιθανές μειώσεις στα μερίσματα που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου δικαιούχοι είναι το σύνολο των Πυροσβεστών και ένα σεβαστό ποσοστό των Αστυνομικών».

Το πατριωτικό μας καθήκον, αναφέρει η ΠΟΑΣΥ, μας καλεί να βάλουμε τέλος στην ανοχή σε πολιτικές που βάζουν ταφόπλακα στη ζωή μας.

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, κατόπιν ψηφοφορίας, τα Διοικητικά Συμβούλια αποφάσισαν να προχωρήσουμε σε κοινές πανελλαδικές ένστολες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ταυτόχρονη παρουσία - συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από άλλες κοινωνικές τάξεις και συνδικαλιστικές Οργανώσεις, υπογραμμίζεται, οπότε πλέον απομένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των ενστόλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικοί σε Κατρούγκαλο: Θα τα πούμε στο πεζοδρόμιο!"

Μοσκοβισί: Το ελληνικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv, αναφέρει ότι ζήτησε από την Ελλάδα να είναι πιο φιλόδοξη αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός και για το ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι κατά τη δεκαπεντάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσπάθησαν να εξετάσουν σφαιρικά το θέμα χωρίς να διαπραγματευτούν τις ακριβείς παραμέτρους στην παρούσα φάση.
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι στόχος τόσο των ελληνικών αρχών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων είναι η επιτυχία της Ελλάδας, προϋπόθεση για την οποία είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και οι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανοίγοντας στη συνέχεια το δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους υπό καλές προϋποθέσεις.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης, αφού αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και το μέλλον του προγράμματος.
Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, επίσης, ότι αυτό το οποίο τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα είναι η ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και υλοποίησης του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει περισσότερες περικοπές, ο Ευρωπαίος επίτροπος σχολίασε ότι δεν υπεισήλθαν σε τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.
Τόνισε, μάλιστα, ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτως ώστε να είναι όλοι βέβαιοι ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιμένοντας, παράλληλα, στην άποψη ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι πιο ολοκληρωμένο και φιλόδοξο από οποιοδήποτε προηγούμενο, αλλά, παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.
Σε ερώτηση, τέλος, για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξουν περιθώρια ελιγμών από την πλευρά των πιστωτών, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ελληνική τραγωδία, δεδομένων και των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Πέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να μειωθούν οι απαιτήσεις, από τη στιγμή που υπάρχει ένας οδικός χάρτης, το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο βασίζεται στη συμφωνία του Ιουλίου και το οποίο πρέπει να τηρηθεί.
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να τονίσει ότι το κλίμα, οι συνθήκες εργασίας και οι σχέσεις μεταξύ των θεσμών, των κρατών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης έχουν βελτιωθεί κατά πολύ από τον περασμένο Ιούλιο.
Καταλήγοντας, ως προς την Ελλάδα, σχολίασε ότι το καλοκαίρι βρεθήκαμε κοντά στο Grexit, το οποίο, όμως, αποφεύχθηκε και κανείς δεν επιθυμεί να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο.
Αντιθέτως, προσέθεσε, πρέπει να διατηρηθεί η παρούσα δυναμική στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, γι’ αυτό και απαιτείται μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η οποία δεν έχει επέλθει ακόμα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή θέληση και ισχυρό τεχνικό χειρισμό θα επιτευχθεί.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Το ελληνικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας"

Εξετάζεται παράταση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν

Το ενδεχόμενο της παράτασης μέχρι και δύο χρόνια των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών-μελών της Σένγκεν αναμένεται να συζητήσουν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, στην άτυπη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τρεις χώρες της ΕΕ έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα επικαλούμενες το άρθρο 24 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει τη διατήρησή τους για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αναφερόμενη ειδικά στη Γερμανία, δήλωσε ότι αυτή η περίοδος λήγει στις 13 Φεβρουαρίου, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για επιπλέον έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει μετά, σημείωσε η ίδια εκπρόσωπος, και έκανε αναφορά στο άρθρο 19 και 26 της Συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με τα εν λόγω άρθρα, σε περίπτωση που παρατηρηθούν «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το Συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υιοθετήσει απόφαση η οποία θα επιτρέπει την παράταση των προσωρινών ελέγχων σε συγκεκριμένα εσωτερικά σύνορα για τη μέγιστη περίοδο των δύο ετών. «Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.

Ωστόσο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί», δήλωσε η Ν. Μπερτό, ενώ προσέθεσε ότι οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, θα συζητήσουν τη Δευτέρα «ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», μόλις λήξει αυτή η προθεσμία παράτασης, τον ερχόμενο Μάιο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται παράταση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν"

Αγρότες: Προειδοποιούν ότι θα κλείσουν τα Τέμπη επ’ αόριστο

Στα μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ κατά μήκος του οδικού δικτύου της χώρας παραμένουν οι αγρότες οι οποίοι το μεσημέρι προχώρησαν συμβολικά σε δίωρο αποκλεισμό πολλών σημείων, όπως τα Τέμπη και η Κουλούρα.

Οι εκπρόσωποί τους έστειλαν το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν συζητούν με κανέναν άλλον εκτός από τον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι μέχρι να γίνει αυτό θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Εφόσον ζητάνε στην ουσία να σκληρύνουμε τη στάση μας αυτό θα κάνουμε, έλεγαν χαρακτηριστικά αγρότες από το συντονιστικό των Τεμπών.




Οι διοργανωτές που συμμετέχουν στο μπλόκο των Τεμπών ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνούσε τους 500, ενώ προς ενίσχυση του μπλόκου έφτασαν και αγρότες με αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους υπολοίπους. Επίσης, «συμβολικά» γύρισαν κάθετα μερικά τρακτέρ.

Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ από το αγροτικό μπλόκο των Τεμπών


Για το ίδιο χρονικό διάστημα συμβολική κατάληψη της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα πραγματοποίσαν στο ύψος της Κουλούρας αγρότες από τον νομό Ημαθίας. 

Στην κινητοποίηση των αγροτών συμμετείχαν επαγγελματικές ομάδες της περιοχής και παραγωγικοί φορείς.



Έπεται η αυριανή πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων μπλόκων στα Τέμπη, με το κλίμα από Δευτέρα να μυρίζει… μπαρούτι…


Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, προ ολίγου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: 

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:

- είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

- είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό. 

Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί: 

α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

• Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

• Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ:  onlarissa.gr, verianet.gr


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Προειδοποιούν ότι θα κλείσουν τα Τέμπη επ’ αόριστο"

Ξεσηκωμός αγροτών εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ ) και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Π.Ε Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης τα άκουσαν για τα καλά από τους αγρότες που τους περίμεναν στον αεροδρόμιο της περιοχής.

Οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες για τους βουλευτές που απλά δεν μπορούσαν να αντικρούσουν τους αγρότες. 



Σύμφωνα με το alphafm.gr το αεροδρόμιο Καστοριάς στο Άργος Ορεστικό γέμισε σχεδόν περισσότερους αστυνομικούς από αγρότες. Οι αγρότες παρατάχθηκαν με τα τρακτέρ τους φωνάζοντας συνθήματα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση.



Η Ο.Τελιγιορίδου δήλωσε πως δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα ακόμη, είναι δίκαια τα αιτήματα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.



Η Μαρία Αντωνίου ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ σε λίγα 24ωρα φέρνει δική της πρόταση, αλλά το συγκεκριμένο δεν πρόκειται να το ψηφίσει.

Αγρότες καίνε τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πετάνε αυγά

Νωρίτερα, εξοργισμένοι Σερραίοι αγρότες σύμφωνα με το fonh.gr έκαψαν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πέταξαν αυγά στα γραφεία του κόμματος στις Σέρρες.

Μετά την Πανσερραϊκή αγροτική συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών αγανακτισμένοι αγρότες ανέβασαν την ένταση φτάνοντας στα γραφεία του κόμματος της κυβέρνησης, για να καταθέσουν τα αιτήματα τους και να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τα νέα μέτρα.

Δείτε το βίντεο του περιστατικού από το fonh.gr:


ΠΗΓΗ VIDEO: Alphafm.gr - Sentranews.gr - fonh.gr


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεσηκωμός αγροτών εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ"

«Με την αύξηση των εισφορών μειώνονται τα έσοδα των αγροτών και δεν θα πληρώσουν φόρο προκαταβολικά»

Να δουν το συμφέρον τους που είναι να φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία εσόδων-εξόδων και να μην ανησυχούν για αυξήσεις φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν, κάλεσαν από κοινού τους αγρότες τρεις υπουργοί της κυβέρνησης κ.κ. Αλεξιάδης, Κατρούγκαλος και Αποστόλου.

Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν πως «δεν αλλάζει κάτι άμεσα» για τους αγρότες, δεν εξήγησαν όμως από πού θα βρεθούν τα 32,1 εκατ. ευρώ που γράφει ο προϋπολογισμός ότι θα εισπραχθούν φέτος, μέσα στο 2016, από «αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες» -και αν θα είναι πχ αναδρομικά για φόρους του 2015 ή… προκαταβολικά για τους φόρους του 2016 ή 2017!

Παρά ταύτα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε πως «δεν έχουμε αλλαγές αυτήν την εποχή, ούτε υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές στην φορολογία των αγροτών στην ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης».

Είπε ότι ισχύει ό,τι ίσχυε και τα μόνα επιπλέον μέτρα είναι η σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης στο ντίζελ αγροτών και η αύξηση του συντελεστή φόρου από το 13% σε 20%.

Ωστόσο τα μέτρα για τους αγρότες έχουν υπολογιστεί ξεχωριστά στον νέο προϋπολογισμό: 13 εκατ. ευρώ για το ντίζελ το 2016, άλλα 35,9 εκατ. ευρω από την αύξηση της προκαταβολης στους φόρου τους το 2016, αλλά γράφει και 32,1 εκατ. ευρώ από αύξηση του φόρου εισοδήματος μέσα στο 2016. Στον ν.4336 όμως, γράφει πως αύξηση συντελεστή φόρου από 13% στο 20% θα γίνει «στο φορολογικό έτος 2016», δηλαδή θα πρέπει να πληρωθεί το 2017 και όχι το 2016. Άρα έσοδα του 2016 πρέπει να προέλθουν με άλλο τρόπο (πχ να εφαρμοστεί το 20% από φέτος και όχι το 2016).

Και ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Αποστόλου όμως τόνισαν πόσο σημαντικό και ωφέλιμο είναι για τους αγρότες, ότι φορολογούνται πλέον σαν… επαγγελματίες. Είπαν συγκεκριμένα:

1) Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών: οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως και όλα τα έξοδα (εφόδια, καύσιμα κλπ) από το 2013 και μετά, αφαιρούνται από τα κέρδη και δεν φορολογούνται.

2) Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης: αν πέσουν τα έσοδά του περισσότερο από το 25%, ισχύει ήδη ότι δεν θα πληρώσουν προκαταβολή φόρου. Οπότε η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς, μειώνει τον φόρο και έτσι ο αγρότης δεν πληρώνει προκαταβολή.

3) Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι από το βιβλίο εσόδων-εξόδων, αφού γλυτώνουν έτσι ΦΠΑ που πριν τον πλήρωναν, όπως και άλλους φόρους.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε αλλαγές στην φορολογία των αγροτών στο μέλλον καθώς η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει όσους έχουν και άλλα «μη αγροτικά» εισοδήματα (πχ από φωτοβολταϊκά κλπ), αλλά τόνισε πως «τίποτε δεν αλλάζει τώρα άμεσα».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Με την αύξηση των εισφορών μειώνονται τα έσοδα των αγροτών και δεν θα πληρώσουν φόρο προκαταβολικά»"

ΠΑΣΟΚ: Ο Κατρούγκαλος νομοθετεί όσα χαρακτήριζε αντισυνταγματικά πριν λίγα χρόνια

Σε απίστευτη καταγγελία που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την αρτιότητα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και την πρακτική που ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προχώρησε το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου το άρθρο 51 παρ. 5 του «Προσχεδίου για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης» προβλέπει την μεταφορά των αποθεματικών ειδικού λογαριασμού υπαλλήλων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας στο ΕΤΕΑ.

Προσθέτουν όμως ότι ο κ. Κατρούγκαλος, ως δικηγόρος, το 2011 και 2012 με δύο γνωμοδοτήσεις είχε αναπτύξει την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Αναφέρουν δηλαδή σήμερα ο υπουργός νομοθετεί όσα χαρακτήριζε αντισυνταγματικά πριν από λίγα χρόνια.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
 
Προς: Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: «Υφαρπαγή της περιουσίας του ΕΛΕΜ»
Με τη διάταξη του άρθρου 51 παρ. 5 του Προσχεδίου για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται ότι «Το σύνολο της περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΤΥΠΑΤΕ) περιέρχεται αυτοδίκαια στο ΕΤΕΑ, χωρίς καταβολή φόρου, τέλους ή δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου, ΟΤΑ ή άλλων προσώπων, το δε ΕΤΕΑ βαρύνεται με την καταβολή της σύνταξης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΕΛΕΜ και για το πέραν του προβλεπόμενου από το άρθρο 10 του Κανονισμού ΕΛΕΜ χρόνου συνταξιοδότησης».
Για την εξέταση της συμφωνίας της παραπάνω ρύθμισης, που προτείνετε, με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι διαφωτιστικές δύο γνωμοδοτήσεις που έχετε κατά το παρελθόν συντάξει, ως έγκριτος νομικός και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, αφ’ ενός για το ΤΥΠΑΤΕ και τον ΕΛΕΜ και αφ’ ετέρου για το αντίστοιχο με τον ΕΛΕΜ «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Τράπεζας Πίστεως» κατά τα έτη 2011 και 2012. Σύμφωνα με αυτές:
•             «Στις περιπτώσεις παροχών με αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα δεν μπορούν να επιβληθούν νομοθετικοί περιορισμοί (πρβλ. ΑΕΔ 9/1980, ΣτΕ Ολ. 3923/2010) λόγω της αρχής της ανταποδοτικότητας που προστατεύεται από το άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος»
•             «Στην έννοια της περιουσίας, όπως προστατεύεται από το 1ο ΠΠ ΕΣΔΑ ... περιλαμβάνονται ακόμη και οι νόμιμες προσδοκίες απαιτήσεων, όπως αυτές των εργαζομένων της Τράπεζας ... στην λήψη αρχικά των παροχών από ... αλληλοβοηθητικό ταμείο του δεύτερου πυλώνα».
•             «Η Οδηγία 2003/41/ΕΚ ... περιέχει στο άρθρο 3 την εξής ρητή απαγόρευση, η οποία λόγω του σαφούς περιεχομένου της είναι άμεσης ισχύος: Ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών που διαχειρίζονται επίσης συστήματα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης συνδεόμενα με την εργασία, τα οποία θεωρούνται ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που εμπίπτουν στους κανονισμούς (ΕΟΚ) αριθ. 1408/71 και (ΕΟΚ) αριθ. 574/72, διέπονται από την παρούσα οδηγία όσον αφορά τις μη υποχρεωτικές δραστηριότητές τους στον τομέα της επαγγελματικής συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, η διαχείριση όλων των υποχρεώσεων και των αντίστοιχων στοιχείων του ενεργητικού θα γίνεται χωριστά και δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά στα συστήματα υποχρεωτικής συνταξιοδότησης τα οποία θεωρούνται ως συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ή αντιστρόφως».
•             «Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ο καθαρά ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου. Το γεγονός αυτό έχει τις εξής σημαντικές νομικές συνέπειες: ... Δεν νοείται νομοθετική ή διοικητική παρέμβαση, που θα αποβλέπει σε οποιασδήποτε φύσης περιορισμούς ή και επηρεασμούς, είτε ως προς την στοχοθεσία τους είτε ως προς την χρήση των αναγκαίων μέσων για την πραγμάτωσή τους».

Η εμβριθής νομική επιχειρηματολογία που αναπτύξατε ως «αντιμνημονιακός» γνωμοδοτών δικηγόρος είναι πράγματι καταλυτική και οδηγεί σε ένα και μόνο, αναπρόδραστο, συμπέρασμα: Η υφαρπαγή της περιουσίας από τον ΕΛΕΜ, που εισηγείστε με το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, είναι -όπως εσείς γνωμοδοτείτε- αντίθετη στο Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επειδή συχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ομιλεί περί του «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς», ερωτάστε:
1.            Η μεταστροφή της γνώμης για το ορθό και το δίκαιο, ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκεται ένα πρόσωπο που ασκεί δημόσια εξουσία, συνιστά στάση συνεπή ή ασυνεπή, ηθική ή ανήθικη;
2.            Προτίθεστε να ανακαλέσετε την πρόταση για αυτοδίκαιη περιέλευση του συνόλου της περιουσίας του ΕΛΕΜ στο ΕΤΕΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Βασίλης Κεγκέρογλου


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΣΟΚ: Ο Κατρούγκαλος νομοθετεί όσα χαρακτήριζε αντισυνταγματικά πριν λίγα χρόνια"

Left και Αθηναϊκό Πρακτορείο προαναγγέλλουν μείωση συντάξεων αλλά... φταίει το protothema

Πιστός στην γραμμή της επίθεσης απέναντι σε όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξαπέλυσε νέα επίθεση με ύβρεις και συκοφαντίες στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και το protothema.gr, αμφισβητώντας τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι δανειστές ζητούν μείωση των συντάξεων. 

«Η εφημερίδα σας και κυρίως η ηλεκτρονική έκδοση είναι η ναυαρχίδα της παραπληροφόρησης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για το protothema.gr μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν άρον-άρον τέσσερις υπουργοί επιχειρώντας να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τις «μεταρρυθμίσεις» που φέρνει το σχέδιο Κατρούγκαλου. 

«Ό,τι γράφετε είναι ψεύδη. Τίποτα δεν ισχύει απ' ότι γράφετε σήμερα» είπε ο υπουργός Εργασίας απευθυνόμενος στους συντάκτες του protothema.gr που κάλυπταν δημοσιογραφικά τη συνέντευξη των κυρίων Κατρούγκαλου, Αλεξιάδη, Αποστόλου και της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη.

Με τις γνωστές ύβρεις εναντίον του ΘΕΜΑτος ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως είναι πως η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προωθείται λόγω της παραδοχής ότι το σύστημα καταβολής συντάξεων καταρρέει. Όσο κι αν ο κ. Κατρούγκαλος επιχειρεί να παραπλανήσει τους πολίτες, η επονομαζόμενη μεταρρύθμιση είναι απλώς περικοπές συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Για το λόγο αυτό όσοι πλήττονται διαδηλώνουν στους δρόμους την αντίθεσή τους με το σχέδιο Κατρούγκαλου. 

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την οργή του για το protothema.gr επειδή σε σημερινό του ρεπορτάζ γράφει ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας οι Θεσμοί ζήτησαν επιπλέον κούρεμα των νέων συντάξεων ως και 17%.  

Διαβάστε τι έγραφε για το ίδιο το θέμα το κρατικό «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων» σε τηλεγράφημα που έστειλε στις 20:55 το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου.

«Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών, εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά. Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη».

Για την ενημέρωσή σας παρατίθεται αυτούσιο το τηλεγράφημα του ΑΠΕ:




«Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί» έγραφε στο σχετικό ρεπορτάζ και η ημιεπίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr. 

Το κείμενο στο left.gr ανέφερε: «Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το ΑΠΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Eκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών, εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά. Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη».




Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι όσα γράφει το www.protothema.gr. 

Στο σημερινό ρεπορτάζ της Μαίρης Λαμπαδίτη στο protothema.gr αναφέρεται για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη: «Τα κλιμάκια διατύπωσαν ενστάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία χαρακτήρισαν υψηλά. Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο, οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65%-67% του συντάξιμου μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 50% 55% (εθνική +αναλογική σύνταξη). Προτείνουν, δηλαδή, επιπλέον κούρεμα 10%-17% στις νέες συντάξεις».

Αυτό είναι το ρεπορτάζ στο protothema.gr που εξαγρίωσε τον κ. Κατρούγκαλο. 

Για ποιο λόγο ο υπουργός Εργασίας αμφισβητεί μόνο ό,τι μεταδίδει το protothema.gr και δεν αναφέρει το παραμικρό για το γεγονός πως η ίδια είδηση αναπαράγεται από το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης, ακόμη και από το κρατικό ΑΠΕ ή το ελεγχόμενο και προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ left.gr; 

Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε όσα είπε ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της σημερινής συνέντευξης Τύπου: «Έχουμε μέτωπο με το Πρώτο Θέμα». Το γιατί ο Κατρούγκαλος θεωρεί πως έχει μέτωπο με το Πρώτο Θέμα και το www.protothema.gr καλό είναι να το εξηγήσει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας που διακινεί αυτό τον ισχυρισμό. 

Όσο κι αν η κυβέρνηση θέλει να βαφτίσει τις μειώσεις των συντάξεων όλων των Ελλήνων «μεταρρύθμιση», το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν είναι τίποτα άλλο από αυξήσεις εισφορών και περικοπή συντάξεων των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Και ο υπουργός Εργασίας προτού επιτεθεί σε όσους δεν αρκούνται στις διαβεβαιώσεις του αλλά επιμένουν στην ενημέρωση των πολιτών μέσω του ρεπορτάζ ας ξαναδιαβάσει το προχθεσινό άρθρο του στην «Αυγή» όπου παραδεχόταν πως κάποιες από τις αλλαγές που φέρνει το σχέδιό του οδηγούν σε «ανεπιεική αποτελέσματα» και «οιονεί δημευτικό αποτέλεσμα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Left και Αθηναϊκό Πρακτορείο προαναγγέλλουν μείωση συντάξεων αλλά... φταίει το protothema"

Κατρούγκαλος σε αγρότες: Ναι σε διάλογο, αλλά με στόχο την ισονομία και τη δικαιοσύνη

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Ευάγγελος Αποστόλου, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Τρύφων Αλεξιάδης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών και για την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η «εσωτερική αναδιανομή» και προσπάθεια αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Παράλληλα σημείωσε πως είναι ανοικτός στο διάλογο και τις διορθωτικές επεμβάσεις αρκεί να μην καταργούνται οι βασικοί στόχοι της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πρώτη αντίδραση των αγροτών που παρακολουθούσαν ζωντανά τη συνέντευξη Τύπου, ήταν πως αυτό που επιθυμούν είναι η έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημείωσε, πως ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί και υπογράμμισε: «Οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντέδρασαν οι δανειστές ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δανειστές αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα μεγαλύτερης αυτοτέλειας του ΟΓΑ, κάτι που είναι στα αιτήματα των αγροτών και συζητήθηκε χθες όπως ενημέρωσε κατά την χθεσινή τους συνάντηση.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών



Μήνυμα στους αγρότες

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να πληρώνει ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα«, τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε ότι «περισσότερα να πληρώνουν αυτοί που έχουν πιο πολλά».

Διευκρινίσεις για εισφορές και σύνταξη

Ζητάμε περισσότερα από όσους έχουν να δώσουν είπε ο υπουργός Εργασίας. Και πρόσθεσε: «Συμφέρει τους αγρότες να πάρουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ αντί των 125 που παίρνουν και θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια. Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο. Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» και ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών». «Όποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα των 1000 ευρώ κερδίζει από τη μεταρρύθμιση και σε σχέση με τις εισφορές και σε σχέση με τις συντάξεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Όχι στις προβοκατόρικες διαρροές»

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι: «πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης», με τους εταίρους και δανειστές, ενώ είπε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς. «Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών», πρόσθεσε.

Φορολόγηση αγροτών

«Ο μέσος όρος φορολογίας στους αγρότες είναι 350 ευρώ ενώ στο μέσο φορολογούμενο τα 900 ευρώ», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης. Οι ασφαλιστικές εισφορές αφαιρούνται από τα έσοδα που θα φορολογηθούν, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Εν γένει, για το φορολογικό σύστημα είπε πως «δεν θεωρούμε δίκαιο το φορολογικό σύστημα και θα αλλάξει αλλά για τα ζητήματα των αγροτών δεν υπάρχει πρόβλεψη να αλλάξουν αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε επεξεργασία».

Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη διευκρινίζοντας ότι "δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση" κάποιοι πληρώνουν λιγότερο από τη φορολογική τους δυνατότητα και κάποιοι πρέπει να έχουν ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη και οι ασφαλιστικές εισφορές και πάρα πολλές δαπάνες που αφορούν το κόστος παραγωγής ξεκαθάρισε τέλος ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Επενδυτικό πρόγραμμα και ενισχύσεις

«Έρχονται πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. και ενισχύσεις πάνω από 14 δισ.» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου τονίζοντας: «Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος.»

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι «καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος. Με τα βιβλία εσόδων εξόδων οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει και οι ίδιοι να καθιερώσουν το εργόσημο ως μέσο πληρωμής των εργασιών στον αγροτικό χώρο».

ΕΡΤ - Αυγή/tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος σε αγρότες: Ναι σε διάλογο, αλλά με στόχο την ισονομία και τη δικαιοσύνη"

Υδάτινος τάφος το Αιγαίο - 42 νεκροί, 17 παιδιά!

Στους 35 ανήλθαν οι νεκροί από το ναυάγιο ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου, καθώς το απόγευμα ανασύρθηκε η σορός μίας γυναίκας ακόμη. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 26 άτομα (22 άνδρες και 4 γυναίκες) και έχουν περισυλλεγεί 35 σοροί (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά).

Στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή συμμετέχει πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού ενώ πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού έχει ήδη φτάσει στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διετέθη από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού περαιτέρω αγνοουμένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος που ναυάγησε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες φέρεται να έχει βυθιστεί σε βάθος πολλών μέτρων, κάτι που καθιστά δύσκολες τις έρευνες των λιμενικών στο σημείο και στο να εντοπιστούν τυχόν εγκλωβισμένοι που πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό. Οι ίδιοι διασωθέντες δεν μπορούν να διευκρινίσουν πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό και αν υπήρχαν άτομα μέσα στο αμπάρι.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες κυβερνητικές δομές προκειμένου σταθμιστεί η ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο με στόχο την αποφυγή εκδήλωσης παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Με εντολή του Αρχηγού του σώματος Αντιναυάρχου Αθανάσιου Αθανασόπουλου, ο συντονισμός της επιχείρησης στην Καλόλιμνο έχει ανατεθεί στον Διοικητή της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Αρχιπλοίαρχο Ιωάννη Αργυρίου.




Οι ίδιοι διασωθέντες δεν μπορούν να διευκρινίσουν πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό και αν υπήρχαν άτομα μέσα στο αμπάρι.

Εξι προσφυγόπουλα νεκρά στο Φαρμακονήσι

Νωρίτερα, έξι παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί, όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 48 άτομα, προσέκρουσε τα μεσάνυχτα στα βράχια στα ανατολικά των ακτών του Φαρμοκονησίου και βυθίστηκε.




Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσε άμεσα πλωτό σκάφος του λιμενικού όπου κατάφερε να διασώσει ένα κορίτσι, ενώ τα υπόλοιπα 40 άτομα είχαν καταφέρει να βγουν μόνα τους στεριά.


real
Διαβάστε Περισσότερα » "Υδάτινος τάφος το Αιγαίο - 42 νεκροί, 17 παιδιά!"

Ντράγκι: Είμαι βέβαιος πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, εκτίμησε πως η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Όπως τόνισε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών επικεντρώνονται στα θέματα των δημοσιονομικών στόχων 2018 - 2019, στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, και στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος και τα «κόκκινα δάνεια».

«Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος, θα υπάρξει συμφωνία και η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα», ανέφερε και σημείωσε πως η «ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό. Όπως διαμήνυσε η προσφυγική κρίση «αλλάζει την Ευρώπη, αν και είναι πρώιμο να πούμε προς ποια κατεύθυνση», ενώ επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης και η ηλικία των προσφύγων, όπως και η προθυμία της Ευρώπης να επενδύσει και να συνεργαστεί αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αυτής της προσπάθειας» δήλωσε, προειδοποιώντας ωστόσο, ότι «κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το μέγεθος της κρίσης».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Είμαι βέβαιος πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα"

Αλαλούμ με τον έλεγχο των εισιτηρίων

Την είσοδο όλων των επιβατών από την μπροστινή πόρτα των λεωφορείων και τρόλεϊ και τον έλεγχο των εισιτηρίων και των καρτών απεριορίστων διαδρομών από τον οδηγό του οχήματος σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Μεταφορών.

Στόχος είναι η ανακοπή του πλήρη... εκτροχιασμού των εσόδων από την εισιτηριοδιαφυγή, το κόστος της οποίας για το σύστημα των συγκοινωνιών της Αθήνας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί να καλυφθεί προσωρινά το κενό που άφησε η κατάργηση των «εθελοντών»-ελεγκτών στον έλεγχο κομίστρου των λεωφορείων που γινόταν από οδηγούς εκτός βάρδιας που λάμβαναν το μισό των προστίμων που βεβαίωναν.

Το μέτρο θα ισχύσει για διάστημα περίπου ενός έτους ώστε να καλύψει τη μεταβατική περίοδο έως την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με την οποία το υπουργείο φιλοδοξεί να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής και των πλαστών εισιτηρίων.

Ετσι, οι οδηγοί θα κληθούν να ελέγχουν εάν οι επιβάτες που εισέρχονται στα λεωφορεία έχουν εισιτήριο ή όχι, σε μια προσπάθεια, όπως λένε στελέχη του υπουργείου, «αυτό να λειτουργήσει προληπτικά.

Στόχος δεν είναι η βεβαίωση προστίμων αλλά να πείσουμε τους επιβάτες να ακυρώνουν εισιτήριο», υποστηρίζουν σημειώνοντας ότι η αύξηση των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών θα έχει οφέλη για όλους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτή την περίοδο ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται καθόλου έλεγχος κομίστρου στα λεωφορεία καθώς δεν υπήρχε έτοιμος μηχανισμός ώστε να αντικαταστήσει τους «εθελοντές»-ελεγκτές.

Υπενθυμίζεται ότι κάρτα «εθελοντή»-ελεγκτή είχαν περίπου 500 εργαζόμενοι στις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) εκ των οποίων περίπου 200 διενεργούσαν τακτικούς ελέγχους. Πλέον ελέγχους κάνουν μόνο 30 άτομα που ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο για όλο το δίκτυο των λεωφορείων, τα οποία καλύπτουν πάνω από 11.000 δρομολόγια καθημερινά.

Το μέτρο του ελέγχου εισιτηρίων από οδηγούς είχε επιχειρηθεί να εφαρμοστεί και παλαιότερα. Ωστόσο «πάγωσε» εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων από τους οδηγούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους. Ειδικά σε γραμμές «υψηλού κινδύνου», στις οποίες υπάρχουν αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων σε λεωφορεία του ΟΑΣΑ, σε βαθμό που ορισμένα δρομολόγια τροποποιούνται τους χειμερινούς μήνες ή ενίοτε γίνονται με τη συνοδεία... περιπολικών.

«Δεν θα το κάνουμε»

«Δεν καλυπτόμαστε να αναλάβουμε αυτόν τον ρόλο. Κανένας οδηγός δεν θα το κάνει», σημειώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Λεωνίδας Σκούλος, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο επιβάτης δεν είναι υποχρεωμένος να επιδείξει τίποτα σε κάποιον που δεν διαθέτει κάρτα ελεγκτή με πλήρη στοιχεία».

Προσθέτει μάλιστα ότι εκτίθενται σε κινδύνους οδηγοί και επιβάτες υπενθυμίζοντας ότι τα τουρνικέ και από τα πέντε λεωφορεία, στα οποία είχε εφαρμοστεί πιλοτικά η είσοδος από την μπροστινή πόρτα έχουν ήδη βανδαλιστεί.

Την αντίθεσή του δηλώνει και το μέλος του Συνδικάτου, Αποστόλης Κασιμέρης, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορεί ένας οδηγός να παίζει τον ρόλο του... εισπράκτορα της τρόικας, είναι απαραίτητη η δημιουργία τακτικού σώματος ελεγκτών».

Η εισιτηριοδιαφυγή, πάντως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του ΟΑΣΑ, ο οποίος είδε τις πρωτογενείς ζημιές του να ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο δεκάμηνο του 2015. Την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπουργείων προς τον ΟΑΣΑ μόνο για τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014 φτάνουν τα 113.992.640,56 ευρώ.

Πάντως, η εξαγγελία του υπουργείου Μεταφορών για αύξηση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου από το 1,20 στο 1,40 ευρώ, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά, παραμένει ακόμα στα χαρτιά.

Στελέχη του υπουργείου αποδίδουν την καθυστέρηση στην προετοιμασία των συστημάτων τονίζοντας ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλαλούμ με τον έλεγχο των εισιτηρίων"

Αγροτικά μπλόκα: Τα σημεία πού απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως από το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι νεοτέρας, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, των φορτηγών και των λεωφορείων, στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τη χ/θ 351+000 (Κόμβο Πλατυκάμπου) μέχρι τη χ/θ 319+800 του Π.Α.Θ.Ε. (Ανισόπεδος Κόμβος Μεγάλου Μοναστηρίου).

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παρακάτω εναλλακτικές διαδρομές:

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από τον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.].

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί του Π.Α.Θ.Ε. προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου [Χ/Θ 351+000 του Π.Α.Θ.Ε.] προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και στη συνέχεια θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].

- Όλα τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία που κινούνται επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα, στο ύψος του Κόμβου Νίκαιας, θα αναστρέφονται μέσω της Αερογέφυρας προς Λάρισα και μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Βελεστίνου [Χ/Θ 312+000 του Π.Α.Θ.Ε].

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικά μπλόκα: Τα σημεία πού απαγορεύεται η κυκλοφορία στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης "

Ιερώνυμος για καύση νεκρών: Η Εκκλησία δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της με τη βία

Την θέση της Εκκλησίας για την καύση των νεκρών, εξέφρασε με ηρεμία, αλλά εμφανώς ενοχλημένος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται, με αφορμή την ονομαστική εορτή του Μητροπολίτη κ. Μάξιμου.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε, ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στην επιλογή και την ευθύνη των πράξεων του, ενώ ξεκαθάρισε πως η Εκκλησία, δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της, «με τον βούρδουλα ή τη βία». Ειδικότερα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι, ότι η Εκκλησία, δεν είναι χωροφύλακας, είναι πατέρας, είναι η μάνα, έχει ένα τρόπο ζωής, παράδοση διδασκαλία, λέει αυτό είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει χωροφύλακας και να πάρει το βούρδουλα και με την βία να φέρει, να επιβάλει κάτι, γιατί είναι έξω από την διδασκαλία της. Ο ίδιος ο Χριστός μας είπε όποιος θέλει να έρθει κοντά μου, ας έρθει.Αυτή είναι η αρχή. Αλλά επειδή, πολλά μας πληγώνουν από διάφορες προχειρότητες σε αυτό τον τόπο και γι αυτό, λόγω έλλειψης σοβαρότητας και συνέσεως, έχουμε φτάσει εδώ αυτό τον τόπο, εμείς θα μείνουμε στις αρχές μας και θα υποστηρίξουμε αυτό που λέει η Εκκλησία».

Ο κ. Ιερώνυμος κατηγορηματικά τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως δεν είναι επιθυμητό να γίνει «ανάμειξη» αποτεφρωτηρίων και χριστιανικών κοιμητηρίων. Παράλληλα, προέτρεψε τους δημάρχους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε λειτουργία αποτεφρωτηρίων, να αναζητήσουν άλλες εκτάσεις και χωράφια μακριά από τα κοιμητήρια.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, θα βρίσκεται και σήμερα στα Ιωάννινα, για να επισκεφθεί μοναστήρια της περιοχής, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιεί για τους αγιογράφους της Βοιωτίας του 16ου και 17ου αιώνα, καθώς ορισμένοι από αυτού, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, σε μοναστήρια του Νησιού, της Κράψης και της Κληματιάς.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος για καύση νεκρών: Η Εκκλησία δεν επιδιώκει να επιβάλλει την άποψή της με τη βία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news