facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Κοινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό

Τη διεξαγωγή κοινής συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή, στις 11:30 το πρωί, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Το ασφαλιστικό θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνέντευξης.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινή συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό"

Wirtschaftswoche: Νέα εσωτερικά χρέη 6 δισ. ευρώ δημιούργησε η Ελλάδα το 2015

Νέα εσωτερικά χρέη ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση το 2015, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche, η οποία επικαλείται αξιωματούχους των θεσμών.

Οι οφειλές δημιουργήθηκαν λόγω του «παγώματος» στις πληρωμές προς παρόχους του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την «Wirtschaftswoche», πηγές των θεσμών ανέφεραν ότι η Αθήνα θα πρέπει να τακτοποιήσει τις εσωτερικές οφειλές της το ταχύτερο δυνατό, με δεδομένο ότι οι πληρωμές στους παρόχους του κράτους θα επιτρέψουν τη ροή χρήματος στην πραγματική οικονομία.

Η χώρα μας αντιμετώπισε βαθιά κρίση ρευστότητας το περασμένο έτος καθώς οι πολύμηνες και ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «στράγγιξαν» την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση πάντως κατόρθωσε να καταβάλει κάθε μήνα μισθούς και συντάξεις, όμως επισημαίνεται και στο δημοσίευμα.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Wirtschaftswoche: Νέα εσωτερικά χρέη 6 δισ. ευρώ δημιούργησε η Ελλάδα το 2015"

Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε.

Τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες για την αγορά εργασίας, αναδεικνύει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις για το 2015 (ESDE 2015) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για την Απασχόληση Μαριάν Τίσεν, η οποία παρουσίασε σήμερα τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη αισθητές και οι τάσεις δείχνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών «αυξάνονται».

Συγκεκριμένη αναφορά έκανε η Μ. Τίσεν στην Ελλάδα και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης (55%) σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία (81%), καθώς και στα ποσοστά ανεργίας που παραμένουν πάνω από 20% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 5%. Σε γενικές γραμμές, ανέφερε η ίδια, τα «καλά νέα» είναι ότι η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται στην ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο την «επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στη σύγκλιση, να αναπτυχθούμε μαζί».

Η έκθεση ESDE διαπιστώνει επίσης αύξηση της ποικιλίας των συμβάσεων εργασίας, γεγονός το οποίο επιτρέπει ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, και συνεπώς αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κατακερματισμό της αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι ενώ ορισμένες νέες συμβάσεις ενδέχεται να είναι επωφελείς για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη, άλλες επιφέρουν εργασιακή ανασφάλεια, και καταλήγει πως πρόκειται για ένα ζήτημα που θα εξεταστεί και στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό μας δίκαιο και τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων τους στον 21ο αιώνα, και πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό», τόνισε η επίτροπος Απασχόλησης.

Εξάλλου, η έκθεση ESDE 2015 υπογραμμίζει τη σημασία της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και οι εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια στην ίδρυση της δικής τους επιχείρησης. Επιπλέον, η φετινή έκθεση αναφέρει ότι η πλειονότητα δεν αισθάνεται ότι διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες και γνώσεις για να ιδρύσει μια επιχείρηση, σημειώνοντας ότι στοχοθετημένες πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Οι πολιτικές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή τα φορολογικά κίνητρα, την επιχειρηματική εκπαίδευση ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες της ΕΕ, ειδικά εκείνους που είναι πιο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ατόμων, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και όλοι οι άνδρες στην ΕΕ να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Για την επίτευξη ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε σχετικά η Μ. Τίσεν.

Η έκθεση ESDE του 2015 αποκαλύπτει επίσης ότι η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τους ανθρώπινους πόρους της μέσω της κινητικότητας. Αν και ο αριθμός των μετακινούμενων εργαζομένων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, το ποσοστό τους επί του συνολικού εργατικού δυναμικού παραμένει περιορισμένο: μόνο το 4% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών ζει σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο γεννήθηκε.
Ωστόσο, οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι της ΕΕ τείνουν να έχουν συνολικά καλύτερες προοπτικές απασχόλησης απ’ ό,τι ο εγχώριος πληθυσμός. Επιπλέον, οι ροές τους είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας σε ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στις χώρες υποδοχής. Ως εκ τούτου, η έκθεση ESDE υπογραμμίζει σαφώς το οικονομικό δυναμικό της κινητικότητας.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, οι εργοδότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την πλήρωση ορισμένων κενών θέσεων. Εκτός της ουσιαστικής αναντιστοιχίας δεξιοτήτων, η ικανότητα των εργοδοτών να καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας περιορίζεται επίσης από την αδυναμία τους να προσφέρουν ελκυστική αμοιβή ή ελκυστικές συνθήκες εργασίας, καλή κατάρτιση ή δυνατότητες σταδιοδρομίας.

Η έκθεση ESDE 2015 διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ σε θέσεις εργασίας υποδεέστερες των προσόντων τους και αναφέρει πως η πρωτοβουλία για την Ατζέντα για νέες δεξιότητες, την οποία προετοιμάζει για φέτος η Επιτροπή, θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε."

Εγκρίθηκε η εξαγορά της «Βερόπουλος» από τα σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ

Σε έγκριση, ως προς τη συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ, επί των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην Ελλάδα, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, προχώρησε με ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, με την υπ' αριθ. 623/2016 ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε, κατ' άρθρο 8 παρ. 3 του ν.3959/2011, τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.Β.Ε.» από την εταιρία με την επωνυμία «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσης».

Με την απόφασή της, η Επιτροπή έκρινε ότι η ως άνω συγκέντρωση που αναφέρεται, πρωτίστως, στον τομέα λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η εξαγορά της «Βερόπουλος» από τα σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ"

Die Welt: Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός

Με τίτλο «Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός» σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετά και την κόντρα του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξετέθη με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επίθεση στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως πέρασε στην αντεπίθεση επιδέξια, γράφει το δημοσίευμα για να εξηγήσει τον τίτλο του και συνεχίζει σε επιθετικό ύφος:  

«Πριν από μερικούς μήνες το σετάκι (Τσίπρα και Σόιμπλε) θα ήταν καλή για μια δημόσια διαμάχη με τον Τσίπρα σε ρόλο πρωταγωνιστή. Όμως τώρα ο Έλληνας παίζει δευτερεύοντα ρόλο, είναι ένας πεισματάρης πρωθυπουργός που δεν είναι σε θέση να βάλει την χρεωμένη του χώρα από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη έχει εντελώς διαφορετικά προβλήματα».

«Ο Έλληνας εμφανίστηκε στο Νταβός ως ένας ξεροκέφαλος πρωθυπουργός, που δεν έχει αντιληφθεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Από τις χρηματαγορές εισέπραξε την απάντηση. Οι αποδόσεις ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν προς τα πάνω στο 10,4% που είναι το ψηλότερο επίπεδο του χρόνου από τον περασμένο Αύγουστο», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Η «Die Welt» σημειώνει δηκτικά ότι στο πάνελ του Νταβός ο κ. Τσίπρας έκανε έκκληση για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όμως αυτό που εννοούσε ήταν «περισσότερα χρήματα για την καταχρεωμένη χώρα του». 

«Μετά προσπάθησε να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις μάχες του παρελθόντος και έδειξε επιπλέον ότι διαθέτει ελάχιστη κατανόηση για τα οικονομικά […] Τη θεμελιακή σχέση ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, τους μισθούς και την παραγωγικότητα έδειξε ο Τσίπρας να μην την κατανοεί».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Die Welt: Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός"

Με εποπτικό ρόλο προστίθεται στο «κουαρτέτο» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) προστίθεται στο «κουαρτέτο» με εποπτικό ρόλο για την εφαρμογή του προγράμματος «μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα», όπως αποφάσισε την Πέμπτη στο Στρασβούργο η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ε.Κ.

Το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ADLE) Γκι Φερχόφστατ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής θα έχει έναν ρόλο δημοκρατικού ελέγχου. Θα επικουρείται από ομάδα εργασίας 30 ευρωβουλευτών «Financial Assistance working-Group» (FAWG).

Η ομάδα εργασίας θα πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις με τα τέσσερα θεσμικά όργανα, (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και EMS).

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομάδας του δήλωσε ότι η απόφαση θα ενισχύσει τον έλεγχο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

«Αποτελεί επίσης ένα στοιχείο του δημοκρατικού ελέγχου ιδιαίτερα επιθυμητού, σε μια διαδικασία που συχνά θεωρείται ως αδιαφανής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εκλεγμένα μέλη, μπορούν τώρα να παίξουν το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, για να συμβάλουν σε εποικοδομητικές αλλαγές στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Φερχόφστατ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Με εποπτικό ρόλο προστίθεται στο «κουαρτέτο» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο"

Μειώσεις στις συντάξεις ζητούν οι Θεσμοί

Mειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν οι Θεσμοί, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του Υπουργείου με τεχνικά κλιμάκια για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώσεις στις συντάξεις ζητούν οι Θεσμοί"

Ενιαίο αριθμό τηλεφωνικής κλήσης για τα συμβάντα στους αυτοκινητόδρομους μελετά το Υπουργείο Μεταφορών

Η θέσπιση ενός ενιαίου αριθμού τηλεφωνικής κλήσης για βοήθεια στους αυτοκινητόδρομους, αλλά και η δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών, τέθηκε επί τάπητος σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, υπό τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη που έγινε, παρουσία και του γενικού γραμματέα Δικτύων Δημ. Τζώρτζη, με τους εκπροσώπους παρόχων κινητής τηλεφωνίας και του ΟΤΕ, του δικτύου «Hellastron-Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με διόδια» και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, συζητήθηκε η ενοποίηση των τετραψήφιων αριθμών κλήσης που αφορούν στα συμβάντα σε αυτοκινητοδρόμους.

Ο υφυπουργός εστίασε πρωτίστως στην αναγκαιότητα της απλούστευσης, αλλά και στη συνεπαγόμενη αναβάθμιση των παρερχομένων κοινωνικών εξυπηρετήσεων, που μπορούν να προκύψουν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία (ενιαίος αριθμός κλήσης).

Επίσης, συζητήθηκε «η χρησιμότητα της θέσπισης μιας 24ωρης πανεθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικής συχνότητας, για την καλύτερη πληροφόρηση των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων στην Ελληνική Επικράτεια».

Η δυνατότητα αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, όπως επισημαίνει το υπουργείο Μεταφορών, ώστε να λυθούν τυχόν τεχνικά ή άλλα λειτουργικά εμπόδια, ενώ προτάθηκε και η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού δημιουργικών ιδεών για την επιλογή συγκεκριμένου ονόματος του ραδιοφωνικού σταθμού πληροφοριών για τους αυτοκινητοδρόμους.

«Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω σημείων παραμένει η καλύτερη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών που μετακινούνται και χρησιμοποιούν με ασφάλεια το δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων στην χώρα μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο αριθμό τηλεφωνικής κλήσης για τα συμβάντα στους αυτοκινητόδρομους μελετά το Υπουργείο Μεταφορών"

Απεργία στις 28 Ιανουαρίου αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ σε όλα τα ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου (από 06.00 της Πέμπτης έως της 06.00 της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή του κοινή συνεδρίαση με τους Προέδρους των Ενώσεων-μελών της αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 (από 06.00 της Πέμπτης έως της 06.00 της Παρασκευής 29/1) σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου, διεκδικώντας την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

Κατά την κοινή συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του κλάδου ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα αιτήματά μας είναι:

- Η διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

- Η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση ενημερωτικής-μαχητικής συγκέντρωσης των εργαζομένων στον κλάδο, την ημέρα της απεργίας.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΠΗΤ) να οργανώσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία, με όλα τα πρόσφορα αγωνιστικά και επικοινωνιακά μέσα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία στις 28 Ιανουαρίου αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ σε όλα τα ΜΜΕ"

Το νοσοκομείο «Ελπίς» απέρριψε δωρεές φαρμάκων από τη Γερμανία και την Αυστρία

Γερμανοί και Αυστριακοί πολίτες συγκέντρωσαν ένα φορτηγό φάρμακα για τους άπορους Έλληνες, τα έστειλαν στην χώρα μας, και συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «Ελπίς», αλλά αυτό το πολύτιμο φαρμακευτικό υλικό δεν έγινε δεκτό από τους αρμόδιους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας-καταγγελία του, ο Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας Δρ Γιάννης Αθανάσιος, PhD, MD, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αφού ταλαιπώρησαν για ώρα τους εκπροσώπους της οργάνωσης «Αλληλεγγύη Για Όλους», δεν δέχτηκαν το υλικό και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο.

Επικαλείται, μάλιστα, όσα υποστηρίζει ο επικεφαλής της αποστολής, ο οποίος ρώτησε «Και τι θα συμβεί με αυτούς που αιμορραγούν και τους άλλους που υποφέρουν;» για να λάβει την απάντηση «κι αυτό θα το αντέξουν».

Ο Καθηγητής αναφέρει ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και το Δεκέμβριο στο «Ελπίς», εν απουσία του τότε Διοικητή κ. Θεόδωρου Γιλαννάρου, ο οποίος ωστόσο ενημερώθηκε έγκαιρα και παρενέβη με θετική έκβαση για τη δωρεά η οποία αφορούσε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Αυτές οι δωρεές αγοράζονται από τις πρωτοβουλίες απλών πολιτών που ευαισθητοποιούνται και έγιναν πιο φανατικοί και από τους ίδιους τους Έλληνες, και που μαζεύουν τα απαραίτητα χρήματα σε εκδηλώσεις, ευρώ-ευρώ. Είναι αμαρτία όλη αυτή τη δυναμική που χτίσαμε με τόσο κόπο στη Γερμανία, την Αυστρία και θα έλεγα σε όλη την Ευρώπη, κάποιοι γραφειοκράτες που μάλλον χαίρονται με τα προβλήματα επιβίωσης του κόσμου και με την ταλαιπωρία αυτή και την εξαθλίωση, βρίσκουν λόγο ύπαρξης, να την τορπιλίσουν, να την εξουδετερώσουν σιγά σιγά και να την εκμηδενίζουν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Αθανάσιος και ζητά από τον πρώην Διοικητή του «Ελπίς» να κοινοποιήσει την επιστολή του παντού και στον Πρωθυπουργό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το νοσοκομείο «Ελπίς» απέρριψε δωρεές φαρμάκων από τη Γερμανία και την Αυστρία"

Ελάφρυνση χρέους με σκληρά ανταλλάγματα

Mήνυμα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το Ταμείο θα είναι κυρίαρχο από εδώ και στο εξής στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αλλά και στη σημαντική ανακούφιση του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Όμως, φαίνεται να ζητά ένα... «γενναίο» μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που δεν θα αφορά μόνο το ασφαλιστικό, αλλά θα περιλαμβάνει τα πάντα, επομένως και τα δημοσιονομικά, ανοίγοντας πιθανότατα νέες «πληγές».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά τη συνάντηση:

«Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο να πετύχει εύρωστη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», σημειώνει.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό όπως επίσης και σημαντική ανακούφιση χρέους από τους ευρωπαϊους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος βρίσκεται σε βιώσιμη πτωτική τροχιά».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελάφρυνση χρέους με σκληρά ανταλλάγματα"

Θερμαινόμενα πεζοδρόμια που λιώνουν τους πάγους στο Καρπενήσι

Θερμαινόμενα πεζοδρόμια που λιώνουν τους πάγους απέκτησε το Καρπενήσι.

Σύμφωνα με τα Ευρυτανικά Νέα, κατά τη διάρκεια του έργου αστικής ανάπλασης κατασκευάστηκε σύστημα γεωθερμίας κάτω από τα πεζοδρόμια.

Το κύκλωμα ζεστού νερού, που θερμαίνεται από τη γη σε βάθος 100 μέτρων, προκαλεί το λιώσιμο των πάγων το χειμώνα και δημιουργεί ένα ασφαλές μονοπάτι για τους περαστικούς.

Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμαινόμενα πεζοδρόμια που λιώνουν τους πάγους στο Καρπενήσι"

Πάνω από 2.000 τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας

Πάνω από 2.000 τρακτέρ έχουν παρατάξει στον κόμβο της Νίκαιας αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας.

Οι αγρότες δεν έχουν κλείσει τον δρόμο ωστόσο, με απόφαση της Τροχαίας, η εθνική οδός στο σημείο παραμένει κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών αποφάσισαν να προχωρήσου αύριο Παρασκευή σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αυριανή κίνηση θεωρείται «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 2.000 τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας"

Πέθανε γιατί τελείωσε το οξυγόνο στο... καΐκι

Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου διέταξε, τη διακομιδή 32χρόνου πολυτραυματία σε νοσοκομείο άλλου νησιού με ψαροκάικο, κάτω από τραγικές καιρικές συνθήκες, με τη συνοδεία άπειρης αγροτικής γιατρού που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθώς έκανε συνεχώς εμετούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι ο τραυματίας να αποβιώσει -6 ώρες μετά το τροχαίο-, καθώς είχε τελειώσει η φιάλη του οξυγόνου και δεν υπήρχε άλλη εφεδρική! Δύσκολα περιγράφονται οι τραγικά λανθασμένες ενέργειες του διευθυντή του νοσοκομείου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 32χρονου. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου έχουν ως εξής: ένα απόγευμα του Αυγούστου του 2008 ο 32χρονος Γ.Ν., οδηγώντας το μηχανάκι του σε επαρχιακό δρόμο της Νάξου, υπέστη τροχαίο ατύχημα και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο του νησιού. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν γεμάτος μελανιές και εκδορές, ενώ είχε πόνους στον θώρακα και την κοιλιά.

Τον εξέτασε ο εφημερεύων παθολόγος και ζήτησε να έρθουν στο νοσοκομείο ο ορθοπεδικός και ο χειρουργός (ο τελευταίος ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου). Ο παθολόγος διαπίστωσε τη σοβαρότητα του περιστατικού, ενώ τον προβλημάτισε ο κορεσμός του οξυγόνου (τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα) και γι’ αυτό ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του. Στο μεταξύ έφτασαν και οι δύο άλλοι γιατροί, οι οποίοι διαπίστωσαν με τη σειρά τους τον χαμηλό κορεσμό του αίματος και τον υπέβαλαν σε ακτινολογικές εξετάσεις. Μετά από λίγο διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασής του και πτώση του αιματοκρίτη από το 32 στο 25. Ο ορθοπεδικός ζήτησε εκ νέου από τη γιατρό του ΕΚΑΒ ελικόπτερο για τη διακομιδή του. Εκείνη, όμως, του απάντησε ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, δεν χρειάζεται ελικόπτερο αλλά ο τραυματίας θα μεταφερόταν με καΐκι στη Σύρο.

Στη συνέχεια τόσο ο διευθυντής του νοσοκομείου όσο και η γιατρός του ΕΚΑΒ ενέκριναν τη διακομιδή με καΐκι. Επέλεξαν μάλιστα να συνοδεύσει τον πολυτραυματία η άπειρη αγροτική γιατρός, η οποία εκείνη την ημέρα έκανε την πρώτη εφημερία της ζωής της. Ο τραυματίας λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε με φορείο στο ψαροκάικο «Δημήτριος Κ ΙΙ», το οποίο 15 λεπτά μετά απέπλευσε για τη Σύρο. Εκείνη την ημέρα, όμως, ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί-, ειδικά για ένα ψαροκάικο. Οι δικαστές, περιγράφοντας τις τραγικές ώρες μέσα στο ψαροκάικο, σημειώνουν: «Είχε κακοκαιρία, ο ασθενής κλυδωνιζόταν και κτυπούσε στο φορείο. Λόγω του καιρού, η συνοδός ιατρός έκανε εμετούς και ουσιαστικά ήταν αδύνατο να παρακολουθεί τον ασθενή». Το τραγικότερο όλων, όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, ήταν ότι «μισή ώρα πριν φτάσουν στο λιμάνι της Σύρου τελείωσε η φιάλη με το οξυγόνο και στο καΐκι δεν υπήρχε άλλη».

Η κατάσταση «επιβαρυνόταν συνεχώς και λίγο πριν από την είσοδο του σκάφους στο λιμάνι ο τραυματίας έχασε τις αισθήσεις του, μειώθηκαν οι σφίξεις του και δεν αντιδρούσε πλέον». Ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι της Σύρου, ο άτυχος 32χρονος εξέπνευσε. Με το που έφτασε στο λιμάνι τού τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου οδηγήθηκε στο χειρουργείο και οι εφημερεύοντες γιατροί επιχείρησαν την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή, σύμφωνα με την οποία ο θάνατός του οφειλόταν σε βαριές κακώσεις κεφαλής, θώρακος και κοιλίας. Ακολούθησε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία κατέληξε ότι καθυστέρησε η διακομιδή στο νοσοκομείο της Σύρου και ότι «απεβίωσε εν πλω έξω από το λιμάνι της Σύρου, σε ψαροκάικο, υπό τραγικές συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, περίπου έξι ώρες μετά τον τραυματισμό του». Ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάξου «δεν ζήτησε την επείγουσα και ασφαλή διακομιδή του βαρέως πάσχοντος και μαζί με τη γιατρό του ΕΚΑΒ αποφάσισαν τη διακομιδή του με ψαροκάικο «πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου», όπως υπογραμμίζεται στην ΕΔΕ.

Ακόμη, η αγροτική γιατρός αποδέχθηκε να συνοδεύσει στο ψαροκάικο τον ασθενή την πρώτη ημέρα της εφημερίας της και χωρίς να έχει ενημερωθεί για την κρίσιμη κατάστασή του. Το πόρισμα αποδίδει ευθύνη για το θάνατο στον διευθυντή του νοσοκομείου Νάξου. Και αυτό γιατί δεν ανησύχησε από την κατάσταση του ασθενούς, παρά «το άλγος της θωρακικής χώρας, τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου, το μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα και το ρίγος, την πτώση του αιματοκρίτη και την υπερβολική αύξηση των ηπατικών ενζύμων».

Παράλληλα, ουδέποτε ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του, ενώ ζήτησε καθυστερημένα τη διακομιδή του στη Σύρο με ψαροκάικο, το οποίο δεν έφερε τον κατάλληλο εξοπλισμό- «στερούμενο εφεδρικής φιάλης οξυγόνου».

Η δικαστική απόφαση αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σημειώνοντας ότι το επίμαχο περιστατικό «κατέδειξε την αδυναμία του συστήματος διακομιδής ενός πολυτραυματία από νησί των Κυκλάδων, γεγονός το οποίο κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο».

Τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασαν στους συγγενείς του άτυχου 32χρονου αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα ιατρικά σφάλματα που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος. Στους γονείς του επιδικάστηκαν από 100.000 ευρώ και στα δύο αδέλφια του από 75.000 ευρώ - συνολικό ποσό 350.000 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε γιατί τελείωσε το οξυγόνο στο... καΐκι"

Δικαιώθηκαν οι ασφαλιστές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για τις συντάξεις τους

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση φορέων ασφαλιστικών Συλλόγων και συνταξιούχων που ζητούσαν να ακυρωθεί έγγραφο του υπουργείου Εργασίας καθώς επηρέαζε δυσμενώς το ύψος των συντάξεων τους, αλλά ήταν και επιβαρυντικό για το Ταμείο τους.

Ειδικότερα, είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ένωση Συνταξιούχων Ασφαλιστών, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ).

Οι ασφαλιστικοί φορείς ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί το από 19.9.2014 έγγραφο της γενικής διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αναφορικά με την εισφορά εργοδοτών ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά που ισχύει για το υποχρεωτικό δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, ισχύει και για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ.

Οι ασφαλιστές υποστήριζαν ότι το επίμαχο έγγραφο επηρεάζει δυσμενώς το ύψος των χορηγουμένων συντάξεων και τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Μάλιστα, προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους, κατέθεσαν και σχετική αναλογιστική μελέτη.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 216/2016 απόφασή της, έκανε δεκτή την προσφυγή των ασφαλιστικών φορέων και ακύρωσε το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας για λόγους ασφαλείας του δικαίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιώθηκαν οι ασφαλιστές από την Ολομέλεια του ΣτΕ για τις συντάξεις τους"

Αρση της ασυλίας του Η. Παναγιώταρου αποφάσισε η Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου προκειμένου να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη σχετικά με τη συμμετοχή του σε επεισόδια στο Ναυτοδικείο, κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσης ανδρών των ΟΥΚ για συνθήματα που είχαν φωνάξει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Το «πράσινο φως» για να ελεγχθεί η υπόθεση του κ. Παναγιώταρου από τη Δικαιοσύνη έδωσαν 89 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ έναντι δύο κατά και ένα «παρών».

Αντίθετα, η Ολομέλεια, απέρριψε την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη για υπόθεση που αφορούσε τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στην Καβάλα.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε ζητήσει την άρση ασυλίας του, ωστόσο οι βουλευτές καταψήφισαν με 181 αρνητικές ψήφους έναντι 9 υπέρ και ένα «παρών».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρση της ασυλίας του Η. Παναγιώταρου αποφάσισε η Βουλή"

Καταγγελίες για διακοπή της δωρεάν εξέτασης για τον ιό της γρίπης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τη διακοπή των δωρεάν εξετάσεων, για την ανίχνευση του ιού της γρίπης ακόμα και σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και ζητά από το υπουργείο Υγείας να διευθετήσει άμεσα το θέμα.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το διαγνωστικό τεστ, για τον ιό της γρίπης, είναι πλέον υποχρεωμένοι να το πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς ακόμα και όταν νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την σχετική καταγγελία, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος, ενημέρωσε ότι «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων, για την ανίχνευση ιών γρίπης, σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών».

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει το κόστος, για τη διενέργεια του τεστ ακόμα και για τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

«Την ώρα που προστίθενται καθημερινά νέα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών από τον ιό της γρίπης, το υπουργείο Υγείας αφήνει ακάλυπτους τους ασθενείς αδυνατώντας να εξασφαλίσει ακόμα και τα αυτονόητα όπως είναι η δωρεά διενέργεια του διαγνωστικού τεστ, σε όσους ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να διευθετήσει άμεσα το θέμα και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για τη προστασία της Δημόσιας υγείας» επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες για διακοπή της δωρεάν εξέτασης για τον ιό της γρίπης"

Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ

Συντριπτικά αρνητικές είναι οι προσδοκίες των νοικοκυριών καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕγια το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού.
Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.
Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα <10,000€), με τη ΓΣΕΒΕΕ να επισημαίνει ότι η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας συνεχίστηκε και το 2015, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με το 2013 και το 2014.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%.
Παράλληλα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:
Εισόδημα - Οικονομική κατάσταση νοικοκυριών
  • Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα <10,000€).
  • Το 15,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, εύρημα που, όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, συνάδει με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα (το οποίο υπολογίζεται στο 40% του ενδιάμεσου εισοδήματος, ΕΛΣΤΑΤ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης ανάγκης πληρωμής 500€, το 15,2% δηλώνει ότι δεν θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει, ενώ το 52,9% θα κάλυπτε αυτή τη δαπάνη με μεγάλη δυσκολία.
  • Περίπου τα 2/3 των νοικοκυριών (64,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά (56,5%) αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας και να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο θέρμανσης (δείκτης κοινωνικής αποστέρησης). Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι τα μονομελή και τα πολυμελή (άνω 5 ατόμων) νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα επιβίωσης. Το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.
  • Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για το νέο έτος παραμένουν συντριπτικά αρνητικές, καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης (μόνο το 5,1 αναμένει βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων). Μάλιστα, η ΓΣΕΒΒΕ σημειώνει ότι το αίσθημα διάψευσης και χαμηλών προσδοκιών προκύπτει και από την τάση αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που δηλώνει ότι μπορεί να ζήσει με χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα.  Αυτό συναρτάται με τις προβολές των νοικοκυριών σχετικά με την ικανότητα τους να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές υποχρεώσεις.
Απασχόληση - ανεργία
  • Το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων.
  • Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012), γεγονός που, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, καταδεικνύει τη σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία ενδεχομένως αποδίδεται στην αύξηση της ολιγοπώλησης της αγοράς και της συγκέντρωσης μεριδίων σε λιγότερους και ισχυρότερους παίκτες.
Οικονομικές υποχρεώσεις
  • 1 στα 5 νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.
  • Το 42,8% των νοικοκυριών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες συνολικά ως προς τη δυνατότητά του να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος (Διάγραμμα 5). Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως είναι ενδεικτικό ότι 1 στα 2 νοικοκυριά που στηρίζονται στη σύνταξη δηλώνουν απαισιόδοξα ως προς την ικανότητά να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους το τρέχον έτος.
  • Το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ειδικότερα, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).
  • Το 33,7% εκτιμά ότι δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος. 1 στα 4 νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο. Το 15,4% εξ αυτών των οφειλετών έχει καθυστερημένες οφειλές. 1 στα 4 (24,6%) νοικοκυριά εκφράζουν φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων).
  • Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών τα τελευταία 4 χρόνια είτε χρησιμοποιεί χρήματα από αποταμιεύσεις είτε απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους για την κάλυψη των υποχρεώσεων του. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παρατηρεί ότι το 2015 υπάρχει μια μείωση στη χρήση αποταμιεύσεων κατά 6,2%, εκτιμώντας ότι είναι εμφανές πως σταδιακά εξαντλούνται οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, γεγονός που επηρεάζει την καταθετική βάση αρνητικά.
  • Σημαντική αύξηση, σημείωσε η χρήση του πλαστικού χρήματος για την κάλυψη των υποχρεώσεων του νοικοκυριού. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, και ως απόρροια της μείωσης της καταθετικής βάσης, αλλά και της επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών. Η χρήση πιστωτικής κάρτας αυξήθηκε από το 15,8% το 2012  στο 31% το 2015.
Κατανάλωση
  • Σχεδόν στο σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών σημειώνεται αρνητικό ισοζύγιο (ένδυση- υπόδηση, δώρα, έξοδοι σε εστιατόρια-καφέ-μπαρ, ταξίδια, οικιακά είδη κά).
  • Αρνητικό γεγονός αποτελεί, σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το εύρημα ότι τα νοικοκυριά αύξησαν για δεύτερο συνεχόμενο έτος την ιδιωτική τους δαπάνη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λόγω προφανώς της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής και της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία. Θετικό ισοζύγιο δαπάνης εμφανίζουν για πρώτη φορά οι δαπάνες για εκπαίδευση και για λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
  • Το 70,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει.
  • Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ ή και μέσω της κάρτας σίτισης.
Η έρευνα εντάσσεται στις ετήσιες τακτικές έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (συνεργασία με την εταιρία MARC AE).
Έγινε σε δείγμα 1000 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας την περίοδο Δεκεμβρίου 2015.
Στόχος, η καταγραφή των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η αποτύπωση της στάσης των νοικοκυριών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.
tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά ζει με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ"

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο: 12 νεκροί πρόσφυγες, μεταξύ τους και παιδιά, σε ναυάγιο

Νέα τραγωδία έλαβε χώρα στα νερά του Αιγαίου, όταν σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες ανατράπηκε ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, ενώ επιχειρούσε να διασχίσει το πέλαγος και να φτάσει στα ελληνικά νησιά. Τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, όπως μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Η τουρκική ακτοφυλακή διέσωσε 28 από τους επιβάτες του σκάφους, το οποίο είχε αποπλεύσει τα χαράματα από την επαρχία της Σμύρνης, όπως διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, χωρίς να γίνει γνωστή η εθνικότητα των διασωθέντων και των θυμάτων.

Από το ναυάγιο αγνοούνται άλλοι 10 άνθρωποι, για τους οποίους βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τραγωδία στο Αιγαίο: 12 νεκροί πρόσφυγες, μεταξύ τους και παιδιά, σε ναυάγιο"

Διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου – Αλεξιάδη για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Διαβεβαιώσεις για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων παρείχαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την τελετή παράδοσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στον νέο επικεφαλής Γιώργο Πιτσιλή.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση παρουσίασης του κ. Πιτσιλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εστίασε στον τρόπο επιλογής του νέου επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης.

«Δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Δεν προέρχεται από την ΓΓΔΕ και αυτό του δίνει μια καινούργια ματιά», ανέφερε ο υπουργός για τον κ. Πιτσιλή και ξεκαθάρισε πως η αυτονομία του θα γίνει σεβαστή.

«Όταν έγινα υπουργός Οικονομικών το καλοκαίρι οι μισοί μου έλεγαν συγχαρητήρια και οι μισοί συλλυπητήρια», είπε ο κ. Τσακαλώτος αστειευόμενος στο νέο Γενικό Γραμματέα λέγοντας πως το ίδιο θα ισχύσει και στη δική του περίπτωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Πιτσιλή σημείωσε πως «κλείνει για το υπουργείο Οικονομικών μια μεγάλη εκκρεμότητα».

Ο ίδιος ευχήθηκε καλή τύχη και μεγάλη υπομονή στον νέο επικεφαλής της ΓΓΔΕ, λέγοντας πως οι προκλήσεις είναι μεγάλες.
«Είμαστε στο μάτι του κυκλώνα και αντιμέτωποι μα μεγάλες προκλήσεις» είπε και ξεκαθάρισε πως θα επιδειχθεί σεβασμός στην αυτονομία της ΓΓΔΕ. «Θα συμπαρασταθούμε στο έργο σας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο κ Πιτσιλής, τόνισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και ιεραρχώντας τις μιλησε για τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών
.
«Είναι στοίχημα να κερδίσουμε τον ανακαθορισμό των σχέσεων ανάμεσα στη φορολογική διοίκηση και τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής συμπληρώνοντας ότι η φορολογική διοίκηση πρέπει από τη μία πλευρά να είναι αυστηρή και να μη χαρίζεται σε κανέναν και από την άλλη να είναι δίκαιη στην ερμηνεία των νόμων και αρωγός στα προβλήματα των πολιτών .

Ο ίδιος είπε πως στις πρώτες γραμμές προτεραιότητας βρίσκονται η στελέχωση των υπηρεσιών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες με διεύρυνση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η απλοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Τέλος, ανάφερε ως πρόκληση την υπέρβαση της απαξίωσης του έργου της φορολογικής διοίκησης από «ανέξοδους αφορισμούς» που όπως είπε «δυστυχώς η χώρα μας είναι επιρρεπής».

cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου – Αλεξιάδη για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων"

Διακοπές της κυκλοφορίας σε Λ. Αλεξάνδρας, Πανόρμου και Σούτσου έως 15 Φεβρουαρίου

Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τις οδούς Πανόρμου και Σούτσου, στον Δήμο Αθηναίων, προγραμματίστηκε από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, λόγω εργασιών εγκατάστασης υπόγειου ηλεκτρικού δικτύου.

Πιο αναλυτικά, τα εν λόγω έργα-διακοπές θα λάβουν χώρα:

*Στην οδό Σούτσου, στο τμήμα της από την οδό Τσόχα έως τη Λ. Αλεξάνδρας, σε μέγιστο πλάτος 3μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, καθ’ όλο το 24ωρο.

Θα ισχύσει πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Σούτσου, στο τμήμα της από την οδό Τσόχα έως τη Λ. Αλεξάνδρας, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου από 08.00 έως 20.00.

Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως εξής: Σούτσου-δεξιά Αν. Τσόχα-αριστερά Λ. Βασ. Σοφίας-δεξιά Λ. Μεσογείων-αριστερά Φειδιππίδου-Λ. Αλεξάνδρας.

*Στην οδό Πανόρμου, στο τμήμα της από τη Λ. Αλεξάνδρας έως την πλατεία Αγ. Δημητρίου, σε μέγιστο πλάτος 3μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος, στο ρεύμα προς Λ. Κηφισίας, καθ’ όλο το 24ωρο.

Στην αριστερή λωρίδα της οδού Πανόρμου, στο τμήμα 70μ. πριν τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας και μέχρι αυτή, στο ρεύμα προς Λ. Αλεξάνδρας, καθ’ όλο το 24ωρο.

*Στη Λ. Αλεξάνδρας:
-Στο ύψος της με τις συμβολές των οδών Πανόρμου, Σούτσου και Βουρνάζου, εναλλάξ ανά λωρίδα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, μόνο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κατά τις ώρες 00.01 έως 06.00.
-Εναλλάξ στην αριστερή και δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, σε μέγιστο μήκος 100μ. πριν τη συμβολή της με τη οδό Πανόρμου, στο ρεύμα προς Πατησίων, μόνο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κατά τις ώρες 00.01 έως 06.00.
-Εναλλάξ στην αριστερή και δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, σε μέγιστο μήκος 100μ. πριν τη συμβολή της με τη οδό Βουρνάζου, στο ρεύμα προς Λ. Κηφισίας, μόνο Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, κατά τις ώρες 00.01 έως 06.00.

Κατά τις διακοπές αυτές η κυκλοφορία θα διεξάγεται ως εξής:
-Από Πανόρμου προς κόμβο Αμπελοκήπων / Κολωνάκι:
Πανόρμου-δεξιά Λ. Αλεξάνδρας-αριστερά Κυρ. Λουκάρεως-αριστερά Αρματωλών και Κλεφτών-αριστερά Κόνιαρη (για Λ. Αλεξάνδρας, ρεύμα προς Λ. Κηφισίας) ή συνέχεια Αν. Τσόχα-δεξιά Π. Κυριακού (για Κολωνάκι).
-Από Λ. Αλεξάνδρας προς Κολωνάκι:
Λ. Αλεξάνδρας-δεξιά Π. Κυριακού-Κολωνάκι.
-Από Σούτσου προς Πεδίον του Άρεως / Πανόρμου:
Δεξιά Αν. Τσόχα-αριστερά Λ. Β. Σοφίας-δεξιά Λ. Μεσογείων-αριστερά Φειδιππίδου-Λ. Αλεξάνδρας.

Επίσης στη Λ.Αλεξάνδρας, διακοπές θα ισχύσουν:
-Στην αριστερή λωρίδα στο τμήμα της 50μ. μετά την οδό Παναθηναϊκού έως την οδό Βουρνάζου, σε μέγιστο μήκος 60μ. ανά θέση, καθ’ όλο το 24ωρο. Μετά το πέρας των εργασιών, η κατάληψη της αριστερής λωρίδας θα περιορίζεται σε μέγιστο πλάτος 1,5μ. από το αριστερό άκρο του οδοστρώματος.
-Στην αριστερή λωρίδα στο τμήμα της 70μ. πριν την οδό Δημητσάνας και μέχρι αυτή, κατά τις ώρες 00.01-06.00.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους από τα σημεία των έργων και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπές της κυκλοφορίας σε Λ. Αλεξάνδρας, Πανόρμου και Σούτσου έως 15 Φεβρουαρίου"

Διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold

«Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Eldorado Gold;», διερωτάται σε ενημερωτικό του σημείωμα για το θέμα μετά και την νέα απόφαση του ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τονίζει ότι θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

«Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ενημερωτικό σημείωμα με διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold και, όπως αναφέρει, «σχετικά με τα αναπάντητα ερωτήματα για το θέμα».

Το υπουργείο συνεχίζει την κόντρα με την εταιρεία αναφέροντας χαρακτηριστικά «μήπως οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων, καθορίζει τη στάση της;», «μήπως στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά».

Στο απυρόβλητο δεν αφήνει φυσικά την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «έτσι είχαν συνηθίσει την εταιρεία» και μιλώντας για ερωτηματικά που προκαλούνται «από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, να διατηρεί καταχωνιασμένα στα υπουργικά συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας Επιθεώρησης, για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας».

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει τα εξής:

Σχέση της απόφασης του ΣτΕ με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της και να προβεί σε απολύσεις

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ, αναφορικά με την υπουργική απόφαση του περασμένου Αυγούστου για τη μερική παύση των εργασιών που εμπλέκονται με το έργο στις Σκουριές, δεν έχει καμία σχέση με τις αιτιάσεις που επικαλείται η Eldorado Gold, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να περιορίσει σταδιακά τις δραστηριότητές της και να απολύσει τους εργαζόμενους σε αυτές.

Ήδη, από την απόφαση του Οκτωβρίου περί αναστολής της «απόφασης Σκουρλέτη», η εταιρεία επανεκκίνησε απρόσκοπτα τις εργασίες της στις Σκουριές και, μάλιστα, με εντατικοποιημένο ρυθμό.

Οι αιτιάσεις της εταιρείας για καθυστερήσεις στην έγκριση των απαιτούμενων αδειών για το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας

Η εταιρεία υπέβαλε στις 17 Δεκεμβρίου 2015 ογκώδη φάκελο με τεχνικά στοιχεία, ζητώντας την αδειοδότηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Εργοστασίου Εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Ενόσω, λοιπόν, διενεργείται η εξέταση του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ πριν παρέλθει η νόμιμη προθεσμία, η εταιρεία αξίωσε δημόσια την άμεση έγκρισή του, προβαίνοντας μονομερώς και χωρίς να έχει ενημερώσει το υπουργείο σε αναστολή εργασιών για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα νομικό ή πραγματικό εμπόδιο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων στο έργο.

Μία τέτοια συμπεριφορά σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι η εταιρεία αξιώνει να λαμβάνει κάθε απαιτούμενη έγκριση και άδεια, χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο των τεχνικών δεδομένων, ενώ είναι γνωστό ότι ο υπουργός ΠΕΝ δεν έχει το δικαίωμα να αποφανθεί εκ των προτέρων για την καταλληλότητα των τεχνικών και άλλων στοιχείων που συνοδεύουν οποιαδήποτε αίτηση αδειοδότησης ή τροποποίησης τεχνικών μελετών.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της Eldorado Gold;

Το ερώτημα για τη σκοπιμότητα της τελευταίας απόφασης της εταιρείας, η οποία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες της γι' αυτήν στο υπουργείο, παραμένει.

Μήπως, τελικά, είναι οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις και η πορεία των τιμών των μετάλλων, που καθορίζει τη στάση της; Κι αν είναι έτσι, γιατί μετατρέπει ένα οικονομικό ζήτημα σε πολιτικό; Μήπως γιατί στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται θεωρεί ασύμφορη μία επένδυση που πλέον γνωρίζει ότι ελέγχεται αυστηρά με γνώμονα την πιστή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ότι πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει μία εκμετάλλευση με τους σκανδαλώδεις όρους εύνοιας που τις επιφύλαξαν μέχρι πρότινος οι ελληνικές κυβερνήσεις;

Έτσι είχαν συνηθίσει την εταιρεία

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι η προκλητική και απαράδεκτη πρόβλεψη στη σύμβαση με την εταιρεία, ότι: «Η Αγοράστρια δεν έχει καμία υποχρέωση και ευθύνη για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος εν γένει ή απορρέουσα από τον Μεταλλευτικό κώδικα, τον Κ.Μ.Λ.Ε., την Κ.Υ.Α. περιβαλλοντολογικών όρων, τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών και τις λοιπές εν γένει διοικητικές πράξεις, εγκρίσεις ή άδειες, μετά από την αναστροφή της πώλησης, σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας».

Αυτό σημαίνει ότι, εάν η εταιρεία αποχωρήσει για οποιοδήποτε λόγο, δεν υποχρεούται να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί

Ερωτηματικά προκαλούνται και από τη διαπιστωμένη πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διατηρεί καταχωνιασμένα στα υπουργικά συρτάρια τα πορίσματα της αρμόδιας Επιθεώρησης, για σωρεία παραβάσεων από την πλευρά της εταιρείας, στις εκμεταλλεύσεις της. Γιατί οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα, για μια περίοδο περίπου 3 ετών, έμειναν στο σκοτάδι;

Για την τελευταία απόφαση του ΣτΕ (217/2016)

Με την απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε επί της ουσίας το ζήτημα της εκπλήρωσης ή μη του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις του Ε' Τμήματος (αναφορικά με υπουργική απόφαση του περασμένου Απριλίου) με την οποία είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση. Υπήρξε, δηλαδή, παραπομπή σε - και δέσμευση από- προηγούμενη απόφαση.

Είναι σκόπιμο να παρατηρηθεί - επειδή σκοπίμως αποσιωπάται- ότι η πρόβλεψη για την εκτέλεση «προγράμματος δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου», ώστε να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι η μέθοδος της ακαριαίας τήξης είναι ασφαλής και εφαρμόσιμη, τέθηκε το 2012 και δεν αποτελεί αυθαίρετο εύρημα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ.

Το υπουργείο δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πράττει εντός του πλαισίου των νόμων και των δικαστικών αποφάσεων, πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Βασική αρχή της πολιτικής ηγεσίας είναι αυτή της πρόληψης και όχι της εκ των υστέρων προσπάθειας επούλωσης ζημιών, οι οποίες μπορεί να είναι και ανεπανόρθωτες.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από το υπουργείο σχετικά με την υπόθεση της Eldorado Gold"

Άκαρπη η συνάντηση-Αγρότες: Η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα

Δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων-Αλιέων.

«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότες και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.

Νωρίτερα, εισερχόμενος στο υπουργείο, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην ισονομία και τη δικαιοσύνη, αλλά υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις, όπου είναι απαραίτητο, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο υπουργός Εργασίας θα λάβει μέρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, σχετικά με τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε διατάξεις που αφορούν τους αγρότες.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Άκαρπη η συνάντηση-Αγρότες: Η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα"

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο και χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό, μη βιώσιμο και αντιαναπτυξιακό», καθώς, όπως αναφέρει, «δεν δίνει προοπτική για το μέλλον και οδηγεί πολλούς επιστήμονες στη μετανάστευση, στην υπαλληλοποίηση, ενώ άλλους τους αναγκάζει ακόμη και να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους».

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ αποφάσισε συμμετοχή στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου, προειδοποιητικό κλείσιμο των γραφείων των ιατρικών συλλόγων την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποχή όλων των γιατρών από γραφειοκρατικές υποχρεώσεις (πιστοποιητικά, γνωματεύσεις, συμμετοχές σε επιτροπές), πλην ΑμεΑ, στις 28 και 29 Ιανουαρίου, καθώς και προειδοποιητική αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

Κάθε θεραπευτική αγωγή θα αναγράφεται στην ατομική συνταγή του γιατρού, ώστε να μη διακινδυνεύσει η υγεία κανενός ασθενούς, όπως αναφέρει ο ΠΙΣ. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις 6 Φεβρουαρίου, όπου το προεδρείο του ΠΙΣ θα εισηγηθεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν, όπως αναφέρει, προωθηθεί αυτό το σχέδιο για το ασφαλιστικό.

Στο μεταξύ, συστράτευση όλης της κοινωνίας κατά του ασφαλιστικού ζήτησε με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος και κάλεσε όλους τους παραγωγικούς , επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους σε ευρεία σύσκεψη κατά του ασφαλιστικού, που διοργανώνει ο Σύλλογος στις 11.00 το πρωί, αύριο στο αμφιθέατρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί"

«Θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο» παρά τις αντιδράσεις

Μήνυμα στους ισχυρούς του πλανήτη που συμμετέχουν στο Διεθνές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση του Μνημονίου που υπέγραψε πέρσι το καλοκαίρι επιχείρησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του στο πάνελ με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης».

Έχοντας δίπλα του τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνεχώς φροντίζει να υπενθυμίζει - όπως έκανε και σήμερα - ότι πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας» είπε ο κ. Τσίπρας στο σχόλιό του για την παρουσία ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Φρόντισε μάλιστα να καλύψει τα νώτα του σε ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων σημειώνοντας ότι «εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες πολλές φορές μεταξύ τους να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Στην παρέμβασή του για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σημαντικών διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα απευθύνοντας έκκληση επίσης για ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις συμπληρώνοντας ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προχωρήσει είναι να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης.

Θέλοντας, μάλιστα, να αφήσει πίσω του κάθε συζήτηση για Grexit και να διατρανώσει την πίστη του στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή οικογένεια διεμήνυσε ότι «δεν είναι ώρα για περισσότερα exit, Grexit, Brexit κοκ αλλά ώρα για περισσότερη Ευρώπη».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο» παρά τις αντιδράσεις"

Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων

Διευκρινίσεις για τον θεσμό «της εύλογης αμοιβής επί συσκευών που χρησιμοποιούνται για ιδιωτική αναπαραγωγή έργων» δίνει με ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι διευκρινίσεις παρέχονται μετά τις καταγγελίες της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) για το σχέδιο νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων που το ΥΠΠΟΑ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 22 Ιανουαρίου.

Σχετικά με την επιβολή «φόρου» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού διευκρινίζει τα ακόλουθα: «Πρωταρχικό δικαίωμα του δημιουργού (όχι μόνο σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, αλλά και σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης και τις διεθνείς συμβάσεις) είναι το δικαίωμα αναπαραγωγής, το δικαίωμα δηλαδή του δημιουργού να ελέγχει την αντιγραφή του έργου του. Η εύλογη αμοιβή προβλέπεται ήδη στο αρ. 18 παρ. 3 του Ν.2121/1993 και δεν συνιστά φόρο αλλά αποζημιωτικό αντιστάθμισμα της ζημίας του δημιουργού από την ελεύθερη αναπαραγωγή του έργου του από τρίτους για ιδιωτική χρήση. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και σε σωρεία αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σύστημα αυτό της αποζημίωσης των δικαιούχων μέσω της εύλογης αμοιβής δεν συνιστά ελληνική "πατέντα" ή "ιδιομορφία"» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Λειτουργεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις χώρες που δεν διαθέτουν σχετικό σύστημα, ο χρήστης οφείλει να αδειοδοτηθεί από τους δικαιούχους προκειμένου να αναπαραγάγει το έργο τους καταβάλλοντας πλήρη αμοιβή. Συνεπώς, η συγκεκριμένη διάταξη ωφελεί κατ' αρχάς τους χρήστες. Η φιλοσοφία που διατρέχει τη διάταξη αυτή σε όλες τις χώρες που τη διαθέτουν είναι ότι συσκευές που είναι πρόσφορες για ιδιωτική αναπαραγωγή υπόκεινται σε εύλογη αμοιβή. Οι υπολογιστές είναι κατ' εξοχήν οι συσκευές που σήμερα χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή για ιδιωτική χρήση, όπως είναι και τα MP3 players, οι οδηγοί εγγραφής CD και DVD, οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, οι φωτοτυπικές συσκευές και οι σαρωτές.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησε τον θεσμό της ιδιωτικής αναπαραγωγής και θέσπισε εύλογη αμοιβή επί της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών το έτος 1993 (πολύ πριν την Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2001), η οποία εντελώς παράλογα καταργήθηκε το έτος 2002. Σημειώνουμε ότι εύλογη αμοιβή επί της αξίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάρχει, για παράδειγμα, στις ακόλουθες χώρες: Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Γερμανία, Πορτογαλία και Λετονία».

«Το ως άνω Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται ακόμα και μέχρι αύριο 22 Ιανουαρίου 2016 στο στάδιο της διαβούλευσης στην ιστοσελίδα www.opengov.gr, ο διάλογος επ' αυτού συνεχίζεται και οι τελικές διατάξεις θα διαμορφωθούν μετά το πέρας του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων"

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, για την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποφάσισε πριν από λίγο σε συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν επίσης συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Φεβρουαρίου, με προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους κατά τη διάρκεια κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ"

Παράταση ενός έτους στη δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων

Διάταξη με την οποία θα παρατείνεται για ένα έτος ακόμη το δικαίωμα της παροχής πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους με οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, θα φέρει σύντομα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Λαζαρίδη, για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθεί μέριμνα και για το σύνολο των ανασφάλιστων με την εφαρμογή άλλων διατάξεων οι οποίες ήδη ισχύουν.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό, είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες του συστήματος με μεγαλύτερη την εισπραξιμότητα, ενώ εκτίμησε στα 6 δισ. ευρώ τη «μαύρη τρύπα» από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Συνεχίζοντας ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για ανορθολογισμό στη διαμόρφωση των εισφορών των δικηγόρων των γιατρών και των μηχανικών και σημείωσε την ανάγκη για την εκλογίκευση του συστήματος.

«Δεν μπορεί» είπε «να καταβάλουν την ίδια εισφορά επαγγελματίες με ετήσια έσοδα 5.000 ευρώ και με εκείνους που δηλώνουν έσοδα 500.000 ευρώ». Ο υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε τέλος στην επίθεση που δέχθηκε το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του από «αγνώστους κουκουλοφόρους» και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση ενός έτους στη δωρεάν περίθαλψη ανασφάλιστων"

Τρακτέρ και αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση – Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Οι αποκλεισμοί έχουν συμβολικό χαρακτήρα όπως λένε οι εκπρόσωποι τους και ζητούν την απόσυρση των μέτρων, σε φορολογικό και ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.
Το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό των Τεμπών, όπου εκατοντάδες τρακτέρ Θεσσαλών αγροτών έφτασαν σε φάλαγγα, υπό την άμεση επίβλεψη της Αστυνομίας. Η άφιξη των 1.000-1.200 τρακτέρ εκεί, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, έγινε με κόρνες και συνθήματα, με τους αγρότες να φωνάζουν «Δεν θα αντέξουν».
Μάλιστα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής στο ύψος των Τεμπών. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, και μετά από πρόταση της 15μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου την Παρασκευή από τις 12.00 μέχρι και τις 2.00 μ.μ. οι αγρότες χωρίς τρακτέρ και οχήματα, θα αποκλείσουν, το οδόστρωμα οπότε και αναμένεται διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η αυριανή κίνηση θεωρείται «προειδοποιητική» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στο γενικό προσκλητήριο προς όλα τα μπλόκα που έχει απευθύνει για το Σάββατο το μεσημέρι το μπλόκο των Τεμπών, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Δίωρο κλείσιμο και στα διόδια των Μαλγάρων απο τις 12.30 το μεσημέρι, αποφάσισε το μπλόκο που αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Καμανά, να σημειώνει ότι «η συνέχεια θα αποφασιστεί το τι θα ακολουθήσει».
Υπό κατάληψη βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων -περισσότερα από 700 τρακτέρ- και υπάρχει σκέψη «να γίνονται συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων οδών, αλλά από αύριο» τόνισε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Γιάννης Παναγής.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και μετά τις 11 το πρωί θα γίνει γενική συνέλευση για να αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. «Δεν αποκλείεται να πάμε στο τελωνείο της Εξοχής και να το κλείσουμε» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.
«Ραντεβού» στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Κιλκίς, έδωσαν αγρότες και άλλοι επαγγελματικοί φορείς, και όλοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσουν στο μπλόκο που έχει στηθεί επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Πεστριτσίου (είσοδο του Κιλκίς), προκειμένου να αποφασίσουν τι ακριβώς θα κάνουν σήμερα, όπως σημείωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τερζής.
Με ενίσχυση των μπλόκων τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο Νισελίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, -αυτήν την ώρα αποφασίζουν για την ακριβή ώρα του συμβολικού αποκλεισμού, όπως και αυτοί στον κόμβο Μηλοτόπου Πέλλας.
Το μπλόκο της Κουλούρας στον Νομό Ημαθίας στήνεται στην Εγνατία οδό και ήδη αριθμεί περισσότερα από 250 τρακτέρ, ενώ ενισχύεται διαρκώς και την Παρασκευή θα γίνει «κατάληψη του οδοστρώματος» όπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ στην Ορεστιάδα του Έβρου και στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Κοκκινόγεια και στο Νευροκόπι Δράμας.
Οι αγρότες της Φθιώτιδας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Ανθήλης και εκείνοι της Βοιωτίας στη Θήβα και στον περιφερειακό της Λιβαδειάς.
Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου Αργολίδας και του Βλαχιώτη Λακωνίας οι αγρότες της Πελοποννήσου, και από νωρίς το πρωί ενισχύονται με τρακτέρ χωρίς καμπίνα, τα οποία την Τετάρτη δεν μπορούσαν να βγουν στον δρόμο λόγω της βροχόπτωσης.
Στη Λακωνία έχει ξεκινήσει η μετακίνηση αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Μάνης προς την περιοχή της Λίμνης, λίγο έξω από το χωριό Αιγιές, προκειμένου να στήσουν δεύτερο μπλόκο, επί της εθνικής οδού Σπάρτης-Γυθείου.
Εν τω μεταξύ, στον δρόμο ετοιμάζονται να βγουν και οι αγρότες της Κορινθίας, με μπλόκο που θα δημιουργήσουν πλησίον του νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου στην Κόρινθος.
Δυναμικές κινητοποιήσεις, στην Πρέβεζα, προαναγγέλλει με σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στις 11 το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και αλιείς. Κατά τη συγκέντρωση, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, μετρούν δυνάμεις και όπως λένε τις επόμενες ημέρες θα βγουν αιφνιδιαστικά, στο λιμάνι και την Εγνατία.
Στην Άρτα, οι κτηνοτρόφοι, που έστησαν το μεσημέρι της Τετάρτης μπλόκο στο Κομπότι, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σάββατο, ενώ οργανώνονται για να μεταβούν στις 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, το Σάββατο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων “Αρτας διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης.
Πορεία διαμαρτυρίας από την πλατεία Ειρήνης, κέντρο του Κιλκίς, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη, πραγματοποίησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.
Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση με τα τρακτέρ στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, αποφάσισαν να μεταβούν στην Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ενώ μέσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουν συνάντηση για να αποφασίσουν τη μορφή διαμαρτυρίας τους στα Ιωαννινα.
Χθες, η οργή των αγροτών ξέσπασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, τον οποίο κράτησαν εγκλωβισμένο μέσα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης για περισσότερες από δώδεκα ώρες. Δεν έλειψαν, μάλιστα και τα επεισόδια έξω από το κτίριο τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα όταν οι αγρότες επιχείρησαν να μπουν στο κτήριο. Οι αγρότες έλεγαν ότι δεν θα άφηναν τον υπουργό να φύγει, εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο.
opinionpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρακτέρ και αγρότες «πολιορκούν» την κυβέρνηση – Μπλόκα σε όλη τη χώρα"

Στους δρόμους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες


Και σήμερα βγήκαν στους δρόμους, παραλύοντας το κέντρο της Αθήνας, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, φοροτεχνικοί και δεκάδες άλλοι επιστήμονες, αυτοπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι - μία μόλις εβδομάδα μετά την πολυπληθέστατη συγκέντρωση ενάντια στο «αναξιόπιστο, επικίνδυνο, φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο» κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό -  ξαναενώνουν τις φωνές τους ενάντια στο νομοσχέδιο με τα εξοντωτικά για τους κλάδους τους μέτρα.

Η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια στις 11:30 πμ και ακολούθησε πορεία από τις 13:00 προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, με τη συμμετοχή άνω των 6.000 διαδηλωτών, όπως εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. Ξεχώρισαν οι εκατοντάδες γραβάτες που φορούσαν ή ανέμιζαν συμβολικά αρκετοί διαμαρτυρόμενοι. Αλλά και οι έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του προέδρου της ΓΣΣΕ, Γ. Παναγόπουλου που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση.


Συγκέντρωση έξω απο την είσοδο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου, πραγματοποιούν αυτή την ώρα (14:00) δάσκαλοι και καθηγητές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΑΔΕΔΥ.
 

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οι δημοτικοί υπάλληλοι καθώς η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει κηρύξει 4ωρη στάσης εργασίας για σήμερα. Η στάση άρχισε στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί με τη λήξη της πρωινής βάρδιας, ενώ η μηχανοκίνητη πορεία είχε προγραμματισθεί να ξεκινήσει στις 12:00 μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας επί της πλατείας Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Σε αντίθεση με άλλες μηχανοκίνητες πορείες, σήμερα δεν αναμένετο να λάβουν μέρος απορριμματοφόρα παρά μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες.
Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί έχουν προχωρήσει σε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 ενώ συμμετέχουν στην  συγκέντρωση και την πορεία. Η ΠΝΟ από πλευράς της συνεχίζει την 48ωρη απεργία που κήρυξε από χθες κρατώντας δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.



Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα εξοντωτικά αποτελέσματα των προωθούμενων ρυθμίσεων για τον δικηγορικό κλάδο έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Βασίλης Αλεξανδρής. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι ένας νέος δικηγόρος με 10 έτη στο επάγγελμα και εισόδημα 20.000 ευρώ, μέχρι την τελευταία ημέρα του 2015, επιβαρύνεται με φόρο 26%, τέλος επιτηδεύματος, εισφορές ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, εισφορά ΟΑΕΔ, εισφορά αλληλεγγύης. Πρόκειται για επιβαρύνσεις ύψους 54.19% του εισοδήματός του.  Ενώ συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% τελικά η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάσει στο 69% του εισοδήματος του εν λόγω δικηγόρου.

Πάνω από 70.000 ιατροί σε όλη την Ελλάδα θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα ή τη χώρα εξαιτίας των αβάσταχτων επιβαρύνσεων, επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Λουράντος, έχει αποκαλέσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο άδικο και τιμωρητικό.



«Εάν εφαρμοσθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, την επόμενη ημέρα δεν θα μπορούμε να ασκούμε το επάγγελμα», έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός .

Από πλευράς του τέλος ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας έχει υπογραμμίσει ότι το ασφαλιστικό επιβάλει κεφαλικό φόρο.

skai


Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news