facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κομοτηνή: Έλυσαν την «πολιορκία» του Αποστόλου οι αγρότες και επέστρεψαν στα μπλόκα τους

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και αγροτών που διαδήλωναν για το νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό σημειώθηκαν την Τετάρτη στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εκεί όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, βρέθηκε εγκλωβισμένος για πολλές ώρες.

Οι αγρότες άρχισαν να αποχωρούν λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ όταν και στο σημείο έφτασε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη η οποία και ζήτησε από τους διαδηλωτές να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου και να αποχωρήσει ο υπουργός ο οποίος ήταν «όμηρος» των αγροτών από το πρωί.

Όμως, αποχωρώντας οι αγρότες προειδοποίησαν πως «η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών».

Το πρωί οι αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτίριο γεγονός που οδήγησε σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές οι έριξαν αβγά και καφέδες και οι αστυνομικοί προσχώρησα σε χρήση χημικών. Έπειτα από περίπου μισή ώρα επεισοδίων αγρότες έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης και μπήκαν μέσα στο κτίριο, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών και μέσα στο κτίριο. 

Επεισόδια σημειώθηκαν, όμως και λίγο μετά τις 8 το βράδυ όταν και πάλι, οι αγρότες προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν, ενώ το κλίμα παρέμεινε έκρυθμο μέχρι και αργά το βράδυ, αφού περισσότεροι από 2.000 αγρότες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Περιφέρεια.


Μετά τα πρωινά επεισόδια, αντιπροσωπεία των άγροτών συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Αποστόλου. Οι αγρότες, εξερχόμενοι από τη συνάντηση, δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας, αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του. Παράλληλα, επέμειναν ότι θα πρέπει να τους δεχτεί όλους, και όχι μόνο μια αντιπροσωπεία τους.

Ο ίδιος ο κ. Αποστόλου, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων, ανέφερε: «Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε». 
 
Η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος ήταν περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς, οι οποίοι ζητούσαν να δουν τον υπουργό, αλλά με τους δικούς τους όρους. 

Ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Να τους δεχθεί όλους, να αποσύρει η κυβέρνηση τα φορολογικά μέτρα που τους θίγουν και να μην περάσει τα όσα προβλέπει το προσχέδιο του ασφαλιστικού. 

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα περιμένουν μέχρι την αυγή, ενώ πληροφορίες θέλουν να καταφθάνουν και άλλοι αγρότες από την Ξάνθη. Την ίδια ώρα, πληροφορίες της διαδικτυακής εφημερίδας Χρόνους αναφέρουν ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα του υπουργού σε Ξάνθη και Καβάλα, το οποίο εξάλλου είχε καθυστερήσει.

Στις 6 το απόγευμα, εικόνες έξω από τη νομαρχία έδειχναν διαδηλωτές αγρότες να καίνε λάστιχα και να πετούν οργισμένοι αβγά. Στο σημείο βρίσκεται από το πρωί μια διμοιρία των ΜΑΤ με 30 άτομα. 
 
Την ίδια ώρα σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με αιχμή το ασφαλιστικό. 

«Αιχμή του δόρατος» αποτελεί το μπλοκ που κατευθύνεται αυτή την ώρα προς τα Τέμπη. Το συγκεκριμένο μπλόκο θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους.

Παράλληλα στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι επιστημονικοί φορείς που θίγονται από το ασφαλιστικό οργανώνοντας πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 11:30 στα Προπύλαια. Η ΓΣΕΕ που εξήγγειλε γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου καλεί όλους όσοι θίγονται από τη λαίλαπα του ασφαλιστικού  να συστήσουν κοινό μέτωπο αντίδρασης.  H ΓΣΕΒΕΕ καλεί την ίδια ημέρα τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους  και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Εκατοντάδες τρακτέρ προς τα Τέμπη
Αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για σήμερα, στα Τέμπη, είναι οι αγρότες του Νομού Λάρισας, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Περίπου στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε σταδιακά η μετακίνηση γεωργικών μηχανημάτων προς την περιοχή, με τους δρόμους να κλείνουν σταδιακά σε όλο το μήκος της διαδρομής. 
Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα
Το λιμάνι της Νάξου έχουν αποκλείσει οι αγρότες του νησιού, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως δηλώνουν, διαμαρτύρονται για το 23% στο ΦΠΑ, τον τριπλασιασμό στις εισφορές τους, ενώ σε μία προσπάθεια να δείξουν την απόγνωση τους έχυσαν γάλα μπροστά από το λιμάνι της Νάξου.

Από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου. Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται επίσης στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ σήμερα θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών τηςΜαγνησίας για να στήσουν δύο μεγάλα μπλόκα.
      
Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματίσει για σήμερα και οι αγρότες της Αχαΐαςκαι της Ηλείας.
Όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, οι αγρότες θα παρατάξουν τα τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου.

Στη Λακωνία, παρά την έντονη βροχόπτωση, αγρότες με δύναμη πενήντα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έχουν συγκεντρωθεί κι έχουν δημιουργήσει μπλόκο από τις 12.00 το μεσημέρι στην εθνική οδό Σπάρτης-Μονεμβασιάς στο ύψος της γεφυροπλάστιγγας Ματζαβράκου, που βρίσκεται ανάμεσα στη Σκάλα και το Βλαχιώτη Λακωνίας, ουσιαστικά στην καρδιά του λακωνικού κάμπου. Ο πρόεδρος του συλλόγου ανέφερε ότι οι αγρότες δεν έχουν στόχο να κλείσουν το δρόμο στο μπλόκο ούτε να δημιουργήσουν προβλήματα στις μεταφορές και επεσήμανε ότι «θέλουμε όλη την κοινωνία μαζί μας. Ζούμε σε μια περιοχή καθαρά παραγωγική, αγροτική: αν δεν πάμε καλά εμείς, όλοι θα πάνε άσχημα, δεν θα κινηθεί η αγορά».

Στην Αργολίδα, οι αγρότες από τα χωριά του αργολικού κάμπου με δεκαπέντε τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα βγήκαν στο δρόμο με μαύρες σημαίες κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη του Άργους. 

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί». Ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα χωρίς ασφαλιστικό οργανισμό για τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις δεν φέρουν κομματική ταυτότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο παπάς όταν πάει στα σπίτια των χωριών, δεν επιλέγει τους χωριανούς που θα ευλογήσει». 

Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ' αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Στον κόμβο Νησελίου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας βρίσκονται παρατεταγμένα από το πρωί περίπου 600 τρακτέρ, που στις 14:00 το μεσημέρι απέκλεισαν συμβολικά το οδόστρωμα της Εγνατίας. 

Εξάλλου, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.


Στην Κρήτη αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετάσχουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση που θα βγάλει τα τρακτέρ όλης της Ελλάδας στους δρόμους. Στο Ηράκλειο, έκαναν συμβολική κατάληψη στο κτήριο του ΟΓΑ, ενώ κατόπιν πέταξαν αυγά στα γραφεία της τοπικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα μπλόκα στο Κομπότι της Άρτας και στο κέντρο των Ιωαννίνων που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι το πρωί κατέβηκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους, άνοιξαν.

Στα Ιωάννινα θα επιστρέψουν χωρίς τα γεωργικά μηχανήματα στις 6:00, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις ενάντια στο ασφαλιστικό. Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας διοργανώνει συλλαλητήριο για το ερχόμενο Σάββατο το πρωί, 23 Ιανουαρίου, στο κέντρο της πόλης 

Επίσης, οι αγροτικοί σύλλογοι στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες. 

Σε συμβολικό ημίωρο αποκλεισμό του τελωνείου του Προμαχώνα προχώρησαν οι αγρότες του μπλόκου στην περιοχή και, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνδικαλιστής Στέλιος Νικητόπουλος, δεν αποκλείεται σε ανάλογη ενέργεια να προχωρήσουν εκ νέου στη διάρκεια της ημέρας. 

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδειάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδειάς.

Την πλατεία Δημαρχείου στην πόλη της Ρόδου κατέλαβαν το μεσημέρι, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το προωθούμενο νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς. Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:00 από την περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου βρίσκεται ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού, και το μεσημέρι έφθασαν στο κέντρο της πόλης, κλείνοντας τον δρόμο μπροστά από το δημαρχείο. «Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν εξοντωτικές αποφάσεις σε βάρος μας» τόνισαν εκπρόσωποί τους, οι οποίοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 


protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομοτηνή: Έλυσαν την «πολιορκία» του Αποστόλου οι αγρότες και επέστρεψαν στα μπλόκα τους"

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές

Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας κατοίκων και εργαζομένων, σχολιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και σημειώνει ότι η Ολομέλεια «δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής».

Αναλυτικά, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιοβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

«Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση» σημειώνει.

Σχολιάζει δε ότι «σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. «Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση» υπογραμμίζει.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η αντίδραση στην απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές"

Δεκτή η νέα προσφορά της COSCO για τον ΟΛΠ

Δεκτή έκανε τη νέα προσφορά της COSCO για τον ΟΛΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Τι προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης

Η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2016 στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.

Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής».

Η Cosco Group, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκτή η νέα προσφορά της COSCO για τον ΟΛΠ"

Τη διαχείριση του Πάρκου Τρίτση ζητά ο δήμος Ιλίου

Πρωτοβουλία για να αρθεί το οικονομικό και διαχειριστικό αδιέξοδο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ″Αντώνης Τρίτσης″ αναλαμβάνει ο δήμος Ιλίου.

Τις τύχες του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου έκτασης 1.200 στρεμμάτων, είχε αναλάβει φορέας διαχείρισης, υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στην συνέχεια, με νομοθετική ρύθμιση η διαχείριση μεταβιβάστηκε στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), χωρίς όμως την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα να εμφανίζει εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης.
Το δημοτικό συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Νίκου Ζενέτου να προταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει τη διαχείριση του Πάρκου ο δήμος, στου οποίου τα διοικητικά όρια ανήκει ο χώρος, ενώ έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης ανάπτυξης δραστηριοτήτων εντός αυτού.
Αφορμή της πρωτοβουλίας αποτέλεσε επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη προς τον ΑΣΔΑ, προτείνοντας είτε να αναλάβει το Πάρκο μαζί με τα χρέη του ο Σύνδεσμος, είτε να δημιουργήσει νέο φορέα διαχείρισης υπό τον έλεγχο του υπουργείου.
Σύμφωνα με τον δήμο, ο ΑΣΔΑ δεν διαθέτει τα κονδύλια που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών, την υλικοτεχνική υποδομή και το κατάλληλο προσωπικό για την συντήρησή του, ενώ το υπουργείο δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια.
Ο δήμος υποστηρίζει ότι διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή για την συντήρηση των εγκαταστάσεων (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, σιδηρουργούς, ξυλουργούς, γεωπόνους, δενδροκηπουρούς, συντηρητές πρασίνου, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.), καθώς και το απαιτούμενο οικονομικό αποθεματικό «για τη μετατροπή του σε ″στολίδι″ το οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας και όχι μόνο», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι η πιθανή παραχώρηση πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί μέχρι σήμερα από το φορέα διαχείρισης του υπουργείου, καθώς και ότι «κάθε διαφορετική απόφαση του υπουργείου θα πρέπει να έχει τα ίδια ή καλύτερα αποτελέσματα από την πρότασή μας».
Σημειώνει επίσης ότι δεν επιθυμεί να διαχειριστεί «ούτε ένα ευρώ» από το ποσό των 700.000 ευρώ, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και προτείνει το κονδύλι αυτό να διατεθεί, μέσω ΑΣΔΑ ή του ίδιου του υπουργείου, σε κάποιο από τα έργα που είναι απαραίτητα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τη διαχείριση του Πάρκου Τρίτση ζητά ο δήμος Ιλίου"

Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός η απόφαση του ΣτΕ

Υπέρ της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη διένεξή της με το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά παράλληλα δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη ώστε να βρει την ενδεδειγμένη λύση για το θέμα.

Η «Ελληνικός Χρυσός» είχε προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού με την οποία, στις 19 Αυγούστου του 2015, είχαν ανασταλεί ορισμένες εργασίες στα μεταλλεία Χαλκιδικής με την επίκληση παράβασης περιβαλλοντικών όρων και σχετικών διαδικασιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από πολλές διασκέψεις επί του θέματος, κατέληξε σε απόφαση δικαιώνοντας την εταιρεία, αλλά παράλληλα στέλνει πίσω την όλη υπόθεση – την αναπέμπει στη διοίκηση όπως λέγεται νομικά – προκειμένου να βρεθεί η ενδεδειγμένη λύση για τα θέματα που έχουν ανακύψει και για να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες στα μεταλλεία.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι το υπουργείο, δεχόμενο τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα κινηθεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των κατοίκων, των εργαζόμενων και του δημόσιου συμφέροντος.

Για «οριστική ακύρωση» της απόφασης Σκουρλέτη και της κυβέρνησης «να σταματήσουν το έργο στις Σκουριές» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. «Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποχρεούται να σεβαστεί, επιτέλους, τη νομιμότητα, να εγκαταλείψει τις κομματικές και ιδεολογικές του αγκυλώσεις και εμμονές και να δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των μεταλλείων», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπέρ της Ελληνικός Χρυσός η απόφαση του ΣτΕ"

Κανονικά η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών

Την άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την κοιλάδα των Τεμπών από τις 4.30 το απόγευμα, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.

Η Τροχαία ενημερώνει τους οδηγούς ότι αίρεται η διακοπή κυκλοφορία των οχημάτων στην Ν.Ε.Ο Αθηνών-Θεσσαλονίκης (Π.Α.Θ.Ε.) από τον κόμβο Γυρτώνης (χ/θ 365+477) έως τη διασταύρωση Στομίου (χ/θ 390+700), οι οποίες είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τις 12 μ λόγω της μετακίνησης των τρακτέρ προς τα Τέμπη.

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410-683168, 2410-683169.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών"

Όριο για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων θεσπίζει η κυβέρνηση

Η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών πρόκειται άμεσα να θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Συγκεκριμένα θα τεθεί όριο ακατάσχετου των επιδοτήσεων ως εξής: για επιδοτήσεις μέχρι 5.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 10% του ποσού, για επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 20% του ποσού και για επιδοτήσεις πάνω από 10.000 ευρώ θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% του ποσού.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων που είναι κάτω από 12.000 ευρώ. «Πρόκειται», είπε, «για πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Αναφορικά με το ασφαλιστικό των αγροτών ο κ. Αποστόλου είπε ότι σήμερα είναι «στον αέρα» και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων. «Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε ευνοϊκό σε σχέση με άλλους κλάδους το προτεινόμενο νέο πλαίσιο, αφού εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, μέχρι το 2019, και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Δηλαδή, τα 468 ευρώ το μήνα, ή 5.600 ευρώ το χρόνο. Όπως είπε, σύμφωνα με το Σχέδιο Κατρούγκαλου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων αγροτών (το 88%, δηλαδή 466.000 αγρότες) τα ετήσια ασφάλιστρα θα αυξηθούν σταδιακά από 946 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.544 ευρώ το 2019.

«Είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Όριο για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων θεσπίζει η κυβέρνηση"

«Εάν βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει τα μέτρα τότε δεν θα μπορεί να πάει ούτε στο περίπτερο»!

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν ψηφίζει τα νομοσχέδια στη Βουλή εάν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές!

«Τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ κι αυτά τα αστεία με τις εισφορές των επαγγελματιών εγώ δεν ψηφίζω!», ξεκαθάρισε ο Ηρακλειώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι αυτοί υπουργοί εάν μας φέρνουν τέτοια πράγματα!» τόνισε ο κ.Μιχελογιαννάκης και …χαιρέτισε τον αγώνα των αγροτών και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας!

«Δεν μπορούν να περάσουν τέτοια μέτρα για τους αγρότες και τους επαγγελματίες. Δεν είναι δυνατόν να βγάζει κάποιος 1000 ευρώ και να λέμε ότι θα του πάρουμε τα 800! Που στέκει αυτό;» τόνισε ο βουλευτής μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στον Κώστα Μπογδανίδη, ενώ αναγνώρισε ότι για την κυβέρνηση είναι…3 τα αγκάθια: το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το μεσοπρόθεσμο.

«Παρόλα αυτά ο Τσίπρας, με 153 μπορεί να μείνει στην κυβέρνηση εάν μας ακούσει. Τα λέμε, αλλά που είναι η λογική. Εάν προχωρήσουν αυτά είναι λάθος κι εγκλήματα»! Από την άλλη ανέφερε ότι η τρόικα ζητά παράλογα πράγματα για τις συντάξεις, το ασφαλιστικό. «Εάν βρεθεί ένας βουλευτής να ψηφίσει αυτά τότε δεν θα μπορεί ούτε στο περίπτερο να πάει»!

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Εάν βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει τα μέτρα τότε δεν θα μπορεί να πάει ούτε στο περίπτερο»!"

Τζιτζικώστας: Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη και για την περίοδο της ελληνικής οικονομίας κατά την οποία επιβλήθηκαν τα capital controls ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε πώς ό,τι έγινε τότε, έχει τεράστιο αντίκτυπο σήμερα στην ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο ή στη μεταφορά τους στο εξωτερικό και υπογράμμισε ότι έχει ευθύνες και ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως μεταρρύθμιση σε λάθος κατεύθυνση και προέβλεψε ότι θα αναθεωρηθεί επί τα χείρω λέγοντας ότι η «τρύπα» στο ασφαλιστικό έχει φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας εκτίμησε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, καθώς διαθέτει τα στελέχη και την εμπειρία. Προέβλεψε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί για πολύ καιρό ακόμη στην εξουσία με την ακολουθούμενη πολιτική που ασκεί και χαρακτήρισε το Συνέδριο της ΝΔ τον Απρίλιο, ορόσημο για την παράταξη και μια νέα αρχή για τον ίδιο προσωπικά.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τζιτζικώστας: Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη"

Δωρεές ύψους 2,24εκατομ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Νέ κύκλο δωρεών, συνολικού ύψους 2,24 εκατομ. ευρώ , οι οποίες επικεντρώνονται στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Οι δωρεές αυτές είναι επιπλέον της συνήθους και συνεχιζόμενης κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως και αποτελούν ένδειξη της δέσμευσης του ΙΣΝ  να συνεχίσει να προσφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, έκτακτη υποστήριξη σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στη χώρα.
Οι τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας  που το Ίδρυμα ενισχύει με αυτές τις νέες δωρεές του έχουν πληγεί σημαντικά, λόγω της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, με σοβαρές επιπτώσεις σε συνανθρώπους μας.
Ο νέος κύκλων των δωρεών αποτελεί μέρος της Δεύτερης Πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ενάντια στην Κρίση, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στην ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι νέες δωρεές για τη στήριξη των υπηρεσιών και δομών Υγείας στην Ελλάδα αφορούν:
- Πρόγραμμα παροχής ιατρικών αναλώσιμων σε 5 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
- Δωρεά στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Τμήμα Κυτταρολογίας.
- Δωρεά στο Ασκληπιείο Γενικό Νοσοκομείο Βούλας για την πλήρη ανακαίνιση της πτέρυγας ασθενών «Νικολούδειο Γ».
- Δωρεά στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού για την αγορά διαγνωστικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του Προληπτικού Προγράμματος Νεογνών.
- Δωρεά στην Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» για την υποστήριξη προγράμματος «Κατ’ οίκον Βοηθείας» για ηλικιωμένους με άνοια και οικονομικά προβλήματα.
Οι νέες δωρεές για τη στήριξη προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας, εστιάζοντας στις ανάγκες ευάλωτων παιδιών στην Ελλάδα αφορούν:
-  Νέα δωρεά στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας για τη μερική υποστήριξη της λειτουργίας των κέντρων του οργανισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και για τη δημιουργία δύο νέων κέντρων σε Περιστέρι και Ιωάννινα.
- Δωρεά στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά» για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του οργανισμού και για προμήθειες τροφίμων.
- Δωρεά για τη νέα οργάνωση «Το Μεγάλο μας Σπίτι», για την υποστήριξη κατασκευαστικών εργασιών και την αγορά εξοπλισμού
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεές ύψους 2,24εκατομ. ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος"

Μη διαγραφείτε από τη σχολή σας αν δεν εγκριθούν τα δικαιολογητικά από τη νέα σχολή

Σε επισημάνσεις προς τους φοιτητές που βάσει των μορίων τους μπορούν να μετεγγραφούν, προέβη σήμερα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία διαγραφής από τη σχολή ή το τμήμα όπου φοιτούν, πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών τους και πάρουν τη σχετική έγκριση από το τμήμα υποδοχής.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:

Αρχικά, θα βγουν ανακοινώσεις από τις σχολές υποδοχής για την υποβολή των δικαιολογητικών.

Στη συνέχεια, οι υπό μεταγραφή θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.

Τέλος, αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά τους και αφού διαπιστωθεί ότι είναι ορθά, θα ειδοποιηθούν οι φοιτητές από το τμήμα υποδοχής, ώστε να προχωρήσουν σε διαγραφή από το τμήμα στο οποίο είχαν εισαχθεί.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μη διαγραφείτε από τη σχολή σας αν δεν εγκριθούν τα δικαιολογητικά από τη νέα σχολή"

Ανοικτός ο προσωρινός καταυλισμός στην Ειδομένη, κλειστή η ουδέτερη ζώνη

Κλειστή εξακολουθεί να είναι η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης απ' όπου γίνεται η διέλευση προσφύγων από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Ωστόσο, οι Αρχές ανταποκρίθηκαν στο αίτημα οργανώσεων και εθελοντών και άνοιξαν το μεσημέρι τον οργανωμένο καταυλισμό προκειμένου να αποβιβάζονται εκεί οι πρόσφυγες και να αναμένουν μέσα σε θερμαινόμενες σκηνές και όχι σε βενζινάδικο, όπως γίνεται εδώ και περίπου έναν μήνα.

«Είναι ενδεικτικό ότι κάποιοι άνθρωποι κοντεύουν να συμπληρώσουν 24ωρο περιμένοντας, μέσα στο κρύο, να περάσουν στη γειτονική χώρα. Ανέμεναν σε χώρο, όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, τη στιγμή που στον καταυλισμό παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας και οι σκηνές είναι θερμαινόμενες» εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Αντώνης Ρήγας από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Ειδομένη υπάρχουν μέχρι στιγμής πάνω από 600 πρόσφυγες.

Όπως έγινε γνωστό, οι αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στην ενέργεια αυτή ύστερα από ειδοποίηση που έλαβαν από τη Σλοβενία για σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της τελευταίας.

Η Σλοβενία ζήτησε από την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν την κατεύθυνση τρένων προς το έδαφός της μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

Όπως ανέφεραν από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, ένας δεύτερος λόγος για το γεγονός ότι η διέλευση έχει διακοπεί, είναι οι καινούριες οδηγίες από ορισμένες χώρες της ΕΕ να επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους μόνο στους πρόσφυγες, στα έγγραφα των οποίων αναγράφεται η τελική χώρα προορισμού τους.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν και πάλι το σημείο διέλευσης για τους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής.

Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι το προσωρινό αυτό κλείσιμο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης - Γευγελής ίσως αποτελεί κι ένα είδος «πρόβας» για αυτό που αναμένεται να ακολουθήσει από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η Γερμανία, η Αυστρία και η Σλοβενία σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να περιορίσουν τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες της ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοικτός ο προσωρινός καταυλισμός στην Ειδομένη, κλειστή η ουδέτερη ζώνη"

3,5 εκ. ευρώ πρόστιμο στον Παπασταύρου μετά το τέλος της έρευνας των αρχών

Πρόστιμο 3,5 εκ ευρώ επιβλήθηκε μετά το τέλος της έρευνας των αρμοδίων αρχών στον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου για λογαριασμό που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ και ο ίδιος αρνείται ότι ήταν δικός του.

Η σχετική δικογραφία με την επιβολή του προστίμου διαβιβάστηκε σήμερα Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά τον έλεγχο που διενήργησε το ΚΕΦΟΜΕΠ ( ελέγχει τον μεγάλο πλούτο).

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δρομολογεί την άσκηση σε βάρος του Σταύρου Παπασταύρου, συνεργάτη για ένα διάστημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δίωξης, εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να πληρώσει το πρόστιμο επιφυλασσόμενος να προσφύγει στη συνέχεια στη δικαιοσύνη.

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε για ποσό 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του, αλλά είχε ρόλο πληρεξούσιου για λογαριασμό του παιδικού του φίλου - επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή.

Το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν δικά του και όχι του Παπασταύρου επιβεβαίωσε και ο κ. Μυωνή εξεταζόμενος ενώπιον όλων των αρμοδίων αρχών προσκομίζοντας μάλιστα τόσο ο ίδιος, όσο και ο ελεγχόμενος δικηγόρος, όλα τα έγγραφα και τις κινήσεις του λογαριασμού για να αποδείξουν ότι ο πραγματικός δικαιούχος των χρημάτων ήταν ο Σάμπι Μυωνή.

Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα και τις θέσεις του κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε εξεταστεί το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έτσι, μετά το τέλος του ελέγχου και την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού η δικογραφία πήρε το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες μέρες ο κ. Παπασταύρου θα κληθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή. Σε αυτή την περίπτωση , αν δηλαδή εξοφλήσει μέχρι τελευταίο ευρώ το λογαριασμό, δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη. Ο ίδιος πάντως, έχει το δικαίωμα ακόμα και αν πληρώσει να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου και βεβαίως σε περίπτωση που στο μέλλον δικαιωθεί από τα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να του επιστρέψει τα λεφτά.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή ο ελεγχόμενος δεν πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε θα κινηθεί σε βάρος του ποινική διαδικασία, δηλαδή θα ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάντως πληροφορίες από τον συνήγορό του ανέφεραν ότι ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου θα καταβάλλει προσπάθεια να πληρώσει το πρόστιμο και στη συνέχεια, θα προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Μετά την επιβολή προστίμου ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης την παρακάτω δήλωση:

"Το χρονικό μιας πολιτικής δίωξης

Σήμερα, από δημοσιογραφικούς κύκλους (!) πληροφορήθηκα ότι τελικά μου επιβλήθηκε πρόστιμο τριών και πλέον εκατομμυρίων από τις φορολογικές αρχές. Το αξιοπερίεργο έως και τραγικό είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν μου έχει κοινοποιηθεί ο κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, οριστικός καταλογισμός του προστίμου.

Έτσι, παρά τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία από δημόσιες αρχές, που έχω προσκομίσει, όπως αυτά τα δημοσιοποίησα την προηγούμενη εβδομάδα και τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν έχω καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τον επίμαχο λογαριασμό, μου καταλογίζεται πρόστιμο, με βάση ένα αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης excel, που κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάσθηκε μόλις στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 και το περιεχόμενο του οποίου είναι απολύτως ελεγχόμενο. Το excel δεν έχει σφραγίδα, υπογραφή, την παραμικρή ένδειξη για τον εκδότη του, ούτε και κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο αυθεντικότητας και δεν μπορεί να σταθεί ως αποδεικτικό στοιχείο σε καμία δικονομική διαδικασία ή δικαστική διερεύνηση…

Εγώ τέτοιο ποσό ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω. Η επιβολή του προστίμου αποτελεί απόπειρα ηθικής και επαγγελματικής μου εξόντωσης. Η οποία,όμως, θα καταπέσει στα δικαστήρια, αφού πρώτα θα έχω υποβληθεί σε πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Άλλωστε, η προαναγγελία του καταλογισμού σε βάρος μου έγινε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το προηγούμενο Σάββατο, πριν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος. Όπως, εξάλλου, είχε προεξοφληθεί η ενοχή μου και σε προεκλογικό σποτ, την 10η Σεπτεμβρίου του 2015, κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας. Σε ποιο κράτος δικαίου ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει ονομαστικό καταλογισμό, προτού αυτός συμβεί; Να γιατί, η δίωξη μου και πολιτική και προμελετημένη είναι.

Κατηγορούμαι, λοιπόν, για ένα αλλοδαπό εταιρικό λογαριασμό που ανοίχθηκε το 2005 και ο οποίος δεν είναι δικός μου, ενώ οι κινήσεις σε αυτόν έγιναν αποκλειστικά από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, του οποίου είμαι φίλος και ήμουν δικηγόρος εδώ και δεκαετίες. Οι κινήσεις αφορούν χρήματά του από νόμιμες, αλλοδαπές και παγκοσμίως γνωστές επιχειρηματικές δραστηριότητές. Με τον λογαριασμό αυτόν δεν αναμειγνύεται οιοσδήποτε ελληνικός λογαριασμός ή/ και συνδέεται οιαδήποτε ελληνική δραστηριότητα. Τελικώς, το υπόλοιπό του λογαριασμού αυτού μεταφέρθηκε ολόκληρο σε προσωπικό λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή, στο εξωτερικό, σε ανύποπτο χρόνο, το 2011. Όπως προκύπτει από την επίσημη κίνησή του, που κατατέθηκε στις φορολογικές Αρχές, στον λογαριασμό αυτόν δεν πραγματοποίησα οιαδήποτε ανάληψη ή μεταφορά. Ούτε έγινε από αυτόν ή/ και προς αυτόν οποιαδήποτε κίνηση προς όφελός μου.

Όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών αρχών και από το μετοχολόγιο της εταιρίας, εγώ είμαι «πληρεξούσιος» κι όχι ιδιοκτήτης του λογαριασμού αυτού.
Γι’ αυτό άλλωστε, και ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, που διήρκεσε πάνω από 10 μήνες(και έληξε τον Ιούλιο του 2015), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν σε βάρος μου στοιχεία που να αποδεικνύουν «απόκρυψη» εισοδήματος. Και γι’ αυτό, έκρινε ότι η υπόθεση έπρεπε να μπει στο αρχείο. Η υπόθεση, όμως, έμεινε ανοικτή, διότι ο δεύτερος ελεγκτής επιφυλάχθηκε τότε, ενώ δύο βδομάδες αργότερα αποσπάστηκε στο προσωπικό γραφείο του σημερινού αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών!

Αργότερα (τον Σεπτέμβριο του 2015), εμφανίστηκε ως δήθεν «νέο στοιχείο», το ως άνω αγνώστου προέλευσης και μηδενικής εγκυρότητας excel, στο οποίο εγώ εμφανίζομαι ως δήθεν «ιδιοκτήτης» του επίμαχου εταιρικού λογαριασμού κι όχι με την πραγματική μου ιδιότητα του, ως πληρεξούσιος. Το ανυπόστατο ως έγγραφο, excel χωρίς εκδότη, επιχειρεί να διαψεύσει όλα τα επίσημα στοιχεία των γαλλικών αρχών καθώς και τα δημόσια έγγραφα!

Αυτό το νέο «στοιχείο» μου δόθηκε μόλις την 31 Δεκεμβρίου 2015 και είχα στη διάθεσή μου επτά ημέρες προκειμένου να το αντικρούσω. Παράλληλα, ο σε βάρος μου έλεγχος επεκτάθηκε και μου ζητήθηκε μέσα σε πέντε μέρες να αιτιολογήσω πάνω από 110 κινήσεις λογαριασμών, δικών μου και των γονιών μου, σε βάθος 13 ετών!

Πρόκειται για μεθοδευμένη σκευωρία σε βάρος μου. Και θα την καταρρίψω πλήρως, προσφεύγοντας στα δικαστήρια! Ελληνικά και Ευρωπαϊκά…
Από αυτή την ιστορία θα βγουν τελικά στιγματισμένοι όσοι προσπαθούν να με σπιλώσουν. Όχι μόνο διότι αυτό επιβάλλει η υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και την μνήμη του πατέρα μου.

Αλλά, διότι η στοχοποίηση και η δίωξη πολιτικών αντιπάλων με κατασκευασμένα και ανυπόστατα «στοιχεία», κατά παράβαση των θεμελιωδών δικονομικών αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, είναι ανήθικο χτύπημα σε βάρος κάθε πολίτη, σε βάρος της ίδιας της δημοκρατίας και της ευνομίας.
Είναι προφανές ότι μαζί με το ψευδοηθικό πλεονέκτημα, έχουν χάσει και την ψυχραιμία τους, κατασκευάζοντας ενόχους. Αυτό που αδίστακτα κάνουν σε μένα, είναι έτοιμοι να το κάνουν σε βάρος κάθε αντιπάλου τους. Και δεν θα τους περάσει…"

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "3,5 εκ. ευρώ πρόστιμο στον Παπασταύρου μετά το τέλος της έρευνας των αρχών"

Συντονίζονται ενάντια στο ασφαλιστικό και οι εκπαιδευτικοί

Συντονίζουν τις δράσεις τους οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), με αφορμή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση. Ήδη, για αύριο έχει αποφασιστεί κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 13:00 και έχει κηρυχθεί «διευκολυντική» στάση εργασίας 12:00-14:00 (14:00-16:00 για την απογευματινή βάρδια), ενώ επίσης έχει αποφασιστεί η συμμετοχή των ομοσπονδιών στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου.

«Προσπαθούμε να συντονίσουμε τον αγώνα στο χώρο της εκπαίδευσης, όχι μόνο στο ασφαλιστικό, και στα άλλα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Ελένη Ζωγραφάκη, μετά το πέρας της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι τρεις ομοσπονδίες στα γραφεία της ΔΟΕ. «Θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό, ως κοινωνικό αγαθό, η παιδεία και η υγεία είναι ευαίσθητοι τομείς που “χτυπιούνται” σε όλα τα επίπεδα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Άρα είναι οι τομείς που πρέπει να δοθούν συνολικές μάχες από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, ενημέρωση και συντονισμό δράσεων που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα», τόνισε η κ. Ζωγραφάκη.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής, χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «ασφαλιστική διάλυση», που πρόκειται να δημιουργήσει «τεράστια προβλήματα» σε όλο το χώρο της εργασίας, αλλά και ιδιαίτερα στο χώρο των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Ακόμη, ο κ. Κικινής κατηγόρησε για ασυνέπεια λόγων τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, σχετικά με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ως αντίβαρο στο γηρασμένο εκπαιδευτικό προσωπικό: «Δεν μπορείς να μιλάς από τη μια για γηρασμένο προσωπικό και από την άλλη τα μέτρα τα οποία παίρνεις και ψηφίζεις ως κυβέρνηση -γιατί ο υπουργός Παιδείας δεν είναι ξεκομμένος από το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα και από τη Βουλή- να οδηγούν σε γήρανση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Και επίσης, δεν μπορείς να λες ότι θα κάνεις διορισμούς που δεν θα κάνεις, γιατί δεν θα ελευθερωθούν θέσεις και για όσες αναμένουν κάλυψη, να μην υπάρχει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό».

Από τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών δεν θα λείψουν οι εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), Γιώργος Χριστόπουλος, «πλέον οι δημόσιοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν λίγα πράγματα να χωρίσουν, αφού εργασιακά, τα πράγματα επιδεινώνονται και για τους δυο χώρους». «Η Πολιτεία με μια στοιχειώδη συντονιστική δραστηριοποίηση των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας θα μπορούσε να συλλάβει τεράστια ποσά από τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση», κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.

Εξάλλου παράσταση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού πραγματοποίησαν νωρίτερα έξω από το υπ. Εργασίας, φοιτητικοί σύλλογοι. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους έκλεισαν προσωρινά την οδό Σταδίου, φωνάζοντας συνθήματα. Αυτή την ώρα η κυκλοφορία στην περιοχή έχει αποκατασταθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντονίζονται ενάντια στο ασφαλιστικό και οι εκπαιδευτικοί"

Γεννηματά: Επανέρχεται στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή μετά τη συνέντευξη Βαρουφάκη

Να στηρίξουν την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, κάλεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η Φώφη Γεννηματά.

Χαρακτηριστικά, η κυρία Γεννηματά σχολίασε ότι μετά τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνέντευξή του στον Σκάι, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση από το 2000 έως σήμερα αποκτά νέο ενδιαφέρον.

Η κυρία Γεννηματά πρόσθεσε πως αναμένει γι' αυτό το θέμα τη στάση του πρωθυπουργού και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υπενθύμισε ότι ο κ. Τσίπρας, τον περασμένο Ιούλιο, είχε καλύψει τον κ. Βαρουφάκη μιλώντας «για πολύτιμο asset της χώρας».

«Οφείλουμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια και με ενδιαφέρον περιμένουμε αν θα στηρίξει την πρόταση η ΝΔ με τον νέο αρχηγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη» κατέληξε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Επανέρχεται στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή μετά τη συνέντευξη Βαρουφάκη"

Άρθρο Κατρούγκαλου στην «Αυγή» για το Ασφαλιστικό

Σε άρθρο του στην Αυγή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνεται του σχεδιασμού του υπουργείου για το Ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για «ισοπεδωτική ασφαλιστική μεταχείριση» συγκεκριμένων κατηγοριών και ένα άδικο ασφαλιστικό σύστημα που πρέπει να αντιστραφεί.

«Αρκετά όμως δεν έσυραν το κάρο, ειδικά του φορολογικού συστήματος, αυτοί που τίποτα δεν μπορούν να κρύψουν και που, σίγουρα, δεν αποτελούν τους προνομιούχους της κοινωνίας μας;» διερωτάται.


Το άρθρο του κ. Κατρούγκαλου, έχει ως εξής:

Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων είναι στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις τελευταίες μέρες. Δεν πρόκειται για ένα εύκολο θέμα. Κατ’ αρχήν, πρόκειται για ένα κλάδο που είναι ταξικά διαστρωματωμένος εξαιρετικά ανομοιόμορφα. Περιλαμβάνει πραγματικούς πνευματικούς προλετάριους, ιδίως στις νέες γενιές, μεσαία στρώματα και μεγαλοαστούς. 

Μέχρι σήμερα η ασφαλιστική μεταχείριση αυτών των εντελώς ανόμοιων κατηγοριών ήταν ισοπεδωτική. Το παλαιό σύστημα εισφορών δεν εξέταζε το πραγματικό εισόδημα, αλλά κατέτασσε ισοπεδωτικά σε ασφαλιστικές κλάσεις με μοναδικό κριτήριο το χρόνο στο επάγγελμα.

Με αυτόν τον τρόπο, όπως προκύπτει από τον πίνακα 1, η ασφαλιστική επιβάρυνση ως ποσοστό επιβάρυνσης του δηλωθέντος εισοδήματος ήταν αντίστροφα προοδευτική: πολύ μεγαλύτερη για τα μικρά εισοδήματα, έως 10.000 Ευρώ το χρόνο, που όπως θα δούμε στη συνέχεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του κλάδου, ελάχιστη για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Έτσι, για την πρώτη κατηγορία η επιβάρυνση φτάνει σήμερα στο 30,21% του εισοδήματος, ενώ για όσους κερδίζουν πάνω από 60.000 Ευρώ το χρόνο είναι μόλις 5,22% και για όσους κερδίζουν πάνω από 100.000 Ευρώ ακόμη μικρότερη, 1,84%.


Πίνακας 1, Πηγή: Υπουργείο Οικονομικών, Στοιχεία Εντύπου Ε3 για το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα για το φορολογικό έτος 2014 

Οι προβλέψεις του κυβερνητικού προσχεδίου θέλουν να αντιστρέψουν το ταξικό πρόσημο αυτού του άδικου συστήματος, που οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή, από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους. Δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της αριστεράς: ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Ισότητα γατί για πρώτη φορά μισθωτοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι και αγρότες θα παίρνουν σύνταξη βάσει των ίδιων κανόνων, τόσο για τον υπολογισμό των εισφορών (20% του πραγματικού εισοδήματος για την κύρια σύνταξη) όσο και για τον ορισμό της σύνταξης (ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους, υπολογισμένο με βάση το μέσο εισόδημα όλου του εργασιακού βίου).

Κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί με την εθνική σύνταξη και την πρόβλεψη προνομιακών κανόνων για τα μικρά εισοδήματα, το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 Ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτοί, και μάλιστα όσοι έχουν εισόδημα κάτω και από 10.000 Ευρώ αποτελούν, όπως προκύπτει από τον επόμενο πίνακα, τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων.


Πίνακας 2, Κατανομή ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα μέχρι 10.000 Ευρώ ως ποσοστό του κλάδου, ίδια πηγή με τον πίνακα 1

Το ότι θα πρέπει να υπολογίζεται στη βάση του πραγματικού εισοδήματος η εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί αναγκαιότητα, μια που εντάσσονται πλέον σε ένα ενιαίο φορέα με τους μισθωτούς, των οποίων οι εισφορές υπολογίζονται με ποσοστό 20% επί ενός μεγέθους που δεν μπορεί να κρυφτεί ή να αλλοιωθεί: το μισθό τους. Αν προβλέπαμε άλλο ποσοστό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ή άλλη βάση υπολογισμού, θα ήταν σαν να θέλαμε να επιδοτούν οι εισφορές των μισθωτών τις συντάξεις των τελευταίων. 

Αρκετά όμως δεν έσυραν το κάρο, ειδικά του φορολογικού συστήματος, αυτοί που τίποτα δεν μπορούν να κρύψουν και που, σίγουρα, δεν αποτελούν τους προνομιούχους της κοινωνίας μας; Επειδή δε οι εισφορές θα υπολογίζονται στο πραγματικό εισόδημα, με τη μεταρρύθμιση εισάγεται ένα στοιχείο αναδιανομής και στο εσωτερικό κάθε κλάδου ελεύθερων επαγγελματιών/επιστημόνων. Οι πλουσιότεροι επιβαρύνονται περισσότερο, οι πιο αδύναμοι λιγότερο. 

Και οι δικαιότεροι όμως κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι νέοι επιστήμονες με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νέου συστήματος θα είχαν σε ορισμένους κλάδους, όπως οι δικηγόροι, επιβάρυνση, γιατί υπάρχει σήμερα ειδική μεταχείριση για όσους είναι λιγότερο από πέντε έτη στο επάγγελμα. Στις υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες, επίσης, η σωρευτική ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση θα κατέληγε σε ανεπιεικές, σε μερικές περιπτώσεις σε οιονεί δημευτικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε, επίσης, να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, στην παρούσα κατάσταση φορολογικής ανομίας υπάρχει ο κίνδυνος να τιμωρηθούν οι συνεπείς και ευσυνείδητοι φορολογούμενοι, προς όφελος όσων φοροδιαφεύγουν.

Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους χαμηλούς συντελεστές. Σκεφτόμαστε, επίσης, να εφαρμόσουμε και έναν «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίζει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα.

Είμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία και ανοιχτοί σε κάθε δημιουργική πρόταση. Ένα μόνον δεν θα ανεχθούμε: να την πληρώσουν και πάλι οι φτωχοί, οι αδύναμοι και τα συνήθη υποζύγια.


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρθρο Κατρούγκαλου στην «Αυγή» για το Ασφαλιστικό"

110.000 πολίτες στο νέο "κοινωνικό" τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ !!!!

"Δωρεάν" νερό για έναν χρόνο μέσω του νέου "κοινωνικού" τιμολογίου θα παρέχει η ΕΥΔΑΠ από 1η Φεβρουαρίου, σε πάνω από 110.000 πολίτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Παράλληλα, ξεκινά και πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών με δόσεις με πρόβλεψη απαλλαγής από τόκους και προσαυξήσεις.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΥΔΑΠ, προχωρά στην καθιέρωση νέου "κοινωνικού" τιμολογίου με παροχές που αφορούν στους δικαιούχους του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Όλοι οι δικαιούχοι θα ενταχθούν πλέον στο "κοινωνικό" τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ για τις ανάγκες της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή είναι ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Υπολογίζεται ότι, μέσω του νέου "κοινωνικού" τιμολογίου, θα δοθεί δωρεάν νερό για έναν χρόνο σε περισσότερους από 111.000 πολίτες, δηλαδή σε περίπου 58.000 νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν παροχή συνολικά 6 κυβικών μέτρων νερού το τρίμηνο σε κάθε νοικοκυριό με δύο μέλη. Για κάθε επιπλέον μέλος θα παρέχονται δωρεάν επιπλέον 3 κ.μ. νερό. Με αυτόν τον τρόπο οι τετραμελείς οικογένειες θα λαμβάνουν συνολικά 12 κυβικά μέτρα νερού το τρίμηνο και θα κερδίζουν πάνω από 4,5 ευρώ σε κάθε λογαριασμό.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "110.000 πολίτες στο νέο "κοινωνικό" τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ !!!!"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των κινητοποιήσεων στα Τέμπη

Επίσημη ανακοίνωση σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, από τις 12 το μεσημέρι, επί της ΠΑΘΕ λόγω της μετακίνησης των τρακτέρ προς τα Τέμπη εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, καθώς ξεκίνησε σταδιακά η μετακίνηση γεωργικών μηχανημάτων προς τα Τέμπη, όπου ήδη βρίσκονται ήδη κάποια τρακτέρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σήμερα Τετάρτη, από τις 12 το μεσημέρι, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου λόγω συγκέντρωσης γεωργικών ελκυστήρων στη Γυρτώνη και τη μετέπειτα κίνησή τους στα Τέμπη, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της Ν.Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης.
Από την Αστυνομία παρακαλούνται οι οδηγοί να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων και να ενημερώνονται διαρκώς για κάθε μεταβολή των κυκλοφοριακών συνθηκών.
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.
Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
  •   Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:
1. Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία, θα εκτρέπονται:
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (Χ/Θ 346+300 της Π.Α.Θ.Ε) προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω της Ε.Ο. Λάρισας- Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 365+550 της Π.Α.Θ.Ε.), όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου - Ελασσόνας - Κοζάνης - Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.
2. Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων θα εκτρέπονται:
  •  Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης (Χ/Θ 365+550 της Π.Α.Θ.Ε.), όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου - Ελασσόνας - Μικρό Ελευθεροχώρι και από εκεί, είτε θα κατευθύνονται μέσω Ε.Ο Ελασσόνας - Αγ. Δημητρίου - Κατερίνης και θα εισέρχονται στην ΠΑΘ.Ε. εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών, είτε μέσω Κοζάνης στην Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.
  • Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας (Χ/Θ 346+300 της Π.Α.Θ.Ε.) προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
     
  •    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:
1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (Χ/Θ 474+500 της Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) - Κοζάνη και από εκεί:
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και εν συνεχεία, διά της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
2. Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης προς Άγιο Δημήτριο, και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών, όποτε θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας (Χ/Θ 474+500 της Π.Α.Θ.Ε.) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) - Κοζάνη και από εκεί:
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.
  • Είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και εν συνεχεία, διά της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.
3. Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται προς Κατερίνη και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή. Όσα εισέλθουν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των κινητοποιήσεων στα Τέμπη"

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι συντελεστές εμπορικότητας (πίνακες)

Τι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με μειώσεις που ξεκινούν από 5% και ξεπερνούν το 20%. Οπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες, οι μειώσεις αφορούν τις περιοχές των μεσαίων περιοχών καθώς σταθερές παραμένουν οι τιμές στις πολύ φτωχές και στις πολύ πλούσιες γειτονιές.
Οπως μπορεί να δει κανείς, σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.000 ευρώ η αντικειμενική αξία μειώνεται από 10% έως 20%.

   
 
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων 
 
Παλαιά τιμή ζώνης/τμ
Νέα τιμή ζώνης/τμ
Διαφορά  %
400
400
0
450
450
0
500
500
0
550
550
0
600
600
0
650
600
-7,69
700
650
-7,14
750
700
-6,67
800
750
-6,25
850
800
-5,88
900
850
-5,56
950
900
-5,26
1000
900
-10,00
1050
900
-14,29
1100
950
-13,64
1150
950
-17,39
1200
1000
-16,67
1250
1050
-16,00
1300
1100
-15,38
1350
1150
-14,81
1400
1200
-14,29
1450
1200
-17,24
1500
1250
-16,67
1550
1250
-19,35
1600
1300
-18,75
1650
1350
-18,18
1700
1350
-20,59
1750
1400
-20,00
1800
1450
-19,44
1850
1500
-18,92
1900
1550
-18,42
1950
1600
-17,95
2000
1650
-17,50
2050
1700
-17,07
2100
1700
-19,05
2150
1750
-18,60
2200
1800
-18,18
2250
1850
-17,78
2300
1850
-19,57
2350
1900
-19,15
2400
1950
-18,75
2450
2000
-18,37
2500
2050
-18,00
2550
2100
-17,65
2600
2150
-17,31
2650
2200
-16,98
2700
2250
-16,67
2750
2300
-16,36
2800
2350
-16,07
2850
2400
-15,79
2900
2450
-15,52
2950
2500
-15,25
3000
2500
-16,67
3050
2750
-9,84
3100
2800
-9,68
3200
2900
-9,38
3250
2950
-9,23
3300
3000
-9,09
3350
3050
-8,96
3400
3100
-8,82
3450
3150
-8,70
3500
3200
-8,57
3600
3400
-5,56
3650
3450
-5,48
3700
3500
-5,41
3750
3550
-5,33
3800
3600
-5,26
3900
3700
-5,13
4000
3800
-5,00
4050
4050
0,00
4150
4150
0,00
4200
4200
0,00
4300
4300
0,00
4350
4350
0,00
4400
4400
0,00
4450
4450
0,00
4500
4500
0,00
4550
4550
0,00
4600
4600
0,00
4700
4700
0,00
4700
4750
1,06
4800
4800
0,00
4850
4850
0,00
5000
5000
0,00
5150
5150
0,00
5250
5250
0,00
5400
5400
0,00
5650
5650
0,00
5700
5700
0,00
5800
5800
0,00
6250
6250
0,00
7000
7000
0,00
8500
8500
0,00
8800
8800
0,00

 
 
Συντελεστές εμπορικότητας 
 
Προ 
Μετά 
αναπροσαρμογής 
αναπροσαρμογής
1,1
1
1,2
1
1,3
1,2
1,4
1,3
1,5
1,4
1,6
1,5
1,7
1,6
1,8
1,6
1,9
1,7
2
1,8
2,1
1,9
2,2
2
2,3
2
2,4
2,1
2,5
2,2
2,6
2,3
2,7
2,4
2,8
2,4
2,9
2,5
3
2,6
3,1
2,7
3,2
2,8
3,3
2,8
3,4
2,9
3,5
3
3,6
3,1
3,7
3,2
3,8
3,2
3,9
3,3
4
3,4
4,1
3,5
4,2
3,6
4,3
3,6
4,4
3,7
4,5
3,8
4,6
3,9
4,7
4
4,8
4
4,9
4,1
5
4,2
5,1
4,3
5,2
4,4
5,3
4,4
5,4
4,5
5,5
4,6
5,6
4,7
5,7
4,8
5,8
4,8
5,9
4,9
6
5
6,1
5,1
6,2
5,2
6,3
5,2
6,4
5,3
6
5,4
7
5,5
7
5,6
7
5,7
7
5,8
7
5,9
7
6
7
6
7
6,2


Με βάση την απόφαση δημιουργούνται 9 κλίμακες τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια σε κάθε μία από τις οποίες προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά μείωσης των τιμών.
Η μείωση των τιμών κυμαίνεται από 5-19% ενώ μόνο στις περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 650 ευρώ και με τιμή ζώνης άνω των 4.050 ευρώ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε σε καμία αύξηση τιμών αν και υπάρχουν περιπτώσεις σε φθηνότερες περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υπερβεί τις αντικειμενικές προκειμένου να αποφευχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις. Σημειώνεται ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν επιφέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών "η Υπουργική Απόφαση:
Υπογράφηκε την Τρίτη 19.1.2016, η Υπουργική Απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η Υπουργική Απόφαση:
  1. Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.
  2. Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους.
  3. Διαψεύδει τις Κασσάνδρες, οι οποίες έσπευσαν να παραπληροφορήσουν για ¨αυξήσεις και νέα φορολογική επιβάρυνσή των πολιτών¨, χωρίς να έχουν δει καν τις προτάσεις των αρμόδιων επιτροπών.
  4. Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. Στις εννέα κλίμακες διαδοχικών ομάδων τιμών ζώνης που δημιουργούνται, και αφορούν όλη την επικράτεια, στις ισχύουσες τιμές από 400- 650 ευρώ, οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες, όπως και στις τιμές από 4.050- 8.800 ευρώ. Σε όλες τις άλλες ομάδες τιμών ζώνης έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5- 19%.
  5. Παρά τις εισηγήσεις για αύξηση των τιμών αντικειμενικής αξίας (σε μερικές ζώνες), η πολιτική βούληση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή για καμία αύξηση στις τιμές των αντικειμενικών αξιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και οι επιτροπές που συστάθηκαν (για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών) διεκπεραίωσαν επιτυχώς το έργο τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανταποκρίθηκαν στις νομικές και κοινωνικές αναγκαιότητες.
Αλλαγές στους φόρους
Πάντως και οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα οι στρεβλώσεις διατηρούνται καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της κτηματαγοράς δεδομένου ότι οι πράξεις - αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της ειδικής επιτροπής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προέβλεπε τη μείωσή τους στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20% - 30%
Σημειώνεται ότι στο πόρισμα της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Έτσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:
• 600 - 1.000 ευρώ/τ.μ.
• 1.050 - 1.500 ευρώ/τ.μ.
• 1.550 - 2.000 ευρώ/τ.μ.
• 2.050 - 2.500 ευρώ/τ.μ.
• 2.550 - 3.000 ευρώ/τ.μ.
• 3.050 - 3.500 ευρώ/τ.μ.
• 3.550 - 4.000 ευρώ/τ.μ.
• 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω
Η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαίου 2015 θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν το φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Όπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται. Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:
• Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων ή αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν το 2006.
• Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1% - 20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.
• Στα τεκμήρια διαβίωσης που ισχύουν για τις κατοικίες και που υπολογίζονται ανάλογα με την τιμή ζώνης και το εμβαδόν του ακινήτου.
• Στο ελάχιστο ποσό ενοικίου που θα πρέπει να δηλώσει στην εφορία ο εκμισθωτής και που υπολογίζεται με συντελεστή 3,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου επί τα τετραγωνικά της κατοικίας.
• Στον ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων ακινήτων -πλην της πρώτης κατοικίας- με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά που υπολογίζεται με συντελεστή 23% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
• Στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττουν οι δήμοι.
imerisia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και οι συντελεστές εμπορικότητας (πίνακες)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news