facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η ΔΕΗ επιστρέφει χρήματα στους συνεπείς καταναλωτές – Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή

Η ΔΕΗ επιβραβεύει τους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του έτους 2015, επιστρέφοντας τους το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους για το έτος 2016.
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ;
Οι Οικιακοί πελάτες με τιμολόγιο Γ1 και Γ1Ν που έχουν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τους το 2015, θα λάβουν επιστροφή ποσού διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους για το έτος 2016.
Εξαιρούνται οι οικιακοί πελάτες που απολαμβάνουν ήδη τιμολογιακών προνομίων (όπως πελάτες ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, Πολυτεκνικό Τιμολόγιο ΓΤ, πρόγραμμα Ακραίας Φτώχειας.
Απαιτούμενες ενέργειες για ένταξη στο πρόγραμμα επιβράβευσης Οικιακών Πελατών.
Δεν απαιτείται κάποια ενέργεια. Εφόσον έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του 2015, αυτόματα σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό του 2016 θα επιστρέφεται/πιστώνεται το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης.
Το πρόγραμμα επιβράβευσης για τους συνεπείς οικιακούς πελάτες του 2015 που προβλέπει την επιστροφή του διπλάσιου ποσού της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό του 2016 αφορά μόνο στην πάγια χρέωση του προμηθευτή ή και στις Ρυθμιζόμενες χρεώσεις;
Η επιστροφή το διπλάσιου ποσού της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό του 2016 αφορά μόνο στην πάγια χρέωση ημέρας και νύχτας της ΔΕΗ (πάγιο Χρεώσεων Προμήθειας).
Πώς εμφανίζεται η πίστωση στο λογαριασμό;
Στους οικιακούς πελάτες που θα επιστραφεί το διπλάσιο της αξίας της πάγιας χρέωσης, στην πίσω όψη εκάστοτε Εκκαθαριστικού λογαριασμού του έτους 2016 θα υπάρχει η πίστωση «Επιστροφή Παγίου».
Επιπλέον, στην μπροστινή όψη του λογαριασμού σας θα υπάρχει ειδικό μήνυμα/σήμανση «Σας επιβραβεύουμε με επιστροφή διπλάσιου παγίου!»
Εάν εξοφλούνται οι λογαριασμούς στην ημερομηνία λήξης τους (την τελευταία ημέρα προθεσμίας πληρωμής) σε κάποιο από τα συνεργαζόμενα σημεία (π.χ. ΕΛΤΑ, SuperMarket, ΑΤΜ τράπεζας) θεωρείται εμπρόθεσμη η πληρωμή;
Ναι, εφόσον έχουν εξοφληθεί έως και την ημερομηνία λήξης τους θεωρούνται εμπρόθεσμοι.
Εάν ζητηθεί διακοπή του συμβολαίου με τη ΔΕΗ λόγω μετεγκατάστασης μέσα στο 2016, θα ζητηθεί η επιστροφή των ποσών του προγράμματος επιβράβευσης πίσω;
Όχι, δε θα ζητηθεί να επιστραφεί οποιοδήποτε ποσό επιβράβευσης πίσω,σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΔΕΗ επιστρέφει χρήματα στους συνεπείς καταναλωτές – Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή"

Δεν επιστρέφει η Τρόικα αν δεν κοστολογηθεί το ασφαλιστικό

Η ώρα της αλήθειας για το αν ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα κρατήσει «μήνες» ή θα κλείσει και τη φορά αυτή με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μια-δυο εβδομάδες το πολύ, θα φανεί τις ερχόμενες μέρες.

Όσο και αν λέει πάντως η ίδια η κυβέρνηση πως βιάζεται να τελειώνει γρήγορα, για να ξεκινήσει γρήγορα η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, οι επικεφαλής του Κουαρτέτου δεν θα έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.

Και αυτό γιατί αναμένουν περισσότερο λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα οποία, εάν δεν λάβουν, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν άμεσα το ταξίδι προς την Αθήνα.

Μένει να φανεί αν θα κάνουν πράξη την απειλή τους πως δεν θα επιστρέψουν ξανά στη χώρα μας, εάν δεν διοριστεί πρώτα ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, τον οποίο η κυβέρνηση έχει αφήσει «στο περίμενε» (και τις εφορίες μαζί του) μέχρι νεωτέρας -ή μέχρι να διορίσει πρώτα νέους γενικούς διευθυντές της επιλογής της.

Αφότου επιστρέψουν όμως στην Αθήνα οι ελεγκτές (ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα, χωρίς ωστόσο τίποτα να είναι σίγουρο) η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί στην πραγματικά σκληρή διαπραγμάτευση που χρειάζεται για όλα τα καυτά μέτωπα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία -με πρώτο το ασφαλιστικό.

Τότε θα φανεί και αν έπιασε τόπο ο αγώνας δρόμου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, όλες τις προηγούμενες μέρες, για να γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις και προτάσεις, ή αν η κυβέρνηση θα υποχωρήσει σε πολλά, για να έρθει πιο γρήγορα κοντά στο «ιερό δισκοπότηρο» της διαπραγμάτευσής της, που είναι η συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Για να τελειώσει η αξιολόγηση, εκτός από το ασφαλιστικό, κυβέρνηση και Κουαρτέτο πρέπει να συμφωνήσουν σε μια σειρά φορολογικά και άλλα ζητήματα, που εκκρεμούν και έχουν μείνει στη μέση. Η λίστα περιλαμβάνει:

1. Φόρους εισοδήματος: Η κυβέρνηση καλείται να επανεξετάσει φοροαπαλλαγές που σήμερα ισχύουν, όπως για άτομα με 80% αναπηρία, ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, γονικές παροχές και δωρεές. Πρέπει να παρουσιάσει νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, να επεκτείνει τον ΦΠΑ στα νησιά, να αλλάξει η κλίμακα φόρου για το 2016 και για τα ενοίκια, αλλά και να αποφασίσει για ενσωμάτωση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης από το 2016.

2. Ακίνητα: Πρέπει να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας και από 1.1.2017 να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, για έσοδα τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ και πάλι. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

3. Νέο Περιουσιολόγιο: Έπρεπε να έχει παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο.

4. Νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων: η θέση χηρεύει από τον Οκτώβριο, ο διορισμός νέου ΓΓΔΕ από εβδομάδα σε εβδομάδα και η Τρόικα έχει απειλήσει να μην επιστρέψει, αν δεν διοριστεί πρώτα ο διάδοχος της κυρίας Σαββαΐδου.

5. Πλαστικό χρήμα: Από τον Οκτώβριο έπρεπε η κυβέρνηση να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016.

6. «Μαύρες λίστες» οφειλετών: Από τον Οκτώβριο του 2015, όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.

7. Αδήλωτες καταθέσεις: Από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να ψηφιστεί πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη («χωρίς αμνηστευτική διάταξη» όμως, όπως τονίζεται στο Μνημόνιο), αναταλλαγή πληροφοριών από τα κράτη της ΕΕ κλπ.

8. Όταν ληφθούν οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019. Θα προβλέπει γνωστά, αλλά και «κρυφά» μέτρα της τάξεως των τριών δισ. ευρώ, που θα πρέπει να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν επιστρέφει η Τρόικα αν δεν κοστολογηθεί το ασφαλιστικό"

Αυξάνονται τα τρακτέρ στο μπλόκο του Προμαχώνα

Ενισχύεται καθημερινά το αγροτικό μπλοκ του Προμαχώνα, κυρίως με νέους αγρότες από τη Μακεδονία, ενώ την Κυριακή βρέθηκε εκεί και μπλοκ αγροτών και από τη Λάρισα, οι οποίοι αναμένεται να βγουν στους δρόμους από την Τετάρτη και θα συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Τα τρακτέρ βγήκαν ήδη στους δρόμους και στην Πέλλα στον κόμβο των Γιαννιτσών ενώ στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται μαζική κάθοδος αγροτών με τρακτέρ στις εθνικές οδούς σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα, από την Ορεστιάδα έως την Κρήτη.

Όπως μετέδωσε το Mega, οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα σημείωναν σήμερα ότι για πρώτη φορά θα είναι τόσο ενωμένοι, καθώς τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους αφανίζουν στην κυριολεξία.

Παράλληλα, δήλωναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε αποκλεισμούς δρόμων κλιμακώνοντας τον αγώνα τους.
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται τα τρακτέρ στο μπλόκο του Προμαχώνα"

Αποχή και συλλαλητήριο γιατρών ενάντια στο ασφαλιστικό την Δευτέρα

Σε 24ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς τη Βουλή καλεί τα μέλη του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Οι γιατροί καταγγέλλουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που όλένε «οδηγεί στην εξαθλίωση, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με την εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών». Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:30.

Επίσης ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των υγειονομικών σωματείων που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 16:30 στο υπουργείο Εργασίας.

«Ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί μέχρις εσχάτων προκειμένου το νομοσχέδιο- ταφόπλακα των επιστημόνων/ ελεύθερων επαγγελματιών να μην φτάσει καν στη Βουλή» αναφέρει ο ΙΣΑ, στο κάλεσμα του.

Το κάλεσμα του ΙΣΑ απευθύνεται σε όλους τους υγειονομικούς φορείς, καθώς και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τις υπόλοιπες επαγγελματικές Ενώσεις.

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, οι επιστημονικοί φορείς (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί, φυσικοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, κτηνίατροι) διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11.30 και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχή και συλλαλητήριο γιατρών ενάντια στο ασφαλιστικό την Δευτέρα"

Ετσι έστησαν το κόλπο των 210 εκατ. στην Αχα'ι'κή συνεταιριστική τράπεζα

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης βρίσκονται πρώην στελέχη του ΔΣ της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για... όργιο δανειοδοτήσεων, από το 2004 μέχρι 24 Μαΐου 2012, που τίναξαν τα ταμεία στον αέρα, προκαλώντας ζημιά 209.437.991,67 ευρώ στην τράπεζα, η οποία τελικά οδηγήθηκε σε κατάρρευση.

Ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, έστειλε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων για το αδίκημα της κακουργηματικής από κοινού και κατ' εξακολούθηση απιστίας.
Στο 240 σελίδων πόρισμα - καταπέλτη του οικονομικού εισαγγελέα αποκαλύπτεται πώς είχε στηθεί το μεγάλο κόλπο στην Πάτρα και πώς έφυγαν τα εκατομμύρια μέσα από δανειοδοτήσεις και διευκολύνσεις ημετέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος φερεγγυότητάς τους και χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις.
Χαρακτηριστικό της ευκολίας με την οποία χορηγούνταν τα δάνεια είναι ότι υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις όπου οι υπεύθυνοι της τράπεζας είχαν εγκρίνει χορηγήσεις δανείων είτε προς τον εαυτό τους είτε προς επιχειρήσεις συμφερόντων τους!
Στο εισαγγελικό πόρισμα επιρρίπτονται βαριές ευθύνες σε μέλη του ΔΣ της τράπεζας και της Επιτροπής Εμπλοκών, καθώς προέκυψαν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους.
H Aχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα δημιουργήθηκε το 1994 και λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα έως τον Μάρτιο του 2012 που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ανακλήθηκε η λειτουργία της.
H Aχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα δημιουργήθηκε το 1994 και λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα έως τον Μάρτιο του 2012 που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ανακλήθηκε η λειτουργία της.
Συγκεκριμένα αναμένεται να διωχθούν έξι μέλη του Εγκριτικού Κλιμακίου Β' της τράπεζας, που είχαν αρμοδιότητα να εγκρίνουν δάνεια από 150.000 μέχρι 350.000 ευρώ, του Εγκριτικού κλιμακίου Γ', που ενέκριναν χορηγήσεις από 350.000 μέχρι 750.000 ευρώ, του Εγκριτικού Κλιμακίου Δ', με αρμοδιότητα άνω των 750.000 ευρώ, καθώς επίσης μέλη της Επιτροπής Εμπλοκών της Τράπεζας.
Σύμφωνα με όσα τους καταλογίζονται, «με διαχειριστικές τους ενέργειες, οι οποίες τελούσαν σε κατάχρηση της διακριτικής ευχέρειας που τους παρείχε η διαχειριστική εξουσία που τους είχε αποδώσει η τράπεζα, προξένησαν ζημία στην περιουσία της, ανερχόμενη σε 209.437.991,67 ευρώ, που αντιστοιχεί στη διαφορά της αξίας των μεταβιβασθέντων από το υπό εκκαθάριση πιστωτικό ίδρυμα προς την ΕΤΕ ΑΕ στοιχείων του παθητικού και της αξίας των μεταβιβασθέντων στοιχείων ενεργητικού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», το 1993 συστήθηκε Αστικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός με την επωνυμία «ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΑΧΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Συν. ΕΠΕ», ενώ έναν χρόνο αργότερα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, μετατράπηκε σε «ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ.Π.Ε». Εκτοτε ο συνεταιρισμός λειτούργησε ως πιστωτικό ίδρυμα, με αντικείμενο τη χρηματοδοτική μίσθωση κινητών και ακινήτων.
Στις 18 Μαρτίου 2012, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακλήθηκε η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας ως πιστωτικού ιδρύματος και διορίστηκε με την ίδια απόφαση ειδικός εκκαθαριστής. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλήθηκε να καλύψει το σύνολο του ποσού των καταθέσεων του υπό εκκαθάριση ιδρύματος, οι οποίες μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και κατέβαλε το ποσόν των 212.025.089 ευρώ, ποσό για το οποίο αναγγέλθηκε στη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας έγινε με την αιτιολογία ότι το πιστωτικό ίδρυμα αδυνατούσε να αυξήσει τα κεφάλαιά του και δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους καταθέτες του.
Εγκρίσεις χωρίς μέτρο
Δανειοδοτήθηκαν άνεργη, ένας φοιτητής και μία «νοικοκυρά»
Στο πόρισμα του εισαγγελέα διαπιστώθηκαν:
Σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Απουσία ανάπτυξης μηχανισμών και μεθόδων διαχείρισης και παρακολούθησης διαφόρων κινδύνων για τη λειτουργία διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και την αποτελεσματικότητα της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων. Οι υπάλληλοι της Μονάδας ασχολούνταν με μια σειρά πιστοδοτικών θεμάτων (κυρίως εισηγήσεις και εγκρίσεις), με συνέπεια να μην έχουν χρόνο να ασχολούνται με θέματα κινδύνων.
Αδυναμίες στη διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου Λιανικής Τραπεζικής, καθώς η Τράπεζα δεν είχε αναπτύξει ολοκληρωμένο πλαίσιο διαδικασιών και κανόνων.
Περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν με τη μορφή καταναλωτικών ή στεγαστικών.
Υπαρξη πιστοδοτήσεων με ευνοϊκή μεταχείριση προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, οι φορείς των οποίων είχαν ειδική σχέση με το ίδρυμα.
Σταδιακή επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας από το 2006, γεγονός που απαιτούσε τη διενέργεια σημαντικών προβλέψεων και την ενίσχυση των κεφαλαίων.
Σημαντική διόγκωση των καθυστερήσεων εμφανίστηκε το 2011, με χαρακτηριστικό την αύξηση κατά 74,4%, η οποία διαπιστώθηκε και κατά τον έλεγχο της τράπεζας το 2012.
Αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας από το 2010 και μετά, γεγονός που εντάθηκε, καθώς η τράπεζα έπαψε και να θεωρείται αποδεκτός αντισυμβαλλόμενος και να συμμετέχει στις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Πτώση των κεφαλαίων της τράπεζας κάτω του ελάχιστου αποδεκτού ορίου, χωρίς να υπάρχει προοπτική αύξησης και αποκατάστασής τους. Τον Δεκέμβριο του 2011 απαιτείτο κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με ποσό 13,2 εκ. ευρώ τουλάχιστον.
Καταγραφή χρηματοδοτήσεων
Στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφονται περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων που εγκρίθηκαν χωρίς να πληρούνται τα βασικά πιστοδοτικά κριτήρια.
• Στην περίπτωση της Μ.Φ. η τράπεζα ενέκρινε το αίτημά της για χορήγηση προσωπικού δανείου 70.000 ευρώ, διάρκειας δύο ετών, χωρίς να αναφέρεται ή να σημειώνεται κάτι για τις πηγές εσόδων της και παρά το ότι εμφανιζόταν ως άνεργη στο «Δελτίο Συνεργασίας» του πελάτη. Αν και άνεργη, η Μ.Φ. εξόφλησε το δάνειο τέσσερις μέρες μετά τη χορήγησή του, ήτοι στις 3 Ιανουαρίου 2011. Η χρονική στιγμή λήψης και αποπληρωμής του δανείου, ήτοι πριν και μετά το τέλος του έτους αντίστοιχα, το οποίο αποτελεί την ημερομηνία αναφοράς για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της λήψης του και την απόκρυψη του πραγματικού πιστούχου στον οποίο χορηγήθηκε η σχετική διευκόλυνση.
• Η αύξηση του ορίου κεφαλαίου κινήσεως της εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΑΕ» από 20.000 σε 30.000 ευρώ και η χορήγηση μειωμένου επιτοκίου πραγματοποιήθηκαν χωρίς ειδικό κάλυμμα, παρότι στο εισηγητικό του καταστήματος αναφερόταν ότι η εταιρεία δεν παρουσιάζει έσοδα (καθώς η υλοποίηση του έργου, του οποίου την κατασκευή είχε αναλάβει, δεν είχε ακόμη αρχίσει) και χωρίς να έχει διαπιστωθεί η τεκμηριωμένη υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.
• Χρηματοδότηση επένδυσης για αγορά οικοπέδου ποσού 1.35 εκατ. ευρώ σε πιστούχο με ιδιό­τητα «οικιακά», αγνώστων πηγών και δυνατότητας αποπληρωμής των υποχρεώσεών της.
Σε άλλο σημείο του εισαγγελικού πορίσματος καταγράφονται περιπτώσεις χορήγησης δανείων, υπό την προϋπόθεση αγοράς συνεταιριστικών μερίδων και συγκεκριμένα χορήγηση σεισμοδανείου προς την εταιρεία Τ.Α., με τη μορφή κίνησης κεφαλαίου ποσού 88.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση 25.300 εξ αυτών να διατεθεί για την αγορά 242 συνεταιριστικών μερίδων.
Αναφέρονται περιπτώσεις επίσης όπου ελήφθησαν αποφάσεις για δάνεια χωρίς τεκμηρίωση. Σύμφωνα με το πόρισμα, «κατά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης εντοπίστηκαν περιπτώσεις αποφάσεων των οποίων η λήψη δεν στοιχειοθετείται και δεν τεκμηριώνεται από τα Εγκριτικά Κλιμάκια της τράπεζας. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με ηλεκτρονική επιστολή της Π.Η., με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 2010, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε την αναστολή του πλειστηριασμού της 19/1/2011 επί του ενυπόθηκου ακινήτου, ιδιοκτησίας της εγγυήτριας Γ.Λ. ?επισπεύσει της τράπεζας? χωρίς να γίνεται αναφορά στους όρους βάσει των οποίων ανεστάλη ο πλειστηριασμός (π.χ. καταβολή ποσού).
Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 14ης Δεκεμβρίου 2010, εγκρίθηκε η αποδέσμευση των εγγυητών της σύμβασης των Α. και Π.Χ., χωρίς να αναφέρεται κάποια αιτιολογία (όπως π.χ. εξόφληση της απαίτησης, λήψη άλλων ασφαλίσεων κ.λπ.). Βρέθηκε η από 9/12/2010 ηλεκτρονική επιστολή της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Οριστικών Καθυστερήσεων με την οποία ενημέρωνε το κεντρικό κατάστημα να μην εκδοθεί διαταγή πληρωμής για την οφειλή της εταιρείας με την επωνυμία ΕΠ κατά των ανωτέρω εγγυητών, καθώς η τράπεζα δεν επιθυμεί τη δίωξή τους.
Επίσης υπήρξαν περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε κωλυσιεργία του ΔΣ στη λήψη αποφάσεων για την κάλυψη οφειλών εταιρειών συμφερόντων μέλους ΔΣ. Πρόκειται για την υπόθεση φακέλου χορηγήσεων προς τις εταιρείες ομίλου, στην οποία παρατηρήθηκε παρατεταμένη καθυστέρηση από την πλευρά του ΔΣ για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κάλυψη των οφειλών μέσω εμπραγμάτων εξασφαλίσεων. Η μη έγκαιρη λήψη απόφασης από το ΔΣ, που προτάθηκε από τα εισηγητικά όργανα (κατάστημα και αρμόδια διεύθυνση) περί εγγραφής προσημειώσεων σε ακίνητα ιδιοκτησίας της πιστούχου εταιρείας και του εγγυητή, είχε ως αποτέλεσμα την κατά προτεραιότητα εγγραφή προσημειώσεων επί των προτεινόμενων ακινήτων από άλλες τράπεζες προς κάλυψη δικών τους οφειλών.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και η περίπτωση της στέγασης του Διοικητηρίου της τράπεζας, για την οποία η τράπεζα είχε προβεί σε αγορά οικοπέδου εκτάσεως 3.016 τ.μ. στη θέση «Μπεγουλάκι ? Μακρυγιάννη», με σκοπό την ανέγερση Διοικητηρίου του κεντρικού της καταστήματος, αλλά και προς εξυπηρέτηση των αναγκών τής υπό σύσταση θυγατρικής εταιρείας real estate.
Σύμφωνα με το πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της 17/3/2005, πραγματοποιήθηκε αναφορά από τον πρόεδρο της τράπεζας σχετικά με το υπό συζήτηση θέμα αγοράς άλλου κτιρίου (ιδιοκτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος) για τον ίδιο σκοπό, στην οποία, αφού αναλύθηκε η στατικότητα του κτιρίου, προτάθηκε να αγοραστεί παράπλευρο οικόπεδο για την ανέγερση του διοικητηρίου.
Δάνειο 200.000 ευρώ σε φοιτητή
Χορήγηση δανείου σε φοιτητή -μη δηλωθέντων εισοδημάτων- για αγορά οικοπέδου για επαγγελματική στέγη, ποσού 200.000 ευρώ, 10ετούς διάρκειας, με σκοπό τη μεταφορά ισόποσου δανείου από άλλη τράπεζα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ετσι έστησαν το κόλπο των 210 εκατ. στην Αχα'ι'κή συνεταιριστική τράπεζα"

Ρώσος σχεδίασε αεροπλάνο που θα μπορεί να σώζει τους επιβάτες του

Ένα αεροπλάνο που θα έχει τη δυνατότητα να σώσει τους επιβάτες του σε περίπτωση κινδύνου, σχεδίασε ο Ρώσος αεροναυπηγός Vladimir Nikolaevich Tatarenko. Πως θα το κάνει αυτό; Θα έχει τη δυνατότητα να αποσπάται το πιλοτήριο από την καμπίνα του!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Independent, σε περίπτωση που η καμπίνα επιβατών αποσπαστεί από το πιλοτήριο και βρεθεί στον αέρα ενεργοποιούνται μια σειρά από αλεξίπτωτα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλότερη και ασφαλέστερη δυνατή προσγείωσή της στο έδαφος ή το νερό.

Μάλιστα, η κατοχυρωμένη πλέον ιδέα του Tatarenko τοποθετεί τις αποσκευές σε ειδικό χώρο, κάτω από την καμπίνα των επιβατών, ο οποίος είναι επίσης αποσπώμενος, εάν κριθεί απαραίτητο, σε μια περίπτωση ανάγκης. Τώρα μένει να βρει επενδυτές για να υλοποιήσουν την ιδέα του.

Πάντως αρκετοί ειδικοί μέχρι στιγμής εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ιδέα του Tatarenko, ιδίως όσον αφορά στην σταθερότητα αεροπλάνων με αυτή την τεχνολογία αλλά και ως προς την ασφάλεια των πιλότων μετά την απόσπαση της καμπίνας.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρώσος σχεδίασε αεροπλάνο που θα μπορεί να σώζει τους επιβάτες του"

Δήμος Αθηναίων: Δύο θερμαινόμενες αίθουσες για τους αστέγους

Σε ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων εν όψει του κύματος ψύχους, που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα στην πρωτεύουσα.

Έτσι, από τη Δευτέρα στις 10 το πρωί θα είναι διαθέσιμες, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δύο θερμαινόμενες αίθουσες:

*Η Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (Μαμούρη & Δύμης, 2108223946, Πρόσβαση: Με ΜΕΤΡΟ στη στάση «Σταθμός Λαρίσης») και
*Το Πολιτιστικό Κέντρο «Γκράβας» (Ταϋγέτου 60, 2102011151, Πρόσβαση: Με το λεωφορείο Ν054, αφετηρία από «Πλατεία Λαυρίου» (Γ΄ Σεπτεμβρίου) και άφιξη στάση «Σχολεία Γκράβας»).

Η διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, καθώς και οι συνεργαζόμενοι φορείς και εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώνουν τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των θερμαινόμενων χώρων και θα αναλαμβάνουν τη μεταφορά τους.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος Αθηναίων: Δύο θερμαινόμενες αίθουσες για τους αστέγους"

To Βερολίνο έφτιαξε χάρτη που σου δείχνει αν σε «κλέβουν» στο ενοίκιο

Ένας χάρτης που δημιούργησαν οι γερμανικές αρχές βοηθά τους Βερολινέζους να μην «πιαστούν κορόιδα», αναφορικά με το ενοίκιο που καταβάλουν. Με αυτό τον τρόπο η γερμανική πολιτεία προσπαθεί να βάλει ένα φρένο στις τιμές ενοικίασης που συχνά εκτροχιάζονται στο Βερολίνο.

Στην Γερμανία έχει τεθεί σε ισχύ ένας νόμος που ορίζει τη μέση τιμή ενοικίου ανά ζώνη σε κάθε γειτονιά της πόλης και πλέον απαγορεύεται να σου νοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα σε τιμή που να υπερβαίνει κατά 10 % αυτή τη μέση τιμή.

Ο χάρτης περιλαμβάνει τις γειτονιές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, δηλαδή αυτές που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς του μετρό, και γράφει τις ενδεικτικές τιμές ενοικίων, ώστε όλοι να είναι ενήμεροι.

Όπως αναφέρει ο Independent η μέση τιμή αφορά διαμέρισμα 70 τ.μ. με μία κρεβατοκάμαρα, ενώ ήδη από τους πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου νόμου οι τιμές των ενοικίων στο Βερολίνο έχουν πέσει κατά 3,1%.

Ο χάρτης:



tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "To Βερολίνο έφτιαξε χάρτη που σου δείχνει αν σε «κλέβουν» στο ενοίκιο"

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ερμού κατά της λειτουργίας των καταστημάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας περίπου 50 μέλη συλλογικοτήτων που αντιτίθενται στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. 

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν φυλλάδια και φώναξαν συνθήματα στην οδό Ερμού.





Στο κάλεσμα αναφέρεται:



Αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας έγινε και στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ερμού κατά της λειτουργίας των καταστημάτων"

Στο μικροσκόπιο των αρχών τα 2,5 δισ. που «πέταξαν» κάτω από τη μύτη της ΤτΕ

Φτερά έκαναν 2,5 δισ. ευρώ από την Ελλάδα μέσω 8.352 χαρτοφυλακίων από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι τις 29 Ιουνίου του 2015, που επιβλήθηκαν τα capital controls, χωρίς οι συγκεκριμένες κινήσεις να έχουν καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος!
Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης. Διάσημοι γιατροί, δικηγόροι και καλλιτέχνες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι εντοπίστηκαν ως κάτοχοι των χαρτοφυλακίων που «πέταξαν» από την Ελλάδα σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, χωρίς να τους πάρει είδηση η Τράπεζα της Ελλάδος. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;
Ελάτε Να δούμε μαζί το «κόλπο γκρόσο» που στήθηκε κάτω από τη «μύτη» των ελεγκτικών αρχών σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στα «εμβάσματα εξωτερικού» των χιλιάδων μικροκαταθετών που εστάλησαν επί ημερών τρόικας και βρίσκονται καταγεγραμμένα στα αρχεία της ΤτΕ.
Ερασιτέχνης ακόμη και ο πρώην «τσάρος»
Μέχρι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αποδεικνύεται «ερασιτέχνης», καθώς για να αποστείλει στο εξωτερικό 554.400 ευρώ χωρίς να τον εντοπίσει το σύστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, τα «έσπασε» σε 56 εμβάσματα των 9.900 ευρώ, διότι το «καμπανάκι» αρχίζει να χτυπάει για χρηματικές μεταφορές άνω των 10.000 ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών οι «επαγγελματίες» μεγαλοκαταθέτες προτίμησαν την ασφαλή μέθοδο. Την ινκόγκνιτο μεταφορά χρημάτων τους στο εξωτερικό μέσω χαρτοφυλακίων. Δείτε πώς:
Ο ζάπλουτος «κύριος Πορτοφολόπουλος»
Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος «Πορτοφολόπουλος», γνωστός μαιευτήρας Κολωνακίου, έχει 10 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό του σε μία εκ των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά τα είχε μαζέψει με τον ιδρώτα του... στεγνώνοντας τις πελάτισσές του από κάθε περιττό ρευστό, το οποίο εκείνος φρόντιζε με επιμέλεια να το καταθέτει στο κεντρικό κατάστημα τράπεζας του Κολωνακίου. Ηταν η περίοδος της ευδαιμονίας και της ανεμελιάς. Φόβος για έλεγχο κανένας. Η Εφορία υπήρχε κυρίως για να βγάζουν... χρήματα οι εφοριακοί. Ηταν οι εποχές που οι τράπεζες έβλεπαν με ύποπτο «μάτι» όποιον αρνούνταν να τον δανείσουν! Και το «απόρρητο» των καταθετών ήταν απόλυτα διασφαλισμένο, όπως διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους οι διευθυντές των τραπεζικών καταστημάτων. Ολα όμως άλλαξαν δραματικά όταν η χώρα πτώχευσε και το «άστρο» του Τσίπρα άρχισε να ανατέλλει...
Η επαναστατική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, τα «νταούλια» Τσίπρα και οι... βόλτες του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο προκαλούν ανησυχία στον κ. Πορτοφολόπουλο! Νιώθει ότι ο αφορολόγητος... ιδρώτας του κινδυνεύει από τους παλιοκομμουνιστές. Περπατάει στη Μηλιώνη και μονολογεί: «Η αδελφή μου τα έστειλε στην Κύπρο και τα ?τσίμπησε? ο Στουρνάρας, εγώ τα άφησα εδώ και θα μου τα ?τσιμπήσει? ο Λαφαζάνης. Ουφ...». Και εκεί που ο κ. Πορτοφολόπουλος είναι σαστισμένος, εμφανίζεται σαν από μηχανής Θεός η προσωπική του σύμβουλος, η οποία του λέει: «Κύριε Πορτοφολόπουλε, ξέρω πόσο έχεις αγωνιστεί για να αποκτήσεις όσα κατάφερες να μαζέψεις. Για να μη σ' τα φάνε οι ?κομμουνιστές? που έρχονται και σ' τα κάνουν δραχμούλες, ξέρω τον τρόπο να τα βγάλεις έξω σε ασφαλές μέρος, χωρίς να το καταλάβει ποτέ κανείς»!
«Μα, δεν περνάνε όλες οι τραπεζικές κινήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος;», ρωτάει απορημένος ο κ. Πορτοφολόπουλος. «Νομίζεις», του απαντάει εκείνη! «Τα εμβάσματα είναι για τους χαζούς. Εμείς μπορούμε να τα βγάλουμε στο εξωτερικό χωρίς να πάρει είδηση κανείς και επειδή δεν το καταλαβαίνεις, θα σου το εξηγήσω με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια... Εχεις καταθέσεις σε εμάς 10 εκατ. ευρώ. Θα σου ανοίξω και έναν λογαριασμό χαρτοφυλακίου στον οποίο θα βάλουμε μέσα ομόλογα που θα αγοράσεις από το αμερικανικό και το γερμανικό Δημόσιο, αξίας δέκα εκατομμυρίων ευρώ! Αρα το ρευστό σου θα μηδενιστεί και θα έχεις ομόλογα αξίας 10 εκατ. Παράλληλα θα σου ανοίξω έναν λογαριασμό μετρητών και έναν λογαριασμό χαρτοφυλακίου σε τράπεζα της Ελβετίας. Στη συνέχεια με μια απλή αίτησή σου θα ζητήσεις την αλλαγή "φύλακα" των ομολόγων σου. Αντί να φυλάσσονται στην ελληνική τράπεζα να φυλάσσονται στην Ελβετία!
Τα λεφτά έγιναν ομόλογα στη... Μάλτα
Αυτή η αλλαγή του "φύλακα" δεν καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Ξεπλύματος του Μαύρου Χρήματος. Ετσι τα ομόλογά σου θα ταξιδέψουν μυστικά στην Ελβετία και όποτε εσύ θελήσεις τα ρευστοποιείς επί ελβετικού εδάφους»! Ο κ. Πορτοφολόπουλος την άκουγε εκστασιασμένος, σαν να είχε μπροστά του την πιο ωραία ασθενή στην καριέρα του! Χωρίς περιστροφές της λέει: «Κάν' το όσο πιο γρήγορα μπορείς, πριν μας προλάβει ο Λαφαζάνης»... Τα λεφτά του κ. Πορτοφολόπουλου «πέταξαν» με ομόλογα του γερμανικού και του αμερικανικού Δημοσίου στη Μάλτα και εκείνος μας κουνάει το... άδειο πορτοφόλι του.
Οποιοι κανονικά έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό βρίσκονται στη μεγάλη λίστα των «εμβασμάτων εξωτερικού», καθώς έχουν περάσει στον σκληρό δίσκο του Γ. Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος!
Στα τέλη του 2014, με το που αποβαίνουν άκαρπες οι προσπάθειες για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω από 5.000 χαρτοφυλάκια με περίπου 2 δισ. «πέταξαν» σε Μάλτα, Ελβετία, Μονακό, Λίχτενσταϊν, Βρετανικές Παρθένους Νήσους, Γιβραλτάρ, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι.
  • Αύριο ο οικονομικός εισαγγελέας αποστέλλει τις πρώτες 50 κλήσεις προς τους κατόχους των 8.352 χαρτοφυλακίων που «πέταξαν» στο εξωτερικό

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο των αρχών τα 2,5 δισ. που «πέταξαν» κάτω από τη μύτη της ΤτΕ"

Η Ιαπωνία κρατάει ανοιχτό σιδηροδρομικό σταθμό μόνο για μία μαθήτρια [ΒΙΝΤΕΟ]

Τι κι αν έχει έναν μοναδικό επιβάτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κρατά ανοιχτό έναν σιδηροδρομικό σταθμό σε μία γειτονία όπου κατοικούν μόλις 36 κάτοικοι, και χρήση του σιδηροδρόμου κάνει ο μοναδικός ένας!

Πρόκειται για την Κάνα Χαράντα, η οποία χρησιμοποιεί καθημερινά το τρένο για να πάει στο κοντινότερο λύκειο, το οποίο απέχει 36 λεπτά.

Ο σταθμός είχε χτιστεί το 1955, ώστε τα παιδιά να μπορούν να πάνε στο σχολείο. Μόλις αποφοιτήσει η Κάνα ο σταθμός θα… κλείσει!


tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ιαπωνία κρατάει ανοιχτό σιδηροδρομικό σταθμό μόνο για μία μαθήτρια [ΒΙΝΤΕΟ]"

Στάσεις εργασίας την Τρίτη σε ΟΣΕ - Προαστιακό

Σε τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν και την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους στις ιδιωτικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ και στην εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΣΕ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι ημέρες και οι ώρες που έχουν εξαγγελθεί οι στάσεις εργασίας είναι οι ακόλουθες:

• Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 (05.00-08.00, 13.00-16.00, 21.00-24.00)
• Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 (05.00-08.00, 13.00-16.00, 21.00-24.00)
• Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 (05.00-08.00, 13.00-16.00, 21.00-24.00).

Λόγω των κινητοποιήσεων θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως.

Τις ώρες και ημέρες των στάσεων εργασίας δεν θα εκτελούνται ούτε τα δρομολόγια του Μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας την Τρίτη σε ΟΣΕ - Προαστιακό"

Παρατυπίες σε καταυλισμούς προσφύγων που έφτιαξαν ΜΚΟ

Χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αλλά και με αρκετές παραβάσεις λειτουργούν οι καταυλισμοί για πρόσφυγες που έχουν στηθεί από μη Κυβερνητικές οργανώσεις στη βόρεια Λέσβο αλλά και αλλού σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ μετά από αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή προσφύγων είναι αυθαίρετες.

Δεν αποτελούν μάλιστα εξαίρεση καταυλισμοί που έχουν δημιουργηθεί από μεγάλες ΜΚΟ για τους οποίους έχουν ξοδευτεί και πολλά χρήματα.

Σύμφωνα πάντα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες διαβιβάστηκε αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν οι κατασκευές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Σε περισσότερες από 10 περιπτώσεις οι έλεγχοι της πολεοδομίας έδειξαν πως δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί,ενώ δεν υπάρχει έστω ένα αίτημα από ΜΚΟ για αδειοδότηση όλων αυτών των εγκαταστάσεων.

Ας σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις δεν περιορίζονται σε πρόχειρες κατασκευές και αφορούν στη δημιουργία βόθρων, βαριές χωματουργικές εργασίες και κατασκευές οικίσκων οι οποίες εμπίπτουν στις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Η πολεοδομία πάντως δεν είναι η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ήδη έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστούν περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού ιδιαίτερα στην περιοχή του Μολύβου.

Για το θέμα της συμπεριφοράς των ΜΚΟ στο νησί υπήρξε πρόσφατα επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δήμο Λέσβου από το Φορέα Τουρισμού Πολύβου και άλλους φορείς της περιοχής.

Σε απαντητική του επιστολή ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός συνιστά ψυχραιμία και αναφέρει πως τα μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να αμαυρώσουν την εικόνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης που έχουν δείξει οι ενεργοί πολίτες.

Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες που καταγγέλθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και ό,τι έρχεται στην αντίληψη του Δήμου θα καταγγέλλεται, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατυπίες σε καταυλισμούς προσφύγων που έφτιαξαν ΜΚΟ"

Μετά τη λίστα Μπόργιανς έρχονται δυο νομοσχέδια

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των οικονομικών αρχών του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Ελλάδας υπεγράφη εχθές, με αφορμή την αποκαλούμενη λίστα Μπόργιανς, που παραδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες στη χώρα μας.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλου, του επίσης αναπλ. υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου, Nobert Walter Borjans, και στόχο έχει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για "ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης", αλλά και προς τρίτους, καθώς "η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της".

Πρότεινε -πράγμα που αποδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης- την εκπαίδευση αρχικά 50 -και στη συνέχεια περισσότερων- Ελλήνων φορολογικών επιθεωρητών, για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες "έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας".

Σύμφωνα με το γερμανό αξιωματούχο, η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: "Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικών CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία".

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντικη αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών. Αντιστοιχα, μέχρι σήμερα στο επίμαχο γερμανικό κρατίδιο παγματοποιήθηκαν 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο άνω των 1 δισ. ευρώ.

Κατά τον κ. Μπόγιαρνς, "η φοροδιαφυγή δεν έχει σύνορα. Οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία "πραγματική επανάσταση" και συνέχισε: "βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα".

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο συνεργασίας, υποστήριξε ότι πλέον οι υποθέσεις θα εκδικάζονται άμεσα και το κράτος θα μπορεί να εισπράττει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ επεσήμανε ότι "η εθελοντική δήλωση αποκρυβέντων εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον ερχομό του περιουσιολογίου θα είναι ένα μέτρο που επίσης θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής".

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο αναπλ. υπουργός είπε: "ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε".

Τέλος, ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων δύο νομοσχέδια. Το πρώτο "θα επιτρέψει για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές αυξάνονται, προχωρούμε σε δεσμεύσεις - κατασχέσεις, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις".

Το δεύτερο νομοσχέδιο "θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση για πρώτη φορά, να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Όσοι δεν το κάνουν θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις".

Η συνάντηση με Τσίπρα

Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μια ώρα ενω σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής,αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι«μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση «μαύρου» χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

• Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο

• Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου

Με τη συνεργασία αυτή, η κυβέρνηση ενισχύει με τα πλέον σύγχρονα τεχνικά και νομικά μέσα την πολιτική βούλησή της για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, υπογραμμίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Με αταλάντευτη επιμονή και άρτια τεχνική θωράκιση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο, καταλήγουν.

Τα πρώτα «λαβράκια»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος παρέδωσε και τη σχετική λίστα στον έλληνα ομόλογό του Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα υπογράψει δήλωση προθέσεως συνεργασίας μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών της Ρηνανίας και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης παρουσία του οικονομικού επιτελείου αλλά και του υφυπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν ταυτοποιήσει περίπου το 95% των καταθετών που περιλαμβάνονται στη λίστα και ήδη έχει ξεκινήσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την διαλεύκανση των υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ήδη έτοιμες προς αποστολή περίπου 50 κλήσεις εκ των οποίων οι 20 εστάλησαν ήδη προ δύο ημερών σε γιατρούς, δικηγόρους και επιχειρηματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους καταθέτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ αυτών που θα λάβουν κλήση είναι δύο γυναίκες ηθοποιοί που εμφανίζονται να έχουν η καθεμιά καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Συνολικά πάντως εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αμέσως προσεχές διάστημα χιλιάδες κλήσεις με αποδέκτες, κυρίως καλλιτέχνες, γιατρούς, επιχειρηματίες και δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν να εξηγήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση (σ.σ. η ύπαρξη της κατάθεσης δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί δε ότι πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται και σε άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Παράλληλα με την έρευνα της λίστας, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης, έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος κάθε στοιχείο για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τη λίστα Μπόργιανς έρχονται δυο νομοσχέδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news