facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Βάλτε φρένο στην κερδοσκοπία με την αμόλυβδη, καλούν την κυβέρνηση οι βενζινοπώλες

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων ζητούν οι βενζινοπώλες με επιστολή τους προς την κυβέρνηση και την Επιτροπή Αμταγωνισμού.

Η ΠΟΠΕΚ, με την επιστολή που απευθύνει προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης,
Γιώργο Σταθάκη
, καθώς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρη Κυριτσάκη, τους καλεί ουσιαστικά να δράσουν, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να προσταέψουν τους καταναλωτές από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά και να «περάσει» στις τιμές των υγρών καυσίμων η ραγδαία πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Χαρακτηριστικά, η ΠΟΠΕΚ μεταφέρει «το μόνιμο ερώτημα χιλιάδων καταναλωτών, που είναι: Γιατί, ενώ η τιμή του αργού βρίσκεται σε πτώση, η τελική τιμή των καυσίμων δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία;».

Οι βενζινοπώλες ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, καλώντας τους να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Όπως υπογραμμίζουν, αν και η τιμή του μπρεντ από το καλοκαίρι του 2014 έχει πέσει κατά 70%, εντούτοις η μείωση αυτή δεν έχει μεταφερθεί στην τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, προκύπτει ότι το αργό πετρέλαιο από τις 20 Ιουνίου 2014 μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου έχει πέσει κατά 70%, ενώ η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης μειώθηκε μόλις κατά 19%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου, διεθνώς, «κατρακυλά» σε χαμηλά 12ετίας, πέφτοντας ακόμα και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ουσιαστικά, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων αναγνωρίζουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στη χώρα μας με την τιμή της αμόλυβδης, που παραμένει υψηλή, και καλούν την κυβέρνηση να δράσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά, η Ένωση των Πρατηριούχων διατυπώνει πέντε ερωτήματα, τονίζοντας: «Είναι καιρός το εποπτεύον Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχουν την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς Πετρελαιοειδών στα πλαίσια των αρχών του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, να εξηγήσουν και να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

1.Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι σήμερα οι τιμές του αργού πετρελαίου (BRENT), μειώθηκαν περισσότερο από 70%, αλλά δεν είχαμε ανάλογη μείωση στις προ φόρων διυλιστηριακές τιμές. Γιατί;;

2. Ποιος είναι ο βαθμός ανταγωνισμού στην διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα στάδια διάθεσης των πετρελαιοειδών προϊόντων;

3.Με ποια αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. εκπτώσεις κλίμακας), χορηγούνται
 -αν χορηγούνται- σχετικές εκπτώσεις προς τους Πρατηριούχους;

4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, πού έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

5. Πώς ασκείται η εποπτεία της Αγοράς Πετρελαιοειδών για περιπτώσεις αντιανταγωνιστικών πρακτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού, από επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων (π.χ. με τον καθορισμό των τιμών στο πλαίσιο συμπράξεων ή με την συγκέντρωση και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά), σε βάρος των καταναλωτών, ζημιώνοντας παράλληλα και όλες τις επιχειρήσεις που σέβονται τους σχετικούς κανόνες;».

Τι απαντούν τα διυλιστήρια – Το 68% της τιμής  απο φόρους


*** Αν η τιμή του αργού μειωθεί περαιτέρω κατά 50%   

Το 68% της τιμής της αμόλυβδης προέρχεται από τους  φόρους και τους δασμούς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς διυλιστηρίων.

Επιπλέον, η  τιμή του αργού συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση της τιμής της αμόλυβδης κατά περίπου 23% προ ΦΠΑ, ή κατά 28% μετά από ΦΠΑ.  Αν η τιμή του αργού μειωθεί περαιτέρω κατά 50% τότε η τιμή της αντλίας θα μειωθεί μόλις κατά 14% (=50% μείωση του 208% τιμής) ή κατά περίπου 20 λεπτά το λίτρο.





protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βάλτε φρένο στην κερδοσκοπία με την αμόλυβδη, καλούν την κυβέρνηση οι βενζινοπώλες"

Νέο εκλογικό νόμο εντός του έτους προαναγγέλλει ο Π.Κουρουμπλής

Την πρόθεση της κυβέρνησης ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί εντός το έτους και ότι θα περιλαμβάνει το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Αυτό το βήμα δεν θα γίνει στο τέλος της τετραετίας, κάτι που μπορεί να εγείρει συζητήσεις για σκοπιμότητες λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τώρα που είναι αρχή. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι αν θες να αλλάξεις τον εκλογικό νόμο πρέπει να το κάνεις στην αρχή της τετραετίας. Σκοπός μας είναι να ψηφιστεί εντός του 2016», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στον σταθμό «Παραπολιτικά».

Σημείωσε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να συμμαζέψει τα κραυγαλέα λάθη του ισχύοντος εκλογικού νόμου και προτεραιότητα θα δώσει στο "σπάσιμο" των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β’ Αθηνών. «Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι οικονομικές εξαρτήσεις των υποψηφίων», εκτίμησε.

Ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε ότι μέσα στο 2016 θα έχουν φανεί τα πρώτα ουσιαστικά αποτελέσματα της λεγόμενης διαλειτουργικότητας, της ενοποίησης, δηλαδή, βάσεων δεδομένων των 15 μεγάλων φορέων του Δημοσίου. Όπως εξήγησε, μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν θα χρειαστούν, επί παραδείγματι, οι 600.000 μαθητές που θα γραφτούν φέτος στο σχολείο να προσκομίσουν πλειάδα δικαιολογητικών και να τρέχουν οι γονείς τους από υπηρεσία σε υπηρεσία για να τα πάρουν.

Για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τέλος, εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο εκλογικό νόμο εντός του έτους προαναγγέλλει ο Π.Κουρουμπλής"

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τραπεζικός υπάλληλος που συνελήφθη για φακελάκι στα ΕΣΠΑ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία στον ανακριτή ο τραπεζικός υπάλληλος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζαφειρόπουλος που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνολικού ποσού 3.000 ευρώ, τα οποία φέρεται ότι είχε πάρει από επιχειρηματία για να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότησή του μέσω ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος απολογούμενος μίλησε περί σκευωρίας με στόχο να απολαύσει την ευνοϊκή μεταχείριση που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις ο επιχειρηματίας για τις φορολογικές του υποθέσεις. Ισχυρίστηκε δε πως τα χρήματα ήταν η νόμιμη αμοιβή της συζύγου του, η οποία είναι φοροτεχνικός και είχε αναλάβει τις υποθέσεις του επιχειρηματία.

Η σύζυγος του υποψήφιου βουλευτή είναι μία από τους υπόλοιπους κατηγορουμένους στην υπόθεση, μαζί με τους πέντε υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. «Είναι προφανέσταστη η σκευωρία. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας εκτελεί άλλα πράγματα» ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος προσθέτοντας πως ο καταγγέλλων ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα δεσμευτούν και τα χρήματα του ΕΣΠΑ. αφού είχαν ήδη δεσμευτεί οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Έκλεισε μάλιστα το ραντεβού μαζί του στη Βαρβάκειο για να του δώσει κάποια πράγματα από το χωριό, όπως του είχε πει στο τηλέφωνο. Στο ραντεβού αυτό όμως, όπως ισχυρίζεται, του έδωσε και τα χρήματα από την αμοιβή της συζύγου του.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τραπεζικός υπάλληλος που συνελήφθη για φακελάκι στα ΕΣΠΑ"

Στους δρόμους οι αγρότες για το ασφαλιστικό - Μπλόκα στον Προμαχώνα

Κινητοποιήσεις και μπλόκα έως και τις 20 Ιανουαρίου ανακοίνωσαν οι αγρότες οι οποίοι ανέβηκαν σήμερα στα τρακτέρ τους και βγήκαν στους δρόμους, σε πολλές περιοχές της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Οι αγρότες παίρνουν θέση μάχης και ετοιμάζονται να κλείσουν κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν στα μπλόκα τους  για όσο καιρό χρειαστεί. 
Την Παρασκευή περισσότερα από 700 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Λεύκωνα στις Σέρρες και στη συνέχεια στον Προμαχώνα, εκεί όπου επικράτησε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Η ένταση προκλήθηκε όταν οι αγρότες που ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό καθώς δεν τους επέτρεπε να φτάσουν στο τελωνείο, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μετά τον κόμβο.

Οι αγρότες κατάφεραν τελικά να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να παρατάξουν  τα τρακτέρ τους δεξιά και αριστερά από το τελωνείο, όπου και αποφάσισαν ότι θα παραμείνουν.

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παύλο Αραμπατζή, περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ το Σάββατο αναμένονται άλλα 150 τουλάχιστον.

Τόνισε δε ότι η ουρά πολλών χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί στην είσοδο της Ελλάδας δεν οφείλεται στους αγρότες, αλλά στο γεγονός ότι η έλλειψη προσωπικού στο τελωνείο της χώρας μας δεν ευνοεί την άμεση εξυπηρέτηση των οδηγών νταλικών που θέλουν να πατήσουν επί ελληνικού εδάφους. Όπως ο ίδιος διευκρίνισε, τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ στον Προμαχώνα και σημείωσε ότι οι αγρότες δεν έχουν πρόθεση να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία.

Υπογραμμίζεται ότι στο νομό Σερρών αναμένεται να δημιουργηθεί άλλο ένα μπλόκο, στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, το οποίο και προετοιμάζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, σε συγκέντρωσή τους στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες που συντάσσονται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28του τρέχοντος μήνα, οπότε και εγκαινιάζεται η Agrotica και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα.

Τονίζεται, ότι η Πρωτοβουλία Αγροτών συνεδριάζει την Κυριακή το βράδυ στην Βέροια, προκειμένου να αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας Ρίζο Μαρούδα, να επαναλαμβάνει ότι «αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε, όπως επίσης και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».
Ήδη, πάντως, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, και «πηγαίνουν και περισσότερα», ενώ από σήμερα βγαίνουν και οι συνάδελφοί τους σε Λάρισα -μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία.

Ενταση με αγρότες και αστυνομικούς στον Προμαχώνα



Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες-κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, να επαναλαμβάνει ότι, «αρχές της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί ο ακριβής τρόπος που θα δράσουμε, όπως επίσης και θα επικυρωθούν τα σημεία που θα βγάλουμε τα τρακτέρ μας».

Ήδη πάντως, στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, και «πηγαίνουν και περισσότερα», ενώ από σήμερα βγαίνουν και οι συνάδελφοι σε Λάρισα-μεταξύ άλλων Πλατύκαμπο, Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά- Τρίκαλα και Μαγνησία.

Αγρότες στην Αργολίδα



Στους δρόμους και οι αγρότες στην Αργολίδα 
Στους δρόμους βγήκαν την Παρασκευή και αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Οι διαδηλωτές έκαναν κατάληψη στην εθνική οδό Άργους - Ναυπλίου αποκλείοντας την κυκλοφορία.

Πιο αναλυτικά, ομάδα αγροτών και κτηνοτρόφων περί τα διακόσια περίπου άτομα, συγκεντρώθηκαν στην εθνική οδό Άργους-Ναυπλίου, στο ύψος της Δαλαμανάρας και με ογδόντα περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τις 12.30 σήμερα μετά το μεσημέρι, κατέλαβαν το οδόστρωμα της εθνικής κι έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Για τον λόγο αυτό, η κυκλοφορία μεταξύ των δύο πόλεων της Αργολίδας, διεξάγονταν μέχρι το απόγευμα μέσω μικρής παρακαμπτήριας οδού.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται τόσο για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, όσο και για το φορολογία των αγροτών σημειώνοντας ότι δεν αντέχουν το υψηλό κόστος φορολόγησης και πρέπει να μπει φραγμός στα σχέδια της κυβέρνησης για να μην καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή της χώρας.

Οι αγρότες σε δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι «θα στρατοπεδεύσουμε στα μπλόκα και δεν θα επιτρέψουμε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Εκλεισαν τους δρόμους οι διαδηλωτές
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους οι αγρότες για το ασφαλιστικό - Μπλόκα στον Προμαχώνα"

"Μας ζήτησε 3 εκατομμύρια ο Παπανδρέου"

Οι... εκμυστηρεύσεις του Άκη Τσοχατζόπουλου στη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη, περί «εκβιασμού» του από τον Γ. Παπανδρέου, έγιναν δικογραφία που πήρε το δρόμο για τη Βουλή. 
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε ήδη τον φάκελο με τους ισχυρισμούς της Βίκυς Σταμάτη σε βάρος του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αμέσως μετά την επιστροφή της στο ψυχιατρείο, από το οποίο είχε αποδράσει, το 2015. 
Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε στραφεί τότε κατά πάντων αλλά κυρίως σε βάρος του Γ. Παπανδρέου, καταθέτοντας στον Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη που είχε αναλάβει την έρευνα για τις συνθήκες απόδρασής της από το Δαφνί.

Επικαλούμενη όσα της είχε εξομολογηθεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και τις τηλεφωνικές συνομιλίες του, η κα. Σταμάτη κατηγόρησε ευθέως για εκβιασμό τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι του είχε ζητήσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για να μην εμπλακεί ο κ. Τσοχατζόπουλος.



Λεπτομέρειες, ωστόσο, περισσότερες δεν έδωσε η κα. Σταμάτη παρά μόνο ότι το ίδιο είχε συμβεί και στο Γ. Σμπώκο. Μάλιστα, η ίδια υποστήριξε ότι είχε ακούσει μια τηλεφωνική συζήτηση του συζύγου της με τον τέως διευθυντή των εξοπλιστικών και ήδη καταδικασμένο Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος -όπως κατάλαβε- είχε ενδώσει στον εκβιασμό. 

Σύμφωνα με την κα. Σταμάτη, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε να πάρει χρήματα όταν του ζήτησε ένας
 Λίβιος πρέσβης, το όνομα του οποίου όμως δεν θυμόταν, προκειμένου να μεσολαβήσει για να φτάσει στα χέρια του κ. Παπανδρέου ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Η διαμεσολάβηση αποκρούστηκε....σθεναρά (σ.σ. κατά την ίδια) από τον Τσοχατζόπουλο και ο πρέσβης απευθύνθηκε στην συνέχεια στον Λιβανέζο επιχειρηματία Τζορτζ Χάλακ και φίλο του κ. Παπανδρέου για να δει τον τρόπο με τον οποίο θα παραλάβει τα χρήματα.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της Σταμάτη, φοβούμενος ότι γνώριζε ο Τσοχατζόπουλος πρόσωπα και πράγματα, ζήτησε να αλλάξει το όνομα του παραλήπτη και το νόμισμα.

O Λιβανέζος επιχειρηματίας Tζ. Χάλακ
O Λιβανέζος επιχειρηματίας Tζ. Χάλακ

Ο κ. Πεπόνης τότε είχε υποδείξει στην σύζυγο του Άκη να κάνει τις καταγγελίες της στην εκκρεμή δίκη για τα εξοπλιστικά, κάτι όμως που δεν έκανε, φοβούμενη, όπως είχε πει για τη ζωή της...


zougla
Διαβάστε Περισσότερα » ""Μας ζήτησε 3 εκατομμύρια ο Παπανδρέου""

Απολύθηκαν επτά υπάλληλοι της Βουλής λόγω πλαστών πτυχίων

Τον δρόμο της απόλυσης πήραν επτά υπάλληλοι της Βουλής, που εντοπίστηκαν με πλαστούς τίτλους σπουδών σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 14.1.2016.

Ο πρώτος εργαζόταν ως επιστημονικός σύμβουλος στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και σύμφωνα με την σχετική απόφαση, διαπιστώθηκε ότι «σύμφωνα με έγγραφο του ΔΟΑΤΑΠ, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός στο αρχείο, αίτηση αναγνώρισης καθώς και ο ατομικός φάκελος στο όνομα του εν λόγω υπαλλήλου και ως εκ τούτου η πράξη αναγνώρισης του τίτλου της αλλοδαπής από το τέως ΔΙΚΑΤΣΑ νυν ΔΟΑΤΑΠ, την οποία προσκόμισε εν γνώσει του και για ίδιον όφελος προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας την παράνομη πρόσληψή του…». Ο εν λόγω υπάλληλος προσελήφθη το 2011.

Η επόμενη ανάκληση απόφασης διορισμού αφορά σε τεως συνεργάτη βουλευτή που μονιμοποιήθηκε σε προσωποπαγή θέση του κοινοβουλίου (διοικητικό – λογιστικό) το 2003. Σε αυτή την περίπτωση διαπιστώθηκε ότι είχε πλαστό απολυτήριο Λυκείου.

Απίστευτη και όμως ελληνική είναι και η τρίτη περίπτωση. Πρόκειται για υπάλληλο που διορίστηκε στην Βουλή, αρχικά ως μετακλητή (1996) για να μονιμοποιηθεί τρία χρόνια αργότερα σε κενή οργανική θέση ως δακτυλογράφος. Σύμφωνα με την απόφαση διαπιστώθηκε ότι το απολυτήριο Λυκείου που προσκόμισε δεν άνηκε στην ίδια!

Οι τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις αφορούν στελέχη της ειδικής φρουράς της Βουλής που μετά από διασταύρωση των στοιχείων που είχαν προσκομίσει με τα στοιχεία που διατηρούνται στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστογραφήσει το απολυτήριο Λυκείου (σ.σ. οι δύο πλαστογράφησαν τον βαθμό και οι άλλοι δύο δεν είχαν καν απολυτήριο Λυκείου). Οι δύο είχαν προσληφθεί το 2003 και άλλοι δύο το 2007. Σύμφωνα, δε με την σχετική απόφαση «διαπιστώθηκε ότι ο τίτλος σπουδών που προσκόμισαν, εν γνώσει τους και για ίδιον όφελος, είναι πλαστός και δη ανύπαρκτος, προκαλώντας δολίως και υποβοηθώντας τον παράνομο διορισμό τους, καθόσον σύμφωνα με τις ισχύουσες τότε διατάξεις, το εν λόγω απολυτήριο λυκείου αποτελούσε απαραίτητο τυπικό προσόν διορισμού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απολύθηκαν επτά υπάλληλοι της Βουλής λόγω πλαστών πτυχίων"

Συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου μελετά η κυβέρνηση, όπως διεφάνη, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«Κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κ. Κουτσούμπα, συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, όπως η πορεία της διαπραγμάτευσης, οι εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς και σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, το Κυπριακό, και η προσφυγική κρίση. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως επίσης και για το επικείμενο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με σεβασμό στις γνωστές ιδεολογικές διαφορές έγινε ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος».

Ο κ. Κουτσούμπας εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας τον ενημέρωσε για τα θέματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση, την οικονομία, την κοινωνία και την εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές.

«Ήταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα» ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πως αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση σήμερα. Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο, έχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Ιδιαίτερα τα μέτρα που έρχονται, εκτός από αυτά που ήδη έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως τοασφαλιστικό ή και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη φορολογία, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει δυναμικά- αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ, με δυναμικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς, οι εργάτες του ιδιωτικού και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα για να υπάρξουν ουσιαστικά αλλαγές σε θετική κατεύθυνση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων» προσέθεσε ο γγ του ΚΚΕ.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός του ζήτησε, ενόψει κινητοποιήσεων και ασφαλιστικού, «κάποιο ελάχιστο περιθώριο συναίνεσης», ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές, και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υλοποιώντας το τρίτο βάρβαρο Μνημόνιο, μόνο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές έχει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου"

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Προτείνουν αποχή από κάθε γραφειοκρατική δραστηριότητα

Την επ΄ αόριστον αποχή όλων των γιατρών από κάθε γραφειοκρατική επαγγελματική δραστηριότητα, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η υπογραφή βεβαιώσεων, γνωματεύσεων, πιστοποιητικών και η συμμετοχή σε επιτροπές, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό.

Σε ανακοίνωση του ο ΙΣΘ αναφέρει ότι το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) και το ΤΣΑΥ (Ταμείο Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών) δεν μπορούν ως υγιή και μη χρηματοδοτούμενα από το κράτος ταμεία να συγχωνευτούν με ελλειμματικά και χρηματοδοτούμενα από το κράτος και ζητά να εξαιρεθεί το ΕΤΑΑ από το νόμο Κατρούγκαλου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται εξοντωτική αύξηση των εισφορών χωρίς καμία απολύτως αντιστοίχιση στην σύνταξη.

Ο ΙΣΘ σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ, τον Δικηγορικό, τον Φαρμακευτικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις και να πραγματοποιήσουν κοινή εκδήλωση στις 20 Ιανουαρίου (7.00 μμ) στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατροί Θεσσαλονίκης: Προτείνουν αποχή από κάθε γραφειοκρατική δραστηριότητα"

Λoυκέτο στη Softex

Η πολυεθνική Bolton Group αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), με αποτέλεσμα την απόλυση των περίπου 200 εργαζομένων!

Αφορμή για την απόφαση της εταιρείας στάθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο στο εργοστάσιό της στο Βοτανικό. Στα προβλήματα παραγωγής που προκάλεσε η πυρκαγιά, προστέθηκε και η πολύ χαμηλή αποζημίωση που πήρε η εταιρεία από τις ασφαλιστικές.

Το κλείσιμο του εργοστασίου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, που κατηγόρησε την πολυεθνική πως χρησιμοποιεί τη φωτιά στο εργοστάσιο του Βοτανικού ως πρόσχημα για να αφήσει στο δρόμο 200 οικογένειες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Πληροφορηθήκαμε ότι η πολυεθνική εταιρεία Bolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas Aebe, αποφάσισε να κλείσει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), δημιουργώντας ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία και αφήνοντας στον δρόμο όλους τους εργαζόμενους, περίπου 200.

Αφορμή ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της SOFTEX που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή. Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το "πρόσχημα", έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Το Υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την πολυεθνική εταιρεία και δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex, θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας.

Την ίδια ώρα και η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει το συμβάν και επισημαίνει: "Η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα για τη χώρα και η υφεσιακή και αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης το μόνον που καταφέρνει είναι να αυξάνει τα λουκέτα στην αγορά και να ενισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις την εκβιαστική συμπεριφορά ανήθικων εργοδοτών".

star
Διαβάστε Περισσότερα » "Λoυκέτο στη Softex"

ΓΣΕΕ: Πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου

Την πραγματοποίηση 24ωρης Πανεργατικής – Πανελλαδικής Απεργίας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ σε σημερινή του συνεδρίαση.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Γ.Σ., «εκτιμώντας τη σκληρή πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές με την εφαρμογή – υλοποίηση των καταστροφικών για την κοινωνία και την οικονομία όρων του 3ου μνημονίου αλλά και με επίκεντρο το ασφαλιστικό», αποφάσισε ακόμη:

• Τη συνέχιση των απεργιακών αγώνων και άλλων μορφών κινητοποιήσεων πέραν της 4ης Φεβρουαρίου με εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τους.

• Τον συντονισμό του απεργιακού αγώνα με άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς), αυτοαπασχολούμενους, που ισοπεδώνονται από τις προωθούμενες ασφαλιστικές απορρυθμίσεις και γενικότερα τις μνημονιακές δεσμεύσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, κατ΄εντολή των δανειστών και των αγορών.

«Η κυβέρνηση με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει και μετατρέπει το κοινωνικό ζήτημα του ασφαλιστικού σε δημοσιονομικό θέμα, καταργώντας κάθε μέτρο και αίσθημα δικαίου παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας ενώ παράλληλα ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη και τους συνταξιούχους τον έναν απέναντι στον άλλον», τονίζεται ακόμη και προστίθεται:

«Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό καταστρέφει τους συνταξιούχους, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς».

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Πανελλαδική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου"

Η γρίπη «χτύπησε» και 4χρονο παιδί - Το πρώτο κρούσμα σε ανήλικο

Ανοδική τάση της γρίπης διαπιστώνει στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεσή του το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα σε ανήλικο και συγκεκριμένα σε 4χρονο παιδί.

Το κύμα της εποχικής γρίπης έχει αφήσει μέχρι στιγμής πίσω του – σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και το βράδυ της Πέμπτης- 47 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, εκ των οποίων οι έξι κατέληξαν. Το έκτο θύμα του ιού της γρίπης είναι ένας άντρας 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι εφέτος η γρίπη χτυπάει με σφοδρότητα – κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλα τα περιστατικά της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μάλιστα, ένα από τα θύματα της γρίπης κατέληξε εκτός ΜΕΘ, χωρίς να αποσαφηνίζεται όμως εάν έχασε τη μάχη με τις επιπλοκές της γρίπης επειδή δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι εφέτος το κυρίαρχο στέλεχος είναι το λεγόμενο πανδημικό, Α(Η1Ν1) το οποίο έχει δείξει «προτίμηση» σε άτομα της παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή από 30 έως 55 χρόνων.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση 27 κρουσμάτων γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι άνδρες πλήττονται σημαντικά εφέτος από τη γρίπη. Εκ των 27 περιστατικών, τα 21 αφορούσαν σε άνδρες και τα έξι σε γυναίκες. Το εύρος ηλικιών είναι από 4 έτη έως 77 έτη, με μέση ηλικία 53,7 έτη.

Τα 26 (96,3%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ σε 1 (3,7%) κρούσμα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 22 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν υπότυπο Α(Η1Ν1).

Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η διαπίστωση ότι έξι στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη – αλλά και όπως αποδείχτηκε δεν είχαν λάβει υπόψη τους τη σύσταση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η γρίπη «χτύπησε» και 4χρονο παιδί - Το πρώτο κρούσμα σε ανήλικο"

Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός των Σκοπίων ο Νίκολα Γκρούεφσκι

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, από τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι έλαβε την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία και ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο κανονισμός του κοινοβουλίου, παρακολουθώντας παράλληλα την έκβαση των σημερινών συνομιλιών των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της χώρας,με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Γιοχάνες Χαν.

Όπως ορίζει η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ και όπως ανέφερε χθες ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα ενεργοποιηθεί 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Εάν οι εκλογές «κλειδώσουν» για τις 24 Απριλίου, όπως έχει συμφωνηθεί, τότε η παραίτησή του θα τεθεί σήμερα σε ισχύ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Βουλή της χώρας θα αναδείξει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Απριλίου. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αυτής θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι γνωστοποίησε ότι θα προτείνει για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Εμιλ Ντιμιτρίεφ.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί βασικές πτυχές της συμφωνίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απριλίου να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Ν. Γκρούεφσκι απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και την κατηγορεί ότι αναζητά δικαιολογίες για να αναβληθούν οι εκλογές του Απριλίου, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Η κατάσταση μέχρι στιγμής παραμένει συγκεχυμένη και όλα τα ενδεχόμενα προβάλλουν ως πιθανά: από το να διεξαχθούν οι εκλογές στα τέλη Απριλίου, μέχρι να αναβληθούν για κάποιο διάστημα.

Σε περίπτωση που οι εκλογές αναβληθούν, τότε θα καθυστερήσει και η παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από τη θέση του πρωθυπουργού.

Το όλο σκηνικό ίσως ξεκαθαρίσει σήμερα, κατά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, που ξεκίνησε από το πρωί, στα Σκόπια, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, με τη μεσολάβηση του οποίου είχε επιτευχθεί η συμφωνία, στις 15 Ιουλίου 2015, για την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός των Σκοπίων ο Νίκολα Γκρούεφσκι"

Το άμεσο γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Την άμεση καταστροφή του φράχτη «της ντροπής» στον Έβρο ζητά από την κυβέρνηση η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

«Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να γκρεμιστεί άμεσα ο φράχτης της ντροπής στον Έβρο και να υπάρξουν ασφαλείς δίοδοι διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, η Νεολαία ζητά από την κυβέρνηση τη δημιουργία «ανοιχτών δομών φιλοξενίας εδώ και τώρα», που «δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα αισχρά κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση».

Η οργάνωση καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 23 και 24 Ιανουαρίου στον Έβρο με αίτημα «να γκρεμιστεί ο φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η Νεολαία καταγγέλλει τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης ότι οξύνουν τον τρόμο και επιμένουν στο δόγμα τάξη και ασφάλεια με φράχτες, πολέμους και στρατούς», υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη της θα είναι «εκεί όπου οι κολασμένοι αυτής της γης αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Το άμεσο γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ"

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Αν κάποιος δεν χειρίστηκε καλά το προσφυγικό αυτή δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη

«Αν κάποιος δεν χειρίστηκε καλά το Προσφυγικό, αυτή είναι η Ευρώπη, όχι η Ελλάδα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσσα Φλέμινγκ, «δεδομένου πως, αφενός η Ελλάδα βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση και αφετέρου έχει ένα πολύ νέο σύστημα ασύλου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν λίγα χρόνια. Οι καθημερινές αφίξεις των 3.500 ανθρώπων, θα “γονάτιζαν” οποιαδήποτε χώρα» ανέφερε.

Η Μελίσσα Φλέμινγκ, κατά την επίσκεψή της στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, ότι δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αν υπήρχε περισσότερη ομοφωνία, σημείωσε, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων θα λειτουργούσε καλύτερα και με όχι τόσο αργούς ρυθμούς, οι οικογένειες θα επανενώνονταν, οι πρόσφυγες θα είχαν καλύτερη πληροφόρηση για το πού να πάνε κ.λπ.

Βεβαίως τα κύρια μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν οι άνθρωποι αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη και αφορούν τις χώρες όπου βρίσκονται ήδη οι περισσότεροι πρόσφυγες, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

«Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που φιλοξενούνται στις γειτονικές χώρες της Συρίας, προτιμούν να μείνουν εκεί, αν τα παιδιά τους μπορούν να πάνε σχολείο, οι ίδιοι να βρουν δουλειά, να μπορούν να ζουν κάπου αξιοπρεπώς. Φεύγουν γιατί οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι πολύ άσχημες. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να στηρίξουν αυτές τις χώρες…».

Όπως και να έχει, το Προσφυγικό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την ενότητα της Ευρώπης και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Το κάθε κράτος, έχει σαφώς το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, όπως και κάθε άνθρωπος που διώκεται στη χώρα του ή φεύγει από εμπόλεμη ζώνη, έχει το δικαίωμα να φτάσει σε οποιαδήποτε χώρα και να ζητήσει άσυλο. Το υπαγορεύουν οι διεθνείς συνθήκες, πρόσθεσε η κ. Φλέμινγκ.

«Χρόνια τώρα φωνάζουμε για τους πρόσφυγες, έπρεπε να φτάσει το Προσφυγικό στις πλούσιες χώρες για να αρχίσει ο κόσμος να ασχολείται» σχολίασε στη συνέχεια η κ. Φλέμινγκ. «Υπάρχει τώρα μια ευκαιρία να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Μένει να δούμε αν θα την αξιοποιήσουμε», υπογράμμισε.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Αν κάποιος δεν χειρίστηκε καλά το προσφυγικό αυτή δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη"

Ξεκινά η έκδοση παραχωρητηρίων στους δικαιούχους του Ολυμπιακού Χωριού

Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός ειδικότερων όρων, προϋποθέσεων, διαδικασίας και μεθόδου υπολογισμού της χρεούμενης αξίας των παραχωρούμενων κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού» υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο.

Με την υπουργική απόφαση, η οποία εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, ορίζεται με σαφήνεια (κατ' εφαρμογή του άρθρου 65 του Ν3518/2006) ο τρόπος υπολογισμού της «τελικής τιμής» των παραχωρούμενων από τον ΟΑΕΔ κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού στους Δικαιούχους.

Η Υπουργική Απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γενικότερη όσο και την ειδικότερη οικονομική πραγματικότητα των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού, εφαρμόζει τις ευεργετικές διατάξεις του ισχύοντος νόμου και είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καθορισμό τιμής κατά πολύ μικρότερη από τις τιμές που κατά καιρούς είχαν ανακοινωθεί ως πρόθεση από τους προηγούμενους υπουργούς Εργασίας.

Στόχος του υπουργείου και του ΟΑΕΔ αποτελεί η δρομολόγηση μιας συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, στην κατεύθυνση ανάπτυξης υποδομών και έργων που να εξασφαλίζουν την αναγκαία ποιότητα ζωής στους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού»



Υπουργική Απόφαση για τους δικαιούχους του Ολυμπιακού Χωριού
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκινά η έκδοση παραχωρητηρίων στους δικαιούχους του Ολυμπιακού Χωριού"

Μετά τη Δανία, και η Ελβετία θα κατάσχει τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων

Στο δρόμο που «άνοιξε» η Δανία, εκείνον όπου οι πρόσφυγες θα υποχρεούνται να χρηματοδοτούν την διαμονή τους στη χώρα που τους φιλοξενεί, μπαίνει τώρα και η Ελβετία, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.

Ειδικότερα, όσοι πρόσφυγες καταφτάνουν στη χώρα, θα πρέπει να καταβάλουν στο κράτος προσωπικά αντικείμενα αξίας 1.000 ελβετικών φράγκων, προκειμένου να συμβάλλουν στη συντήρησή τους. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύουν μια πρακτική που έφερε στο φως η Δανία και ήδη λαμβάνει πολλές αρνητικές κριτικές.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενείται το παράδειγμα ενός Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος αναγκάστηκε να καταβάλει το μισό της αξίας των προσωπικών του αντικειμένων στις ελβετικές αρχές.

Όπως διευκρινίζεται, σε περίπτωση που κάποιος μετανάστης εγκαταλείψει τη χώρα πριν από τους πρώτους επτά μήνες, μπορεί να πάρει τα περιουσιακά του στοιχεία πίσω. Ειδάλλως, τα αντικείμενα κατάσχονται ως αντίτιμο της παραμονής τους στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πρόσφυγες που διαμένουν και εργάζονται στην Ελβετία, υποχρεούνται να παραδίδουν το 10% των μηνιαίων τους αποδοχών στο κράτος. Κι αυτό, τουλάχιστον για δέκα χρόνια, έως ότου εξοφλήσουν 15.000 ελβετικά φράγκα.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά τη Δανία, και η Ελβετία θα κατάσχει τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων"

Γιούνκερ: "Χωρίς Σένγκεν δεν υπάρχει Ευρωζώνη"

«Η Ευρωζώνη δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης χωρίς την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών και προσώπων» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι η επιβολή περιορισμών στη ζώνη Σένγκεν οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως «βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν η ανάπτυξη και η απασχόληση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο, ύψους 300 δισ. ευρώ, της Κομισιόν, που στόχο έχει την ενίσχυση των επενδύσεων σε διάφορες περιοχές ανά την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι ήδη 81.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωφελούνται από τα κεφάλαια αυτά.

«Είμαστε από τα πιο πλούσια μέρη του πλανήτη και όλοι μιλούν για τα επιτεύγματα της Ευρώπης, ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό παρουσιαζόμαστε αδύναμοι και οικονομικά ευάλωτοι» τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Αναφορικά με το προσφυγικό ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως οι ανησυχίες ευρωπαϊκών κρατών για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα στην αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

«Η Κομισιόν έκανε ό,τι ήταν δυνατό σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες» είπε, εξαπολύοντας τα πυρά του κατά των κρατών που δεν εφαρμόζουν τις προτάσεις της Επιτροπής παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά όργανα.

«Δεν γίνεται να μην εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι η Συνθήκη του Σένγκεν είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δεν είναι δυνατόν να γίνονται κινήσεις για την κατάργησή της. «Η σχέση μεταξύ της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων και ταξιδιωτών με το ενιαίο νόμισμα είναι αλληλένδετη» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις συνοδεύεται από υψηλό δημοσιονομικό κόστος.

«Αν δεν βρεθεί φόρμουλα προστασίας των εξωτερικών συνόρων, οι διασυνοριακοί έλεγχοι θα επιστρέψουν» ξεκαθάρισε.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Κομισιόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι περισσότερο... ταπεινή στο ζήτημα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, από τη στιγμή που χώρες με πολύ μικρότερη έκταση και οικονομικό μέγεθος (Λίβανος και Ιορδανία) άνοιξαν τα σύνορά τους και δέχτηκαν στο έδαφός τους εκατ. ανθρώπους.

«Καμπανάκι» για την Αθήνα

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τοποθετήθηκε στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διεμήνυσαν εκ νέου στον Έλληνα ομόλογό τους, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβή στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ, η Αθήνα δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα ρευστότητας τον Φεβρουάριο, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για την επιβολή νέου μνημονίου την άνοιξη προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: "Χωρίς Σένγκεν δεν υπάρχει Ευρωζώνη""

Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Πώς θα περιφρουρήσετε τη Σένγκεν;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την συνθήκη Σένγκεν και τις επιθέσεις που εκείνη δέχεται από ευρωσκεπτικιστικούς και συντηρητικούς κύκλους.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δηλώσεις ακραίων κύκλων που κάνουν λόγο για κατάργηση της συνθήκης Σένκεν ή για έξοδο κάποιων χωρών από αυτήν, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα «τόσο για την πληρέστερη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων μη εφαρμογής της Συνθήκης από συγκεκριμένα κράτη-μέλη που ουσιαστικά την παραβιάζουν εφαρμόζοντας έλεγχο εσωτερικών συνόρων».

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαδημούλης επικαλούμενος δηλώσεις του Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλου και της Επιτρόπου Μεταφορών κ. Μπουλκ, ζητάει να ενημερωθεί για τον τρόπο που σκοπεύει η Επιτροπή «να περιφρουρήσει την Συνθήκη και τα συνεπαγόμενα αγαθά για τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία και να αντιδράσει στην αρνητική ρητορική και τις επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένους ευρωσκεπτικιστικούς πολιτικούς κύκλους που ζητούν την ολική ή μερική κατάργησή της».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση :

«Η Συνθήκη Σένγκεν δέχεται έντονες επιθέσεις από ακραίους συντηρητικούς κύκλους που ζητούν την κατάργησή της ή την έξοδο κάποιων χωρών από την Συνθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι επιθέσεις συχνά επικεντρώνονται τόσο κατά των Ευρωπαϊκών Θεσμών όσο και κατά χωρών που δέχονται χιλιάδες μετανάστες καθημερινά. [Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ελλάδα που δέχθηκε το 2015 πάνω από 800.000 πρόσφυγες και ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα και ανθρωπισμό σε αυτήν την πρόκληση, αν και βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης].

Τόσο ο Επίτροπος Μετανάστευσης Αβραμόπουλος όσο και η Επίτροπος Μεταφορών Μπουλκ δήλωσαν πρόσφατα ότι "η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να περιφρουρηθεί τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία" και ότι "ο έλεγχος των εσωτερικών συνόρων δεν είναι λύση".

Με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η Επιτροπή τόσο για την πληρέστερη εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων μη εφαρμογής της Συνθήκης από συγκεκριμένα κράτη-μέλη που ουσιαστικά την παραβιάζουν εφαρμόζοντας έλεγχο εσωτερικών συνόρων;

2. Πως σκοπεύει η Επιτροπή να περιφρουρήσει την Συνθήκη και τα συνεπαγόμενα αγαθά για τους Ευρωπαίους πολίτες και την οικονομία και να αντιδράσει στην αρνητική ρητορική και τις επιθέσεις που δέχεται από συγκεκριμένους ευρωσκεπτικιστικούς πολιτικούς κύκλους που ζητούν την ολική ή μερική κατάργησή της»;

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδημούλης προς Κομισιόν: Πώς θα περιφρουρήσετε τη Σένγκεν;"

Στ' άρματα Αλεξιάδης - τράπεζες για τις χρεώσεις των POS

Η κόντρα άναψε για τα καλά. Στη μία πλευρά, βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος με σαφείς αιχμές κάλεσε χθες από το βήμα της Βουλής τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση μηχανημάτων αποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τα γνωστά μας πλέον POS.
Στην άλλη πλευρά, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στην απάντησή της προς τον υπουργό αναφέρει ότι οι χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών -σε μεσοσταθμικό επίπεδο- είναι σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη μέση βρίσκονται επιχειρήσεις και καταναλωτές. Αμφότεροι αναμένουν τα περιβόητα κίνητρα για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, όπως άλλωστε και τις μειώσεις των χρεώσεων, για να γίνει πιο ελκυστική -πέρα από αναγκαία σε συνθήκες capital controls- η χρήση των μηχανημάτων POS. Και όσο δεν τα βρίσκουν υπουργείο Οικονομικών και τραπεζίτες, τόσο καθυστερεί και το πλέγμα των κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος, αν και πέραν της απροθυμίας των τραπεζών για μείωση των χρεώσεων, υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που καθυστερούν τις αποφάσεις.

Ακριβή μου κάρτα

Σήμερα, δεν είναι υπερβολή, υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι όταν ο καταναλωτής βγάζει την κάρτα του για να πληρώσει τον λογαριασμό -στον βαθμό που έχουν άνεση με τον πελάτη τους-, ρωτούν αν υπάρχει άλλη κάρτα για την εξόφληση του λογαριασμού. Διαλέγουν. Κι αυτό γιατί σε ορισμένες τράπεζες και σε συγκεκριμένες κάρτες οι χρεώσεις φτάνουν έως και το 3%, ενώ υπάρχουν άλλες στις οποίες η χρέωση είναι μόλις 0,75%. Η διαφορά είναι τεράστια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του πιστωτική κάρτα, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται για κάθε συναλλαγή από 1,5% έως ακόμα και ανώτερη του 3% προμήθεια.
Συγκεκριμένα:
Το 25,5% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια 0,5% έως 1% επί κάθε συναλλαγής.
* Το 64,7% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 1% έως 2,5% επί κάθε συναλλαγής (1,5% το 27,2%, 2,0% το 25,4% και 2,5% το 12,1%).
* Το 9,8% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται με προμήθεια από 3% και άνω επί κάθε συναλλαγής.
Όταν ο πελάτης χρησιμοποιεί για την εξόφληση της συναλλαγής του χρεωστική κάρτα, τα πράγματα είναι οριακά καλύτερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χρεώνεται σε κάθε συναλλαγή με προμήθεια από 1,5% έως και άνω του 3%.

Τι λέει ο Αλεξιάδης - τι απαντούν οι τράπεζες

Με φόντο Κανονισμό ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέτει όριο χρέωσης 0,2% έως 0,3%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για χρεωστική ή πιστωτική κάρτα (αλλά με αρκετές γκρίζες ζώνες), ο Τρύφων Αλεξιάδης φέρεται διατεθειμένος να κοντραριστεί με τις τράπεζες.
Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύουν οι χθεσινές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής. «Το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σταθεί θεατής στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε συμπληρώνοντας ότι από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου και «όχι τα κέρδη κάποιων».
Νωρίτερα, στις 12 Ιανουαρίου, είχε στείλει επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με την οποία ζητούσε την αποστολή στοιχείων αναφορικά με τις χρεώσεις των τραπεζών προκειμένου να απαντηθεί χθες επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη.
Η απάντηση της ΕΕΤ ήταν άμεση, χωρίς στοιχεία όμως και με έμμεσες βολές για τα... θέματα που αναδεικνύει ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας.
Η ΕΕΤ σημειώνει ότι αποκλείεται με βάση το καταστατικό της, «η εξέταση, συζήτηση και λήψη απόφασης οποιουδήποτε θέματος αφορά στην τιμολογιακή πολιτική των μελών της, περιλαμβανομένου και του άμεσου ή έμμεσου καθορισμού τιμών».
Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπέρα, τονίζοντας ότι «όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες αλλά και πληροφόρηση από τις υπόλοιπες ενώσεις τραπεζών κρατών-μελών της Ε.Ε., η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς των επιβαλλόμενων από τις ελληνικές τράπεζες προμηθειών για την αποδοχή συναλλαγών καρτών από επιχειρήσεις της χώρας μας είναι σε επίπεδα κατώτερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε απλά ελληνικά... μη μας λέτε να μειώσουμε τις χρεώσεις, διότι είμαστε ήδη από τους φθηνότερους.
Στην επόμενη παράγραφο της επιστολής άλλωστε έρχεται και η μπηχτή. «Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το μεσοσταθμικό κόστος με χρήση μετρητών ανέρχεται στο 2,3% επί του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής, κάτι το οποίο ο δημόσιος διάλογος στη χώρας μας δεν έχει αναδείξει όσο θα έπρεπε».
Το θέμα φαίνεται πως θα έχει συνέχεια, αν η παρακάτω ατάκα Αλεξιάδη στη Βουλή δεν ήταν σχήμα λόγου. «Ή θα συνεργαστούν κάποιοι για να φέρουμε αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ή θα εφαρμόσουμε τους νόμους και το Σύνταγμα», είπε.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ' άρματα Αλεξιάδης - τράπεζες για τις χρεώσεις των POS"

Sueddeutsche Zeitung: Ενοχλημένο το ΔΝΤ με τον Τσίπρα γιατί κόβει τις συντάξεις!

Τσίπρας αρνείται να αυξήσει την φορολογία των πλουσίων κι έτσι οδηγούμαστε στην μείωση των συντάξεων , φέρονται να αναφέρουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει πληροφοριών που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο σημερινό της φύλλο, παράλληλα με την αναλυτική συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, όπου η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρεται στα ελληνικά ζητήματα που εκκρεμούν, η εφημερίδα παραθέτει δικές της πληροφορίες από στελέχη του Ταμείου. 

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι όροι συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υφίστανται, λέει το άρθρο και συνεχίζει: «Η Ελλάδα θα πρέπει επί δεκαετίες να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%, να μειώσει δηλαδή το χρέος της από το 200 στο 120% του ΑΕΠ ώστε να καταστεί βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κούρεμα. Οι οικονομολόγοι εκφράζουν μεγάλη αμφιβολία κατά πόσο το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα πειστεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια τόσο ασυνήθιστη επίδοση».

«Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να φτάσουν το 6 με 7% του ΑΕΠ. Εκείνο που ενοχλεί επίσης είναι ότι ο έλληνας πρωθυπουργός αρνείται να αυξήσει τη φορολογία στους πλούσιους καθώς και το γεγονός ότι γενικά επειδή οι φόροι είναι ήδη υψηλοί, αυτό που απομένει είναι η μείωση των συντάξεων» γράφει η Sueddeutsche Zeitung.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Sueddeutsche Zeitung: Ενοχλημένο το ΔΝΤ με τον Τσίπρα γιατί κόβει τις συντάξεις!"

Λαγκάρντ: Δύο και σταθερές οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τις δύο προϋποθέσεις που σταθερά θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, επαναλαμβάνει με συνέντευξή της στην «Suddeutsche Zeitung» η Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις για τον ρόλο που θα έχει το Ταμείο στο τρίτο Μνημόνιο.

Στον απόηχο της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα αποδέχεται το ρόλο του Ταμείο στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ ουσιαστικά στέλνει εκ νέου μήνυμα τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τους εταίρους, αποσαφηνίζοντας ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει μόνο εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει «πραγματικά φιλόδοξα» μέτρα – ειδικά στο ασφαλιστικό – αλλά και εφόσον οι Ευρωπαίοι διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι οι επίμαχες προϋποθέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μεταρρύθμιση-κλειδί του ασφαλιστικού συστήματος, σημειώνοντας ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει απλώς αρχίσει και τα αποτελέσματά της δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορεί να διαρκέσει μήνες, «ίσως έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016», σε μία έμμεση αναφορά στο ενδεχόμενο μακρόχρονης διαπραγμάτευσης – παρά τις ελπίδες για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικά με το χρέος, είπε ότι θα πρέπει να «αναδιοργανωθεί και να αναδομηθεί» ώστε να είναι «βιώσιμο και να μην βαραίνει την οικονομία», χωρίς να κάνει λόγο για «κούρεμα».

Η κ. Λαγκάρντ πάντως αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση αναφορικά με το μέγεθος των νέων δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εάν οι δύο προϋποθέσεις ικανοποιηθούν.

«Έως τώρα δεν έχουμε αποφασίσει για το χρηματοπιστωτικό πλαίσιο περαιτέρω στήριξης». Με βάση το δεύτερο Μνημόνιο, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το Ταμείο ακόμα 16 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για αυτό το ποσό η κ. Λαγκάρντ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε χθες ότι η κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με την «Suddeutsche Zeitung» να αναφέρει ότι το ραντεβού θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγκάρντ: Δύο και σταθερές οι προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα "

Ακατάσχετος λογαριασμός σε επιχειρήσεις που πωλούν μέσω καρτών

Τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για τις πωλήσεις των επιχειρήσεων, μέσω των συσκευών χρέωσης καρτών POS, θα προβλέπει διάταξη που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Οπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, με θέμα τις χρεώσεις των επιχειρήσεων για αποδοχή πληρωμών με πλαστικό χρήμα, «λόγω οφειλών προς το Δημόσιο πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να προμηθευτούν POS, ενώ, παρά τη σχετική κοινοτική οδηγία, οι προμήθειες για τη χρήση POS είναι πολύ μεγαλύτερες στην αγορά».

Αναφορικά με τη μείωση των προμηθειών, που χρεώνονται για τη χρήση POS οι επιχειρήσεις, ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι, «θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς και ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να σταθεί θεατής στο συγκεκριμένο ζήτημα». «Στόχος είναι να αυξηθούν από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τα έσοδα του Δημοσίου και ''όχι τα κέρδη κάποιων''», είπε χαρακτηριστικά.

Σύσταση

Προανήγγειλε, επίσης, την αποστολή επιστολής σε όλες τις τράπεζες για τις προμήθειες που χρεώνουν, οι οποίες, όπως είπε, «πρέπει να μειωθούν». «'Η θα συνεργαστούν κάποιοι για να φέρουμε αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής ή θα εφαρμόσουμε τους νόμους και το σύνταγμα», είπε σχετικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνάντηση που έγινε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, υπήρξε συμφωνία για το θέμα και ότι θα ακολουθήσει συνάντηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

«Αν επεκτείνουμε τις τραπεζικές συναλλαγές, θα υπάρξει κοινωνικό όφελος. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με όλους, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως είχαμε στην αύξηση των εσόδων Δημοσίου και στα τέλη κυκλοφορίας, παρά τα όσα λέγανε διάφοροι» δήλωσε τέλος ο αναπληρωτής υπουργός.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακατάσχετος λογαριασμός σε επιχειρήσεις που πωλούν μέσω καρτών"

Η ΓΣΕΕ εισηγείται γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου

Εισήγηση για γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου ενάντια στο νέο ασφαλιστικό αλλά και στο σύνολο των μέτρων του νέου μνημονίου που θα έρθουν να προστεθούν στα μέτρα των δύο προηγούμενων, έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, στο γενικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στην ομιλία του, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι εάν βγούμε στους δρόμους μπορούμε να διεκδικήσουμε τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού και κάλεσε να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση, σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί να γίνει συμπόρευση και με τους επιστημονικούς κλάδους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό ως μη ηθικά βιώσιμο που καταστρέφει τις νέες γενιές και έκανε λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα, πως δήθεν δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. «Με 1,3 εκατ. ανέργους δεν αντιμετωπίζετε το ασφαλιστικό» ανέφερε και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πάει να το λύσει με δημοσιονομικές πρακτικές για να κάνει το καθήκον της στους δανειστές.

Για τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης που εισηγείται η κυβέρνηση στο νέο σχέδιο, υποστήριξε ότι δεν γίνεται να μπουν στο ίδιο ταμείο οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες και μίλησε για τεχνητό διαχωρισμό της κύριας από την επικουρική σύνταξη, καθώς δεν έχει σημασία από πού θα προέλθουν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο σύνολο του εργασιακού βίου, υπογράμμισε ότι είναι μία απαράδεκτη πρακτική με την υφιστάμενη ανεργία και επεσήμανε ότι θα οδηγήσει σε αντικίνητρα ασφάλισης. Για τα εργασιακά, σημείωσε ότι θα αναζητηθούν βέλτιστες πρακτικές απολύσεων και υπεραμύνθηκε των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά τη δράση της ΓΣΕΕ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις έγιναν 42 απεργίες, προσθέτοντας ότι με την ίδια δυναμική θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και με τη σημερινή κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΓΣΕΕ εισηγείται γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου"

Ανησυχία Ντομπρόφσκις και Κομισιόν για το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές

Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εκφράζει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, με αφορμή το αδιέξοδο με την επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές Χαλκιδικής.

O κ. Ντομπρόφσκις υπογραμμίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – εκτός από την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για την οποία αναγνωρίζει ότι γίνονται σημαντικά βήματα – είναι ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές. Πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν η Επιτροπή προτίθεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες δεν παρεμβαίνουν σε «συγκεκριμένες υποθέσεις».

Επανάλαβε όμως ότι όταν η Επιτροπή μελετά τις προβλέψεις για το πώς μία οικονομία θα ανακάμψει, το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία Ντομπρόφσκις και Κομισιόν για το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές "

Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο με εντολή Τσίπρα

Mε φρουρά της ΕΥΠ επιχείρησε να αποτρέψει η κυβέρνηση τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο στις δραματικές μέρες του περασμένου καλοκαιριού, όταν διακυβευόταν η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με αποκλειστικές, και απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του Tvxs.gr, ο πρωθυπουργός όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο να «απαλλοτριωθούν» τα χρηματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος που φυλάσσονται στο Νομισματοκοπείο σήμανε συναγερμό στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Με εντολή Τσίπρα, η ΕΥΠ ανέλαβε τότε να φρουρεί το Νομισματοκοπείο προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε επιχείρηση εφόδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο Νομισματοκοπείο υπήρχαν τότε αποθέματα σε ρευστό ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται, στη πραγματικότητα, για το χρηματικό απόθεμα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εφοδιάζει τις ελληνικές τράπεζες, πάντοτε κατόπιν εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχέδιο δέσμευσης των συγκεκριμένων αποθεμάτων είχε στόχο να χρησιμοποιηθεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν ― για μικρό χρονικό διάστημα – οι πληρωμές μισθών και συντάξεων, μετά την επιβολή των capital controls και έως ότου γίνει η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Κυβέρνηση: «Ουδέν σχόλιο»

Κυβερνητικές πηγές, στις οποίες το tvxs.gr έθεσε τις πληροφορίες για τη φρούρηση του Νομισματοκοπείου από την ΕΥΠ απάντησαν: «Ουδέν σχόλιο».

Η κινητοποίηση της ΕΥΠ εντάχθηκε σε ένα ευρύτερο σχέδιο προληπτικής ασφάλειας που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση των εισηγήσεων για έξοδο από το ευρώ και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα.

Το περίφημο σχέδιο τόσο για την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, όσο και για την δημιουργία άτυπου διπλού νομίσματος, επιβεβαίωσε και επανέφερε στο προσκήνιο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο ΣΚΑΪ: «Ναι, είχα τέτοια πληροφόρηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους της τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι, να το πω, ένα τείχος, μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το σχέδιο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα

Στις θυελλώδεις, ωστόσο, εκείνες ημέρες του περασμένου Ιουλίου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε αναφερθεί στην χρησιμοποίηση των αποθεμάτων της Τραπεζας της Ελλάδος ως μέσου προς τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, μιλώντας σε εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η εκδήλωση είχε γίνει στις 14 Ιουλίου και, εκεί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρετο να είχε παρουσιάσει έναν «οδικό χάρτη» για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα και είχε πει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της Τραπεζας της Ελλάδος – τα οποία προσδιόριζε στα 22 δισ. ευρώ – ως «γέφυρα» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων μέχρι να τυπωθεί το νέο εθνικό νόμισμα.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε αντιδράσει έντονα στα σχετικά δημοσιεύματα, με συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν «αθλιότητες» τις πληροφορίες περί κατάληψης του Νομισματοκοπείου.

Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, στις 25 Ιουλίου, στο σχέδιο εφόδου στο Νομισματοκοπείο είχαν αναφερθεί και οι Financial Times κάνοντας λόγο για «κρυφό πλάνο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας». Η εφημερίδα δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συγκέντρωση της Αριστερής Πλατφόρμας στις 14 Ιουλίου είχε προτείνει την έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη και την δέσμευση των 22 δισ. ευρώ που εκτιμούσε ότι βρίσκονταν εκεί.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΕΥΠ φρουρούσε το Νομισματοκοπείο με εντολή Τσίπρα"

Ανοιξε η εφαρμογή για τις βεβαιώσεις στο Taxis

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει στόχο να ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι μπορούν να «σπάσουν» οι δόσεις αποπληρωμής των διάφορων φορολογικών υποχρεώσεων στη διάρκεια του έτους, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους.

Έχει παρατηρηθεί, όπως είναι λογικό άλλωστε, ότι όταν πέφτουν μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος ή τα τέλη κυκλοφορίας τους τελευταίους μήνες του έτους, το πρακτικό αποτέλεσμα είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γι' αυτό και ο κ. Αλεξιάδης θέλει να μοιράσει τις δόσεις των διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων στη διάρκεια του έτους.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η εφαρμογή για τις βεβαιώσεις στο Taxis"

«Έφυγαν» 20 κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς προς τους καταθέτες της UBS

«Έφυγαν» από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων οι πρώτες είκοσι κλήσεις προς τους καταθέτες της UBS, στο πλαίσιο των ελέγχων της λίστας για φοροδιαφυγή. Οι καταθέτες αυτοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς για την προέλευση των χρημάτων τους.

Η αρχή γίνεται με ελέγχους σε γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι εντοπίστηκαν με εμβάσματα που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ.

Τώρα οι αρμόδιες αρχές τους καλούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά προκειμένου να δικαιολογήσουν το ύψος των εμβασμάτων που έβγαλαν στην ελβετική τράπεζα, και βέβαια εάν έχουν φορολογηθεί γι αυτά τα ποσά στην Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έφυγαν» 20 κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς προς τους καταθέτες της UBS"

Περίεργη δήλωση Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup: Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει πάλι το Φεβρουάριο

Με «συγχαρητήρια» στην ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε η συνεδρίαση του για το ελληνικό πρόγραμμα, με τον επικεφαλής
Γερούν Ντάισελμπλουμ
και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να συγχαίρουν την Αθήνα για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Βέβαια, μετά τα... καλά λόγια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, «ξαναχτύπησε» επισημαίνοντας πως καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια.

Αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη προειδοποιητική δήλωση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει ξανά τον Φεβρουάριο», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του οργανισμού μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ευρωπαϊκά δάνεια στην Ελλάδα. 

Η δήλωση του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δύο αναγνώσεις: Μπορεί να αναφέρεται στο γεγονός ότι οι δυνατότητες αύξησης των κρατικών εσόδων εξαντλούνται διότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν πληρωθεί όσοι φόροι έπρεπε να καταβληθούν και ενδέχεται να εννοεί ότι μετά τον Φεβρουάριο το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του. 

Σε συνδυασμό με την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, η προειδοποίηση του κ. Ρέγκλινγκ δημιουργεί ένα νέο τοπίο πιέσεων προς την ελληνική πλευρά.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε πέντε προτεραιότητες για την Ευρωζώνη, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις, την οικονομική πολιτική.

Εις ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα, αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Από την άλλη, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο».

Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

«Στο μικροσκόπιο» οι διορισμοί 


Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμη ότι στη συνεδρίαση συζητήθηκε «η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης» με έμφαση στις διοικήσεις των τραπεζών και πρόσθεσε πως επισημάνθηκε από τους μετέχοντες στο Συμβούλιο ότι πρέπει να εξεταστεί αν τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, «καθώς το ζήτημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό με βάση τη συμφωνία».

Παρά ταύτα, ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε με θερμά λόγια, τονίζοντας ότι δεν εντοπίζεται «πισωγύρισμα» στην εφαρμογή του μνημονίου και ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν παρακολουθούν πολύ στενά τη διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν χρήματα για πληρωμές και η καθυστέρηση δεν θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία σημείωσε από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Επιστρέφει στην Αθήνα ο Τσακαλώτος

Εξερχόμενος από το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός δεν έκανε καμία δήλωση και αποχώρησε για το ξενοδοχείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα παραστεί στο Ecofin την Παρασκευή, αφού αποχώρησε μετά στη συνεδρίαση για την Αθήνα, με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Στο Ecofin θα τον εκπροσωπήσει ο Έλληνας Πρέσβης, έτσι ώστε να προετοιμαστούν τα στοιχεία που ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια τους.


Τι είπε ο Μοσκοβισί πριν τηνέναρξη του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών
Στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, όμως, αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συζήτηση, η οποία αναμένεται να είναι σύντομη με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις ούτε σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, αλλά ούτε και για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αναλυτικότερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων δήλωσε πως είναι απαραίτητη μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, επισημαίνοντας πως πρέπει να συζητηθούν προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μοσκοβισί, εξήγησε πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα μελετηθεί η ελληνική πρόταση του συνταξιοδοτικού, ενώ πρόσθεσε πως η δουλειά συνεχίζεται και ότι εστιάζει στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Όσο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε πως πρέπει να προχωρήσει η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Μόλις επισκέφτηκα έξι πρωτεύουσες όπου είχα συναντήσεις με έξι υπουργούς Οικονομικών όπου συνομίλησα για το ελληνικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκά θέματα οικονομικού και μη περιεχομένου. Όπου πήγα συνάντησα συμπάθεια και ανθρώπους που έψαχναν για λύσεις και δεν αρέσκονταν σε υποσχέσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.





Ντάισελμπλουμ: Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική προσπάθειά της
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι πρέπει να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τη σημαντική προσπάθεια που έχει καταβάλει.

«Πρώτα από όλα πρέπει να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση γιατί έχει κάνει πολλή δουλειά από τη συμφωνία του Ιουλίου. Βέβαια αρκετή δουλειά βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και υπάρχουν πολλά θέματα ακόμα στο τραπέζι, όπως οι μεταρρυθμίσεις. Αν όλα γίνουν τις ερχόμενες εβδομάδες και οριστικοποιηθούν από τους θεσμούς και σημειωθεί η πρώτη αξιολόγηση δε θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα για την καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της κυβερνησης για το ασφαλιστικό είναι «σοβαρή» και επισήμανε πως «πρέπει να δούμε τα νούμερα, αν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός».

Μόλις σημειωθούν όλα αυτά, τότε θα υπάρξει συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον κ. Τσακαλώτο που του επιβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».





Σόιμπλε: Εποικοδομητικές και εντατικές συνομιλίες με τον Τσακαλώτο
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι είχε «εποικοδομητικές και εντατικές» συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών σε «όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος».

Σχετικά με τις καθυστερήσεις που υφίσταται το πρόγραμμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως «υπάρχει μια καθυστέρηση αλλά είναι κατανοητή έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν με την Ελλάδα». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του. «Είδα τον Τσακαλώτο στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει σημαντικές προσπάθειες θα συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα και το επόμενο είναι η αξιολόγηση του προγράμματος η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Οπως πάντα όμως, το «καλύτερο» (σσ. κατ' ευφημισμόν διότι αποτελει προαναγγελία για μια ακόμη περιπετειώδη διαπραγμάτευση) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το κράτησε για το τέλος. «Η αξιολόγηση θα έχει διάρκεια καθώς η Ελλάδα δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Ιδίως αν συνδυαστεί η δήλωση αυτή με την άποψη που εξέφρασε ανωνύμως ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης ότι η διαπραγμάτευση και η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει με όλα τα θέματα πακέτο και όχι κατά... μόνας, γίνεται σαφές πως οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσεινα μην κλείσει ούτε η αξιολόγηση ούτε και να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους αν προηγουμένως δεν συμφωνηθεί πώς θα λυθεί το συνταξιοδοτικό, ποιο είναι το δημοσιονομκό κενό του 2016 και άρα ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν αλλά και όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που η Αθήνα έχει συμφωνήσει να υλοποιήσει.

Παρ’όλα αυτά, εκτιμώντας πως η Ελλάδα δεν έχει «άμεσο ζήτημα ρευστότητας», ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας ολοκλήρωσε λέγοντας πως υπάρχει χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας.




Κάζιμιρ: Ελπίζω να βγαίνουν τα νούμερα του ασφαλιστικού
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, με το χαρακτηριστικά αυστηρό και ειρωνικό ύφος του εξέφρασε την ελπίδα «να βγαίνουν τα νούμερα του ασφαλιστικού στην Ελλάδα», προσθέτοντας απλώς πως… δεν είναι προφήτης.

«Σταυρώνω τα δάχτυλα, αλλά η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό πρέπει να σημειωθεί γιατί είναι σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Εύχομαι να είναι γρήγορη η αξιολόγηση», πρόσθεσε ο κ. Κάζιμιρ. 

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ομολόγους τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μία πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, παρών στο σημερινό Eurogroup θα είναι και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4.

Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργη δήλωση Ρέγκλινγκ μετά το Eurogroup: Η ρευστότητα στην Ελλάδα μπορεί να στενέψει πάλι το Φεβρουάριο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news