facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Η Βιστωνίδα στο Δημόσιο με δικαστική απόφαση

Δικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων, δικαιώνει πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του XanthiPress.gr, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής απέρριψε την έφεση της Μονής Βατοπαιδίου με τις οποίες διεκδικούσε τις επίδικες εκτάσεις στη λίμνη Βιστωνίδα. Κατά της απόφασης αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Πάντως, πρόκειται για σημαντική απόφαση καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ποινική δίκη (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας) όσον αφορά τις προ 12ετίας ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου σε άλλες περιοχές της χώρας που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη μονή.

Η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, η οποία εκδόθηκε στις 29.12.2015 (αριθμ. απόφασης 197/2015) δέχθηκε την έφεση του ελληνικού Δημοσίου και απέρριψε στο σύνολό της την αρχική αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου.

Πρωτοδίκως το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης [η συζήτηση είχε ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2003 και η απόφαση εκδόθηκε πέντε χρόνια αργότερα (αρ. αποφ. 87/2008)] είχε κάνει δεκτή την αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Στη νέα απόφαση που δικαίωσε το Δημόσιο είχαν παρέμβει υπέρ της Μονής Βατοπαιδίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσόβουλων με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι με επίκεντρο την καθυστέρηση έκδοσης της πρωτόδικης απόφασης και τις ανταλλαγές ακινήτων επί κυβέρνησης Καραμανλή η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης με διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Βατοπαιδίου: Η Βιστωνίδα στο Δημόσιο με δικαστική απόφαση"

Ο δήμος Κερατσινίου ξεκίνησε κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΛΠ

Ξεκίνησε, χθες Δευτέρα 11/1/2016, διαδικασία κατάσχεσης ποσού 6.826.489,17 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΛΠ, για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για μη καταβληθέντα δημοτικά τέλη, καθώς και τα σχετικά πρόστιμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμος, σημειώνοντας ότι η κατάσχεση στηρίζεται σε τελεσίδικες αποφάσεις 1869/2014 και 2122/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πηγές, πάντως, από τον ΟΛΠ είπαν ότι πρόκειται για μια οικονομική διένεξη από το 2009, ενώ ανέφεραν ότι η σχετική διαδικασία έχει προσβληθεί εδώ και καιρό από το νομικό τμήμα του Οργανισμού και η υπόθεση ακόμα δεν έχει κριθεί.

«Όλοι έχουν πάρει το μήνυμα ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν κάνει ούτε χάρες ούτε εξαιρέσεις, ειδικά όσον αφορά σε εταιρείες που για πολλά χρόνια έχουν ωφεληθεί από την πόλη», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο δήμος Κερατσινίου ξεκίνησε κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΛΠ"

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Πατούλης για το σατιρικό σκετς στο «Ράδιο Αρβύλα»

Την πρόθεσή του να προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη γνωστοποίησε σήμερα, με ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, μετά την προβολή του σατιρικού, για τον ίδιο και την οικογένειά του, σκετς, από την τηλεοπτική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα».

Η σάτιρα του Αντώνη Κανάκη, του Γιάννη Σερβετά και των συνεργατών τους, που «καυτηρίασαν» με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο, την εορταστική φωτογράφιση του ζεύγους Πατούλη, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον δήμαρχο Αμαρουσίου, ο οποίος προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί δικαστικά εις βάρος των παρουσιαστών της εκπομπής του ΑΝΤ1.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Αμαρουσίου τονίζει: «Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις την απροκάλυπτη αλητεία και την απροκάλυπτη χυδαιότητα».

«Ήταν χυδαία, απροκάλυπτη και απαράδεκτη, "η πρωτοβουλία" του παραγωγού της εκπομπής (αλλά και ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και beach bars), να αφιερώσει τόσο "δημιουργικό χρόνο" για να με συκοφαντήσει με τόσο χυδαίο τρόπο, κάτω από τον μανδύα της, δήθεν, "σατιρικής δράσης του" με θέματα της επικαιρότητας» αναφέρει ο κ. Πατούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Και προσθέτει: «Το χειρότερο όλων, η σεναριακή του διαστροφή ήταν τέτοια που "έφτασε μέχρι και την κρεβατοκάμαρά μου", ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας και "κανιβαλισμού"».

Αναλυτικά η ανάρτηση Πατούλη στο Facebook

ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΥΣ;

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκομαι στο επίκεντρο μιας δημοσιότητας που δεν έχει ως σημείο αναφοράς την πολιτική, επιστημονική ή κοινωνική μου δραστηριότητα, αλλά την ίδια την προσωπική και οικογενειακή μου ζωή. Τις προηγούμενες ημέρες και με αφορμή την ανάρτηση στο facebook, μιας οικογενειακής μου φωτογραφίας, διαχειρίσθηκα με αυστηρότητα τα ελάχιστα κακόβουλα σχόλια που στρέφονταν σε βάρος αγαπημένων μου προσώπων , όπως είναι η μητέρα μου. Και με χιούμορ τα περισσότερα σχόλια, που αφορούσαν στη διακόσμηση του σπιτιού μου.

Μετά, όμως, τη χθεσινή προβολή ενός χυδαιότατου και, δήθεν, σατιρικού σκετς, στην εκπομπή «ΡΑΔΙΟ –ΑΡΒΥΛΑ» του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΝΤΕΝΝΑ», επιχειρήθηκε με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο, η βάναυση προσβολή της προσωπικότητάς μου, ως οικογενειάρχη, επιστήμονα και συμμετέχοντα στα πολιτικά δρώμενα, αλλά και της οικογενείας μου, και για το λόγο αυτό, είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω διαφορετικά.

Ήταν χυδαία, απροκάλυπτη και απαράδεκτη, «η πρωτοβουλία» του παραγωγού της εκπομπής (αλλά και ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και beach bars), να αφιερώσει τόσο «δημιουργικό χρόνο» για να με συκοφαντήσει με τόσο χυδαίο τρόπο, κάτω από τον μανδύα της, δήθεν, «σατιρικής δράσης του» με θέματα της επικαιρότητας.

Όμως, δεν θυμάμαι να έχει πράξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, δηλαδή να έχει σχεδιάσει ολόκληρο σκετς, στο οποίο να συμμετέχει, μάλιστα, και η μπάντα ενός Δήμου. Το χειρότερο όλων, η σεναριακή του διαστροφή ήταν τέτοια που «έφτασε μέχρι και την κρεβατοκάμαρά μου», ξεπερνώντας κάθε όριο χυδαιότητας και «κανιβαλισμού».

Αν θέλουν οι κ.κ. Κανάκης και Σερβετάς να κάνουν πλάκα με τη δική τους ερωτική ζωή μέσα από την εκπομπή τους, είναι δικαίωμά τους. Δεν τους δίνει όμως κανένας το δικαίωμα να ασχημονούν σε βάρος της δικής μου οικογένειας.

Δεν πρέπει και δεν θα τους επιτρέψω, για να πλουτίσουν αυτοί σήμερα, εφευρίσκοντας και υλοποιώντας χυδαίες και διαστροφικές τους τηλεοπτικές συμπεριφορές, με αποκλειστικό σκοπό τους τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, να γίνει αύριο το δικό μου παιδί θύμα σχολικού εκφοβισμού.

Για να μην μπορεί ο κάθε Κανάκης και ο κάθε Σερβετάς να ασχημονούν σε βάρος κοινωνικά και πολιτικά καταξιωμένων ανθρώπων, που ό,τι έχουν κερδίσει στη ζωή τους, το έχουν κερδίσει με κόπο και προσπάθεια, εξετάζεται η άμεση προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη.

Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος, για να αντιμετωπίσεις την απροκάλυπτη αλητεία και την απροκάλυπτη χυδαιότητα.

Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τυχαία η προσωπική επίθεση που δέχομαι τις τελευταίες ημέρες. Έχει και κέντρο και εκτελεστικά όργανα.

Γνωρίζω ότι έχω γίνει ενοχλητικός σε πολλούς. Ιδίως σε όσους ενοχλούνται με τις απόψεις και τις πρωτοβουλίες ανθρώπων αυτοδημιούργητων, όπως είμαι εγώ. Γνωρίζω καλά πως υπάρχουν συμφέροντα που δεν επιθυμούν να διαθέτει η Αυτοδιοίκηση ισχυρή φωνή και παρουσία στις κέντρα λήψης των αποφάσεων, που αφορούν στο μέλλον της Πατρίδας μας. Ενοχλούνται πολλοί, όταν αναδεικνύω τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες συνάνθρωποί μας, που έρχονται αντιμέτωποι με ένα διαλυμένο Σύστημα Υγείας. Δεν επιθυμούν να διεκδικούν διακρίσεις κι αξιώματα σε δημόσιο επίπεδο, πρόσωπα αυτοδημιούργητα, που δεν ανήκουν «στον δικό τους κλειστό κύκλο».

Ξεκαθαρίζω προς κάθε κατεύθυνση, πως η εποχή που «οι αρβύλες» στέκονταν εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση των ανθρώπων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιστρέφω τη λάσπη και τη χυδαιότητα στους εμπνευστές των χυδαίων και στοχευμένων, «σκέτς».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Πατούλης για το σατιρικό σκετς στο «Ράδιο Αρβύλα»"

Αποσφραγίστηκε η προσφορά για τον ΟΛΠ

«Λίαν ικανοποιητική» χαρακτηρίζουν κύκλοι της Cosco την προσφορά για το 67% της ΟΛΠ ΑΕ η οποία αποσφραγίστηκε σήμερα το μεσημέρι από το ΤΑΙΠΕΔ στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού.

«Με δεδομένο το τρέχων εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και την λεόντεια υπέρ του δημοσίου σύμβαση παραχώρησης με την οποία συνοδεύεται η συναλλαγή η προσφορά είναι λίαν ικανοποιητική» σημειώνουν κορυφαίες πηγές του κινεζικού ομίλου.

Οι ίδιες πηγές πως ο χαρακτηρισμός «λεόντεια» συνδέεται προφανώς με προβλέψεις και αλλαγές που έγιναν εσχάτως στους όρους του διαγωνισμού όπως αυτές της εξαίρεσης της παραθαλάσσιας ζώνης της Δραπετσώνας και της μεταβολής όρων της τρέχουσας σύμβασης όπως η αύξηση του ετήσιου τιμήματος που αποδίδει η ΟΛΠ ΑΕ στο ελληνικό δημόσιο από 2% σε 3,5% επί του κύκλου εργασιών.

Οπως αναμενόταν από την κινεζική εταιρεία το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα ζητήσει αργά το βράδυ βελτιωμένη προσφορά με προθεσμία λίγων ημερών, κατά την πάγια τακτική που έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ήδη γίνει.

Τόσο στον Αστέρα όσο και στο Ελληνικό αλλά και τον ΟΠΑΠ ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές με την προθεσμία που είχε δοθεί για αυτές να ποικίλει κατά περίπτωση από λίγες μέρες έως και ένα σχεδόν μήνα.

Η Cosco όπως και το σύνολο της αγοράς εκτιμά πως είναι η μόνη που έχει καταθέσει δεσμευτική προφορά παρά το γεγονός πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν επιβεβαιώνει, ούτε αρνείται, αυτή την πληροφορία. Τονίζουν όμως πηγές της διοίκησης του Ταμείου, πως στόχος τους είναι η μεγιστοποίηση του προσφερόμενου τιμήματος για το 67% της εισηγμένης ΟΛΠ ΑΕ όπως και των επενδύσεων που θα δεσμευτεί να κάνει ο επενδύτης που θα ανακηρυχτεί προτιμητέος. Αν και το ύψος της προσφοράς δεν αναμένεται να γίνει γνωστό ούτε σήμερα, αξιόπιστες πληροφορίες για το ύψος των επενδύσεων υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγές, η Cosco στην προσφορά της προβλέπει επενδύσεις ύψους 296 εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας και άλλων 50 εκατομμυρίων ευρώ κατά την αμέσως επόμενη τριετία. Αυτές αφορούν την ναυπηγοεπισκευή, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης νέων πλωτών δεξαμενών, την κρουαζιέρα, την επισκευή και ανάπτυξη του προβλήτα Ι και του εξοπλισμού του, την συντήρηση και αναβάθμιση των προβλητών του επιβατηγού τμήματος του λιμανιού που χρησιμοποιείται από την ακτοπλοΐα αλλά και το car terminal.

Ο επενδυτής που θα κριθεί προτιμητέος θα αποκτήσει αρχικά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ και το υπόλοιπο 16% εφόσον οι επενδύσεις αυτές υλοποιηθούν με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Το τίμημα όμως θα καταβληθεί ολόκληρο. Το μέρος του τιμήματος που αντιστοιχεί στο 16% θα παραμείνει δεσμευμένο σε εδικό λογαριασμό (escrow) υπέρ του ελληνικού δημοσίου εωσότου τηρηθούν τα παραπάνω. Εφόσον όλα κυλίσουν ομαλά θα λάβει το δημόσιο το επιπλέον ποσό και ο επενδυτής το πρόσθετο 16%.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ εχει γίνει γνωστό πως το τίμημα που προσφέρεται θα κριθεί σε σχέση με την καλύτερη εκ των δυο αποτιμήσεων της αξίας της επιχείρησης που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ταμείο από τους δύο ανεξάρτητους απομιμητές, την κοινοπραξία της Kantor με την Deloitte και την American Appraisal Hellas. Την αξιολόγηση θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους συμβούλους της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως Xρηματοοικονομικοί σύμβουλοι είναι η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς, το έργο του τεχνικού συμβούλου έχουν η γερμανική HPC Hamburg Port Consulting GmbH» και η Marnet Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία ενώ νομικοί σύμβουλοι είναι η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP για το έργο του συμβούλου επί θεμάτων αλλοδαπού και ευρωπαϊκού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Αλεξίου-Κοσμόπουλος για το έργο του συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού δικαίου.

To ΤΑΙΠΕΔ εχει επίσης γνωστοποιήσει επισήμως πως με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών θα γίνουν και οι σχετικές με τα επόμενα βήματα ανακοινώσεις.

Επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης και ικανοποιητικό τίμημα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσφραγίστηκε η προσφορά για τον ΟΛΠ"

Νίκος Παππάς: Κάτω από πέντε οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας

Για το ασφαλιστικό, την πρώτη αξιολόγηση, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις εξελίξεις γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες και το ΕΣΡ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, μίλησε σήμερα ο Νίκος Παππάς.

Ειδικά όσον αφορά στο τηλεοπτικό τοπίο και στη χορήγηση των αδειών, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα είναι τόσες, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των σταθμών, εξηγώντας ότι οι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι κάτω από πέντε.

Μιλώντας στο οικονομικό κανάλι SBC, ο κ. Παππάς σχολίασε ακόμη την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε ταξική, αναφέροντας ότι διαμορφώνεται μια εσωτερική γεωγραφία υποστήριξής του με ακροδεξιά μείγματα, τα οποία στο «παλμαρέ» τους έχουν τη διατύπωση θέσεων πολύ ακραίων και αντικοινωνικών.

Άρα ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ο κ. Παππάς, θα κριθεί από το πώς θα επιλέξει να αφηγηθεί το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής του.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Κάτω από πέντε οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας"

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΟΠΑΠ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο ΟΠΑΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ και πράκτορες του ΟΠΑΠ, ζητώντας να «παγώσει» προσωρινά, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η από 4.1.2016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με την οποία επιβλήθηκε ειδικό τέλος 0,05 ευρώ ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι του ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι το επίμαχο ειδικό τέλος, το οποίο επιβαρύνει τους παίκτες και αποδίδεται από τον ΟΠΑΠ στο Δημόσιο, είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και αντίθετο στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι είναι τεράστια τα τεχνικά προβλήματα για την είσπραξη του εν λόγω τέλους, μέχρι του σημείου της παντελούς αδυναμίας υλοποίησης άμεσης προσαρμογής των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ είναι αδύνατη η άμεση τεχνολογική προσαρμογή του λογισμικού συστήματος των ηλεκτρονικών μηχανημάτων του ΟΠΑΠ, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογίζεται και να εισπράττεται το ειδικό τέλος, ενώ υπάρχει αδυναμία στην πράξη να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.

Επίσης, ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι λόγω του ειδικού τέλους, θα αναγκαστεί να σταματήσει ορισμένα παιχνίδια, με συνέπεια να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, ενώ σημειώνει ότι δεν πρόκειται για ειδικό τέλος, αλλά για νέο φόρο, η επιβολή του οποίου παραβιάζει: 1) την συνταγματική αρχή της ισότητας και της καθολικότητας του φόρου, 2) την συνταγματική αρχή της φορολόγησης με βάση τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη και 3) την συνταγματική αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, η επιβολή του ειδικού τέλους παραβιάζει την ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει την οικονομική ελευθερία και την ιδιοκτησία, καθώς και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσέφυγε ο ΟΠΑΠ"

To νέο ασφαλιστικό εξοντώνει και τους αγρότες με τη ραγδαία αύξηση των εισφορών

Μεγάλο είναι το βάρος που καλούνται να σηκώσουν και οι αγρότες από το νέο ασφαλιστικό καθώς σε πρώτη φάση έρχονται αντιμέτωποι με την αναδρομική αύξηση των εισφορών από την 1η Ιουλίου 2015. 

Νέο χτύπημα έρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 όταν και οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και οι αγρότες πλέον θα καλούνται να πληρώσουν το 14% του εισοδήματός τους για εισφορά υπέρ σύνταξης

 Το ποσοστό αυτό αυξάνεται το 2018 στο 17% και από το 2019 και μετά θα πληρώνουν το 20%. Αντίστοιχα ορίζεται πως η εισφορά για υγεία θα είναι στο 6,95% του εισοδήματος και για ΛΑΕ στο 0,5%. Δηλαδή συνολικά οι επιβάρυνση θα αγγίξει το 27,5%

Ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι από το 2019 η αύξηση στις εισφορές τους θα φθάσει το 42% (62% σωρευτικά), ένα «χαράτσι» που θεωρείται εξοντωτικό και θα οδηγήσει σε έξαρση της ανασφάλιστης εργασίας. 

Για παράδειγμα στη χαμηλή κατηγορία το ασφάλιστρο από 34 ευρώ θα αυξηθεί στα 48,6 ευρώ. 

- στην τρίτη κατηγορία που είναι και η δημοφιλέστερη καθώς εκεί ανήκει το 65% των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) - περίπου 375.000 άτομα - η αύξηση θα είναι 22 ευρώ (από 50 ευρώ που καταβάλλει μηνιαίως ένας ασφαλισμένος σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 72 ευρώ)
 
- στην τέταρτη κατηγορία η αύξηση θα είναι 27,5 ευρώ το μήνα (από 62 ευρώ στα 89,5 ευρώ)

- στην πέμπτη, η αύξηση θα είναι 32,58 ευρώ (από 74 ευρώ στα 106,58),

- στην έκτη, η αύξηση θα είναι 37,45 (από 86 στα 123,45 ευρώ),

- ενώ στην έβδομη και υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία οι εισφορές μηνιαίως θα αυξηθούν από 98 στα 140 ευρώ (επιπλέον 42 ευρώ το μήνα).









Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το 2019 ως κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα θα ορίζονται τα 468,8 ευρώ τον μήνα και το κατώτατο ασφάλιστρο για τους αγρότες στο νέο ενιαίο ταμείο (ΕΦΚΑ) θα είναι 93,6 ευρώ το μήνα. Αν προσθέσουμε και το 6,95% της εισφοράς υπέρ υγείας το ποσό φθάνει τα 126 ευρώ. Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι 5.860 ευρώ, που αντιστοιχεί σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.

Συμπερασματικά οι εισφορές που κυμαίνονταν από 34 (κατώτερη) έως 136 ευρώ (ανώτερη ) τον μήνα, με το νέο νόμο θα είναι 126 ευρώ και μπορεί να φτάσουν (δυνητικά) ακόμα και στα 1586 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι εισφορές θα δίνονται ανά τρίμηνο αντί ανά εξάμηνο όπως ισχύει σήμερα.

Για έναν αγρότη με φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές ανά έτος για την επόμενη τριετία θα είναι οι εξής:


Φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 (κέρδος ) = 15.000 ευρώ Χ 14% = 2.100 ευρώ ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές.

Φορολογητέο εισόδημα έτους 2018 (κέρδος ) = 15.000 ευρώ Χ 17% = 2.550 ευρώ

Φορολογητέο εισόδημα έτους 2019 (κέρδος ) = 15.000 ευρώ Χ 20% = 3.000 ευρώ.

Όλες οι αλλαγές για τους αγρότες

Κατώτατο και ανώτατο όριο εισφορών σύνταξης.

Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού ενός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.

Δηλαδή : 586,08 Χ 80% = 468,864 Χ 20% = 93,77 ελάχιστη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52.

Δηλαδή : 586,08 Χ 10 = 5.860,80 Χ 20% = 1.172,16 μέγιστη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά (δηλαδή για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 70.329,60 ευρώ και άνω η εισφορά παραμένει η ίδια).

Οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Στην περίπτωση οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης στην οποία απασχολείται η σύζυγος και τα ενήλικα τέκνα ως φορολογητέο εισόδημα καθενός από αυτούς λαμβάνεται το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα.

Πρώιμη παύση της γεωργικής δραστηριότητας

Η πρώιμη παύση της γεωργικής δραστηριότητας σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΟΚ), δεν αποτελεί λόγο διακοπής της ασφάλισης των αγροτών, τόσο για τους δικαιούχους όσο και τις συζύγους τους.

Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας

Από 1.1.2017 οι ασφαλισμένοι Αγρότες στο Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ καταβάλλουν εισφορά υπέρ αυτού 0,5% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος, καταργούμενης της κρατικής επιχορήγησης.

Παράδειγμα :

Φορολογητέο εισόδημα έτους 2017 (κέρδος) = 15.000 ευρώ Χ 0,5 % = 75 ευρώ

Εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης

Η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των αγροτών ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους.

Παράδειγμα :

Φορολογητέο εισόδημα (κέρδος) = 15.000 ευρώ Χ 6,95% = 1.042,50 ευρώ ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας.  

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "To νέο ασφαλιστικό εξοντώνει και τους αγρότες με τη ραγδαία αύξηση των εισφορών"

Ποτάμι: Ζημιά εθνικών διαστάσεων η αποχώρηση της Eldorado Gold

«Η αναστολή της επένδυσης στις Σκουριές με άμεση συνέπεια την απόλυση 600 εργαζομένων είναι ένα ακόμη λάθος της ανίκανης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», τονίζει το Ποτάμι.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «Η ανεργία ανεβαίνει, η κυβέρνηση μιλάει για προσέλκυση επενδύσεων και η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση ξένων κεφαλαίων στην χώρα μας- ύψους 1,2 δισ. ευρώ- φεύγει.

Η αποχώρηση του Καναδικού Ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει υπέρ της έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Ο υπουργός Σκουρλέτης όμως δε νοιάζεται. Φροντίζει για τον διορισμό στο δημόσιο των συζύγων και των φίλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί να σκεφθεί και τις οικογένειες των 2.500 εργαζομένων στις Σκουριές;»
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Ζημιά εθνικών διαστάσεων η αποχώρηση της Eldorado Gold"

Μίχαλος: Άκρως αρνητική η εξέλιξη με την Eldorado Gold

Αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Μίχαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το ζήτημα της αναστολής μέρους των επενδύσεων της εταιρείας «Eldorado Gold» στις Σκουριές Χαλκιδικής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση.

Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μην δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος: Άκρως αρνητική η εξέλιξη με την Eldorado Gold"

Πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλει η Eldorado Gold

Πεντακόσιοι εργαζόμενοι θα απολυθούν το επόμενο τρίμηνο από την Ελληνικός Χρυσός, ενώ άλλοι εξακόσιοι κινδυνεύουν αν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 δεν έχουν δοθεί οι εκκρεμούσες άδειες εγκατάστασης.

Η ανακοίνωση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής Eldorado Gold Paul Wright κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αναστολή της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου εμφανίστηκε πάντως διαλλακτικός, υποστηρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αποχώρηση από την επένδυση αλλά η ολοκλήρωσή της. Θεωρεί όμως ότι η υπόθεση των μεταλλείων είναι «θύμα» ενός πολιτικού παιχνιδιού, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής την εγκρίνει.

Ο κ. Wright υποστήριξε πως η κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές διαδικασίες και νόμους για την έγκαιρη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι «όμηροι» σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold σε ερώτηση για το αν ο καναδικός όμιλος επιχειρεί να εκβιάσει αποφάσεις από την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η αναστολή της επένδυσης στη Χαλκιδική συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν ήδη επενδύσει 700 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν την απόδοση που να ικανοποιεί τους μετόχους τους και χωρίς να βλέπουν στο ορατό μέλλον τη λήψη των απαραίτητων αδειών.

Η διοίκηση της Eldorado Gold έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και αύριο με τους κ. Γεννηματά, Λεβέντη και Θεοδωράκη. Για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτικά παιχνίδια καταγγέλλει η Eldorado Gold"

Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας "Eldorado Gold", για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Πρακτορείο fm, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου.
"Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος" είπε και πρόσθεσε: "με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Ράιτ) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας".
Ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830 - 850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: "όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή".
"Δεν είμαστε εμείς αυτοί που 'κόβουμε' τις γέφυρες επικοινωνίας" επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στους εκπροσώπους της πολυεθνικής και, καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η πρόθεσή τους για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία πιθανόν να σχετίζεται και με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών χρυσού.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκουρλέτης για Eldorado Gold: Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς"

Η Eldorado Gold αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές

Χτες το βράδυ, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου η ELdorado Gold, προανήγγειλε την αναστολή των εργασιών στις Σκουριές, όπως προανήγγειλε παράλληλα τη διακοπή των εργασιών και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Καναδικής εταιρίας.

H εταιρεία Eldorado Gold Corporation επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές εφεξής στα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα.

Για να ολοκληρώσει την κατασκευή και ανάπτυξη των μεταλλευτικών της έργων στη Χαλκιδική, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado στην Ελλάδα, χρειάζεται τη χορήγηση μίας σειράς αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας” από διάφορες Δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

H Ελληνικός Χρυσός έλαβε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων το 2011, όμως από το 2012 το Υπουργείο και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις τους για την έκδοση των απαραίτητων αδειών, κυρίως ως αποτέλεσμα του επηρεασμού τους από ομάδες αντιτιθέμενες σε επενδύσεις. Το 2015 μάλιστα, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες άδειες της Ελληνικός Χρυσός (δελτία τύπου της 2 Μαρτίου 2015 και της 19 Αυγούστου 2015), κάτι που είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό της Εταιρείας για την υλοποίηση της επένδυσης.

Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διευθετηθούν αυτές οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την εταιρεία ενώ άλλες εκκρεμούν. Ενδεικτικά, η έκδοση της άδειας δόμησης που θα επέτρεπε στην Ελληνικός Χρυσός να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, έχει καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια.

Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φάση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημόσιων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων «ρουτίνας» που δεν είναι μόνο νόμιμη αλλά και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου.

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στο έργο των Σκουριών (όπου έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια), θα ανασταλούν. Εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Ως μέρος της Φάσης 2 του Έργου της Ολυμπιάδας, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας 385.000 τόνων περίπου ετησίως. Από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Όμως, τα σχέδια ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας εγκατάστασης από το Υπουργείο. Το Δεκέμβριο 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο Υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την Ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία. Σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο Έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.

Μεταλλείο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

To μεταλλείο Στρατωνίου, επί του παρόντος έχει ζωή τριών ετών, βάσει των βέβαιων γεωλογικά αποθεμάτων. Υπάρχουν γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων και παράτασης της ζωής του μεταλλείου, όμως η διαπίστωση των πρόσθετων αποθεμάτων απαιτεί ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμύρια δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.

Η Eldorado βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος αυτού υπό το πρίσμα του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Η έγκριση από το Υπουργείο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου του Περάματος και μίας άδειας γεωτρήσεων που απαιτείται για το έργο των Σαπών στη Θράκη, είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο έτη. Η Εταιρεία αποφάσισε να θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση κρατώντας τις δαπάνες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.

Ο Paul N. Wright, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, σχολίασε:

«Η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν αξιόλογη προοπτική με αποδεδειγμένα σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των μεταλλείων μας στη Θράκη. Έχουμε, όμως ταυτόχρονα, καθήκον απέναντι σε όλους τους μετόχους και κοινωνικούς εταίρους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι στο χρονοδιάγραμμα και στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας και το προσωπικό.

Από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Επιπλέον, έχουμε μία σειρά δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας. Εντούτοις, από τις αρχές του 2015, το Υπουργείο έχει υιοθετήσει μία ανοιχτά συγκρουσιακή στάση απέναντι στην επιχείρησή μας και στις επενδύσεις μας, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό μας για την ανάπτυξη των μεταλλευτικών μας έργων στη Χαλκιδική.

Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των δυσμενών συνθηκών που αναφέρθηκαν ανωτέρω, είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ελπίζουμε να ξαναρχίσουμε τις ανασταλείσες δραστηριότητες και τα επενδυτικά σχέδιά μας στην Ελλάδα μόλις έγκαιρα χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες και υπάρξει μία πραγματική σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Ελληνικού Δημοσίου».

news.makedonias
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Eldorado Gold αναστέλλει τις εργασίες στις Σκουριές"

Συμφωνία για τους εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από καρκίνο υπέγραψε η Samsung

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε μια "τελική συμφωνία" με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της που προσβλήθηκαν από καρκίνο καθώς εργάζονταν στα εργοστάσιά της κατασκευής ημιαγωγών. Ορισμένα θύματα έκριναν ωστόσο τη συμφωνία ανεπαρκή.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία σύναψε με δύο ενώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα και τις οικογένειές τους μια συμφωνία που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε όλα της τα εργοστάσια.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους των θυμάτων, 224 άνθρωποι που εργάζονταν στα εργοστάσια παραγωγής μικροκυκλωμάτων (τσιπ) και τηλεοράσεων της εταιρείας προσβλήθηκαν από σπάνιες ασθένειες λόγω των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας τους. Από αυτούς, 87 έχουν πεθάνει.
Για χρόνια, η Samsung διέψευδε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον καρκίνο που εμφάνισαν οι υπάλληλοί της. Κατόπιν, το 2014, ο όμιλος ζήτησε συγγνώμη και πέρυσι δημιούργησε ένα ταμείο αποζημιώσεων για τα θύματα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα επιφορτιστεί με "μια ενδελεχή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Samsung", διευκρινίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Η επιτροπή αυτή θα "δημοσιεύσει εκθέσεις της όσον αφορά όλους τους τομείς που θα επιδέχονται βελτιώσεων", προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο όμιλος ευχαριστεί επίσης την επιτροπή μεσολάβησης η οποία είχε συσταθεί για να καταστήσει "δυνατή την τελική αυτή συμφωνία".
"Γενικότερα, ευσταθεί να πούμε ότι όλα έχουν εφεξής ρυθμιστεί", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Samsung στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Ωστόσο η Samsung παραμένει ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση όσον αφορά την υλοποίηση αυτών των συμφωνιών", πρόσθεσε.
Η Banolim, μια από τις ενώσεις θυμάτων, έκρινε ωστόσο ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα αυτό.
Η συγγνώμη της Samsung, όπως και οι αποζημιώσεις, δεν έχουν γίνει απολύτως αποδεκτές από τις οικογένειες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουόν Γιουνγκ Εούν, που είναι μέλος της ένωσης αυτής.
"Θα συνεχίσουμε να αξιώνουμε από τη Samsung να αντιμετωπίσει καταλλήλως τα θέματα αυτά", πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 100, από τους 150 αιτούντες, έχουν ήδη λάβει αποζημίωση από το ταμείο της Samsung.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία για τους εργαζόμενους που προσβλήθηκαν από καρκίνο υπέγραψε η Samsung"

Δένουν τα πλοία για 48 ώρες

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την Τετάρτη και Πέμπτη 20 και 21 Ιανουαρίου, αποφάσισε πριν από λίγο σε έκτακτη συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με αφορμή τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε επίσης για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, την πραγματοποίηση και νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης. Η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η κινητοποίηση αυτή θα αποφασιστεί σε νέα συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, ζήτησαν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Επίσης, χαρακτήρισαν «αιτία πολέμου» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εντάσσει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, εκτός τον Οίκο Ναύτου και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να αποφασίσουν οι υπάλληλοι του ΝΑΤ που αντιδρούν στη νέα ρύθμιση για το ασφαλιστικό, την πορεία των κινητοποιήσεων τους.

Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ πραγματοποιούν από χθες Δευτέρα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, τονίζοντας ότι η ένταξη του ΝΑΤ στο ενιαίο ταμείο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένουν τα πλοία για 48 ώρες"

Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε "επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από Σύρο", δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ενας καμικάζι συριακής καταγωγής διέπραξε αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια", είπε. 

Η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο στόχο όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής και η Τουρκία τις αντιμετωπίζει όλες ίσα, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών της σημερινής επίθεσης περιλαμβάνονται ξένοι και Τούρκοι πολίτες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως οι περισσότεροι από τους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας ήταν ξένοι.

Οι Αρχές μπόρεσαν εξάλλου να αναγνωρίσουν τον δράστη της επίθεσης αυτής, ο οποίος είναι ένας Σύρος πολίτης, γεννηθείς το 1988 και διερευνούν τις διασυνδέσεις του, πρόσθεσε ο Κουρτουλμούς σε σύντομη δήλωση που έκανε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση μιας συνόδου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Κουρτουλμούς κατέληξε σημειώνοντας ότι 2 από τους 15 τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίσθηκαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη κατά την ισχυρή έκρηξη, που οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τις Αρχές, η οποία συγκλόνισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, την πλατεία του Σουλτάν Αχμέτ, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείσθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. "Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι", διευκρίνιζε η ανακοίνωση.


Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, κυβερνητικός αξιωματούχος έδινε την πληροφορία, επιβεβαιώνοντας σειρά μαρτυριών, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

"Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

"Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος", δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία "γιγάντια μπάλα φωτιάς".

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.
 
Επιπλέον, το Russian Today επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσε πως καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε γκρουπ τουριστών με αποτέλεσμα να υπάρξουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.




real
Διαβάστε Περισσότερα » "Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη"

Κατρούγκαλος: Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης

Δεν αυξάνονται οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι να υπολογίζονται με βάση το πραγματικό εισόδημα.

«Δεν αυξάνουμε τα ποσοστά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτό που κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε και σ' αυτούς τον κανόνα ότι θα υπολογίζονται πλέον στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, όχι στη βάση ασφαλιστικών κλάσεων που ήταν εικονικές και προϋπόθεταν ότι το εισόδημα καθενός αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος" είπε ο υπουργός, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, αναδιανομής, εξορθολογισμού και συγκράτησης της δαπάνης. «Προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα και να εξυπηρετούμε τον άνεργο, φτιάχνοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας και επιταχύνοντας την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι δεν τον ενοχλεί, αν θα υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. «Δεν με ενοχλεί που βγαίνει ο κόσμος στους δρόμους, αυτό που ζητάει ο κόσμος στους δρόμους είναι αυτό που θα ήθελα κι εγώ και θα επιδιώξω να πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση. Δηλαδή αναδιανομή και μεγαλύτερες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα σε εισφορές και θα πάρουν μικρές συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Κάποιος που θα έχει μεγάλο εισόδημα θα πάρει και μεγάλη σύνταξη, εφόσον δηλώνει το εισόδημά του. Και προσπαθούμε μέσω της μεταρρύθμισης να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή». Μάλιστα, ανέφερε για παράδειγμα την περίπτωση ενός δικηγόρου, ο οποίος -όπως είπε- δήλωνε μέχρι σήμερα ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, πλήρωνε υψηλές εισφορές και έπαιρνε μεγάλη σύνταξη. «Αν εξακολουθεί να δηλώνει αυτό το χαμηλό εισόδημα θα πάρει σύνταξη ανάλογη με το χαμηλό εισόδημα» ξεκαθάρισε.
Σε ερώτηση, αν οι δανειστές ζητήσουν και άλλα, σκληρότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε πράγματα που δεν μπορεί να δεχτεί η κοινωνία και εξέφρασε την ελπίδα να έχουν αντιληφθεί και οι δανειστές ότι οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν άλλες περικοπές. «Θέλω να ελπίζω ότι θα έχουν ένα δημιουργικό πνεύμα στη διαπραγμάτευση και δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο» επισήμανε και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συμπαγής και πιθανόν και να διευρυνθεί στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατρούγκαλος: Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης"

Noor 1: Εταιρία συμφερόντων προέδρου ΠΑΕ πλήρωσε τα εισιτήρια του πληρώματος

Εταιρία συμφερόντων προέδρου ΠΑΕ πλήρωσε τα εισιτήρια του πληρώματος του ναρκοπλοίου Noor-1, όπως αποκάλυψε χθες η Δίκη στο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας «το Έθνος» μετά από παραγγελία από την ανακρίτρια Πειραιά, Μαρία Σκάρπου, προς την εισαγγελία και το ΣΔΟΕ αποδείχθηκε πως τα εισιτήρια πληρώθηκαν από εταιρία συμφερόντων επιχειρηματία που έχει σχέση με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, υπήρξε νέα παραγγελία από την εισαγγελία Πειραιά προς το ΣΔΟΕ, όπου αυτή τη φορά ζητήθηκε να διερευνηθεί αν εμπλέκονται για «ξέπλυμα» όλοι οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης και αν αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως και ορισμένους που δεν είναι κατηγορούμενοι.

Το θέμα έμεινε πίσω καθώς εκείνη την περίοδο το ΣΔΟΕ άλλαξε με τη νέα κυβέρνηση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της δημοσιογράφου, θα υπάρξει καινούργια παραγγελία προς το «νέο» ΣΔΟΕ.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Noor 1: Εταιρία συμφερόντων προέδρου ΠΑΕ πλήρωσε τα εισιτήρια του πληρώματος "

Ανω - κάτω με τα φάρμακα

Μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων χορηγούνται πλέον τα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

«Με το καλημέρα» της απόφασης, ωστόσο, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα βρέθηκαν αντιμέτωπα με ελλείψεις, λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης. Το νοσοκομείο «Λαϊκό» δεν μπόρεσε χθες να χορηγήσει χημειοθεραπεία σε 40 καρκινοπαθείς.
Στο «Ανδρέας Συγγρός» παρατηρήθηκε έλλειψη τεσσάρων αντιρετροϊκών φαρμάκων προκειμένου να καλυφθούν οι οροθετικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παράκληση προς φαρμακευτικές επιχειρήσεις να δώσουν φάρμακα, χωρίς να έχει εκδοθεί αριθμός διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), όπως προβλέπει ο νόμος!
Τα φάρμακα του νόμου 3816/10 για σοβαρές παθήσεις είναι νοσοκομειακής χρήσης και χορηγούνταν παλαιότερα από τα δημόσια νοσοκομεία σε εξωτερικούς ασθενείς. Με την κρίση, ωστόσο, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν ήταν πλέον σε θέση να τα δώσουν.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναγκάζονταν τότε να αναγράψουν «στερείται» στη συνταγή του ΕΟΠΥΥ και να παραπέμψουν τους ασθενείς σε άλλο νοσοκομείο. Προκλήθηκε χάος, με τους ασθενείς να αναζητούν τα φάρμακά τους πολλές φορές άσκοπα. Για να λυθεί το πρόβλημα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να τα χορηγεί από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
Εγκύκλιος
Με εγκύκλιό του ο υπουργός Υγείας επαναφέρει το παλαιό καθεστώς. Ο Ανδρέας Ξανθός επισημαίνει ότι τα νοσοκομειακά φάρμακα θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία, στους προϋπολογισμούς των οποίων έχουν προβλεφθεί αυξημένες πιστώσεις.
Για τον λόγο αυτό ?τονίζει? δεν θα παραπέμπονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι, με την ένδειξη «στερείται» επί των συνταγών. Καθιστά υπεύθυνες για την τήρηση της απόφασης τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και των νοσοκομείων, με τις οποίες έχει σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας. Στη σύσκεψη θα επισημανθούν οι χθεσινές δυσλειτουργίες και θα ζητηθεί από τους διοικητές να δείχνουν ευαισθησία, καθώς το θέμα αφορά ανθρώπους με σοβαρά νοσήματα.
Αποκαλυπτική της ταλαιπωρίας είναι η μαρτυρία στο «Εθνος» της Ζωής Γραμματόγλου, προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ:
«Οι καρκινοπαθείς βλέπουμε σαν θεούς τους γιατρούς και τα φάρμακα. Τι να πω στους πάσχοντες όταν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σαν αυτές που είχαμε στο ''Λαϊκό''; Επικοινώνησα με το υπουργείο Υγείας και μου είπαν πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω, όμως, αν θα έχουμε αύριο πάλι τα ίδια προβλήματα».
Σύμφωνα με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ανάλογη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Δεν έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει ότι τον περασμένο μήνα είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. Το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων για τον Ιανουάριο.
Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις είναι υψηλό. Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ χορήγησαν το 2014 φάρμακα υψηλού κόστους συνολικής αξίας 841,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 206,4 εκατ. αφορούσαν σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 χορήγησαν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αξία 492,8 εκατ., εκ των οποίων τα 129,2 εκατ. αφορούσαν νοσοκομειακά σκευάσματα.
ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανω - κάτω με τα φάρμακα"

Ρομπόλης: Να επανεξεταστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων

Για ανάγκη επανεξέτασης των ποσοστών αναπλήρωσης αλλά και των εισφορών και του συνόλου του εργασιακού βίου μίλησε ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης

Ο κ. Ρομπόλης τόνισε στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", ότι στην ελληνική πρόταση υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων ενώ προσδιόρισε ότι με βάση τον υπολογισμό του ο μέσος όρος αναπλήρωσης για όλο τον εργασιακό βίο θα φθάνει στο 1,15.

Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο έκρηξης φαινομένων μαύρης εργασίας εφόσον κάποιος αντιληφθεί πως ο,τι δώσει από το 25ο μέχρι το 35ο έτος της εργασίας του δεν θα του επιστραφεί.

Από τη μεριά του, ο Γ. Κουτρουμάνης στην ίδια εκπομπή έκανε λόγο για κύμα φυγής το τελευταίο διάστημα από το ασφαλιστικό -τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα- καθώς δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος και το πιο πιθανό είναι να ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νομοσχεδίου να πάει αναδρομικά από την 1/1/2016.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρομπόλης: Να επανεξεταστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων"

Η εταιρεία που εκτίμησε στο 1/3 το Ελληνικό εκτιμά και την αξία του ΟΛΠ

Περί τις 20 Νοεμβρίου του 2015 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι από τούδε και στο εξής θα προσελάμβανε δύο ανεξάρτητους αποτιμητές (κι όχι έναν) σε κάθε προκηρυχθέντα ή προκηρυχθησόμενο υπ’ αυτού διαγωνισμό. Όσοι χάρηκαν με αυτήν την είδηση, πιστεύοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπον θα διασφαλιζόταν μεγαλύτερη διαφάνεια στην όλη διαδικασία, μάλλον επλανήθησαν πλάνην οικτράν. Η απογοήτευση για αυτούς ήρθε μόλις λίγες ημέρες αργότερα, όταν το Ταμείο ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος εκτιμητής στον οποίο ανετίθετο η αποτίμηση η σχετική με τον ΟΛΠ ήταν η «American Appraisal Hellas».

Ποια ακριβώς είναι η «American Appraisal Hellas»;

Για όσους τους διαφεύγει, υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι αυτή στην οποία είχε ανατεθεί στις αρχές του 2014 η εκτίμηση της αξίας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Το από 18-3-2014 πόρισμα αυτής, το οποίο προσδιόριζε την αξία του ακινήτου στα 560 εκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία (βάσει του οποίου πορίσματος έγινε δεκτή η από 26-3-2014 προσφορά της «Lamda Development» – περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία (στην πραγματικότητα 915 εκατομμύρια ευρώ με αποπληρωμή σε βάθος δεκαετίας ), αμφισβητήθηκε εντόνως. Με την από Ιουλίου του 2014 οικονομοτεχνική μελέτη τους για λογαριασμό του ΤΕΕ, οι Μηχανικοί Ιωάννης Αλεξόπουλος και Ανδρέας Ψαθάς απαξίωσαν στην ουσία πλήρως την εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ, αφού ισχυρίσθηκαν ότι η εμπορική αξία του ακινήτου, βάσει του ενδεικτικού προς υποψηφίους επενδυτές σχεδίου της «Ελληνικό Α.Ε.» («σεναρίου Πολλάλη»), ήταν περί τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε παρούσα αξία).

Εν τέλει κατά τον Νοέμβριο του 2014 η Εισαγγελία του ΣΔΟΕ ανέθεσε σε δύο ανεξάρτητους Πραγματογνώμονες Πολιτικούς Μηχανικούς, τον Γεώργιο Αναματερό και τον Ιωάννη Μελά, να αποφανθούν για την εμπορική αξία του ακινήτου. Οι πραγματογνωμοσύνες τους κατατέθηκαν στην Εισαγγελία μετά πάροδο δέκα περίπου μηνών και τα συμπεράσματά τους διέρρευσαν στον Τύπο στις 2-10-2015. Σύμφωνα με αυτά, οι ως άνω πραγματογνώμονες απεφάνθησαν ότι η τιμή στην οποία παραχωρείται το Ελληνικό, είναι από δυόμισι έως και τέσσερις τουλάχιστον φορές μικρότερη από την τιμή στην οποία θα έπρεπε να έχει παραχωρηθεί. Πέραν τούτου οι πραγματογνώμονες αναφέρουν σωρεία λαθών και παραλείψεων από την πλευρά της «American Appraisal Hellas».

Αναλυτικώς, ο πρώτος από τους δύο πραγματογνώμονες, ο Γ. Αναματερός, εξέτασε ενδελεχώς το επενδυτικό σενάριο της «Lamda Development» («σενάριο Foster») και την εκτίμηση της «American Appraisal Hellas», που βασίζεται σε αυτό, και απεφάνθη ότι το ρίσκο που αναλαμβάνει ο επενδυτής (ολοκλήρωση εργασιών σε βάθος 25ετίας, πώληση διαμερισμάτων σε βάθος 30ετίας κ.λπ.) δεν είναι σε καμία περίπτωση υψηλό (δεδομένης και της θέσεως του ακινήτου, αλλά και της διεθνούς ζητήσεως που θα υπάρξει για τα προϊόντα της αναπτύξεως), για να δικαιολογείται από την πλευρά του εκτιμητικού οίκου η υιοθέτηση τόσο δυσμενών ως προς το εκτιμητικό αποτέλεσμα παραδοχών (π.χ. συντελεστής προεξοφλήσεως 14,5%). Πέραν τούτου εξέφρασε την απορία του για την υιοθέτηση από τον εκτιμητικό οίκο μιας μεθόδου (των «προεξοφλημένων ταμιακών ροών»), που κανονικά εφαρμόζεται μόνο σε εκτιμήσεις σχετικές με επιχειρήσεις εν λειτουργία (και όχι σχετικές με την αξία γης). Σύμφωνα με το πόρισμά του, η εκτίμηση της «American Appraisal Hellas» θα έπρεπε να είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2,5 φορές υψηλότερη.

Ο δεύτερος από τους δύο πραγματογνώμονες, ο Ι. Μελάς, απορρίπτει από την πλευρά του πλήρως την υιοθέτηση της μεθόδου των «προεξοφλημένων ταμιακών ροών» και ισχυρίζεται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου είναι εντελώς ανεξάρτητη από την επενδυτική αξία του σχεδίου της «Lamda Development» (του «σεναρίου Foster»). Στο σενάριο αξιοποιήσεως του ακινήτου που αυτός πραγματεύεται, πωλούνται σε (περισσότερους του ενός) ιδιώτες επενδυτές οικόπεδα με προκαθορισμένες χρήσεις γης, τα οποία αναλαμβάνουν αυτοί να αξιοποιήσουν εν ευθέτω χρόνω και ιδίαις δαπάναις, ενώ το Κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή των διαφόρων υποδομών. Συμφώνως προς τον ως άνω πραγματογνώμονα, το σχέδιο αυτό δεν είναι μόνο ορθότερο από εκτιμητικής απόψεως, αλλά είναι και ρεαλιστικότερο, αφού θα οδηγήσει εν τοις πράγμασι σε μεγαλύτερα κέρδη για το Δημόσιο και σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς στην παρούσα περίοδο κρίσεως τα «κενά» οικόπεδα είναι εξαιρετικώς περιζήτητα (λόγω χαμηλού ΕΝΦΙΑ, επειδή η κατασκευή έχει «παγώσει» κ.λπ.), ιδίως αυτά που ευρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο της «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Σύμφωνα με το πόρισμά του, η εμπορική αξία του ακινήτου είναι τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία παραχωρείται στον επενδυτή.

Η διαρροή των παραπάνω συμπερασμάτων, αλλά και αντιδράσεις μέρους των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να οδήγησαν τον Στέργιο Πιτσιόρλα, νυν Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, να υποσχεθεί κατά τον Δεκέμβριο, ότι θα υπάρξει μέσα στο 2016 επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την «Lamda Development» ως προς το συμφωνηθέν τίμημα, ενδεχομένως με μείωση του χρόνου αποπληρωμής (βεβαίως το οικονομικό όφελος για το Δημόσιο ελάχιστα θα αλλάξει αν δεν αυξηθεί παραλλήλως η ονομαστική αξία του τιμήματος). Όπως και να έχει, απορίας άξιον είναι το γιατί εδόθη εντολή στην «American Appraisal Hellas» να κάνει την δεύτερη αποτίμηση την σχετική με τον ΟΛΠ, από την στιγμή που το Ταμείο είχε ήδη λάβει γνώση των πορισμάτων των ως άνω πραγματογνωμόνων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η εταιρεία που εκτίμησε στο 1/3 το Ελληνικό εκτιμά και την αξία του ΟΛΠ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news