facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Τέλος στον φόρο πολυτελείας για τα ΙΧ πολυτέκνων

Την πρόθεσή του να καταργήσει τον φόρο πολυτελείας που πληρώνουν οι πολύτεκνοι για τα ΙΧ τους αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το μέτρο είναι άδικο και δεν φέρνει ουσιαστικά έσοδα στο Δημόσιο.

Οπως είπε στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος «σχεδιάζουμε να αποκαταστήσουμε αυτή την αδικία και να βάλουμε κριτήρια».

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα αλλά και ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο βαίνουν μειούμενα καθώς αποσύρονται διαρκώς οχήματα. Το 2013 πολύτεκνοι με 4 παιδιά και πάνω) και με αυτοκίνητο άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών είχαν δηλώσει 3.940 άτομα και το 2014 μειώθηκαν σε 3.077 άτομα. Ετσι τα έσοδα έπεσαν στα 1,6 εκατ. ευρώ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος στον φόρο πολυτελείας για τα ΙΧ πολυτέκνων"

Απόλυτη σύγχυση στην αγορά σχετικά με τις εισφορές

Για απόλυτη σύγχυση στην αγορά σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – εργοδοτών για την αύξηση των εισφορών.

Μετά λοιπόν τις παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν με την αγορά να εμφανίζεται διχασμένη, παρέχει με ανοιχτή επιστολή στους εμπόρους, διευκρινίσεις και εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στο Μαξίμου και ποιες είναι οι θέσεις της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, στην ανοιχτή επιστολή του προς τις ομοσπονδίες και τους εμπορικούς συλλόγους, ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο σοβαρό εθνικό ζήτημα, αλλά έχουμε δύο διαφορετικά ζητήματα αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Άλλο είναι το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού, που μετατρέπει τις εισφορές σε φορολογία επί του εισοδήματός μας από 27% έως 34,5%, (20% +6,95% +7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017, κάτι στο οποίο βεβαίως δεν συμφωνούμε και άλλο είναι η αύξηση κατά 1% στις ασφαλιστικές εισφορές», εξηγεί.

«Αυτό που οι εργοδότες δεχτήκαμε» προσθέτει «είναι από τον Ιανουάριο του 2016 επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων, με την προϋπόθεση να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατ. ήδη μειωμένες 6 φορές κύριες συντάξεις και να μην επιβληθεί ειδικό τέλος 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων.»

» Αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε είναι μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκατ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει η τρύπα των 550 εκατ. από το προαπαιτούμενο των 1,8 δισ. του ασφαλιστικού, ώστε να περάσει η χώρα την 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δισ. του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού 'game-over' για την οικονομία του τόπου».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η επιπλέον επιβάρυνση, που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε όλοι οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι, πληροφοριακά αφορούν μισθούς των 600, 1500 και 1800 ευρώ είναι 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως εξηγεί, «στο εμπόριο αυτή η επιβάρυνση κοστίζει για όσους από τους 265.000 εμπόρους απασχολούν τους 392.000 εργαζόμενους Χ 3 ευρώ = 1,2 εκατ. Χ 14 =17 εκατ. ευρώ με max για 7-9 ευρώ τα 25 εκατ. σε διάστημα ενός έτους ως ισοδύναμο στο να μην μειωθούν οι συντάξεις κατά 550 εκατ. αναδρομικά από 1/1/16 κάτι που βεβαίως θα λείψει από την κατανάλωση και θα φανεί άμεσα στην αγορά.»

» Σημειωτέον ότι οι εισφορές για επικουρικό είναι σήμερα 3+3% για εργοδότες και εργαζόμενους και ουσιαστικά ισχύει μόνο για μισθωτούς, αφού οι 265.000 έμποροι δεν έχουμε επικουρική ασφάλιση. Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί έμποροι είναι αυτοαπασχολούμενοι, που σημαίνει ότι δεν απασχολούν προσωπικό, άρα δεν καταβάλλουν τίποτα επιπλέον».

Εν συνεχεία ο κ. Κορκίδης απευθύνει τα εξής ερωτήματα σε όσους επέκριναν τη στάση που κράτησε:

«1. Ποιο λοιπόν από τα δύο είναι περισσότερο υφεσιακό μέτρο και ποιο έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην οικονομία και στην ελληνική αγορά;

2. Ποιοι ανέδειξαν το θέμα των ανισοτήτων και των υπερβολών στον νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργοδοτών που από εισφορές μετατρέπονται σε «ασφαλιστική φορολογία»;

3. Ποιοι ζήτησαν και έγινε δεκτή η άμεση παρέμβαση ειδικών στο ασφαλιστικό σε επίπεδο γραφείου Πρωθυπουργού για αναγκαίες παρεμβάσεις και σοβαρές διορθώσεις στα άρθρα του σχεδίου πριν τις 18/1/16 και την επίσημη έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές;

4. Ποιοι επανέφεραν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος;

5. Ποιοι ζήτησαν και έγιναν δεκτές αντίστοιχες ad hoc επιτροπές ειδικών για Αναπτυξιακό και Φορολογικό Νόμο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών με τη συμμετοχή μας μέχρι τον Μάρτιο του 2016;

6. Πόσο καλό κάνει στην εικόνα μας, ένας «εμφύλιος» εργοδοτών που μάταια στήνουν όσοι μιλούν για παρασκήνια και προσυνεννοήσεις, για εντολείς και εντολοδόχους, για συναλλαγές και ανταλλάγματα;

7. Πόσο δύσκολο είναι τελικά να συμφωνήσουμε ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον Εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών;».

Ο κ. Κορκίδης καλεί τους συναδέλφους του αν έχουν κάτι να προτείνουν, να το κάνουν μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου «που θα καταθέσουμε με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας κκ Δ. Μπούρλου και Α. Μουζάκη αναλυτικά τις αρχικές προτάσεις μας, όλοι μαζί οι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι των εργοδοτών, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Αναλυτικά το Ασφαλιστικό θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ στις 18 Ιανουαρίου 2016, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες».

Τέλος, «όσο με αφορά, νομίζω ότι έδωσα απαντήσεις και όχι μόνο δεν μετανιώνω, αλλά εμμένω στη στάση μου και στις αποφάσεις μου, επιμένω στις προτάσεις και τις θέσεις της ΕΣΕΕ. Ως πρόεδρος, οφείλω να διαλέγομαι με την Κυβέρνηση και εάν, μάλιστα, επιτύχουμε να περάσουμε τα πάγια αιτήματα του ελληνικού εμπορίου θα δικαιωθούμε» καταλήγει η σχετική επιστολή του κ. Κορκίδη.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Απόλυτη σύγχυση στην αγορά σχετικά με τις εισφορές"

Λέσβος: Συνελήφθησαν επτά εργαζόμενοι σε ΜΚΟ για κλοπή σωσιβίων

Στη σύλληψη επτά ατόμων, εργαζομένων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο για το προσφυγικό ζήτημα προχώρησαν αστυνομικοί στο Μόλυβο της Λέσβου, με την κατηγορία της κλοπής.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες (τρεις με υπηκοότητα Ηνωμένου Βασιλείου, δύο ΗΠΑ, ένας Ολλανδίας και ένας Κύπρου) αφαίρεσαν 335 σωσίβια γιλέκα, από χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Λέσβου στην περιοχή του Μόλυβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι πήραν τα σωσίβια προκειμένου να φτιάξουν υποστρώματα για να μένουν οι μετανάστες που περιμένουν να καταγραφούν στον εξωτερικό χώρο του κέντρου πιστοποίησης και καταγραφής στη Μόρια.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι συλληφθέντες έπαιρναν σωσίβια τα οποία φόρτωναν σε τρία αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να φωτογραφηθούν με αυτά σε ακτές «υποστηρίζοντας ότι δήθεν τα περισυλλέγουν, για να συγκεντρώσουν χρήματα από δωρεές για το ανύπαρκτο αυτό έργο τους».

Οι αρχές σημειώνουν ότι χιλιάδες σωσίβια υπάρχουν στις ακτές της Λέσβου, τα οποία και θα μπορούσαν να έχουν συγκεντρώσει οι συλληφθέντες, χωρίς να ταξιδέψουν στο Μόλυβο.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Συνελήφθησαν επτά εργαζόμενοι σε ΜΚΟ για κλοπή σωσιβίων"

Πρόστιμα και ποινές για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2016, και όσοι δεν τα πλήρωσαν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και με την απαγόρευση της μεταβίβασης του οχήματός τους θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας.

Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θα έπρεπε να είχε πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85,50 ευρώ, τώρα θα πρέπει να πληρώσει 171 ευρώ.

Γι αυτήν την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους.

Ωστόσο έως και την οριστική εξόφληση του ποσού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα του. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος δεν αρκεί η βεβαίωση των τελών ή η υπαγωγή τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ολοσχερώς η οφειλή.

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:

1) Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.

2) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για ΙΧ αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας. Π.χ. αν ένας κάτοχος ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.750 κυβικών εκατοστών παλαιότητας 8 ετών δεν πληρώσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας των 320 ευρώ, θα χρεωθεί με πρόστιμο ύψους 320 ευρώ και θα πρέπει πλέον να καταβάλει συνολικά 640 ευρώ!

3) Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος αποτελούμενο από το αναλογούν ποσό τελών κυκλοφορίας και από το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί δε να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει 12 δόσεις για τις περισσότερες οφειλές και 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι αυτή από τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας.

4) Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγουμένων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπομένων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, προστίμων.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα και ποινές για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας"

ΕΟΠΥΥ: Επί ασφαλιστικής τιμής η έκπτωση στις διαγνωστικές εξετάσεις

Η έκπτωση στις διαγνωστικές εξετάσεις θα υπολογίζεται στην ασφαλιστική τιμή και η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα υπολογίζεται στις νέες τιμές που προκύπτουν, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών παρόχων, οι τιμές 51 αποζημιούμενων από τον Οργανισμό διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43% και οι λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Οι τιμές αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και του PET scan μειώνονται κατά 18% και 10% αντίστοιχα, επί των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Επί ασφαλιστικής τιμής η έκπτωση στις διαγνωστικές εξετάσεις"

Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζητούν οι επιστημονικοί φορείς

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και την έναρξη ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου από μηδενική βάση ζητούν, με κοινή ανακοίνωση τους, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας.

Μετά τη συνάντηση τους που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, οι φορείς αποφάσισαν ομόφωνα ότι απορρίπτουν «με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς».

Όπως επισημαίνουν, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο «συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.)» και τονίζουν ότι «Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας».

Στην ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν πως η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας:

- Ζητούν από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.

- Καλούν όλους τους επιστήμονες – ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, την Πέμπτη 14/1/2016 και ώρα 12.00΄ , με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).

Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν(ώρα 11.00 π.μ στα γραφεία του ΤΕΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση έλαβαν μέρος: Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο Πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζητούν οι επιστημονικοί φορείς"

Ντροπή! Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς

Όμηροι των ακέφαλων νοσοκομείων και των άδειων ταμείων του ΕΣΥ είναι οι καρκινοπαθείς, καθώς δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν αποδεσμευθεί τα απαιτούμενα κονδύλια για την αγορά φαρμάκων, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων τους.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σήμερα στο νοσοκομείο «Λαϊκό», παρατηρήθηκε έλλειψη χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και η θλιβερή εξέλιξη ήταν ότι δεκάδες καρκινοπαθείς δεν έλαβαν την προγραμματισμένη θεραπεία τους.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν σε σταθερή βάση οι ασθενείς που χρειάζονται αντιρετροϊκή αγωγή – ενδεικτικά σήμερα από το φαρμακείο του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» δεν εξυπηρετήθηκαν τέσσερις ασθενείς.

Τον περασμένο μήνα που είχε δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια και έχουν αποσταλεί στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο ΙΣΑ, «αυτό ήταν ανακριβές καθώς διαπιστώνουμε ότι σήμερα τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια και στα περισσότερα δεν μπορούν να γίνουν οι παραγγελίες φαρμάκων, για τον μήνα Ιανουάριο».

«Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει, τον εμπαιγμό των γιατρών και των ασθενών. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρωτοφανής ακόμα και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς το υπουργείο Υγείας, την αντιμετωπίζει με απαράδεκτη προχειρότητα και ανευθυνότητα», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

«Κλείνουν» τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις

Το πρόβλημα αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες ημέρες και να πλήξει και άλλες κατηγορίες ασθενών που λαμβάνουν ακριβά (νοσοκομειακά) φάρμακα καθώς πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού ορίζει ότι τα ακριβά φάρμακα θα χορηγούνται πλέον μόνο από τα φαρμακεία του ΕΣΥ και όχι του ΕΟΠΥΥ όπως γινόταν μέχρι τώρα. Διότι στην πράξη, οι εξωτερικοί ασθενείς αναζητούσαν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία των νοσοκομείων αρχικά αλλά επειδή τα φαρμακεία του ΕΣΥ είχαν συνήθως περιορισμένη ή μηδενική διαθεσιμότητα, τους παρέπεμπαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αναγράφοντας επάνω στη συνταγή την ένδειξη «στερείται» (αναφορικά με το σκεύασμα).

Ο υπουργός αιτιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων έχουν προβλεφθεί αυξημένες πιστώσεις για την κάλυψη των εξωτερικών ασθενών με σοβαρές νόσους (που λαμβάνουν συγκεκριμένα νοσοκομειακά σκευάσματα που ορίζει ο νόμος) και ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να παρακολουθούν την εφαρμογή του μέτρου και της σχετικής δαπάνης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντροπή! Στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς"

Υπόμνημα στους εισαγγελείς κατέθεσε ο Στ. Ψυχάρης

Ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη, Σταύρος Ψυχάρης, κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του, τις έγγραφες εξηγήσεις του, στο πλαίσιο της έρευνας για τα αποκαλούμενα "θαλασσοδάνεια" του Ομίλου

Τις έγραφες εξηγήσεις του στους οικονομικούς εισαγγελείς κατέθεσε μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, ο επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ), Σταύρος Ψυχάρης.

Πλέον οι εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι τον είχαν κλητεύσει με την ιδιότητα του υπόπτου, αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης ή εάν θα θέσουν την υπόθεση στο αρχείο, καθώς και τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν καταθέσει από τη μεριά τους, τα δικά τους υπομνήματα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΛ έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται για τα επονομαζόμενα «θαλασσοδάνεια» σε συγκροτήματα του Τύπου. Η υπόθεση αφορά σε δανειοδοτήσεις που φέρεται να έλαβε ο ΔΟΛ από πιστωτικά ιδρύματα ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ. Το έγγραφο υπόμνημα παροχής εξηγήσεων του Στ. Ψυχάρη σχετίζεται με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία.

Ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης της απιστίας ελέγχονται τα στελέχη των τραπεζών οι οποίοι ως μέλη επιτροπών ενέκριναν την χορήγηση των δανείων καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήθηκαν χωρίς να δοθούν από την πλευρά του ομίλου οι απαραίτητες εγγυήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον ΔΟΛ αναμένεται να ακολουθήσει η έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και άλλων περιπτώσεων δανειοδοτήσεων σε ομίλους Μέσων Μαζικής ενημέρωσης.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόμνημα στους εισαγγελείς κατέθεσε ο Στ. Ψυχάρης"

Τετράμηνη αναστολή του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια ζητούν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ

Την αναστολή εφαρμογής του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ για ένα τετράμηνο, ώστε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στο διαδικτυακό στοίχημα, ζητεί η ομοσπονδία πρακτόρων του οργανισμού (ΠΟΕΠΠΠ).

Η διοίκηση της ΠΟΕΕΠΠ επικαλείται την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά « Η αναβολή για ένα τετράμηνο, στην εφαρμογή του Ν.4346/15 αρθ.13 για την επιβολή του «τέλους» όπως ζήτησε η ΠΟΕΠΠΠ ,νομίζουμε ότι είναι αναγκαία για τακτοποιηθούν αυτά τα ζητήματα».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΠΠΠ από την αρχή, που άνοιξε το θέμα της νέας φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, σαν ισοδύναμο στην συμφωνία με τους δανειστές, από την συνέντευξη τύπου της ΠΟΕΠΠΠ την 16η Νοέμβριου 2015 και την συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλεξιάδη την ίδια ήμερα, είχε προταθεί άμεση τακτοποίηση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας με κανονική αδειοδότηση των ιντερνετικών εταιριών και την φορολόγηση τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Μια πράξη που θα αποφέρει στο Ελληνικό δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, σ’ αυτή την λογική, δίκαιη και συμφέρουσα πρόταση δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από το ΥΠ.ΟΙΚ και έτσι προχώρησε η επιβολή του «τέλους» στα παιχνίδι της ΟΠΑΠ Α.Ε, με τον Ν.4346/15 αρθ 13.

Ο Αλ. Τριανταφυλλίδης κάνει λόγο, στην επίκαιρη ερώτησή του για ένα «...ασύδοτο, άναρχο, ανεξέλικτο, αρρύθμιστο καθεστώς….» ότι είναι « 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του παράνομου τζόγου…» Επίσης ότι «…δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και εξ αυτού του λόγου το τριετές μεταβατικό στάδιο πέρασε άπραγο…». Αναφερόμενος δε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης στην είσπραξη κρατικών εσόδων από τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού κατά την τελευταία τριετία υπολογίζει το ποσόν των 40.000.000 ευρώ σε αντίθεση με την είσπραξη από την φορολογία του ΟΠΑΠ που είναι περίπου 750.000.000 ευρώ με τζίρο περίπου ισόποσο. Καταλήγοντας στην επερώτηση του ο Αλ. Τριανταφυλλίδης ερωτά τον κ. Αλεξιάδη «…πως σχεδιάζει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα -στόχοι, μέσα, επιδιωκόμενος σκοπός – τον παράνομο τζόγο ύψους 5,5 δισ. ευρώ και επομένως να εισφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο Δημοσιά Ταμείο».

Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ αναφέρεται πως «συμφωνούμε απόλυτα και χαιρόμαστε με αυτήν την τοποθέτηση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού και αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε για τα όσα υποστηρίζαμε από την αρχή. Θα ήταν άδικο να καταστραφεί ο κλάδος των πρακτόρων, που μαζί με τον ΟΠΑΠ προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία -αλλά αποτελούν και ανάχωμα στην επέκταση του παράνομου τζόγου- και κάποιοι να μην πληρώνουν. Επιτέλους κράτος δίκαιου και ισονομίας ζητάει η ελληνική κοινωνία και πρέπει ν’ αρχίσει να λειτουργεί».

Οι πράκτορες επισημαίνουν τις πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Αλεξιάδη, σύμφωνα με τις οποίες «…. Όλα αυτά βεβαίως είναι θέματα τα οποία είναι στον προγραμματισμό για να αλλάξουν άμεσα και εκεί βεβαίως πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που προχωρούν αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία της μεταβατικής περιόδου και να πάμε σε διαγωνισμό ή σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να έχουμε ένα οριστικό καθεστώς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία με την μεταβατική περίοδο όπου υπάρχουν είκοσι τέσσερεις συνολικά εταιρίες παροχής διαδικτυακού τζόγου».

Αναμενόμενα λοιπόν η ΠΟΕΠΠΠ αισθάνεται ότι δικαιώνεται για τα όσα υποστήριζε από την αρχή τονίζοντας ότι θα ήταν άδικο να καταστραφεί ο κλάδος των πρακτόρων, που μαζί με τον ΟΠΑΠ προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία -αλλά αποτελούν και ανάχωμα στην επέκταση του παράνομου τζόγου- και κάποιοι να μην πληρώνουν.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράμηνη αναστολή του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια ζητούν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ"

Έρχεται εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα

Έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση για το φορολογικό και ασφαλιστικό, δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 14 Ιανουαρίου, για την Πανελλαδική Συνάντηση Αγροτών και Επιτροπών Αγώνα, με πρόταση για πανελλαδική κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και σε σημαντικούς κόμβους. Στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας, το βράδυ του Σαββάτου (9 Ιανουαρίου), στο δημαρχείο του Πλατυκάμπου, όρισαν σαν ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων μεταξύ 18-20 Ιανουαρίου.

Όπως γράφει το Aγρότυπος, ο συντονιστής και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος, τάχθηκε, όπως και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, υπέρ των δυναμικών μορφών αγώνα, της μαζικής συμμετοχής, του ενωτικού πνεύματος, του μεστού λόγου στην διατύπωση προτάσεων-λύσεων και της σωστής διαχείρισης των μπλόκων.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύρδας καλεί όλους τους αγρότες τη Δευτέρα (11/1/2016) και ώρα 18:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Σκύρδας, όπου θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με:

-Ασφαλιστικό
-Φορολογικό
-ΕΛΓΑ
-Εμπάργκο

Στην συγκέντρωση του Αγροτικού συλλόγου Βελβεντού ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η επόμενη θα είναι όπως είχε προταθεί στο υποκατάστημα του ΟΓΑ Κοζάνης, την επόμενη Τετάρτη (13/1/2016).

Στην Χαλκιδική όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, Αλιείς, Δασοκόμοι και Μελισσοκόμοι) καλούνται στην έκτακτη συνεδρίαση, που διοργανώνεται την Τετάρτη (13 Ιανουαρίου), στις 8 το απόγευμα, στο ΚΑΠΗ της Ν. Τρίγλιας, για να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις των αγροτών και τους τρόπους αντίδρασης τους.

Επίσης την Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην αίθουσα της πρώην κοινότητας Γυψοχωρίου. «Καλούμε όλους τους αγρότες και τις αγρότισσες στη σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την οργάνωση του αγώνα μας, την αγωνιστική του κλιμάκωση και τον πανελλαδικό του συντονισμό», αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση και προσθέτουν «Να βάλουμε μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης - ΕΕ, που στόχο έχει να μας αφανίσει από τη γη και τα χωριά μας. Ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς έχει στόχο την επιβίωσή μας και είναι υπόθεση όλων μας».

Στο μεταξύ τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών έχουν βγάλει οι αγρότες του νομού Καρδίτσας. «Βγάλαμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει με το ασφαλιστικό και μετά τις 15 του μηνός θα αποφασιστεί πού θα στηθεί το μπλόκο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας.

Το ενδεχόμενο να βγουν τα τρακτέρ αρχικά στις πλατείες των χωριών και μετέπειτα να μεταβούν στον Προμαχώνα συζήτησαν οι Σερραίοι αγρότες, την Παρασκευή (9 Ιανουαρίου). Όπως ειπώθηκε θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου.

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες του νόμου Τρικάλων, μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου στα Τρίκαλα την περασμένη Παρασκευή. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» και αγροτικοί σύλλογοι αποφάσισαν να «βγουν» τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 15 Ιανουαρίου. Παράλληλα αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης, όπως αναφέρθηκε, να πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά Πηγή, Μεγαλοχώρι, Κεφαλόβρυσο και Φαρκαδόνα για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Την ίδια ημέρα θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα. Η έξοδος των τρακτέρ θα γίνει σε συντονισμό και με τις λοιπές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, προκειμένου να «μετρηθούν» και οι διαθέσιμες δυνάμεις. Κεντρικός στόχος είναι εν συνεχεία το στήσιμο μπλόκων, χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες, καθώς οι αγρότες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη σε σχέση και με το θέμα του ασφαλιστικού, αναμένοντας την σειρά τους.

Παναργολικό αγροτικό συλλαλητήριο, κατά του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, διοργανώνει για την προσεχή Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, στην εθνική οδό Άργους - Ναυπλίου, στο ύψος της πλάστιγγας στην Δαλαμανάρα και καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ τους. Στο κάλεσμα συμμετοχής στο αγροτικό συλλαλητήριο επισημαίνεται πως, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στην Βουλή το επόμενο διάστημα, νόμο με την άγρια και εξοντωτική φορολόγηση και νόμο -λαιμητόμο για την κοινωνική ασφάλιση. Φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή η σοδειά μας μένει απούλητη ή στην καλύτερη την παίρνουν τσάμπα οι έμποροι, σε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».

Να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες σε σύσκεψη στο Εργατoϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να βγουν στις πλατείες των χωριών τους ενώ αργότερα θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις με μπλόκο στον κόμβο των Ριζίων του κάθετου άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Ο συντονισμός και η κοινή γραμμή στον αγώνα για την διασφάλιση των κεκτημένων ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνέλευση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών που συνεδρίασε το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, στα Ανώγεια. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης επαναβεβαιώθηκε ότι το συντονιστικό όργανο θα έχει τον πρώτο λόγο στις επαφές και τις κινήσεις του αγροτικού κόσμου του νησιού με τους αγρότες να σημειώνουν πως δεν έχουν πρόβλημα με κανέναν και είναι ανοιχτοί στο διάλογο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου που θα εκπροσωπεί τους αγρότες από όλη τη χώρα και θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στις επαφές με τον υπουργό.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα"

Εκλεβε ναρκωτικές ουσίες, ήταν εξαρτημένη η αναισθησιολόγος της 4χρονης

Εξαρτημένη χρήστης «οπιούχων σκευασμάτων είναι, σύμφωνα με επίσημο πόρισμα, η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, η οποία ανέλαβε τη νάρκωση στο χειρουργείο της μικρής Μελίνας Παρασκάκη. Επιπλέον, όμως, προ επτά μηνών η συγκεκριμένη αναισθησιολόγος, εξαδέλφη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, κατηγορήθηκε αλλά και ομολόγησε ότι έκλεψε ναρκωτικά σκευάσματα από το νοσοκομείο στο οποίο εξακολουθεί να εργάζεται.

Στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε γι’ αυτό το βαρύτατο παράπτωμα (και όχι για τον θάνατο της Μελίνας), συμπερασματικά συνιστάται για την κυρία Πολάκη λήψη «θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στον τομέα των εξαρτήσεων».

Ο καθοριστικός ως ιατρός αναισθησιολόγος ρόλος που διαδραμάτισε η κυρία Πολάκη στην εγχείρηση της 4χρονης Μελίνας εντάσσεται στην πλοκή ενός διπλού θρίλερ που φωτίζεται από τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ»: από τη μία εξελίσσεται η παράδοξη προσωπική ιστορία της ως μιας αναισθησιολόγου εξαρτημένης από «οπιούχα σκευάσματα» με διεγνωσμένα ψυχικά προβλήματα, η οποία όμως έχει πρόσβαση ακριβώς στα φάρμακα-ναρκωτικά που ανατροφοδοτούν την εξάρτησή της, και από την άλλη βέβαια, η τραγική -και τραγικά σύντομη- περιπέτεια της άτυχης μικρής Μελίνας. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι ο θάνατος της Μελίνας Παρασκάκη θα ερευνηθεί εξονυχιστικά και αφού πρώτα είχε μεσολαβήσει πληθώρα δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, το «ΘΕΜΑ» φέρνει σήμερα στο φως όλα τα αποκαλυπτικά έγγραφα που αφορούν την κυρία Πολάκη, αναισθησιολόγο και πρώτη εξαδέλφη του σημερινού υφυπουργού Υγείας.



Tην κλοπή πεθιδίνης παραδέχεται στην απολογία της η Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας 

Ως μια προεπισκόπηση της όλης υπόθεσης σε μερικές επικεφαλίδες, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι η κυρία Πολάκη, παρά τη βεβαρημένη ψυχική της υγεία, την εξάρτησή της από «οπιούχα σκευάσματα», τη χρήση της οπιοειδούς ουσίας πεθιδίνη (η οποία χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκατάστατο της μορφίνης στους εθισμένους χρήστες ναρκωτικών) με ενδομυϊκές ενέσεις, την υπεξαίρεση από δημόσιο νοσοκομείο φαρμακευτικού υλικού και δη σκευάσματος με ναρκωτικές ιδιότητες, δεν παύτηκε ούτε για μία στιγμή από τα καθήκοντά της. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε σχετικό έγγραφο της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) προς τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, το οποίο εστάλη δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Μελίνας Παρασκάκη, «εδώ και εννέα μήνες δεν έχει προχωρήσει πειθαρχικά ο φάκελος της αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».

Τα ερωτήματα που εγείρονται αυτομάτως είναι πολλά, θεμελιώδη και αμείλικτα:

■ Τι θα έκανε ο πατέρας της Μελίνας εάν γνώριζε εκ των προτέρων ότι η αναισθησιολόγος που μπήκε στο χειρουργείο της κόρης του για να την «κοιμίσει» ήταν εξαρτημένη χρήστης φαρμάκων-ναρκωτικών όπως προκύπτει από το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, βάσει του οποίου συνιστάται στην περίπτωση της κυρίας Πολάκη «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων»;

■ Γνώριζε ή όχι ο υφυπουργός Υγείας ότι παρ’ όλα αυτά η αναισθησιολόγος εξαδέλφη του συνέχιζε να μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία και να αναλαμβάνει περιστατικά;

■ Θα εμπιστευόταν άραγε ο υφυπουργός το δικό του παιδί στα χέρια της συγγενούς του;

■ Και ακόμη ένα, επικοινώνησε ή όχι ο κ. Πολάκης με τον υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, Στέλιο Δημητρακόπουλο, προκειμένου να συνεννοηθούν για «τον χειρισμό της υπόθεσης της προηγούμενης ΕΔΕ που εκκρεμεί»; 



Η περιγραφική μαρτυρία της τραυματιοφορέα κυρίας Βογιατζάκη που εντόπισε την αναισθησιολόγο Νεκταρία Πολάκη να αποσπά τις ναρκωτικές ουσίες



Η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη ομολογεί στην έγγραφη απολογία της, στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ότι έκλεψε τα φάρμακα-ναρκωτικά. Εκμυστηρεύεται τους προβληματισμούς της αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση των οπιοειδών σκευασμάτων



Αναφέρει ξεκάθαρα ότι η Νεκταρία Πολάκη αφαίρεσε τα φάρμακα. Ο διενεργών την ΕΔΕ συνιστά να ακολουθήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα απεξάρτησης



Ο πειθαρχικός έλεγχος διατάχθηκε μετά τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Οπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, 7 μήνες μετά το συμβάν και ακόμα να ελεγχθεί η αναισθησιολόγος. Αντίθετα συνέχισε κανονικά να πηγαίνει στη δουλειά της εκμεταλλευόμενη τα κενά στον νόμο Κατρούγκαλου


Ο κρυμμένος φάκελος
Η αναισθησιολόγος Πολάκη έχει ομολογήσει ότι υπεξαίρεσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και κατανάλωσε οπιούχα φάρμακα που περιείχαν πεθιδίνη. Σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις που περιλαμβάνονται στον φάκελό της, η αναισθησιολόγος παρουσίαζε συμπτώματα γενικευμένης αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης, ενώ τελεί υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση.

Αν και εις βάρος της εκκρεμεί πειθαρχική δίωξη για την κλοπή των φαρμάκων, όχι μόνο δεν παύτηκε προσωρινά από τα καθήκοντά της, αλλά συνέχισε να ασκεί κανονικά το λειτούργημά της ως ιατρού αναισθησιολόγου, μια ειδικότητα κρίσιμης σημασίας κατά την περίθαλψη ασθενών. Εξάλλου ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει καταχωνιασμένος στα συρτάρια της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Παρά το περιστατικό, την εκκρεμή πειθαρχική δίωξη αλλά και την κατάστασή της, όπως αυτή αποκαλύφθηκε από τη διενεργούμενη ΕΔΕ, η αναισθησιολόγος δεν απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο, ευεργετούμενη από τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος κατάργησε την άμεση απομάκρυνση των επίορκων στο Δημόσιο και επέβαλε τη μεμονωμένη και εξειδικευμένη εξέταση κάθε περίπτωσης από τα πειθαρχικά συμβούλια. Με μόνη διαφορά, όμως, ότι αυτά τα πειθαρχικά δεν συγκροτήθηκαν ποτέ και έτσι η αναισθησιολόγος (όπως και κάθε επίορκος υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου) διατήρησε κανονικά τη θέση της.



Πόσα γνώριζε ο Πολάκης;

Συνεχείς αναρτήσεις της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook για τον εξάδελφό της μετά την υπουργοποίησή του 

Πώς έκλεψε τα ναρκωτικά
Η κυρία Πολάκη, η οποία πραγματοποίησε και τη νάρκωση στο μικρό κορίτσι, έχει στην πλάτη της μια βαριά υπόθεση: κατά το τέλος του περασμένου Μαΐου και συγκεκριμένα στις 24/5/2015 και ώρα 19.00, εντοπίστηκε από μια τραυματιοφορέα να αποσπά φάρμακα-ναρκωτικά από το κιβώτιο ναρκωτικών που βρίσκεται στον χώρο ανάνηψης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η αναισθησιολόγος, η οποία στην απολογία της ομολογεί πλήρως την πράξη της, εξετάστηκε στο πλαίσιο της ΕΔΕ. Διαπιστώθηκε ότι πάσχει από «γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και ήπια κατάθλιψη και είναι υπό ψυχιατρική και ψυχολογική παρακολούθηση». Η αναισθησιολόγος επικαλείται γνωμάτευση ψυχιάτρου, βάσει της οποίας κρίνεται ικανή να εργαστεί και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας της.

Σύμφωνα με τη γραπτή αναφορά συμβάντος (ένα έγγραφο που βρίσκεται και αυτό θαμμένο στα συρτάρια της ΥΠΕ εδώ και επτά μήνες), υπογεγραμμένη από τρεις νοσηλευτές του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, τον κ. Αντώνη Χαρωνίτη και τις κυρίες Αθηνά Πατελάρου και Παναγιώτα Κατσιαμπούρα, με ημερομηνία 27/5/2015, το περιστατικό με την αφαίρεση των φαρμάκων-ναρκωτικών από την αναισθησιολόγο Πολάκη έλαβε χώρα την Κυριακή 24/5/2015. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, γύρω στις 15.00, το ως άνω νοσηλευτικό προσωπικό ξεκινά την τακτοποίηση των χειρουργικών αιθουσών, τον εφοδιασμό των τροχήλατων και την προετοιμασία για τη διεξαγωγή των πρώτων τακτικών χειρουργείων της επόμενης ημέρας, καθώς και της αίθουσας για τη διεξαγωγή ενός καρδιοχειρουργικού περιστατικού που θα γινόταν δύο ημέρες αργότερα, την Τρίτη.

Στις 16.30 οι νοσηλευτές ενημερώνονται για την ανάγκη αντιμετώπισης επείγουσας μαιευτικής απόξεσης. Η μία νοσηλεύτρια της βάρδιας (η κυρία Πατελάρου) εφοδιάζει τη Ζ’ χειρουργική αίθουσα με τα απαραίτητα φάρμακα από την αίθουσα ανάνηψης. Η ασθενής, μετά το πέρας της επέμβασης, μεταφέρεται στη γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο επείγουσας καισαρικής τομής. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως σημειώνεται στην αναφορά συμβάντος, ο νοσηλευτής κ. Χαρωνίτης είχε εφοδιαστεί με τα φάρμακα-ναρκωτικά που ενδεχομένως να χρειάζονταν για την επέμβαση. Στο τέλος της βάρδιας -ως είθισται- οι νοσηλευτές καταμετρούν τα διαθέσιμα ναρκωτικά. Τότε διαπιστώθηκε η απώλεια 15 φιαλιδίων πεθιδίνης «οι οποίες ούτε είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, ούτε είχαν δανειστεί σε κάποιο άλλο τμήμα», όπως σημειώνεται.



«Υποπτη συμπεριφορά»
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα, η τραυματιοφορέας χειρουργείου της απογευματινής βάρδιας κυρία Βογιατζάκη δίνει στην προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού, κυρία Δρακάκη, μια πολύ σημαντική πληροφορία: σύμφωνα με τη μαρτυρία της, περίπου στις 19.00 της προηγούμενης ημέρας ένα άτομο χτύπησε την πόρτα της αίθουσας ανάνηψης. Η τραυματιοφορέας κυρία Βογιατζάκη άνοιξε τη πόρτα και στη συνέχεια παρατηρήθηκε η, κατά την έκφραση της αναφοράς, εξής «ύποπτη συμπεριφορά»: Το άτομο που εισήλθε στον χώρο ανάνηψης ήταν η κυρία Νεκταρία-Ευαγγελία Πολάκη, Β’ επιμελήτρια στην Αναισθησιολογική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Η κυρία Πολάκη κατά το παρελθόν είχε εργαστεί η ίδια ως νοσηλεύτρια στο ΠΑΓΝΗ, και αργότερα ως ειδικευόμενη αναισθησιολόγος στην Αναισθησιολογική Κλινική του συγκεκριμένου νοσοκομείου.









Το προφίλ της Νεκταρίας Πολάκη στο Facebook είναι γεμάτο από αναρτήσεις που αφορούν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον οποίο αποκαλεί «αδερφό» της για να τονίσει τις στενές τους σχέσεις


Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η κυρία Πολάκη, αφού εισήλθε στον χώρο, προσέγγισε το ερμάριο όπου παλαιότερα φυλασσόταν το κιβώτιο ναρκωτικών και άρχισε να ψάχνει ανάμεσα στα φάρμακα. Οταν ρωτήθηκε από την τραυματιοφορέα τι ψάχνει, εκείνη απάντησε ότι χρειάζεται μια αμπούλα Buscopan για προσωπική χρήση. Ακολούθως προσέγγισε μια άλλη ντουλάπα στον χώρο της ανάνηψης, στην οποία τους τελευταίους μήνες έχει μεταφερθεί το κιβώτιο ναρκωτικών. Τα κλειδιά του κιβωτίου ναρκωτικών βρίσκονταν πάνω στην κλειδαριά του, καθώς είχαν ξεχαστεί εκεί μετά τη διακομιδή της προηγούμενης ασθενούς και την αποχώρηση των νοσηλευτών από την ανάνηψη. Τότε, σύμφωνα με την κυρία Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη άνοιξε το κιβώτιο και άρχισε να τοποθετεί κάποια φάρμακα μέσα στην τσάντα της». Οταν η νοσηλεύτρια ρώτησε την αναισθησιολόγο εάν χρειαζόταν να ειδοποιηθεί κάποιος νοσηλευτής, εκείνη αρνήθηκε να ενημερώσει οποιονδήποτε. Τότε η τραυματιοφορέας κάλεσε τον νοσηλευτή κ. Χαρωνίτη που βρισκόταν στο γραφείο της προϊσταμένης του Αναισθησιολογικού.

Κατά τη μαρτυρία της κυρίας Βογιατζάκη, «η κυρία Πολάκη πανικοβλήθηκε, έκλεισε το ντουλάπι και προχώρησε γρήγορα προς το γραφείο της προϊσταμένης όπου βρισκόταν ο κ. Χαρωνίτης με την κυρία Κατσιαμπούρα. Τους χαιρέτησε και αποχώρησε». Ομως το πολύ σοβαρό αυτό περιστατικό είχε και συνέχεια, καθώς δεκαπέντε λεπτά αργότερα η νοσηλεύτρια κυρία Πατελάρου δέχθηκε τηλεφώνημα από την κυρία Πολάκη, η οποία της ζητούσε να ανοίξει την πόρτα του χώρου ανάνηψης. Η κυρία Πολάκη έμεινε μαζί με τους νοσηλευτές για περίπου 10 λεπτά και, σύμφωνα με τις έγγραφες μαρτυρίες τους, «η συμπεριφορά της ήταν ανήσυχη και πολύ ταραγμένη, συνοδευόταν δε από ακατάληπτο-ασυνάρτητο λόγο και έντονη εφίδρωση». Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τους νοσηλευτές, καθώς δεν υπήρχε κάποια εμφανής αιτία για την αναστάτωση της κυρίας Πολάκη.


 
Ομολογία εθισμού
Αφού κινήθηκαν οι σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες και η κυρία Πολάκη κλήθηκε σε απολογία, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες έως ότου η κατηγορούμενη αναισθησιολόγος αποστείλει γραπτώς την έκθεσή της προς τη διοίκηση της 7ης Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα σε τρεις σελίδες η κυρία Πολάκη παραδέχεται το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε και προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους που την ώθησαν να κλέψει τα φάρμακα-ναρκωτικά: «Ομολογώ ότι απέσπασα με παράτυπο τρόπο φιαλίδια πεθιδίνης από την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στις 24 Μαΐου 2015», γράφει στην απολογία της η εξαδέλφη του σημερινού υπουργού Υγείας και εν συνεχεία προσθέτει: «Την υπαιτιότητά μου ομολόγησα και στον καθηγητή κ. Βγόντζα κατά τη διάρκεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τις απογευματινές ώρες της 24/5/2015 επισκέφτηκα την εξαδέλφη μου, η οποία νοσηλευόταν ως λεχωίδα στη Μαιευτική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Αποχωρώντας από τη Μαιευτική Κλινική αποφάσισα να μεταβώ στον χώρο των χειρουργείων προκειμένου να προμηθευτώ 1 ή 2 αμπούλες υοσκίνης για προσωπική μου χρήση (λόγω κωλικοειδούς άλγους δεξιάς υποχόνδριας χώρας). Το προαναφερθέν φάρμακο (πρωτότυπο σκεύασμα Buscopan) έχει ελάχιστο κόστος, δεν απαιτεί ειδική συνταγογράφηση και χρησιμοποιείται ευρέως, εντός και εκτός του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους. Δεδομένων της αργίας της Κυριακής και της παρουσίας μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για άλλον λόγο, θεώρησα προτιμότερο να δανειστώ μια ελάχιστη ποσότητα υοσκίνης ή να παρακαλέσω να μου χορηγηθεί επιτόπου, πριν αποχωρήσω».

Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιλογή της, η κυρία Πολάκη επικαλείται την ιατρική της ειδικότητα, την οικειότητά της με μεγάλο τμήμα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την εξοικείωσή της με τους χώρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν επί 11 συναπτά έτη.

Η κυρία Πολάκη, όμως, όπως θα παραδεχτεί στη συνέχεια, δεν θα αρκεστεί στα σκευάσματα υοσκίνης, αλλά θα μπει στον πειρασμό να υπεξαιρέσει οπιοειδή φάρμακα διαπιστώνοντας ότι είχε εύκολη πρόσβαση και σ’ αυτά.

«Τότε, δυστυχώς, αντέδρασα παρορμητικά και υπεξαίρεσα ένα κουτί που περιείχε μερικές αμπούλες πεθιδίνης. Στη συνέχεια αποχώρησα από το νοσοκομείο», αναφέρει στην έγγραφη απολογία της, μολονότι παραλείπει την αναφορά στη δεκάλεπτη συνάντηση που επεδίωξε αμέσως μετά το συμβάν με τους νοσηλευτές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τελευταίων, που διέκριναν τη, φαινομενικά αδικαιολόγητη, ταραχή της.

Στην απολογία της η κυρία Πολάκη υποστηρίζει ότι τα φάρμακα-ναρκωτικά τα χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τα επεισόδια οσφυαλγίας που αντιμετώπιζε από τον Δεκέμβριο του 2014 και ότι αυτά οφείλονταν σε παλαιότερο τραυματισμό της σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Η επώδυνη κατάστασή της επιδεινώθηκε όταν η κυρία Πολάκη παραπάτησε και έπεσε από τις σκάλες του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κατά τη διάρκεια γενικής εφημερίας.

«Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση του χρόνιου άλγους αποτελεί αντικείμενο της ιατρικής μου ειδικότητας, γνώριζα ότι έπρεπε να καταφύγω σε εφαρμογή ισχυρότερης θεραπείας, γι’ αυτό επισκέφτηκα ατύπως το Εξωτερικό Ιατρείο Πόνου της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου μου συνέστησαν, είτε να υποβάλλομαι σε επισκληρίδια αναλγησία περιοδικά, είτε να χρησιμοποιώ πεθιδίνη κατά περίσταση», σημειώνει η αναισθησιολόγος στην απολογία της.

Οπως παραδέχεται η κυρία Πολάκη, άρχισε να κάνει ενδομυϊκή χρήση πεθιδίνης τον Δεκέμβριο του 2014. Εκτοτε προβληματιζόταν για το αν είχε αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από το συγκεκριμένο φάρμακο-ναρκωτικό. Αυτό όμως συνέβη μετά το παράπτωμα της υπεξαίρεσης οπιοειδών στο οποίο είχε υποπέσει. «Γι’ αυτό θεώρησα σκόπιμο να ζητήσω τη συνδρομή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Ηρακλείου», σημειώνει στην απολογία της η κυρία Πολάκη και κατόπιν προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο επισκέπτομαι τακτικά τον επιμελητή Ψυχιατρικής κ. Β. Κούδα και την ψυχολόγο κυρία Ε. Αϊβαλιώτη. Ο κ. Κούδας έχει διαγνώσει ότι πάσχω από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή με ήπια καταθλιπτικά συμπτώματα και μου έχει συνταγογραφήσει ήπια αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή».



Αρνείται την ομολογία της
Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση που επισυνάπτει μαζί με την απολογία της, ο επιμελητής Ψυχιατρικής εκτιμά ότι από ιατρικής άποψης η κυρία Πολάκη είναι ικανή να αντεπεξέλθει στις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της.

Η κυρία Πολάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη στην κρητική εφημερίδα «Πατρίς», επιχείρησε να υποβαθμίσει το περιστατικό της κλοπής των φαρμάκων-ναρκωτικών.

Υποστήριξε ότι δήθεν μέλος του προσωπικού του ΠΑΓΝΗ τής υπέδειξε το κιβώτιο με τα ναρκωτικά και ότι την προέτρεψε να πάρει τα σκευάσματα που έψαχνε, γεγονός που δεν προκύπτει ούτε καν από το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας της στο οποίο ομολογεί την κλοπή, ζητώντας άφεση αμαρτιών. «Δεν έγινε καμία διάρρηξη, καμία κλοπή», ισχυρίζεται η αναισθησιολόγος στη συνέντευξή της. Ομως, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της ΕΔΕ και τις μαρτυρίες των νοσηλευτών που διαπίστωσαν την κλοπή των φαρμάκων-ναρκωτικών, η κυρία Πολάκη όχι μόνο απέσπασε τα εν λόγω σκευάσματα, αλλά επιπλέον ζήτησε και τη συνδρομή ειδικών γιατρών διότι «δεν ήξερε αν έχει αναπτύξει ψυχολογική εξάρτηση από τη χρήση τους».

Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ συστήνεται στην αναισθησιολόγο «η λήψη θεραπείας από εξειδικευμένα προγράμματα στο τομέα των εξαρτήσεων». Βεβαίως, το πώς από τη μία πλευρά γίνεται σύσταση στην αναισθησιολόγο να ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης και από την άλλη θεωρείται ικανή να συνεχίσει τη δουλειά της, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.


Πεθιδίνη: το ναρκωτικό του Μάικλ Τζάκσον
Η πεθιδίνη ή μεπεριδίνη είναι συνθετικό οπιοειδές, το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό στον μέτριο και έντονο πόνο. Μεγάλες δόσεις προκαλούν άγχος, τρόμο και μυϊκές συσπάσεις, διαστέλλουν την κόρη του ματιού και οξύνουν τα αντανακλαστικά. Η πεθιδίνη προκαλεί εθισμό, αν και είναι λιγότερο εθιστική από τη μορφίνη. Η πεθιδίνη έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά τον θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον.

Η κύρια παρενέργεια του φαρμάκου-ναρκωτικού (εκτός από τον εθισμό) είναι η καταστολή της αναπνοής. Μάλιστα, ο Μάικλ Τζάκσον αποκαλούσε την πεθιδίνη «ελιξίριο της ζωής».
Ηταν το πρώτο συνθετικό οπιοειδές που παρασκευάστηκε (το 1932) από τον Γερμανό χημικό Οτο Αϊσλιμπ. Οι αναλγητικές ιδιότητες της πεθιδίνης ανακαλύφτηκαν από τον συμπατριώτη του προηγούμενου, Οτο Σάουσμαν, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της κολοσσιαίας φαρμακευτικής εταιρείας IG Farben.

Η πεθιδίνη μπορεί να χορηγηθεί είτε από του στόματος είτε πιο συχνά ενδομυϊκά. Η δράση της διαρκεί 2-4 ώρες και γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου του τοκετού και έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της μορφίνης και της ηρωίνης στους εθισμένους. Οταν χορηγείται ενδοφλέβια, η πεθιδίνη προκαλεί διαστολή των αγγείων στην περιφέρεια και στον εγκέφαλο, αύξηση της αιματικής ροής και μπορεί επίσης να αυξήσει την καρδιακή συχνότητα. Παρ’ όλα αυτά, όταν χορηγείται από το στόμα, δεν επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα.




Εκθετο το υπουργείο Υγείας με την ΕΔΕ

Η πολιτική ηγεσία επιμένει να συνδέει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση με την ιατροδικαστική εξέταση, μεταθέτοντας στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας για τον τραγικό και άδικο θάνατο της 4χρονης Μελίνας



Για λόγους μέχρι στιγμής ανεξήγητους, το υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί και αποφεύγει να διεξάγει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας. Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να συνδέει την ΕΔΕ με την ιατροδικαστική εξέταση, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την αποκάλυψη της αλήθειας.

Εκθετη είναι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το συμβάν του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη. Δώδεκα ημέρες μετά τον αδόκητο και άδικο χαμό του άτυχου κοριτσιού στο πλαίσιο μιας επέμβασης για κρεατάκια στα νοσοκομεία Βενιζέλειο και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ολοένα πιο βαριές πέφτουν οι σκιές πάνω σε δύο Κρητικούς, πολιτικούς προϊστάμενους των δύο νοσοκομείων - αλλά και γιατρούς: ο κ. Ανδρέας Ξανθός και ο κ. Παύλος Πολάκης διαχειρίζονται το κρίσιμο ζήτημα της διερεύνησης του τραγικού περιστατικού με αμηχανία και οτιδήποτε άλλο εκτός από την απαιτούμενη αποφασιστικότητα που θα οδηγούσε στην άμεση διαλεύκανση των όσων συνέβησαν στο ΠΑΓΝΗ.

Καταρχάς, σύμφωνα με τον νόμο, δεν υπάρχει καμία απολύτως τυπική υποχρέωση αναβολής της ΕΔΕ εν αναμονή των προκαταρκτικών ιατροδικαστικών εξετάσεων, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο. Η συνήθης τακτική που εφαρμόζεται σε παρεμφερή περιστατικά είναι η αυτεπάγγελτη διενέργεια ΕΔΕ, με εντολή απευθείας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Μελίνας οι αρμόδιοι προτιμούν να επαφίενται στα ιεραρχικώς κατώτερα όργανα, στην (προσωρινή) διοίκηση του ΠΑΓΝΗ κ.λπ. Επιπλέον αυτής της αναβλητικής τακτικής, την προηγούμενη Τρίτη υπήρξαν ορισμένες υπεραισιόδοξες διαβεβαιώσεις ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα θα ήταν έτοιμο εντός τριών ημερών και άρα κάθε επιφύλαξη του υπουργείου για την ΕΔΕ θα έπαυε υπάρχουσα. Την Παρασκευή παρήλθε το τριήμερο και αντί των αποτελεσμάτων υπήρξε μια πιο ρεαλιστική εκτίμηση: σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΠΑΓΝΗ, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα είναι επ’ ουδενί έτοιμες πριν από μία εβδομάδα (δηλαδή την επόμενη Παρασκευή). Οι ιστολογικές, δε, θα απαιτήσουν το τριπλάσιο χρονικό διάστημα. Οπότε αυτομάτως επανέρχεται το αρχικό ερώτημα για το πότε, επιτέλους, θα διαταχθεί η περιβόητη ΕΔΕ.



Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της περασμένης Κυριακής, αναγκάζει την κυβέρνηση να σπάσει την «ομερτά»


Οι τοξικολογικές εξετάσεις
Οι τοξικολογικές εξετάσεις διενεργούνται για να διαπιστωθεί εάν και ποια φάρμακα έχουν χορηγηθεί στο 4χρονο παιδί και τα οποία ενδεχομένως προκάλεσαν τον θάνατό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η αναισθησιολόγος, Νεκταρία Πολάκη, μιλώντας σε εφημερίδα του Ηρακλείου αποπειράθηκε να δώσει τη δική της εξήγηση για ό,τι συνέβη. Εκανε λόγο για «σπάνιο αλλεργικό σοκ» που πιθανόν υπέστη η 4χρονη: «Αποδίδουμε (σ.σ.: τον θάνατο) -γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε- σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε, ούτε να προβλέψουμε» είπε η κυρία Πολάκη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ιατροδικαστικοί κύκλοι, με βάση τα δεδομένα του μοιραίου περιστατικού, ότι δηλαδή η 4χρονη εισήχθη για την επέμβαση το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου και κατέληξε το πρωί της επομένης, οι πιθανότητες να είναι ανιχνεύσιμα κάποια φάρμακα της νάρκωσης στα ληφθέντα βιολογικά υγρά είναι πολύ λίγες. Θεωρείται ότι, επειδή έχει παρέλθει ικανός χρόνος μεταξύ χορήγησης των φαρμάκων -κυρίως για τη νάρκωση και την επέμβαση- και του θανάτου, αυτά θα έχουν μεταβολιστεί ή απεκκριθεί από τον οργανισμό.
Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανό να ανιχνευτούν φάρμακα που χορηγήθηκαν στο άτυχο παιδί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, και ιδίως τις τρεις τελευταίες ώρες πριν τον θάνατό του, οπότε υπέστη και πάλι ανακοπή. Επειδή, όμως, πρόκειται για μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης ποσότητας φαρμάκων που χορηγήθηκαν στην ασθενή, δεν θα είναι εύκολο να εκτιμηθεί εάν και πόσο επηρέασαν τη μοιραία κατάληξη που επήλθε.

Πάντως, νομικές πηγές υποστηρίζουν ότι για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του όποιου συμπεράσματος, τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης πρέπει να συνεκτιμηθούν με εκείνα που θα προκύψουν από τον διοικητικό πειθαρχικό έλεγχο για το περιστατικό. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η όποια αντιπαραβολή και συνεκτίμηση των στοιχείων πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα, διότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι το ενδεχόμενο πόρισμα της ΕΔΕ δεν θα «προσαρμοστεί» εκ των υστέρων στα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, έμπειρα νοσοκομειακά στελέχη υπογραμμίζουν τη μείζονα σημασία του (παραλειφθέντος) διοικητικού ελέγχου, π.χ. της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ιατρικού φακέλου της 4χρονης. Ο ιατρικός φάκελος θα αναφέρει επακριβώς τι περιελάμβανε ο προεγχειρητικός έλεγχος από την πλευρά του χειρουργού και της αναισθησιολόγου, καθώς και πόσα και ποια σκευάσματα χορηγήθηκαν προεγχειρητικά και κατά τη διάρκεια της επέμβασης (διεγχειρητικά) στη μικρή Μελίνα και σε ποια δοσολογία, π.χ. εάν χορηγήθηκε αντιβιοτικό, μυοχαλαρωτικό, βαρβιτουρικό κ.ο.κ. Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος και πλήρης ακόμη και στις πιο απλές επεμβάσεις ρουτίνας, όπως τα κρεατάκια στην παιδική ηλικία, διότι μέσω αυτού εντοπίζονται προβλήματα αλλεργικά ή άλλα από τα οποία θα επηρεαστεί η αντιμετώπιση του ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνεται πλήρες οικογενειακό ιστορικό ασθενειών και αλλεργιών. 



Οι ιστολογικές αναλύσεις
Στις απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων θα αναζητηθεί η εκδήλωση αλλεργικού σοκ, εάν και πώς επηρεάστηκαν άλλα ζωτικά και ευαίσθητα όργανα του παιδιού από την ανακοπή, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά ή ο εγκέφαλος, καθώς και τυχόν κληρονομικές παθήσεις που μπορεί να είχαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του περιστατικού. Οπως εξηγούν ιατροδικαστές, οι ιστολογικές θα δείξουν εάν σε κυτταρικό επίπεδο υπάρχει τυχόν αναφυλακτική αντίδραση, δηλαδή αλλεργικό σοκ. Ακόμη δηλαδή κι αν δεν ανιχνευτούν τα επίμαχα φάρμακα που μπορεί να πυροδότησαν την αλλεργική αντίδραση, από την ιστολογική ανάλυση θα διαφανεί εάν το άτυχο παιδί είχε εκδηλώσει την αναφυλακτική αντίδραση μετά το χειρουργείο.

Επίσης, η ιστολογική ανάλυση θα δείξει ποιες συνέπειες είχε στον οργανισμό του παιδιού η ανακοπή που υπέστη (βάσει του ιατρικού ανακοινωθέντος μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και ενώ βρισκόταν στην ανάνηψη), αλλά και η έγκαιρη ή μη αντιμετώπισή της, δηλαδή η ανάταξη. Με δεδομένο ότι η ανακοπή προκαλεί υποοξυγοναιμία, το όργανο που μπαίνει στο ιατροδικαστικό μικροσκόπιο είναι ο εγκέφαλος ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ισχαιμικές βλάβες - οι οποίες από μόνες τους είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο. Σύμφωνα με το ιστορικό της επέμβασης που δόθηκε από τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, η 4χρονη υπέστη τουλάχιστον δύο καρδιακές ανακοπές, γεγονός που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνδέεται με ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη.



Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΠΑΓΝΗ, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα είναι έτοιμες πριν από μία εβδομάδα, δηλαδή την επόμενη Παρασκευή, ενώ οι ιστολογικές θα απαιτήσουν σχεδόν έναν μήνα, επαναφέροντας το αρχικό ερώτημα για το πότε, επιτέλους, θα διαταχθεί η περιβόητη ΕΔΕ

Κρίσιμος είναι επίσης ο έλεγχος των πνευμόνων από όπου αναμένονται απαντήσεις για το αλλεργικό σοκ αλλά και για τυχόν άλλες παθήσεις που δεν διαγνώστηκαν προεγχειρητικά (π.χ. κάποιας μορφής άσθμα). Τέλος, από τον ιστολογικό έλεγχο θα αναζητηθεί τυχόν καρδιολογικό «προβληματικό» υπόβαθρο το οποίο πιθανόν να μη γνώριζε η οικογένεια της μικρής Μελίνας, όπως κάποια κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια η οποία άλλαξε αίφνης την επέμβαση.

Τα αναπάντητα «γιατί» και «πώς» της μοιραίας, όπως αποδείχτηκε επέμβασης για τη μικρή Μελίνα Παρασκάκη έχουν γίνει φορτίο ασήκωτο για την οικογένειά της. Ο επίλογος της εισαγωγής του παιδιού για μια επέμβαση ρουτίνας, όπως θεωρούνται τα κρεατάκια, δεν έχει γραφτεί ακόμη. Τα ευρήματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων που έχουν παραγγελθεί από τον ιατροδικαστή του ΕΣΥ Ξενοφώντα Μάντακα και την τεχνική σύμβουλο που διόρισε η οικογένεια Παρασκάκη, κυρία Ελπίδα Σπανουδάκη, εκτιμάται ότι θα φωτίσουν κάποια από τα σημεία της μοιραίας διαδρομής του 4χρονου παιδιού, από το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου 2015 όπου εισήχθη στο Βενιζέλειο, έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου όπου κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.



Μπαλάκι από την Κρήτη στην Αθήνα
Την ακριβώς αντίθετη από το υπουργείο Υγείας οδό επέλεξαν οι ιατροδικαστές του ΠΑΓΝΗ: προκειμένου να διαλύσουν κάθε σκιά και να διασκεδάσουν κάθε υπόνοια μεροληψίας ή και συγκάλυψης σε ένα τόσο τραγικό και σκοτεινό γεγονός, ζήτησαν να ανατεθεί ο κρίσιμος ιστολογικός έλεγχος από τον οποίο αναμένονται απαντήσεις για τον θάνατο της 4χρονης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά τις ελεγκτικές ενέργειες που ακολουθήθηκαν, πρόκειται για την προκαταρκτική εξέταση που ζήτησε ο εκτελών χρέη διοικητή στο ΠΑΓΝΗ καθηγητής Χειρουργικής Γιώργος Χαλκιαδάκης, καθώς και για εντολή διερεύνησης της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Ο κ. Χαλκιαδάκης υπεραμύνεται της απόφασής του υποστηρίζοντας ότι η πειθαρχική οδός έχει ως αφετηρία πάντα την προκαταρκτική εξέταση.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι προαπαιτούμενο για την ΕΔΕ η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ότι αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται μια εναλλακτική μάλλον χρονοβόρα και δίχως σημαντικά και δεσμευτικά για την πειθαρχική διαδικασία ευρήματα.

Οι απαντήσεις αναμένονται σε δύο χρονικές φάσεις: πρώτα θα δοθούν οι απαντήσεις των τοξικολογικών εξετάσεων, οι οποίες έχουν σταλεί στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με τους αρμόδιους να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας, και σε επόμενη φάση οι απαντήσεις των ιστολογικών εξετάσεων.

Σε ό,τι αφορά τις ιστολογικές, όπως γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», ο εργαστηριακός μακροσκοπικός έλεγχος θα γίνει από τους παθολογοανατόμους του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν σχετικού αιτήματος του ιατροδικαστικού τμήματος του ΠΑΓΝΗ. Κι αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που έχουν γίνει γνωστά για τη μοιραία επέμβαση της 4χρονης η ιατροδικαστική έρευνα πρέπει να είναι απολύτως διάφανη και απαλλαγμένη από υπόνοιες μεροληψίας και επιρροών. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των ιστολογικών εξετάσεων αναμένεται σε περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες.


Η ξορκισμένη ΕΔΕ
Την ίδια στιγμή, ουδείς εκ των επικεφαλής του υπουργείου Υγείας έκρινε αναγκαία και απαραίτητη την άμεση διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της άτυχης 4χρονης και να αποδοθούν οι ευθύνες, εάν και όπου διαπιστωθεί ότι αυτές υπάρχουν. Το απολύτως ελάχιστο από τυπικής, ουσιαστικής και ηθικής πλευράς αποδείχτηκε «μείζον» ζήτημα για τους επικεφαλής της Αριστοτέλους -ίσως και πάνω από τα δικά τους αναστήματα-, παρά την απώλεια μιας παιδικής ζωής και την ιδιαίτερη συγκυρία που συνέβη αυτό, ενόσω τα νοσοκομεία είναι χωρίς διοικήσεις. Εκτελούν χρέη διοικητή οι διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, δηλαδή γιατροί των νοσοκομείων που έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις των διευθυντών Ιατρικής Υπηρεσίας.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ΕΔΕ», απαντούσαν μονότονα στελέχη του υπουργείου Υγείας τις προηγούμενες ημέρες όταν καλούνταν να εξηγήσουν την απάθεια με την οποία παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και κυρίως τις δραματικές εκκλήσεις της οικογένειας Παρασκάκη να διερευνηθεί ο θάνατος του παιδιού τους. Μόνο όταν οι ψίθυροι για συγκάλυψη προσώπων και ευθυνών έγιναν κραυγές και έλαβαν μορφή και… ονόματα -και συγκεκριμένα όταν έγινε κοινό μυστικό η στενή συγγενική σχέση της αναισθησιολόγου που συμμετείχε στην επέμβαση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ενεργοποιήθηκαν τα ανύπαρκτα μέχρι τότε αντανακλαστικά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Ετσι, από την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι «θα ελεγχθεί κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι νόμιμες διαδικασίες και θα αποδοθούν οι ενδεχόμενες ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση». Στην πραγματικότητα, βεβαίως, η ελεγκτική διαδικασία που έχει δρομολογηθεί βρίσκεται σε πρώιμο προκαταρκτικό στάδιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκκίνησή της δεν υπήρξε αυτεπάγγελτη εντολή του υπουργού Υγείας.  
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλεβε ναρκωτικές ουσίες, ήταν εξαρτημένη η αναισθησιολόγος της 4χρονης"

Αλεξιάδης: Με χρεωστική ή πιστωτική οι φορολογικές υποχρεώσεις

Με τη χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα μέσω του Taxis θα μπορούν από φέτος οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος, όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη σε ερώτηση στη Βουλή, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, οπότε στη συνέχεια θα είναι δυνατή η εξόφληση φόρων και οφειλών μέσω του Taxis.

Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα των υπερεισπράξεων που οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι κάνουν λάθος στην ταυτότητα οφειλής κατά την εξόφληση των υποχρεώσεων τους προς την εφορία. Η ΓΓΔΕ και ειδικότερα η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχει προχωρήσει ήδη σε συμψηφισμό 268.980 υπερεισπράξεων που αφορούν σε 210.297 ΑΦΜ. Το ποσό που συμψηφίστηκε ανέρχεται σε 10,37 εκατ. ευρώ. Με το νέο τρόπο πληρωμής οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αναπαράγουν την ταυτότητα οφειλής και έτσι εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν τα λάθη.

Σε άλλες απαντήσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη προς βουλευτές γίνεται μεταξύ άλλων σαφές ότι το υπουργείο οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα αλλαγή του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων. Ακόμη διευκρινίζεται ότι οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή τέλη κυκλοφορίας δεν υπάγονται στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων ευρώ, στις περιπτώσεις, δε, που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Με χρεωστική ή πιστωτική οι φορολογικές υποχρεώσεις"

Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κινητοποιήσεις για το θέμα του ασφαλιστικού προαναγγέλλει η πανελλήνια ομοσπονδία εργαζόμενων οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι αυτονόητο πως εφόσον οι θεσμοτροϊκανοί συμφώνησαν στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ως βάση συζήτησης οι υπάλληλοι σε δήμους και περιφέρειες θα διαφωνήσουν, σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«… και η εξαθλίωση του Ελληνικού λαού συνεχίζεται!!!

Μετά από έξι σκληρά χρόνια μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, με ποικίλους μάλιστα συνδυασμούς, με την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμοτροϊκανούς, δίνεται η χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής πρότασης είναι η νέα κατακρεούργηση των συντάξεων, ιδιαίτερα όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1-1-2016 και η αλλαγή της δομής του ασφαλιστικού συστήματος από κοινωνικό αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό αφού εισάγει το μοντέλο βασική-ανταποδοτική σύνταξη.

Μνημονιακός στόχος η εξοικονόμηση από την συνταξιοδοτική δαπάνη 1,8 δις ευρώ μόνο για το 2016, προς εξυπηρέτηση των στόχων των «φίλων-δανειστών-εταίρων».

Από το 2008 η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αγωνιζόταν και πολεμούσε για την προάσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Οι προτεινόμενες από τότε συγχωνεύσεις των Ταμείων Υγείας, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ, που δήθεν θα εξοικονομούσαν πόρους προς όφελος των εργαζομένων, το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν νέα δυσθεώρητα ελλείμματα, «καταπίνοντας» στην ουσία τα αποθεματικά των πλεονασματικών ταμείων με μόνο τελικό στόχο την εκ νέου μείωση των συντάξεων και την εξίσωση των παροχών προς τα κάτω για όλους τους ασφαλισμένους. Πολιτική που συνεχίστηκε και εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα με τελικό αποτέλεσμα συντάξεις πείνας για όλους, με ταυτόχρονη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.
Την ίδια στιγμή η πολιτική λιτότητας συνεχίζεται με τεράστιο ποσοστό ανεργίας διασφαλίζοντας πως και στο μέλλον το νέο μοντέλο σύνταξης βασικής-αναλογικής θα οδηγήσει αυτόματα σε νέες μειώσεις χωρίς καν να χρειαστεί στο μέλλον άλλη νομοθετική παρέμβαση!!!

Η ανακεφαλοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, την ίδια στιγμή που ο Ελληνικός λαός με το υστέρημά του έσωσε πολλές φορές το «τραπεζικό σύστημα» είναι πασιφανές πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. που το μόνο που ουσιαστικά πράττει είναι με επικοινωνιακά τρικ να βαφτίζει το κρέας-ψάρι!!! Όπως άλλωστε έκανε με το νέο φτωχολόγιο-μισθολόγιο εμφανίζοντας του Δημοσίους Υπαλλήλους προνομιούχους καθώς τους έδωσε «γενναίες αυξήσεις» στους μισθούς τους.

Οι σημερινοί νέοι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως οι κόποι μιας ζωής μετατρέπονται σε Προνοιακό επίδομα, ενώ η νέα γενιά, ακόμη και όταν θα βρει δουλειά, «διαπραγματεύεται» πλέον με τη μαύρη εργασία, γνωρίζοντας πως ουδέποτε θα συμπληρώσει σαράντα συναπτά έτη στην εργασία προκειμένου να δικαιούται σύνταξης ακόμη και στα βαθιά γεράματα!!!

Η απορρύθμιση του ασφαλιστικού που επιχειρείται οδηγεί σε στροφή της Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς την Ιδιωτική, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ταξικές ανισότητες.

Είναι αυτονόητο πως εφόσον οι θεσμοτροϊκανοί συμφώνησαν στην πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. ως βάση συζήτησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση... και όχι μόνο, ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΝ!!!

Με στόχο να μετουσιωθεί σε ουσιαστική πράξη και μαζική αντίδραση αυτή η «διαφωνία», η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε:

• Την σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 προκειμένου να καθορίσει και να αποφασίσει το αγωνιστικό-κινηματικό Πρόγραμμα Δράσης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

• Να συντονιστεί με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με στόχο μαζικές πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις.
• Να συντονίσει και να οργανώσει την πλήρη και άμεση ενημέρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο (Περιφερειακές Συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις, Καταλήψεις κ.λπ.) αλλά και την έκδοση ενημερωτικού υλικού (Ανακοίνωση και Αφίσα) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μαζικής αντίδρασης στην προτεινόμενη «ασφαλιστική απορύθμιση» της Κοινωνικής Ασφάλισης!!!

• Να συμμετέχει στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και άλλοι κοινωνικοί φορείς το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016, σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα: Στις 12:00 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή. Στο Ηράκλειο (Κρήτης), στις 12:00 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη, το ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016.

Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο δράσης που θα αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι προϋπόθεση και εγγύηση ανατροπής του σχεδιασμού που στοχεύει στην διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ουσιαστική εκχώρηση της «ανταποδοτικής-αναλογικής» σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την μετατροπή της σύνταξης σε Προνοιακό επίδομα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ»

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό προαναγγέλλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ"

Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ -Μητσοτάκης: 52,43%, Μεϊμαράκης: 47,57%

Μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στη ΝΔ και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ανακοινώθηκαν και τα τελικά αποτελέσματα, το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε της εσωκομματικής μάχης του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με 4,86 μονάδες διαφορά. 
Μητσοτάκης: 52,43% - Μεϊμαράκης: 47,57%
Συγκεκριμένα, το τελικό αποτέλεσμα της καταμέτρησης έδειξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε νικητής με ποσοστό 52,43% έναντι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει το 47,57%.
Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ 
ΨΗΦΙΣΑΝ 334.752
ΕΓΚΥΡΑ 330.521
ΑΚΥΡΑ 3077
ΛΕΥΚΑ 1154
ΕΛΑΒΑΝ: 
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 173.297 52,43%
  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: 157.224 47,57%
Υπενθυμίζεται πως στον Α' γύρο είχαν ψηφίσει 404.078.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: 39,8%
  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: 28,5%
Μητσοτάκης: «Η ΝΔ θα ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη απέναντι στον λαϊκισμό»
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού τον υποδέχτηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος.
Aύριο τα τετ α τετ με Καραμανλή-Σαμαρά 
Αύριο τελικά θα συναντηθεί με τους πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς ο νέος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στις 12:30 με τον Κώστα Καραμανλή και στις 13:30 με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει τους πρώην πρωθυπουργούς στα γραφεία τους στη Βουλή. 
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πλακιωτάκη και τον Γιάννη Τραγάκη για την εργασία του στην εσωκομματική εκλογή ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ.
«Το κόμμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Θα ανανεώσουμε δυναμικά τη ΝΔ, οι πολίτες ψήφισαν για δημιουργική ανανέωση. Χρέος όλων μας η ΝΔ να γίνει πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που αντιπαλεύει τον λαϊκισμό. Θέλω να εξασφαλίσω την ενότητα της ΝΔ, αλλά να πετύχω και τη δημιουργική της διεύρυνση. Θα πετύχουμε τον στόχο μας, γιατί είναι ένας στόχος συλλογικός».
Διαβάστε μερικά από τα σημαντικότερα σημεία των δηλώσεων των δύο ανδρών: 
Πλακιωτάκης: «Θα ήθελα να καλωσορίσω τον νέο πρόεδρο της ΝΔ και να του δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι θα συνεργαστώ στενά μαζί του, θα σταθώ δίπλα του. Πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του κόμματος για να καταστήσουμε τη ΝΔ πρώτη δύναμη στον τόπο. Πιστεύω ότι και τα άλλα στελέχη του κόμματος το ίδιο θα πράξουν. Σου εύχομαι σύντομα να γίνεις πρωθυπουργός». 
Μητσοτάκης: «Θέλω να σε ευχαριστήσω για το έργο σου ως μεταβατικός πρόεδρος, το κόμμα σού είναι υπόχρεο. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Γιάννη Τραγάκη που έκανε τις εκλογές με απόλυτη αρτιότητα και χωρίς να υπάρχει το παραμικρό παρατράγουδο. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εθελοντές που απέδειξαν ότι το κόμμα έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Σε αυτούς θα στηριχτούμε για να προχωρήσουμε στην ανανέωση του κόμματος.
Οι πολίτες ζήτησαν δημιουργική ανανέωση και ζητούν από τη ΝΔ να ανακαλύψει τις βασικές αξίες που υπηρέτησε για να βρεθούν αντιμέτωπες στον λαϊκισμό της κυβέρνησης. Στόχος μας είναι η ΝΔ να γίνει και πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Θα έχουμε σύντομα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στόχος μου είναι όχι μόνο να εξασφαλίσω την ενότητα, αλλά να πετύχω και τη διεύρυνση. Ο στόχος αυτός είναι συλλογικός.  Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη ΝΔ». 
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στη ΝΔ -Μητσοτάκης: 52,43%, Μεϊμαράκης: 47,57% "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news