facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Κατρούγκαλος στην «Κ»: Θα τηρήσουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις - Οι νέες συντάξεις θα μειωθούν

Πολιτικά ευέλικτος σε αλλαγές που δεν αφορούν θέματα αρχών δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναλύει στην συνέντευξή του την κεντρική φιλοσοφία ενός «ταξικά μεροληπτικού προς όφελος των φτωχών νέου ασφαλιστικού συστήματος».

Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μείωση συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, κυρίως με εισοδήματα άνω των 1.200 ευρώ.

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η επιλογή αναδιανομής αποτελεί θεμελιώδη ιδεολογική διαφορά με τους δανειστές και αναλύει τα σημεία τριβής όπως είναι για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.

Τουλάχιστον 153 βουλευτές πιστεύει ο ίδιος ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο ενώ δηλώνει πρόθυμος να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές για να επιτευχθεί αυτό.

Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε θετικές τις πρώτες αντιδράσεις των θεσμών στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός προέβλεψε, πάντως, μια δύσκολη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει "κόκκινες γραμμές", τις οποίες θα σεβαστεί ως το τέλος.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » " Κατρούγκαλος στην «Κ»: Θα τηρήσουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις - Οι νέες συντάξεις θα μειωθούν "

«Θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί», λέει τώρα ο σύζυγος της Καφαντάρη

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση της τοποθέτησης του συζύγου της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, σε κρατική εταιρεία «φάντασμα», Αργύρης Αργυρού λέει τώρα πως θα δουλεύει αμισθί ΔΕΠΕΝΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Αργυρού, ο οποίος διορίστηκε διευθυντής στη «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.», απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε, κάνοντας λόγο για «λάσπη στον ανεμιστήρα» και υποστηρίζει ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί.

Μάλιστα, λέει ότι σκοπός όσων αντιδρούν στην τοποθέτησή του είναι πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη, αλλά και το πρόσωπο της συζύγου του. Όμως, όπως σημειώνει, «όλες οι προσπάθειες τους, ακόμα μια φορά, θα πέσουν στο κενό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Αργύρη Αργυρού:

«Σαράντα χρόνια ανιδιοτελούς και ανεξάρτητης επιστημονικής και κοινωνικής πορείας βρέθηκαν στο στόχαστρο της λάσπης του ανεμιστήρα. Σκοπός τους είναι να πλήξουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Π. Σκουρλέτη, αλλά και το πρόσωπο της συζύγου μου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, μέσω της επιθέσεως στο δικό μου πρόσωπο , επ ευκαιρία, του διορισμού σαν διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε. Σκοπός τους είναι ακόμα μια φορά να αποτρέψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μια πολύπλευρη ενεργειακή διπλωματία, που μόνο μια ανάσα ανάπτυξης μπορεί να φέρει στην πολύπαθη χώρα μας.

Τους πληροφορώ όμως, ότι όλες οι προσπάθειες τους, ακόμα μια φορά, θα πέσουν στο κενό, αφού, όπως είναι γνωστό, έχω παραιτηθεί από ολόκληρο τον μισθό που θα έπαιρνα από την θέση σαν διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε. και θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην προσπάθεια της εταιρείας αυτής αμισθί, όπως ανιδιοτελώς προσφέρω τόσο καιρό».


Σημειώνεται πως η διπλή ενέργεια του Πάνου Σκουρλέτη να προχωρήσει σε στελέχωση του ΔΣ μιας δημόσιας επιχείρησης που δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και έργο και να διορίσει σε θέση κορυφής πρόσωπο που συνδέεται συγγενικά με βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους ώστε να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, χθες την ώρα που έξω από την Βουλή τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν συνταξιούχους που διαδήλωναν κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εντός αυτής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της στελέχωσης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).

Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με τον περίφημο οργανισμό για την ανύπαρκτη πλέον λίμνη Κωπαΐδα, καθώς η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε αποφασιστεί την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχώρησαν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " «Θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί», λέει τώρα ο σύζυγος της Καφαντάρη "

Σε αποχή οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό

Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις 12 έως και τις 14 Ιανουαρίου αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του ΔΣΑ, με θέμα το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η κατηγορηματική αντίθεση του κλάδου με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου, το οποίο «οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου».

Αναλυτικά:

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με αντικείμενο συζήτησης το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα.

Η Συντονιστική Επιτροπή, εκφράζοντας την ομόθυμη θέση του δικηγορικού σώματος, διατυπώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.

Υπογραμμίζεται ότι οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές και μια νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις, θα οδηγήσουν σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και θα αυξήσουν τις ροές εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή, εκτιμώντας τα παραπάνω δεδομένα, αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα και δυναμικά έναντι του επίμαχου προσχεδίου που, μεταξύ άλλων, πλήττει καίρια, κατά παράβαση του Συντάγματος, το δικηγορικό σώμα. Συγκεκριμένα, η Σ.Ε αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να κηρύξει πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, με αυστηρότερο πλαίσιο χορήγησης αδειών, από την Τρίτη 12/1/2016 έως και την Πέμπτη, 14/1/2016, οπότε και θα συγκληθεί στην Αθήνα εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

2. Να εισηγηθεί προς την Ολομέλεια τη συνέχιση και κλιμάκωση της καθολικής αποχής αορίστου διαρκείας.

3. Να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη 14/1/2014 στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δ.Σ.Α και πριν από την συνεδρίαση της Ολομέλειας, Πανδικηγορική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή.

4. Να παραμείνουν καθ´ όλη την Πέμπτη, 14/1/2014, ημέρα της Πανδικηγορικής συγκέντρωσης, κλειστοί όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και όλα τα δικηγορικά γραφεία.

5. Να συσταθεί ειδική επιτροπή για την επεξεργασία και την καταγραφή των θέσεων του δικηγορικού σώματος, στον διάλογο με την κυβέρνηση.

6. Να αποσταλούν έγγραφα υπομνήματα προς τους εκπροσώπους των Θεσμών, όπου θα αποτυπώνονται οι απόψεις και τα επιχειρήματα του δικηγορικού σώματος για το ασφαλιστικό»

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Σε αποχή οι δικηγόροι για το ασφαλιστικό "

Στη Βουλή τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στην κρίση

Μεγάλη πτώση στις μεταβιβάσεις ακινήτων την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δείχνουν στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι ωστόσο δείχνει να αλλάζει μέσα στο 2015.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στοιχεία που διαβίβασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αφορούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων των οποίων η αξία είναι φορολογήσιμη. Στους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν συμπεριλαμβάνονται μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο μεταβίβασης βάσει νόμου και συνεπώς αυτά δεν μπορεί να προσμετρηθούν.

Τα στοιχεία είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, με ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να ενημερωθεί ποια είναι, ανά Δ.Ο.Υ., η μείωση των μεταβιβάσεων ετησίως, την τελευταία πενταετία, και ποιες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Δεδομένου ότι δεν καταχωρούνται σε πληροφοριακό σύστημα οι μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει το πλήθος των Βεβαιώσεων Φόρου Μεταβίβασης ανά Δ.Ο.Υ. για τις περιόδους από 1.1. έως 11.12 των ετών 2011, 2012, 2013, 2014 και 2015. Στα στοιχεία αυτά - όπως επισημαίνεται εκ προοιμίου- δεν έχουν καταμετρηθεί μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες δεν προκύπτει φόρος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η «χειρότερη» χρονιά ήταν το 2013 με το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων να έχει «κατρακυλήσει» σε ποσοστό συνολικά 44,78% σε σχέση με το 2011. Σε αρκετές περιοχές της χώρας ωστόσο οι μειώσεις των μεταβιβάσεων φαίνεται να ξεπέρασαν το 50% και το 60%.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων το 2011 ανήλθε σε 119.647, το 2012 έπεσε σε 76.859, το 2013 σε 66.071, το 2014 σε 68.851 και το 2015 σε 86.075 βεβαιώσεις φόρου μεταβιβάσεων. Έτσι, σε σχέση με το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων, το 2012 σημείωσε πτώση (-35,76%), το 2013 επίσης μείωση (-44,78%), το 2014 μείωση (- 42,45%) και το 2015 μείωση(- 28,06%). Το 2015 δείχνει πάντως να υποχωρεί σταδιακά το φαινόμενο της μείωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων σε σχέση με την τριετία 2012, 2013 και 2014.

Σε σχέση με τα στοιχεία ανά Δ.Ο.Υ., μόνο η Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας είναι εκείνη στην οποία το πλήθος βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων δεν έπεσε κάτω από τις 2.000 την περίοδο της κρίσης. Ακολουθούν ενδεικτικά τα στοιχεία από Δ.Ο.Υ. και οι μεταβολές σε σχέση με το έτος 2011.

-Στη Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς, το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων ήταν 1.420, το 2012 έπεσε στις 1.000 (-29,58%), το 2013 στις 771 (-45,70%), το 2014 στις 765 (-46,13%) και το 2015 στις 812 (-42,82%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων ήταν 638, το 2012 έπεσε στις 402 (-36,99%), το 2013 στις 319 (-50%), το 2014 στις 425(-33,39%) , και το 2015 ήταν 588 βεβαιώσεις (-27,27%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Κορωπίου, 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων ήταν 2.275, το 2012 ήταν 1.317 (-42,11%), το 2013 ήταν 1.120 (-50,77%), το 2014 ήταν 948 (-58,33%) και το 2015 ήταν 1.277 (-43,87).

-Στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης, το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων του φόρου μεταβίβασης ακινήτων ήταν 1.862, το 2012 ήταν 925 (-50,32%), το 2013 ήταν 732 (-60,69%), το 2014 ήταν 638 (-65,74%) και το 2015 ήταν 753 βεβαιώσεις φόρου μεταβιβάσεων (-59,56%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας το 2011 το πλήθος βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ήταν 1.009, το 2012 ήταν 677 (-32,90%), το 2013 ήταν 640 (-36,57%), το 2014 ήταν 801 (-20,61%) και το 2015 ήταν 934 (-7,43%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Μυκόνου το 2015 το πλήθος βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων κινείται αυξητικά σε σχέση με το 2011 μετά από τριετή μείωση του ποσοστού. Ειδικότερα, το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ήταν 203, το 2012 ήταν 157 (-22,66%), το 2013 ήταν 180 (-11,33%), το 2014 ήταν 143 (-29,56%) και το 2015 ήταν 229 (12,81%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Πάρου καλή χρονιά φαίνεται να είναι το 2015. Το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων ήταν 358, το 2012 ήταν 240 (-32,96%), το 2013 ήταν 223 (-37,71%),το 2014 ήταν 264 (-26,26%) και το 2015 ήταν 397 (10,98%).

-Στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου το 2011 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ήταν 2.240, το 2012 ήταν 1.729 (-22,81%), το 2013 ήταν 1.084 (-51,61%), το 2014 ήταν 1.072 (-52,14%%) και το 2015 ήταν 1.289 (-42,46%).euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη Βουλή τα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων στην κρίση "

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στην ΕΣΗΕΑ για το ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τους δημοσιογράφους ως αυτοαπασχολούμενους και δεν θα το κάνει ούτε τώρα, σέβεται και αξιώνει σεβασμό στην ανεξαρτησία τους, αναφέρεται σε απάντηση του υπ. Εργασίας στην ΕΣΗΕΑ.

Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι μετατρέπουμε τους δημοσιογράφους σε αυτοαπασχολούμενους, τονίζει το υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θίγει, αλλά προστατεύει και θα προστατεύει πάντα το δικαίωμα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Αναλυτικά:

«Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ προφανώς θέλει να πυροδοτήσει αντιδράσεις εναντίον της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας με κανόνες ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επιδεικνύει αδιαφορία για τους ανασφάλιστους δημοσιογράφους, για τους ρημαγμένους συναδέλφους του που δουλεύουν με μπλοκάκι χωρίς να έχουν την ελπίδα ασφάλισης στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για εκείνους τους δημοσιογράφους που κατάντησαν να γίνουν οφειλέτες διότι αντιμετωπίζονται μέχρι τώρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και οφείλουν ποσά που ξεπερνούν ακόμα και το ποσό των 100.000 ευρώ.

Αντίθετα, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με αλληλεγγύη θα εξασφαλίζει χωρίς εξαιρέσεις σύνταξη και για αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα και για αυτούς που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα και για αυτούς που έχουν επί πολλά έτη απαξιωθεί και προπάντων για όσους έχουν αφανισθεί επαγγελματικά λόγω της μακρόχρονης ανεργίας.

Οι δημοσιογράφοι που έχουν απολυθεί από τα μέσα ενημέρωσης, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες και ζουν με το καταβαλλόμενο για μικρό διάστημα επίδομα ανεργίας του ΕΔΟΕΑΠ γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Διότι έτσι δεν θα μείνει κανένας μόνος. Αλλιώς θα έχουμε ένα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για όσους έχουν δουλειά. Με καμία προοπτική βιωσιμότητας.

Ο ισχυρισμός πάνω στο οποίο στηρίζουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ότι δηλαδή μετατρέπουμε τους δημοσιογράφους σε αυτοαπασχολούμενους, είναι ΑΝΑΛΗΘΗΣ. Πουθενά στην πρόταση της κυβέρνησης, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων δεν υπάρχει κάποια αναφορά στους «αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Μοναδική αναφορά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχει στο άρθρο 53 περί της έκδοσης υπουργικής απόφασης που να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες εισφορών και εν γένει ασφάλισης των υπαγόμενων στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ασφαλισμένους. Αποδεικνύεται επομένως ότι η ανακοίνωση στηρίζεται σε μια προϋπόθεση που δεν υπάρχει.

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ εκθέτει τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική ένωση της χώρας με αναφορές σε θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια, την πραγματικότητα, διαστρεβλώνουν και παραπληροφορούν ως προς τις διατάξεις της την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Και το κάνει μολονότι σε δυο διαδοχικές συναντήσεις και ενόψει μιας ακόμα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου έχει γίνει σαφής η ασφαλιστική αντιμετώπιση των δημοσιογράφων με τα χαρακτηριστικά που αρμόζουν στο λειτούργημά τους και σε καμιά περίπτωση με εκείνα που ταιριάζουν στους αυτοαπασχολούμενους.

Συνεπώς, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θίγει αλλά προστατεύει και θα προστατεύει πάντα το δικαίωμα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ για εργασιακές συνθήκες και αμοιβές που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της γνώμης που πρέπει να διατυπώνουν και την οποία και οι ίδιοι με τα συλλογικά τους όργανα πρέπει να ενισχύουν αντί να στρέφονται κατά μιας κυβέρνησης που έχει θέσει εμπράκτως στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής της το σκοπό αυτό.

Από καμία διάταξη δεν προκύπτει απώλεια μισθών, αποζημίωσης, επιδομάτων ανεργίας ή επίσχεσης ή αφερεγγυότητας ή αξίωσης για συμμετοχή των απαιτήσεων τους στις διαδικασίες του άρθρου 99 ή στην πτωχευτική διαδικασία.

Όλοι θα περιμέναμε σε κρίσιμες τέτοιες επιλογές που ωφελούν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους, να διατυπώνουν τα όργανα των δημοσιογράφων απόψεις που δεν συντάσσονται με όσους επιδιώκουν να ματαιώσουν αυτή την προσπάθεια αλλά να παρέχουν αντικειμενική πληροφόρηση. Και ενώ γνωρίζουν ότι το Υπουργείο δίνει τη μάχη του σε μια σκληρή διαπραγμάτευση για την διατήρηση του αγγελιοσήμου, όπως ακριβώς υποστηρίζει η γνωμοδότηση στην οποία αναφέρονται, και τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι προσφάτως προχώρησε ακόμα και σε μείωση των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό 20%, παραδόξως δείχνουν μια ανεξήγητη ροπή προς ενίσχυση εκείνης της πλευράς που αντιμάχεται την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Αναμένουμε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέπουν πρακτικές και κατευθύνσεις χειραγώγησης της δημοσιογραφίας και θα συμβάλλουν στην έγκυρη πληροφόρηση του ελληνικού λαού ώστε να προκρίνει με νηφαλιότητα εκείνη τη λύση που θα εγγυάται την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και εκείνων που θα καταβάλλονται στο μέλλον με μια προοπτική βελτίωσης και όχι διαρκών μειώσεων, όπως θα συμβεί αν δεν πάρουμε τα μέτρα που προβλέπονται στην κυβερνητική πρόταση.

Γιατί η ανακοίνωση που φαίνεται να υιοθετείται από την ΕΣΗΕΑ, αν πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αποδεικνύει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο καταργεί εκ προοιμίου το «αναφαίρετο δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη και ελεύθερη ενημέρωση» και έχει απολέσει το τεκμήριο της ανεξαρτησίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης των απόψεων γιατί παραποιεί, παραπλανά και βάλλει συνειδητά κατά της αλήθειας και των ουσιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών για την προστασία των οποίων η κυβέρνηση αγωνίζεται. Και αυτό όχι μόνο δεν θα απηχεί τις καλές παραδόσεις της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά θα αποτελεί πλήγμα για τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας και την αξιοπιστία του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real

Διαβάστε Περισσότερα » " Το υπουργείο Εργασίας απαντά στην ΕΣΗΕΑ για το ασφαλιστικό "

Κάνουν ΕΔΕ μόνο για τη χρήση χημικών και όχι για το ξύλο στους συνταξιούχους στην πορεία του ΠΑΜΕ

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε την Παρασκευή η εικόνα με τους άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν συνταξιούχους και να κάνουν χρήση χημικών σε βάρος τους στην πορεία του ΠΑΜΕ στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ωστόσο από την αστυνομία θα κάνουν έρευνα μόνο για τη χρήση χημικών και όχι για τη χρήση βίας που κατέγραψε ο φακός του protothema.gr και αυτό επειδή παραβιάστηκαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι εντολές που είχαν δοθεί από τους επιτελείς στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εντολή που είχε δοθεί στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που μετείχαν στα μέτρα τάξης κατά τη χθεσινή πορεία ήταν να γίνει μόνο απώθηση με ασπίδες και όχι χρήση χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης και γκλοπς.

Παρόλα αυτά οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών - για ελάχιστη χρήση μιλούν από την ΕΛΑΣ - παραβιάζοντας εντολές και γι' αυτό θα διεξαχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα συμπεριληφθούν και τα ηχητικά αποσπάσματα από τις εντολές που δόθηκαν μέσω ασυρμάτων, ενώ θα εξεταστούν όλα τα βίντεο, τα δημοσιεύματα και θα ληφθούν μαρτυρίες.

Παράλληλα γίνεται προκαταρκτική εξέταση και για τους τραυματισμούς αστυνομικών.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του protothema.gr


Διαβάστε Περισσότερα » " Κάνουν ΕΔΕ μόνο για τη χρήση χημικών και όχι για το ξύλο στους συνταξιούχους στην πορεία του ΠΑΜΕ "

Εντός Ιανουαρίου η ρύθμιση για πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο

Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου μέσω του πλαστικού χρήματος, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο διευθυντής του γραφείου του Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξήγησε πως η επεξεργασία της ρύθμισης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σημείωσε πως θα έχει αναδρομική ισχύ.

«Θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης πλαστικού χρήματος» ξεκαθάρισε αναφερόμενος σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

Ερωτηθείς για το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται από το αφορολόγητο, ανέφερε ότι «θα είναι πιο γενναίο το ποσοστό αυτό από εκείνο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το 10%».

Για τους επιχειρηματίες θα υπάρχει ένας ακατάσχετος λογαριασμός, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τα POS ώστε να γίνονται κανονικά οι πληρωμές προμηθευτών και ΦΠΑ.

Για τις αντικειμενικές αξίες, ο Παναγιώτης Μελαχρινός σημείωσε πως θα έχουν αναδρομική ισχύ από 22/5/2015 και τόνισε πως σε ορισμένες περιοχές θα μειωθούν, ενώ σε κάποιες άλλες θα παραμείνουν αμετάβλητες.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » " Εντός Ιανουαρίου η ρύθμιση για πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο "

Πρόεδρος ΕΤΕΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις

Παρά τη ρητορική της κυβέρνησης ότι θα προσπαθήσει να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Θανάσης Καποτάς άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για εκείνες τις συντάξεις που θεωρούνται, όπως είπε, «υψηλές».

Μιλώντας στο ΜEGA ο κ. Καποτάς, πάντως, απέφυγε να προσδιορίσει από ποιο ποσό και πάνω θα υπάρξει περικοπή.

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι «αν υπάρξει μείωση επικουρικών το 2016» θα πρέπει «να είναι στοχευμένη και να γίνει σε ασφαλισμένους που οι συντελεστές αναπλήρωσής τους δεν ήταν αυτοί που έπρεπε να ήταν όλα τα χρόνια τους ασφαλιστικού τους βίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τέλος, η καταβολή των επικουρικών θα γίνει κανονικά στις 29 Ιανουαρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόεδρος ΕΤΕΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών στις «υψηλές» επικουρικές συντάξεις "

Τα τέσσερα «αγκάθια» στην καθιέρωση του πλαστικού χρήματος

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η «εκθρόνιση» των μετρητών από το πλαστικό χρήμα μέσω της υποχρεωτικής σύνδεσης των ηλεκτρονικών δαπανών με το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων που σχεδιάζεται από πέρσι το φθινόπωρο αλλά βρίσκεται μέχρι στιγμής στα χαρτιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι σχετικές διατάξεις θα περάσουν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η επιτυχία, όμως, το μέτρου που είναι δυνατό να περιορίσει σημαντικά την φοροδιαφυγή θα κριθεί στο πόσο γρήγορα μπορούν να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα που εμποδίζουν την εφαρμογή του.

Το πιο βασικό από όλα είναι οι τεράστιες προμήθειες που συνεχίζουν να χρεώνουν (από 2% έως και 5% υπό προϋποθέσεις) οι εμπορικές τράπεζες στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι οποίες είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερες από ότι σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, οι οποίοι μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος για τις πληρωμές χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό από το κέρδος τους.

Το ίδιο γεγονός αποτελεί αντικίνητρο για περίπου 410.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν - όσοι δεν έχουν - ένα ή και περισσότερα μηχάνημα αυτόματης υποδοχής καρτών αν κάνουν και διανομές κατ οίκον. Το ίδιο πρόβλημα επικαλούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατηγορούνται για υψηλή φοροδιαφυγή.

Ένα δεύτερο πρόβλημα, παράγωγο του πρώτου, είναι ότι πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θα κληθούν να υποστηρίζουν το μέτρο βρίσκονται στον Τειρεσία λόγω ληξιπρόθεσμών οφειλών. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι επαγγελματίες θα ανοίξουν ένα ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό μέσω του οποίου θα περνούν οι συναλλαγές με τους πελάτες τους. Το ερώτημα είναι αν ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος και από το δημόσιο, αλλά και από τις τράπεζες ή το «ακατάσχετο» θα ισχύει μόνο για τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τρίτο πρόβλημα αφορά τον σχεδιασμό του νομοσχεδίου σχετικά με την υποχρεώσεις του φορολογούμενου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ένα αριθμό λογαριασμού και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι ηλεκτρονικές δαπάνες ως το όριο που θα οριστεί ανάλογα με το όριο εισοδήματος ώστε ο φορολογούμενος να κατοχυρώσει το αφορολόγητό του.

Αν τελικά εφαρμοστεί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει. Με δεδομένο ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά και οι πληρωμές σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γίνονται με καθυστέρηση από 1 έως και 8 μήνες αν κάποιος έχει δύο πηγές εισοδήματος και δύο κάρτες μπορεί να βρεθεί να περιμένει να πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της «δηλωμένης» κάρτας για να κάνει δαπάνες που θα μετρήσουν για το αφορολόγητο.

Τέταρτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και επαφές με τις τράπεζες το συντομότερο δυνατό ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν αν είναι δυνατό πριν το τέλος του μήνα. Αν το μέτρο αργήσει ως συνήθως και ενεργοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, τότε θα κινδυνέψει με αποτυχία.

real
Διαβάστε Περισσότερα » " Τα τέσσερα «αγκάθια» στην καθιέρωση του πλαστικού χρήματος "

Κορυφή του παγόβουνου ο διορισμός του συζύγου Καφαντάρη σε ΔΕΚΟ-«φάντασμα»

Πολιτικό και κοινωνικό σάλο έχει προκαλέσει το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβέρνησης με την τοποθέτηση του κ. Αργύρη Αργυρού, συζύγου της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, σε κρατική εταιρεία «φάντασμα».

Η διπλή ενέργεια του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη να προχωρήσει σε στελέχωση του ΔΣ μιας δημόσιας επιχείρησης που δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο και έργο και να διορίσει σε θέση κορυφής πρόσωπο που συνδέεται συγγενικά με βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος προκαλεί αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους ώστε να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, χθες την ώρα που έξω από την Βουλή τα ΜΑΤ ξυλοκοπούσαν συνταξιούχους που διαδήλωναν κατά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εντός αυτής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της στελέχωσης της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).

Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με τον περίφημο οργανισμό για την ανύπαρκτη πλέον λίμνη Κωπαΐδα, καθώς η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε αποφασιστεί την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχώρησαν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): Υπάρχει θέμα!

Ωστόσο, οι περισσότερες αντιδράσεις εστίασαν στην επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει στην θέση του δ.σ. τον σύζυγό της κυρίας Καφαντάρη -η οποία, σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που υπερασπίζονται με πάθος κάθε κυβερνητική επιλογή και απόφαση. Η αποκάλυψη της συγγενικής σχέσης δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να σημειώνει ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί... Είναι… θέμα!».

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ. «Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας». «Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.

«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν», πρόσθεσε. Ο κ. Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι «Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού. Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI). Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας. Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου. Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου. Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...».

Αλλά και το Ποτάμι, με ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβερνησης με το διορισμό του συζύγου της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ. "To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του" αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του κ Σταύρου Θεοδωρακη στην ανακοίνωση του. Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της ΔΕΠΕΝΕ εγκρίθηκαν από την επιτροπή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Η λίστα της οικογενειοκρατίας και της κομματοκρατίας

Πάντως, το νέο φαινόμενο νεποτισμού ενισχύει τον έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να επανιδρύσει το κράτος. Την θέση της αξιολόγησης, και των αντικειμενικών κριτηρίων έχουν πάρει η κομματική ταυτότητα και ο βαθμός συγγένειας των υποψηφίων με κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Συμπέρασμα που επιβεβαιώνει η πρόσφατη περίπτωση του συζύγου της κυρίας Καφαντάρη, μιας βουλευτού που έχει ενταχθεί στον πυρήνα των φανατικών προεδρικών βουλευτών, αλλά και παλαιότερα πολλαπλά φαινόμενα για μια κυβέρνηση που κλείνει μόλις ένα χρόνο ζωής. Ενδεικτικά, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες διαπιστώθηκε πως:

- ο κ. Γιάννης Μπενίσης, σύντροφος της κας Ρένας Δούρου, ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΥΔΑΠ, ενώ ο αδελφός της περιφερειάρχη Αττικής ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού.

-τα δύο ανίψια της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου τοποθετήθηκαν σύμβουλοί σε υπουργεία

- ο κ. Γιώργος Τσίπρας ξάδελφος του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών

- η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ κ.α.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου δε, τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας, ο άνθρωπος που λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του χτυπούσε παλαμάκια στο «βαρύ» ζεμπέκικο της κας Ολγας Γεροβασίλη, κυβερνητικής εκπροσώπου και βουλευτή… Αρτας.

Την οικογενειοκρατία λοιπόν συμπληρώνει το φαινόμενο της κομματοκρατίας. Ενδεικτικά, την περασμένη Πέμπτη, πρώτη ημέρα λειτουργίας της Βουλής για το νέο έτος, η κυβέρνηση έσπευσε να «περάσει» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τον διορισμό της νέας ηγεσίας της «Εγνατία Οδός ΑΕ». Στην θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο κ. Απόστολος Αντωνούδης, π. δήμαρχος Πυλαίας με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και διευθύνουσα σύμβουλος ανέλαβε η καθηγήτρια του ΑΠΘ και υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γλυκερία Καλφακάκου.

Επίσης, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής, το σύνολο σχεδόν των υπουργικών γραφείων και των γενικών γραμματειών έχει στελεχωθεί από χαμηλόβαθμα και υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη ή αποτυχημένους υποψήφιους βουλευτές. Χαρακτηριστικά:

Ο κ. Χρήστος Στάικος τοποθετήθηκε πρόεδρος του κρίσιμου οργανισμού Enterprise Greece ο οποίος προβάλλει και υποστηρίζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και προωθεί στο εξωτερικό ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι χημικός ενώ στο βιογραφικό επισημαίνεται ότι «χει κάνει μαθήματα θεάτρου και έχει μετάσχει σε παραστάσεις. Εντάχθηκε στη Νεολαία ΣΥΝ το 1999 και και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΣ του ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ». Μέλος στον ίδιο οργανισμό είναι ο κ. Γιώργος Καλπαδάκης που παράλληλα εντοπίζεται και στο πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Επίσης, στο ΔΣ του οργανισμού βρίσκονται ο Γιάννης Μανδάλας (κομματικό στέλεχος) και η κα Μαρία Αντωνίου υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΤΕΕ, το 2013.

- Ο κ. Βασίλης Μπαλάσκας τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Αρτας. Είναι οδοντίατρος, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της κυρίας Ολ. Γεροβασίλη για την διεκδίκηση της περιφέρειας Ηπείρου και εμφανίζεται σε πρόσφατο βίντεο να χτυπά παλαμάκια στην κυβερνητική εκπρόσωπο την ώρα που χορεύει ζεϊμπέκικο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορυφή του παγόβουνου ο διορισμός του συζύγου Καφαντάρη σε ΔΕΚΟ-«φάντασμα» "

Πυρά Παπαδημούλη για τον διορισμό του συζύγου της Χ. Καφαντάρη

Κριτική στον διορισμό του Αργύρη Αντωνίου, σύζυγο της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, στη ΔΕΠΕΝΕ (Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων), άσκησε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η χώρα χρειάζεται αξιοκρατία στην στελέχωση της διοίκησης. Η επιλογή συγγενών πολιτικών προσώπων, ακόμη και όταν είναι άξια, δίνει λάθος σήμα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, ο Έλληνας ευρωβουλευτής.


«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι πρωταθλητές στο ρουσφέτι, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία στην διοίκηση. Ας μην τους δίνουμε δυνατότητα να το παίζουν κήνσορες» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.zougla
Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρά Παπαδημούλη για τον διορισμό του συζύγου της Χ. Καφαντάρη "

Αποδοχές-μαμούθ στους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Τη δυνατότητα να φτάσουν στο μισθολογικό κλίμακιο για το οποίο κάποιος απλός υπάλληλος θα χρειαζόταν 38 χρόνια προϋπηρεσίας δίνει, μεταξύ άλλων, το νέο μισθολόγιο στους εκλεκτούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στον αντίποδα, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, οι διατάξεις του νέου μισθολογίου προβλέπουν περιορισμένες αυξήσεις μηνιαίων αποδοχών -καταβλητέες σε 4 ετήσιες δόσεις, από το 2016 έως το 2019- για περίπου 310.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, μηδενικές μεταβολές μισθών για τους υπόλοιπους 140.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και «πάγωμα» μισθολογικών ωριμάνσεων και συνολικών αποδοχών μετά την ανακατάταξη όλων των υπαλλήλων και τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους για χρονικά διαστήματα από 4 έως και 10 έτη!

Ειδικότερα, με βάση τις διατάξεις αυτές:

1 Οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό (στο υψηλότερο) μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ. Για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών!

2 Οι ειδικοί σύμβουλοι των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:
* Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ κατατάσσονται στο Μ.Κ. 17 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς! Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 2.036 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.917 ευρώ.
* Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών κατατάσσονται στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας από τους… κοινούς θνητούς. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΠΕ δικαιούνται αυτομάτως βασικό μισθό 1.918 ευρώ, ενώ όσοι υπάγονται στην κατηγορία ΤΕ δικαιούνται βασικό μισθό 1.807 ευρώ.
* Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους, όπου για να φθάσει ένας απλός υπάλληλος χρειάζεται 26 χρόνια προϋπηρεσίας και όπου αντιστοιχεί βασικός μισθός 1.800 ευρώ για τους ΠΕ και 1.697 ευρώ για τους ΤΕ.

3 Οι ειδικοί συνεργάτες των Γενικών Γραμματειών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, των λοιπών μελών της κυβέρνησης, των υφυπουργών, των γενικών, αναπληρωτών γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατατάσσονται ως εξής:
* Οι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών ή οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ στο Μ.Κ. 15 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.918 ευρώ, ΤΕ 1.807 ευρώ).
* Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.800 ευρώ, ΤΕ 1.697 ευρώ). *Οι κάτοχοι πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης στο Μ.Κ. 11 της κατηγορίας τους (ΠΕ 1.682 ευρώ, ΤΕ 1.587 ευρώ).
* Οι λοιποί κατατάσσονται στο Μ.Κ. 13 της κατηγορίας στην οποία ανήκουν (ΔΕ 1.578 ευρώ).

4 Οι μηνιαίες αποδοχές των προϊσταμένων των ειδικών γραφείων της Γενικής Γραμματείας πρωθυπουργού, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού είναι ίσες με αυτές των υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων 1ου βαθμού. Δηλαδή ο βασικός μισθός τους ορίζεται στο ποσό των 1.960 ευρώ μηνιαίως, ενώ παράλληλα δικαιούνται και επίδομα θέσης ευθύνης 600 ευρώ! Το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών τους φθάνει δηλαδή στο ποσό των 2.460 ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αποδοχές-μαμούθ στους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο "

Κυβερνητικές πηγές: Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους από τις λίστες φοροδιαφυγής

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής, με θεσμική ασπίδα την τροπολογία Παπαγγελόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν την αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι «οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές διότι πλέον υπάρχει μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση».

«Κάποιοι ανησυχούν με τις εξελίξεις και το εκδηλώνουν»

«Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στη συγκέντρωση στοιχείων για κεφάλαια που έχουν κατευθυνθεί στο εξωτερικό, έχει κάνει αρκετούς να χάσουν τον ύπνο τους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Φαίνεται ότι πολλοί ανησυχούν με τις εξελίξεις, αλλά κάποιοι το εκδηλώνουν κιόλας», είναι το αιχμηρό σχόλιο κυβερνητικών κύκλων, που επισημαίνουν ότι «επώνυμα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά -και μάλιστα πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό- δυσκολεύονται να κρύψουν την αγωνία τους στα κοινωνικά μέσα» για την ελεγκτική διαδικασία, καθώς μιλούν για «λίστες με προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών», τα οποία η κυβέρνηση «αγόρασε» από έναν «καταδικασμένο», παραβιάζοντας το «συνταγματικά κατοχυρωμένο ελεύθερο των συναλλαγών». «Είναι τα σχόλια των ίδιων προσώπων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τα οποία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφθασαν να κάνουν λόγο και για «πολίτες που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό» και οι οποίοι πρόκειται να «ριχτούν βορά στις ορέξεις της κυβέρνησης».

«Θα εφαρμοστούν οι νόμοι»

«Να, λοιπόν, γιατί επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, τα στικάκια με τις λίστες χάνονταν στα συρτάρια. Δυστυχώς, αυτό, πλέον, τελειώνει: η φοροδιαφυγή και η διακίνηση μαύρου χρήματος δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, και όποιος έχει βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει και που τα βρήκε», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι «αυτή τη φορά οι νόμοι θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, όπως εφαρμόζονται και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η τροπολογία Παπαγγελόπουλου

Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών», διότι προβλέπει τη «δυνατότητα αξιοποίησης αποδεικτικών μέσων, η χρήση των οποίων, με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, θα μπορούσε να εμποδιστεί με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό διερεύνησης και τιμωρίας πράξεων μεγάλης απαξίας όπως κακουργημάτων φοροδιαφυγής».

«Αίρεται έτσι ένα νομικό εμπόδιο που καθιστούσε αδύνατη την διερεύνηση τέτοιων αποδεικτικών μέσων (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Φαλτσιανί κ.λπ.), και ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο της προέλευσης των κεφαλαίων που έχουν διοχετευτεί στο εξωτερικό», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά δε την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, με την οποία διατύπωσαν επιφυλάξεις στην τροπολογία Παπαγγελόπουλου, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικότητα», «ειδική δικονομική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες» και για μια διάταξη που «φωτογραφίζει συγκεκριμένη υπό διερεύνηση υπόθεση», η απάντηση που δίνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι η ανακοίνωση αυτή -που προφανώς θεωρεί ήσσονος σημασίας την αναγκαιότητα να εντοπιστούν οι διαδρομές της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, όπως έγινε σε άλλες χώρες- προκάλεσε:

- Την παραίτηση πέντε εκ των εννέα μελών του ΔΣ της «Ένωσης Εισαγγελέων», αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση ήταν πρωτοβουλία της μειοψηφίας,

- Την ανακοίνωση 12 εκ των 15 μελών του ΔΣ της «Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων», με την οποία τάσσονται υπέρ της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου,

- Την προσωπική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι ότι ορθώς ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία επιτρέπεται η αποδεικτική αξιοποίηση στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο».

Όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν κυβερνητικές πηγές, την κυβερνητική αποφασιστικότητα να φτάσει μέχρι τέλους η διερεύνηση των συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως απαιτεί άλλωστε και το κοινό αίσθημα, συνοψίζει η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος».

ΑΠΕ/zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυβερνητικές πηγές: Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους από τις λίστες φοροδιαφυγής "

Οι «κόκκινες γραμμές» των δανειστών για το νέο ασφαλιστικό

Στα αδύνατα σημεία του νέου ασφαλιστικού συστήματος εστιάζεται η προσοχή των τεχνοκρατών που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Παρότι η ενοποίηση του συστήματος απονομής των συντάξεων με ίδια κριτήρια για όλους θεωρείται βήμα στη σωστή κατεύθυνση, διατυπώνονται προβληματισμοί για το γεγονός ότι μειώνεται η αναλογικότητα εισφορών και συντάξεων, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα κάθε ασφαλιστικού συστήματος.

Το ζήτημα προκύπτει από το γεγονός ότι δίνονται πιο «εύκολα» οι χαμηλές συντάξεις και οι μεσαίες, αφού με μόνο 15 έτη ασφάλισης χορηγείται η «εθνική σύνταξη» των 384, ίδια για όλους, ανεξάρτητα από εισφορές και μισθό. Σε αυτήν προστίθεται η «αναλογική» σύνταξη, η οποία χορηγείται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές οι οποίες προσδιορίζονται με βάση το μέσο όρο των μισθών σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

Αυτή σημαίνει ότι η συσσώρευση εισφορών με περισσότερα έτη εργασίας από ένα σημείο και πέρα συνεπάγεται αναλογικά μικρότερη αύξηση της σύνταξης, οπότε είναι μικρότερο το κίνητρο για τον εργαζόμενο να συνεχίσει να απασχολείται πληρώνοντας εισφορές. Το δεδομένο αυτό οδηγεί εντέλει σε μειωμένα κίνητρα παραμονής στην εργασία και δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της εισφοροδιαφυγής αλλά και της φοροδιαφυγής, αφού οι ασφαλισμένοι από ένα σημείο και πέρα δεν θα έχουν λόγο να συσσωρεύουν εισφορές ή να δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.

Εμπειρογνώμονες που έχουν γνώση των θέσεων των τεχνοκρατών οι οποίοι αξιολογούν την ελληνική πρόταση από την πλευρά των δανειστών ανέφεραν ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αντιρρήσεις στο θέμα αυτό, καθώς αφορούν τη συστημική συμπεριφορά του προτεινόμενου συστήματος, κάτι στο οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Και τούτο πέρα από τις ενστάσεις που διατυπώνουν σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως το ταμειακό αποτέλεσμα το οποίο συνδέεται με το ύψος των συντάξεων και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα οι οποίες σχετίζονται με την αναγγελθείσα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρόλο λοιπόν που η γενική λογική του νέου συστήματος αξιολογείται θετικά, διότι συνδέει με ενιαίο τρόπο τα έτη ασφάλισης και το μισθό με τη σύνταξη, τα συγκεκριμένα αριθμητικά κριτήρια που έχουν τεθεί οδηγούν τελικά σε μια «πριμοδότηση» των χαμηλών συντάξεων σε βάρος των υψηλότερων, μεταφέρουν, δηλαδή, πόρους από τα ψηλά προς τα χαμηλά.

Από την άλλη πλευρά, η λογική αυτή είναι σημαντική για την κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας ανοικτά δηλώνουν ότι είναι σκόπιμη η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, για λόγους κοινωνικούς και «ταξικούς».

Με τα δεδομένα αυτά «μαζεύονται» αρκετά σημεία διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και φαίνεται ότι θα υπάρξουν αρκετές τριβές στη διαπραγμάτευση, οι οποίες θα αφορούν αφενός το θέμα των εργοδοτικών εισφορών και το εάν γίνονται επαρκείς περικοπές για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται οι συντάξεις στο μέλλον.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Οι «κόκκινες γραμμές» των δανειστών για το νέο ασφαλιστικό "

Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) για το ασφαλιστικό: Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από Σημίτη-Γιανίτση

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής για το ασφαλιστικό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο οποίος κάλεσε το κυβερνών κόμμα να ζητήσει συγγνώμη από τον Κώστα Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν την απόσυρση του σχεδίου που είχαν προτείνει το 2001 για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

«Τα Ταμεία είχαν καταρρεύσει, είχαν χρεοκοπήσει, είχαν κατακρημνιστεί επί κυβέρνησης Σημίτη. Τον Σημίτη μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά πράγματα, π.χ. για την ενθάρρυνση της διαπλοκής. Πρέπει όμως από τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση να ζητήσουμε συγγνώμη διότι από τότε είχαν καταλάβει ότι το ασφαλιστικό καταρρέει, ότι τα Ταμεία καταρρέουν, και έπρεπε να κάνουμε κάτι» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Αθανασίου που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) για το ασφαλιστικό: Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από Σημίτη-Γιανίτση "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news