facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Γιούνκερ: Η υπομονή μας δοκιμάστηκε από την Ελλάδα

Έναν απολογισμό του 2015 και τις επιπτώσεις που είχαν στην αλληλεγγύη εντός της Ευρωζώνης, γεγονότα όπως η ελληνική κρίση και το προσφυγικό πραγματοποιεί με άρθρο του στο Project Syndicate, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική κρίση, οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, οι κόντρες και η τελική συμφωνία καλύπτουν το πρώτο μέρος του άρθρου του κ. Γιούνκερ, με το προσφυγικό να συμπληρώνει το υπόλοιπο.

Η Ελλάδα κούρασε...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δοκιμάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την ελληνική κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι αισθητές τόσο στην Ευρωζώνη όσο και σε όλη την Ε.Ε. Από την αρχή του έτους οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δοκίμασαν την υπομονή όλων μας. Χάθηκε πολύς χρόνος και πολύ εμπιστοσύνη. Οι γέφυρες κάηκαν. Ακούστηκαν λόγια τα οποία δεν μπορείς εύκολα να τα πάρεις πίσω. Είδαμε τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες να αντιμάχονται μεταξύ τους.

Εν συνόλω η Ευρώπη κοίταξε την άβυσσο. Και μόνο όταν φθάσαμε στο έσχατο σημείο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος τα μέλη της Ε.Ε. στήριξαν την Ελλάδα, ελήφθησαν δεσμεύσεις, εφαρμόστηκαν και υιοθετήθηκαν και ένα νέο πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη επικράτησε και η εμπιστοσύνη άρχισε να αποκαθίσταται. Το σημαντικό σημείο είναι, πλέον, να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική πλευρά με ένα Νέο Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας σε κάθε βήμα (σ.σ.: της χώρας) σε αυτό το μακρύ ταξίδι».

Η προσφυγική κρίση

Κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν η κρίση στο προσφυγικό εξακολουθεί να απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται σε όλες τις προσπάθειες της Κομισιόν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει γι' αυτό.

Και σε αυτό το θέμα η παρουσία της Ελλάδας εμφανής, με τον κ. Γιούνκερ να τονίζει ότι «σύνοδο ανά σύνοδο, οι ηγέτες υποστήριζαν ότι θα στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν την Ελλάδα να προστατεύσει καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Όμως πέρναγαν εβδομάδες χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι, χωρίς να εκπληρώνονται οι δεσμεύσεις. Αντίθετα ξεκίνησε ένα «παιχνίδι αλληλοκατηγοριών», ένας αγώνας όπου κυβερνήσεις υποβάθμιζαν το σύστημα παροχής ασύλου και πολιτικοί, από την αριστερά έως τη δεξιά, που επέλεξαν τον λαϊκισμό, ο οποίος το μόνο που φέρνει είναι θυμό και όχι λύσεις».

Ο κ. Γιούνκερ δεν διστάζει να παραλληλίσει την προσφυγική κρίση με την κρίση που ξέσπασε στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2010, υποστηρίζοντας ότι «τότε οι κυβερνήσεις πίστεψαν ότι έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σε εθνικό επίπεδο, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, τα οποία, όπως γνωρίζουμε τώρα πια, χρειάζονταν συλλογική αντιμετώπιση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, δηλώνει ότι «η Ευρώπη είναι η αγάπη της ζωής μου. Αυτή η γενναία ήπειρος. Με τους ευγενικούς ανθρώπους. Ένα μέρος που θεωρείται διεθνώς ως ασφαλές και δίκαιο. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτήν τη φήμη. Πρέπει να δείξουμε την αντίστασή μας.

Η ενοποίηση της Ευρώπης είναι δυσλειτουργική και μερικές φορές άδικη. Δεν βρίσκουμε τον σωστό βηματισμό από την αρχή. Αλλά εάν έπρεπε να περιγράψω την Ευρώπη με μία λέξη θα έλεγα ότι αυτή είναι η «διαφύλαξη». Ουσιαστικά είμαστε πιο δυνατοί από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μαζί, θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά που μας χωρίζουν. Θα επικρατήσουμε και το 2016. Και θα επιτύχουμε τον θρίαμβο»....

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιούνκερ: Η υπομονή μας δοκιμάστηκε από την Ελλάδα"

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ: Τι ισχύει με τις αποδείξεις των φορολογουμένων

Διευκρινίσεις σχετικά με το ζήτημα των αποδείξεων, που πρέπει να κρατούν οι φορολογούμενοι δίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν αποδείξεις των τελευταίων πέντε ετών, με τα δικαιολογητικά του 2010 να κρατιούνται μέχρι και τις 31/12/2016.
«Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι:
  1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.
  2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
  3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
  4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επισημαίνεται για μια φορά ακόμη ότι το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τα σχετικά θέματα με Δελτία Τύπου αλλά και με ανακοινώσεις- δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κάθε άλλη «αναφορά», «διαρροή» κλπ. που επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης και καταστροφολογίας, υπηρετεί μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και όχι την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη».
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ: Τι ισχύει με τις αποδείξεις των φορολογουμένων "

ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη εφάπαξ εισφορά του 2010 στους εφοπλιστές

Συνταγματική και νόμιμη είναι η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο (νόμος 3825/2010) στους εφοπλιστές (πλοιοκτήτες) που έχουν πλοία υπό ελληνική σημαία, εγγεγραμμένα σε ελληνικό νηολόγιο.

Αυτό έκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις της και απέρριψε τις προσφυγές της λιβεριανών συμφερόντων εταιρείας «Super Fast», που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία με ελληνική σημαία, άνω των 3.000 κόρων.

Οι αποφάσεις αυτές του ΣτΕ δεν αφορούν μόνο την επίμαχη εταιρεία, αλλά καταλαμβάνουν όλη τη ναυτιλιακή και εφοπλιστική κοινότητα.

Στην εν λόγω ναυτιλιακή εταιρεία είχε επιβληθεί το 2010 έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης, συνολικού ύψους 679.293 ευρώ και είχε βεβαιωθεί το ποσό αυτό από τη Δ.Ο.Υ. Πλοίων Πειραιά.

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιά η λιβεριανή εταιρεία έχασε τη δικαστική μάχη και άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ' αριθμ. 1-3/2016 αποφάσεις της απέρριψε τις προσφυγές, κρίνοντας ότι έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης δεν αποτελεί φόρο εισοδήματος και η επιβολή της είναι συνταγματική.

Η επίμαχη έκτακτη οικονομική επιβάρυνση επιβλήθηκε με το μνημονιακό νόμο 3845/2010, ο οποίος αποσκοπούσε «στην αντιμετώπιση της οξυτάτης κρίσης δημοσίου χρέους και ελλείμματος, που είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας και πιθανή την χρεοκοπία της, καθώς και την εν γένει εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η επίμαχη έκτακτη οικονομική επιβάρυνση επιβλήθηκε μόνο για ένα έτος και αποσκοπούσε «στην αντιμετώπιση της οξύτατης οικονομικής κρίσης που σοβούσε στην χώρα».

Το δε εισόδημα αποτελεί το κριτήριο και τη βάση επιβολής της εισφοράς αυτής. Δηλαδή, το εισόδημα χρησιμοποιείται ως δείκτης οικονομικής δύναμης του φορολογουμένου.

Στην εισφορά αυτή υπόκεινται και οι εταιρείες που έχουν στην κυριότητά τους πλοία εγγεγραμμένα σε ελληνικό νηολόγιο, όπως εξάλλου προκύπτει και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου 3845/2010, αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναφέρουν ότι έκτακτες εισφορές είχαν επιβληθεί το 1974 μετά τον πόλεμο στην Κύπρο, το 1978 μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Θεσσαλονίκη και το 1985, στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η έκτακτη εφάπαξ εισφορά του 2010 στους εφοπλιστές"

Διορίζουν το σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατική εταιρεία-«φάντασμα»

Αμείλικτα ερωτηματικά για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και περιττή διόγκωση του κράτους για να «βολευτούν» συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν από την συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής για τον διορισμό των μελών του ΔΣ της νέας εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.).

Πρόκειται για την δημόσια επιχείρηση, η σύσταση της οποίας είχε αποφασιστεί την περασμένη περίοδο για να συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Το έργο, όμως, έχει ακυρωθεί λόγω και των «πολεμικών» σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας μετά και την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης προχωρούν στην συγκρότηση της εταιρείας, την σταδιακή εκταμίευση του μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και τον διορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Όπως προέκυψε, μάλιστα, ο προτεινόμενος για την θέση του ΔΣ, Αργύρης Αργυρίου, είναι σύζυγος της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη -η οποία, σημειωτέον, ανήκει στην ομάδα των βουλευτών που υπερασπίζονται με πάθος κάθε κυβερνητική επιλογή και απόφαση.

Η αποκάλυψη δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και των ΑΝΕΛ, με τον κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο να σημειώνει ότι: «Σε αυτό το κομμάτι, το συγγενικό, πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί... Είναι λίγο θέμα!».

Πάντως, από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση της εταιρείας, μιλώντας για τις ενεργειακές ανακατατάξεις που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Υποστήριξε ότι η επιθυμία της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού παραμένει ισχυρή ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η Ιταλία για την συμμετοχή στο συνολικό πρότζεκτ.

«Υπάρχουν δηλώσεις -και μετά την πτώση του αεροσκάφους- του προέδρου Πούτιν για την αναγκαιότητα του έργου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «η εταιρεία θα στεγάζεται στο υπουργείο, θα χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα και το ρεύμα του υπουργείου. Δεν θα έχουμε σπατάλη. Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι από τους προνομιακούς συνομιλητές της Ρωσίας».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «υπάρχει ένσταση επι της αρχής για την σύσταση αυτής της εταιρείας».

«Η ΔΕΠΕΝΕ -η νέα ΔΕΚΟ- που δημιουργείται δεν θα έχει αντικείμενο. Δεν βλέπω την προστιθέμενη αξία που μπορεί να έχει. Δεν μιλώ μόνο για το κόστος αλλά για την έλλειψη προστιθέμενης αξίας της εταιρείας. Υπάρχει δημόσια εταιρεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε.

«Η τοποθέτηση του υπουργού ήταν σαφής. Στάθηκε σε ένα έργο που είναι παγωμένο και δεν είναι στον ορίζοντα λόγω των Ρωσοτουρκικών σχέσεων. Παρά ταύτα προχωρά σε σύσταση εταιρείας για ένα ανύπαρκτο έργο. Οι υποψήφιοι θα είναι στο γραφείο τους και δεν θα έχουν τι να κάνουν. Δεν θα επέμενα στην σύσταση της εταιρείας. Θα απέσυρα τα σχέδια. Θα παρακολουθούσα την εξέλιξη με τον αγωγό και στην συνέχεια θα δρούσα. Φθάνουν οι υπάρχουσες δομές για την παρακολούθηση και εκτέλεση των ενεργειακών σχεδίων. Πρέπει να κάνετε αυτή την οπισθοχώρηση. Δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα να κάνει εταιρία για ένα έργο που δεν υπάρχει», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) μίλησε για «σκάνδαλο» και αναρωτήθηκε γιατι δεν αναλαβάνει το έργο η ΔΕΠΑ που έχει δομή και διαπραγματευτική εμπειρία.

«Διορίζουμε διοίκηση σε μια εταιρεία που δεν έχει καταστατικό. Οι υποψήφιοι δεν ξέρουν τι θα κάνουν», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι με βάση τις αποφάσεις οι αμοιβές των μελών δεν έχουν πλαφόν. Μάλιστα, η ερώτηση του κ. Μανιάτη για το αν υπάρχει συγγενική σχέση των υποψηφίων με βουλευτές ή υπουργούς προκάλεσε την απάντηση του κ. Α. Αργυρίου πως είναι σύζυγός της βουλευτού Χαράς Καφαντάρη.

Πάντως, ο υποψήφιος για την θέση του προέδρου της ΔΕΠΕΝΕ, Αντώνης Γεωργόπουλος, υποστήριξε ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα εκταμιευτεί σε τρεις ισόποσες δόσεις των 330.000 ευρώ το 2016-2017-2018 και πως το λειτουργικό της κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100-150.000 ευρώ το χρόνο.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις υποψηφιότητες των Αντώνη Γεωργόπουλο, Ελένης Ζαφειροπούλου και Αργύρη Αργυρίου για τις θέσεις προέδρου, αντιπροέδρου και διευθύνοντα συμβούλου αντίστοιχα της ΔΕΠΕΝΕ εγκρίθηκαν από την επιτροπή με την θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Χ.Α ενώ Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με το διορισμό της νέας Διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.» (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο ο σημερινός διορισμός από την κυβέρνηση της νέας Διοίκησης της ανύπαρκτης Εταιρείας - φάντασμα Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε., η οποία υποτίθεται θα υλοποιήσει τον ανύπαρκτο ελληνορωσικό αγωγό φυσικού αερίου, που θα είναι η συνέχεια του επίσης ανύπαρκτου ρωσοτουρκικού αγωγού.

Σκάνδαλο η ίδρυση και λειτουργία μιας Εταιρείας χωρίς αντικείμενο και χωρίς Καταστατικό, για θέμα το οποίο μπορεί να υλοποιήσει άλλη Εταιρεία, π.χ. ΔΕΠΑ, όπως αυτό γίνεται ήδη σε άλλους 3 Διεθνείς αγωγούς εθνικού ενδιαφέροντος (EASTMED, IGB, IGI).

Σκάνδαλο η έναρξη λειτουργίας Εταιρείας για την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αρνείται να καταθέσει Έκθεση Κόστους Λειτουργίας.

Σκάνδαλο η προικοδότησή της με 1.000.000 ευρώ δημόσιο χρήμα όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις.

Σκάνδαλο η μη υποχρέωση δημοσιοποίησης στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σκάνδαλο ο διορισμός ΚΑΙ Προέδρου ΚΑΙ Αντιπροέδρου ΚΑΙ Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σκάνδαλο οι αμοιβές του Δ.Σ. που βρίσκονται έξω από τα όρια που ορίζονται για όλες τις άλλες Εταιρείες του Δημοσίου.

Σκάνδαλο η λειτουργία Εταιρείας που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα με αποφάσεις Υπουργών και όχι Προεδρικό Διάταγμα για έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ).

Σκάνδαλο τέλος, η προσπάθεια απόκρυψης από τη Βουλή της συγγενικής σχέσης του Διευθύνοντος Συμβούλου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηφόρα χωρίς τέλος. Κατηφόρα ηθική, διαχειριστική, οικονομική, αισθητική...

Αλλά και το Ποτάμι, με ειρωνική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε το νέο κρούσμα νεποτισμού εκ μέρους της κυβερνησης με το διορισμό του συζύγου της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη ως διευθύνοντος συμβούλου στη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ.

"To Ποτάμι συγχαίρει τη βουλευτή του Σύριζα κυρία Χαρά Καφαντάρη για το διορισμό του συζύγου της κ. Α. Αργυρίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Παραλλήλως, συγχαίρει τον υπουργό κ. Σκουρλέτη για την τολμηρή αξιοκρατική επιλογή του" αναφέρει χαρακτηριστικά το κόμμα του κ Σταύρου Θεοδωρακη στην ανακοίνωση του.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Σπύρος Λυκουδης είχε ψηφίσει "παρών" για το διορισμό του κ Αργυριου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διορίζουν το σύζυγο της Χαράς Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ σε κρατική εταιρεία-«φάντασμα»"

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η υπόθεση της Μανωλάδας

Την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας) αναμένεται να εξετάσει μετά τις 20 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ανακοίνωσε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται «ελληνική υπόθεση» για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας.

Παράλληλα τέσσερις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη, αναφέρει το ΕΣΠ. Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

Τα γεγονότα στη Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013, καθώς και η αντίδραση από την ελληνική κοινωνία και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, κατέδειξαν τα προβλήματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκ μέρους του ελληνικού κράτους φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και συνθηκών εργασίας, που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές, τονίζει το ΕΣΠ, το οποίο υποστήριξε ως πολιτική αγωγή τα θύματα της Μανωλάδας και στα ελληνικά δικαστήρια.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνει το ΕΣΠ, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και ορθή εφαρμογή στηn πράξη ενός σχεδίου δράσης για την αποτροπή των χειρότερων μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, τηn τιμωρία των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

«Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών “Μανωλάδων”», καταλήγει το ΕΣΠ.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η υπόθεση της Μανωλάδας"

Πονοκέφαλος 16,5 εκατ. ευρώ για τον Μπουτάρη

Σε εγρήγορση βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά το ειδοποιητήριο που απέστειλε η Οικονομική Επιθεώρηση, με το οποίο την καλεί να καταβάλει στα δημόσια ταμεία 16,5 εκατομμύρια ευρώ για την υπόθεση της "μαύρης τρύπας".

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης εντοπίστηκε νέα "τρύπα" στο Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους περίπου 6,9 εκατ. ευρώ, για εισφορές υπαλλήλων που παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν την περίοδο 1999 - 2008.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, από τον Κεντρικό Δήμο απαιτούνται πέρα από τα 6,9 εκατ. ευρώ που είναι η κύρια οφειλή και άλλα 9,6 εκατ. ευρώ ως πρόστιμα και προσαυξήσεις, γεγονός που ανεβάζει το ύψος της συνολικής οφειλής στα 16,5 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν μέσα στις επόμενες ώρες, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, να ζητά συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να δοθεί λύση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Πονοκέφαλος 16,5 εκατ. ευρώ για τον Μπουτάρη"

Για «στραγγαλιστικά μέτρα» για τους αυτοπασχολούμενους κάνει λόγο ο ΠΙΣ

Την αντίθεσή τους στα μέτρα που προβλέπονται στο προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκφράζουν επιστημονικοί φορείς της χώρας, (υγειονομικών, μηχανικών, νομικών), οι πρόεδροι των οποίων θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να καθοριστούν κοινές δράσεις ώστε, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «τα στραγγαλιστικά μέτρα να μην δημιουργήσουν καμένη γη σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα».

Η άποψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε, αποτελεί "ταφόπλακα" για τους γιατρούς, αφού, όπως αναφέρει, προβλέπει αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% των καθαρών εισοδημάτων κάθε ελεύθερου επαγγελματία.

Εκτιμά ότι δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, εάν υπολογιστεί ότι στα εισοδήματα του 2016 θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση από το 26% στο 29%, αύξηση της προκαταβολής του φόρου από το 55% στο 75%, παραμονή του τέλους επιτηδεύματος (600 ευρώ) και εισφορά αλληλεγγύης (2-4%).

«Με τέτοια αυξημένα βάρη, κάθε ένας που έχει ατομική δραστηριότητα -επιχείρηση δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος», σημειώνει ο ΠΙΣ, επισημαίνοντας ότι οι αυξημένες επιβαρύνσεις, ανέρχονται σε περίπου 60% των καθαρών εισοδημάτων και ως εκ τούτου, το κλείσιμο των ιατρείων, η υπαλληλοποίηση, η μαύρη εργασία και η μετανάστευση, είναι ορατά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία».

Τονίζει, επίσης, ότι «η επιβολή οριζόντιων μέτρων δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας μας» και προτείνει στην κυβέρνηση να στηρίξει την ατομική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τον δρόμο που συνίσταται στη μείωση της υπερβολικής φορολόγησης, «που αποτελεί θηλιά στο λαιμό κάθε επαγγελματία», και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπου το κράτος θα στηρίζει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα με κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και βιωσιμότητα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI, όπως έγινε και με τις τράπεζες, είναι αναγκαία, προκειμένου να είναι βιώσιμο το σύστημα» και θεωρεί ότι το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) μπορεί να παραμείνει βιώσιμο και ανεξάρτητο στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Για «στραγγαλιστικά μέτρα» για τους αυτοπασχολούμενους κάνει λόγο ο ΠΙΣ"

Εγκύκλιος για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων-δείτε τις αλλαγές

Την εγκύκλιο για το μισθολόγιο στο Δημόσιο ανήρτησε στη Διαύγεια το Υπουργείο Οικονομικών. 

Εκεί περιγράφονται οι αλλαγές που προωθούνται, όπως η αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο που επέφερε ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.

Επίσης δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις στις διευθύνσεις προσωπικού των Υπουργείων,ΝΠΔΔ και ΟΤΑ για την επανακατάταξη του προσωπικού σε βαθμολογικά κλιμάκια ,με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού.




zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκύκλιος για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων-δείτε τις αλλαγές"

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας μέσα στον μήνα Ιανουάριο, ξεκινώντας από την ερχόμενη Τρίτη 12 του μήνα, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ), αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ και στην εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΣΕ σε ιδιώτες.

Λόγω των στάσεων εργασίας θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο-Πάτρα και αντιστρόφως.

Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας δεν γίνεται, ήδη, με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκράτηση εισιτηρίων.

Επίσης, τις ώρες και ημέρες των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό, στο τμήμα Δ. Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

Συγκεκριμένα, οι ημέρες και οι ώρες που έχουν εξαγγελθεί οι στάσεις εργασίας είναι οι εξής:

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)
Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 (12:00-15:00)
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00)
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 (05:00-08:00, 13:00-16:00, 21:00-24:00).

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΣ δηλώνει την αντίθεσή της στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΕΣΣΤΥ και την εκχώρηση δραστηριοτήτων του ΟΣΕ σε ιδιώτες, «εφαρμόζοντας πρακτικές του παρελθόντος προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο της». Επίσης, κάνει λόγο για απαξίωση του σιδηροδρόμου και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί την ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε τρένα και προαστιακό"

Δίωρες στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων όλη την ερχόμενη εβδομάδα

Όλη την ερχόμενη εβδομάδα (από 11 έως 15 Ιανουαρίου) πανελλαδικά οι δίκες, αλλά και όλες οι δικαστικές πράξεις (καταθέσεις αγωγών, προτάσεων, κ.λπ.) στα δικαστήρια της χώρας, θα ξεκινούν στις 11 π.μ., καθώς οι δικαστικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιούν δίωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, με παράλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), προκήρυξε τις προειδοποιητικές πανελλαδικές διακοπές των συνεδριάσεων των ακροατηρίων και των άλλων εργασιών στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας από 9 π.μ. έως 11 π.μ., προκειμένου να αναδειχθούν και να βρεθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του κλάδους τους και των γραμματειών των δικαστηρίων.

Τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν είναι κυρίως από την έλλειψη προσωπικού, που πήρε «τραγικές διαστάσεις μετά την ψήφιση των μνημονιακών νόμων (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, νέος Κώδικάς Πολιτικής Δικονομίας, κ.λ.π.)».

Παράλληλα, οι δικαστικοί υπάλληλοι καλούν την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της εξαγγελίας για πρόσληψη 690 νέων υπαλλήλων με διαφανείς, αξιοκρατικές και σύντομες διαδικασίες, που πάντως δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια και οξυμένα προβλήματα σε προσωπικό.

Μάλιστα, θυμίζουν ότι οι κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στις 3.200.

Επίσης, καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για την απόφασή της «να ξηλώσει ότι έχει απομείνει από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα (αύξηση εισφορών, ορίων ηλικίας και μείωσης συντάξεων)» και δηλώνουν ότι παλεύουν με όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ενάντια στις προθέσεις της, για το ξήλωμα των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών κ.λ.π. κατακτήσεων που έχουν απομείνει.

Δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι ότι δεν θα συμμετέχουν στις διαδικασίες πλειστηριασμών σε βάρος της πρώτης κατοικίας πολιτών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δίωρες στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων όλη την ερχόμενη εβδομάδα"

Η συνταγματικότητα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στην ολομέλεια του ΣτΕ

Το ζήτημα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων της χώρας, απασχόλησε σήμερα την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς συζητήθηκαν οι αιτήσεις (προσφυγές) της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμων στη δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Δικηγορικών Συλλόγων κ.λπ.

Οι φορείς ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις (ΠΥΣ, αποφάσεις διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, κ.λπ.) με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους (μέσω συμβάσεων) της διοίκησης, διαχείρισης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης των κρατικών αεροδρομίων για 42 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλάριου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και επισήμαναν ότι απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι παραχωρήσεις έγιναν κατά παράβαση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ παραβιάζονται οι κανόνες της οικονομικής ελευθερίας.

Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβασή του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς.

Οι συνήγοροι του ελληνικού Δημοσίου αντίκρουσαν τους ισχυρισμούς των φορέων και υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Έξω από το δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου 80 πολίτες από τις περιοχές που έχουν αεροδρόμια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Η συνταγματικότητα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων στην ολομέλεια του ΣτΕ"

Διχασμένοι οι εργοδότες: Αντιδρά ο Μίχαλος στην αύξηση των εισφορών

Διχασμένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων μία ημέρα μετά την κατ' αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1-1,5%. Από τη μία ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδα Κωνσταντίνος Μίχαλος δηλώνει αντίθετος στην αύξηση, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης εμφανίστηκε και πάλι θετικός όπως και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι ο Κ. Μίχαλος δεν έδωσε το παρών στη χθεσινή συζήτηση.

Όχι από Μίχαλο

«Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ' επέκταση», σχολίασε ο Κωσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στη σύσκεψη των εργοδοτικών φορέων με τον πρωθυπουργό.

Οπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως αυξήσεις εργοδοτικών εισφορών και εισφορών των εργαζομένων. Αυτό που απαιτείται είναι να συνδυαστεί με νέο αναπτυξιακό πλαίσιο και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, κατά τον ίδιο.

«Τα επιμελητήρια, για τον λόγο αυτό, κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού» προσθέτει και καταλήγει ότι «το πλαίσιο αυτό αποτελεί μία νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μία αναπτυξιακή μεταρρύθμιση».

Θετικός ο Κορκίδης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης είπε, από την πλευρά του, ότι ελπίζει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν, υπογραμμίζοντας την άμεση σχέση ασφαλιστικού συστήματος, φορολογικού πλαισίου και αναπτυξιακού νόμου.

«Όπως είναι η κατάσταση στην αγορά σήμερα ούτε τις φορολογικές υποχρεώσεις μπορούμε να πληρώσουμε, ούτε και τα 250 εκατ. ευρώ που είναι η αύξηση των εισφορών κατά μία μονάδα. Εμείς ως εργοδότες πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μειωθούν οι κύριες συντάξεις των ηλικιωμένων ... έχουμε 4 εκατ. συνταξιούχους που καθένας ζει 4μελείς οικογένειες ... αντί να πληρώσουμε έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης αργότερα και να τα παίρνουν σαν επίδομα φτώχειας, καλύτερα να τα παίρνουν αξιοπρεπώς ως σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κορκίδης.

«Εμείς σε μία εβδομάδα θα προσπαθήσουμε με μία ομάδα όχι μόνο να εντοπίσουμε τις γκρίζες ζώνες αλλά και λύσεις τις οποίες θα πρέπει να πάρει ο πρωθυπουργός παραμάσχαλα στο Νταβός και ο κ. Κατρούγκαλος όταν θα πάει να δει τους ομολόγους του στην Ευρώπη», ανέφερε.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την ίδια την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «εάν μας χρησιμοποίησε για να πάρει μια συναίνεση και να πάει να διαπραγματευτεί στους δανειστές και αυτό έχει αποτέλεσμα αίσιο στην 1η αξιολόγηση, καλά έκανε» και προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει τη συναίνεση και των συνδικάτων μέσω αντίστοιχων συναντήσεων.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Διχασμένοι οι εργοδότες: Αντιδρά ο Μίχαλος στην αύξηση των εισφορών"

Ενταση και επεισόδια έξω από τη Βουλή για το ασφαλιστικό

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή στην πορεία του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η πορεία ξεκίνησε από το υπουργείο Εργασίας, όπου μέλη της παράταξης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, και όταν έφθασε μπροστά στα λουλουδάδικα, στη Βασιλίσσης Σοφίας, βρέθηκε μπροστά σε παρατεταγμένες κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ που εμπόδιζαν την περαιτέρω διέλευσή της.

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις ώστε να επιτραπεί η διέλευση, ωστόσο ύστερα άρνηση της αστυνομίας οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να περάσουν ανάμεσα από τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να γίνει από την αστυνομία περιορισμένη χρήση χημικών και ρίψη βομβών κρότου-λάμψης. Από τις συμπλοκές σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί.

Τελικά οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν από τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τρεις κλούβες κρατούν τον δρόμο προς το Μαξίμου κλειστό.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενταση και επεισόδια έξω από τη Βουλή για το ασφαλιστικό"

Παναγόπουλος για ασφαλιστικό: Θα δώσουμε αγωνιστικές απαντήσεις

"Αγωνιστικές απαντήσεις", προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν καλεί τα συνδικάτα σε διάλογο και εκτιμά πως αν δεν εξευρεθούν "υγιείς" πόροι από την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό ζήτημα.

"Την άλλη Παρασκευή συγκαλούμε το γενικό συμβούλιο. Είναι ένα μίνι συνέδριο, είναι οι πρόεδροι όλων των ομοσπονδιών, των εργατικών κέντρων της χώρας, της διοίκησης της ΓΣΕΕ και θα δώσουμε και τις αγωνιστικές μας απαντήσεις" είπε ο Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του "Πρακτορείο FM".

Ο ίδιος κατηγορεί την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προτάσσει το θέμα της απασχόλησης στο ασφαλιστικό πρόβλημα, κάνει λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προβλέπει ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές "θα πάρει καιρό και θα δραματοποιηθεί".

"Με 1,3 εκατ. ανέργους καμία λύση που θα είναι αποτελεσματική και κοινωνικά αποδεκτή δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτά είναι επικοινωνιακά τεχνάσματα για να περάσει το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο θα δραματοποιηθεί, θα πάρει καιρό. Πολύ φοβάμαι ότι θα ζήσουμε γεγονότα καλοκαιριού" είπε και εμφανίστηκε ενοχλημένος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να συναντηθεί με τους εργοδότες και όχι με τα συνδικάτα.

Επισήμανε, ότι η ΓΣΕΕ για την αύξηση της απασχόλησης προτείνει το θεσμό της λεγόμενης "εγγυημένης απασχόλησης", μέσω της κοινωνικής εργασίας, προκειμένου -όπως είπε- με λίγα χρήματα να κινητοποιηθούν κεφάλαια στην αγορά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπογράμμισε ακόμα ότι μια ακόμα πρόταση για την αύξηση της απασχόλησης είναι τα κεφάλαια που εκταμιεύονται για καταρτίσεις ανέργων να χρησιμοποιηθούν για μεγάλα προγράμματα απασχόλησης και υπενθύμισε ότι το 70% αυτών των χρημάτων καταλήγουν σε διαμεσολαβούντες και μόνο το 30% στους ανέργους.

Για τη συμφωνία με τους εργοδότες, που προβλέπει αύξηση των εισφορών, είπε ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι, τόνισε ότι πριν από έναν χρόνο οι εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,9% και υπογράμμισε ότι οι εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι παρακρατούνται για άλλες ανάγκες του κράτους, κυρίως ασφαλιστικές και επιδοματικές πολιτικές.

"Το σχέδιο που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι μια μυθολογική Σκύλλα και μας λένε, αν δεν θέλετε τη δική μας Σκύλλα θα πάτε στη Χάρυβδη των δανειστών" είπε και καταλήγοντας επισήμανε ότι η κυβέρνηση "σπρώχνει τους νέους ασφαλισμένους, που δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να πάρουν σύνταξη, στη 'μαύρη' και ανασφάλιστη εργασία".

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγόπουλος για ασφαλιστικό: Θα δώσουμε αγωνιστικές απαντήσεις"

Η αναισθησιολόγος μιλά για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας: Όλα γίνονται γιατί είμαι ξαδέλφη του Πολάκη

Εξηγήσεις για τον τραγικό θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, κατά τη διάρκεια επέμβασης ρουτίνας για αφαίρεση κρεατακίων στην Κρήτη, δίνει η αναισθησιολόγος που έκανε τη νάρκωση στο παιδί. Όπως υποστηρίζει ο θάνατος του παιδιού προήλθε από βαρύ αλλεργικό σοκ, ενώ καταγγέλλει ότι η έκταση που έχει δοθεί στο θέμα είναι λόγω του γεγονότος ότι είναι ξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

«Κάναμε τα πάντα όλοι οι γιατροί για να σώσουμε τη Μελίνα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν τα καταφέραμε. Σας το λέω με πόνο ψυχής. Επιστρέφω στο σπίτι, κοιτάζω τη μικρή μου κόρη και κλαίω γιατί μου θυμίζει το 4χρονο κοριτσάκι που χάθηκε», λέει στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου η γιατρός.

«Έγινε κανονικά το χειρουργείο, χωρίς πρόβλημα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όλα τα πρωτόκολλα. Το παιδί ξύπνησε, ανέπνευσε πολύ καλά και την ώρα που φωνάξαμε τον μεταφορέα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν αναπνέει σωστά. Βάζω τα ακουστικά και την ακούω να κάνει ένα τρομερό βροχόσπασμα. Πέφτει απότομα η πίεσή της από το 13 στο 7 και αρχίζει να έχει βραδυκαρδία. Εκείνη την ώρα ήμασταν στο χώρο μια ακόμη αναισθησιολόγος και 2 χειρουργοί», λέει στην εφημερίδα περιγράφοντας το χειρουργείο.

«Αρχισα να ουρλιάζω και να φωνάζω βοήθεια. Την διασωληνώσαμε και της δώσαμε αδρεναλίνη. Επανήλθε αμέσως. Αποφάσισα ότι δεν πρέπει να την ξυπνήσω αλλά και ότι χρειάζεται μεταφορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Γύρω στις 10 το πρωί επικοινώνησα με την εφημερεύουσα της ΜΕΘ του νοσοκομείου και μου είπε ότι δεν είχε εκείνη τη στιγμή διαθέσιμο κρεβάτι και να την κρατήσουμε κοιμισμένη για μια ώρα μέχρι να την μεταφέρουμε στο ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο, μετά από περίπου μισή ώρα- τρία τέταρτα ξανάκανε το ίδιο επεισόδιο. Βροχόσπασμα. Αμέσως έτρεξαν νεογνολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ΩΡΛ, 15 άτομα από πάνω της μέχρι να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να τη σώσουμε. », λέει.

Αναφορικά με τα πιθανά αίτια του θανάτου του μικρού κοριτσιού, η αναισθησιολόγος απαντά: «Το αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε».

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για χρήση ναρκωτικών ουσιών από πλευράς της και ΕΔΕ που εκκρεμεί σε βάρος της για το γεγονός ότι είχε πάρει Πεθιδίνες από το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται λέει: «Εγώ παίρνω αναλγητικά φάρμακα, γιατί είχα πριν χρόνια ένα σοβαρό τροχαίο. Έμεινα 2 χρόνια στην εντατική και ακόμη αντιμετωπίζω προβλήματα πόνου. Το ότι χρειάζομαι αναλγητικά για να μην πονάω τι σχέση έχει με τα ναρκωτικά; Πεθιδίνες, που είναι αναλγητικά, έχω πάρει 2-3 φορές στη ζωή μου. Στον φάκελο για το πειθαρχικό υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα αυτά και η γνωμάτευση ψυχιάτρου ότι δεν είμαι εξαρτημένη από ουσίες και η γνωμάτευση γιατρών ότι μπορώ πολύ καλά να ασκώ την επιστήμη μου. Εχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από αυτή την ιστορία, γιατί έκανα το λάθος να πάρω μόνη μου φάρμακα για τον πόνο».

«Ποτέ δεν μου έχει προσάψει κανείς τίποτα για την δουλειά μου. Έχω καλές σχέσεις με όλους, είμαι συνεπής και ασφαλώς δεν έχω καμία σχέση με ναρκωτικά. Όλος αυτός ο χαμός γίνεται γιατί είμαι πρώτη ξαδέλφη του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Είναι όμως δίκαιο να κατηγορείς τόσο εύκολα έναν άνθρωπο που δεν έχει δώσε ποτέ δικαιώματα μόνο και μόνο γιατί έχει συγγενική σχέση με έναν υπουργό;», καταλήγει.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αναισθησιολόγος μιλά για το θάνατο της 4χρονης Μελίνας: Όλα γίνονται γιατί είμαι ξαδέλφη του Πολάκη"

Σκέψεις να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ τα νησιά που «βουλιάζουν» από πρόσφυγες

«Παράθυρο» για εξαίρεση των ακριτικών νησιών που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, στη Βουλή.

Πρόκειται κυρίως για την Λέσβο, την Χίο, την Κω, τη Σάμο, την Λέρο και τη Χίο που καθημερινά δέχονται χιλιάδες μετανάστες και Σύριους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας και σύμφωνα με τον υπουργό μελετάται η εξαίρεση από την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη είπε πως υπάρχει «πρόβλημα με το ΦΠΑ νησιών».

«Οι επιχειρήσεις μας λένε να βγούμε έγκαιρα και να πούμε τι θα κάνουμε ώστε και αυτές να προγραμματίσουν τις συμφωνίες τους», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «για την δεύτερη ομάδα νησιών που θα αυξηθεί ο συντελεστής τον Ιούνιο του 2016 έχουμε ευαισθησία».

«Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά νησιά που αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα και που αποδεικνύουν την αλληλεγγύη τους, να τους επιβαρύνουμε περισσότερο. Το εξετάζουμε και το επόμενο διάστημα θα τεθεί στα αρμόδια όργανα και θα ληφθούν οι αποφάσεις», τόνισε.

Εκτός αυτών, ο υπουργός επανέλαβε ότι μελετάται η επιβολή ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό αλλά τα κατέχουν Έλληνες φορολογούμενοι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ τα νησιά που «βουλιάζουν» από πρόσφυγες"

Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες υπογράφουν κατά της έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία

Ένα κοινό κείμενο κατά της έκδοσης των 5 Ελλήνων φοιτητών, που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο διαδήλωσης την 1η Μάη στο Μιλάνο, υπογράφουν δεκάδες πανεπιστημιακοί και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στο μεταξύ, χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Εφετείου της Αθήνας που εξετάζει το αίτημα των ιταλικών αρχών με τον εισαγγελέα να τάσσεται υπέρ της έκδοσης των πέντε φοιτητών στην Ελλάδα, αλλά με αστερίσκους. Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τους 2 εκ των 5 φοιτητών.

Πανεπιστημιακοί κατά της έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιθυμούμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας, ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ως πολίτες, στην έκδοση των 5 φοιτητών που κατηγορούνται από τις ιταλικές αρχές για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στο περιθώριο διαδήλωσης την 1η Μάη στο Μιλάνο.

Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτη η ποινικοποίηση της άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η συνάθροιση, και ακόμη περισσότερο τασσόμαστε σθεναρά ενάντιοι στην έκδοση Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα φοιτητών, σε ξένο κράτος.

Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης βάσει του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές είναι μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική νομοθεσία που επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ και η οποία προσβάλλει την εθνική κυριαρχία και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Έχει επικριθεί σφοδρά από την επιστήμη του ποινικού και συνταγματικού δικαίου. Είναι μάλιστα απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για τη δίωξη νέων επιστημόνων ωσάν να επρόκειτο για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Επισημαίνουμε στην ελληνική κυβέρνηση και στο συνάδελφο πανεπιστημιακό, καθηγητή του ποινικού δικαίου, και σήμερα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο τη βαριά τους ευθύνη και τους καλούμε να μην προχωρήσουν σε ένα τέτοιο ατόπημα. Θα βρουν αντίθετους όλο τον ελληνικό λαό και την επιστημονική κοινότητα.

1. Αντώνης Σκαμνάκης – Επικ. καθηγητής ΑΠΘ
2. Μ. Σπηλιώτης – ΔΠΘ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, Λέκτορας, Πολ. Μηχ.
3. Δημήτρης Καλλέργης, διδάσκων Παν. Πειραιώς
4. Γιάννης Μαΐστρος, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ
5. Κάργας Γιώργος, Αν. Καθηγητής ΓΠΑ
6. Κύρκος Δοξιάδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
7. Δημήτρης Φασουλιώτης, Αναπ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
8. Αγγελική Τσόκογλου, αν. καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
9. Ξένια Χρυσοχόου, καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
10. Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, Καθηγητής ΑΠΘ, μέλος ΕΓ/ΠΟΣΔΕΠ
11. Σπαθής Παναγιώτης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ
12. Μιχάλης Σιγάλας, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ
13. Βίκυ Ιακώβου, Λέκτορας, Παν/μιο Αιγαίου
14. Κώστας Σκορδούλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
15. Δάφνη Βηδενμάιερ, Αναπλ. Καθηγήτρια, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
16. 'Ελενα Κωνσταντινίδου, Επίκουρος Καθηγητρια Σχολης Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
17. Πέπη Ρηγοπούλου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
18. Γιώργος Tριμπέρης, Καθηγητής ΣΘΕ
19. Αριστοτέλης Τύμπας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αθηνών
20. Αγγελόπουλος Βένιος, καθηγητής ΕΜΠ
21. Αραγεώργης Αριστείδης, επικ. Καθηγητής ΕΜΠ
22. Βασιλείου Μιλτιάδης, αν. Καθηγητής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
23. Βελισσαρίου Σίσση, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
24. Γεωργίου Χρήστος, καθ. Βιοχημείας-Μοριακής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών
25. Δαμίγος Δημήτρης, αν. Καθηγητής ΕΜΠ
26. Δαφέρμος Μανόλης, αν. Καθ. Φιλοσοφίας της Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
27. Δεδουσόπουλος Απόστολος, καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο
28. Ζέρβας Μάκης, ΕΑΠ, πρόεδρος ΔΣ Ενιαίου φορέα μελών ΔΕΠ ΕΑΠ
29. Ζορμπαλά Τίνα Πρόεδρος Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ
30. Καλακαλλάς Ανδρέας ΕΔΙΠ ΕΜΠ
31. Καλιαμπάκος Δημήτρης, Καθηγητής ΕΜΠ
32. Καλλιώρας Ανδρέας, επικ. Καθηγητής ΕΜΠ
33. Καλτσώνης Δημήτρης, επ. Καθηγητής, Πάντειο πανεπιστήμιο
34. Καρολίδης Δημήτρης, Καθηγητής εφαρμογών ΤΕΙ Αθήνας
35. Κατσανεβάκη Ζαμπία, ΕΔΙΠ ΕΜΠ
36. Κουζής Γιάννης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
37. Λυκογιάννη Ρούλη, Λέκτορας ΕΜΠ
38. Μανιάτης Γιώργος, Καθηγητής, ΕΚΠΑ
39. Μάρκου Μαρία, επικ. Καθηγήτρια
40. Μαυρίδης Ηρακλής , επ. Καθηγητής, Πάντειο πανεπιστήμιο
41. Μαυρουδέας Σταύρος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
42. Μενεγάκη Μαρία, επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
43. Μπένος Αλέξης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ
44. Μπόγρης Αντώνιος, επικ. Καθηγητής Αθήνας
45. Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
46. Οικονομάκης Γιώργος, επ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών
47. Δημήτρης Πατέλης, αν. Καθ. Φιλοσοφίας Πολυτεχνείο Κρήτης
48. Πολίτης Τάκης, αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
49. Πορτάλιου Ελένη, Καθηγήτρια ΕΜΠ
50. Ράμπιας Ιωάννης, Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
51. Ρούσης Γιώργος, Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο
52. Σακελλαρόπουλος Σπύρος, αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
53. Σερτζεδάκης Νίκος, επικ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας Κρήτης
54. Σταυρίδης Σταύρος, αν. Καθηγητής Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
55. Χρύσης Αλέξανδρος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
56. Ευτύχης Μπιτσάκης, Καθηγητής Παν.Ιωαννίνων
57. Μαρία Παραδείση, Επίκ. Καθηγήτρια Παντείου
58. Γιώτα Τουλούμη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, EKΠΑ
59. Μαρία Περράκη, Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
60. Μαρία Νικολακάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
61. Σπύρος Μαρκέτος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ.
62. Αγγελική Αλεξοπούλου,Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
63. Σπαθής Γεράσιμος, Καθηγητής ΕΜΠ
64. Στέφανος Δημητρίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
65. Ιφιγένεια Καμτσίδου,Νομική Σχολή Kαθηγήτρια ΑΠΘ
66. Ράνια Αστρινάκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
67. Γιάννης Μηλιός, Καθηγητής ΕΜΠ
68 .Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ
69. Αγγελική Σπυροπούλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
70. Γιάννης Ζαρκάδης, Ιατρική Πανεπιστήμιο Πάτρας
71. Κορνηλία Πουλοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
72. Βέμμος Σταύρος, καθηγητής ΓΠΑ
73. Καναβούρας Αντώνης, ΔΕΠ, ΓΠΑ
74. Μπούζα Δέσποινα, ΒΔΙΠ, ΓΠΑ
75. Μπινιάρη Κατερίνα, ΔΕΠ, ΓΠΑ
76. Μπερτσουκλής Κωνσταντίνος, ΒΔΙΠ, ΓΠΑ
77. Ζωγραφάκης Σταύρος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
78. Τραυλός Ηλίας, ΔΕΠ, ΓΠΑ
79. Ακουμιανάκης Κωνσταντίνος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
80. Παπαδούλης Γεώργιος, ΔΕΠ, ΓΠΑ
81. Παπαφωτίου Μαρία, ΔΕΠ, ΓΠΑ
82. Φλουρή Φωτεινή, ΔΕΠ, ΓΠΑ

Άνθρωποι της Τέχνης ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών

Εμείς, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιθυμούμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην έκδοση των 5 φοιτητών που διώκονται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για την συμμετοχή τους στην απεργία της 1η Μάη στο Μιλάνο.

Θεωρούμε ότι είναι ανεπίτρεπτη η ποινικοποίηση της άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η συνάθροιση, και ακόμη περισσότερο τασσόμαστε σθεναρά ενάντιοι στην έκδοση Ελλήνων πολιτών, και μάλιστα φοιτητών, σε ξένο κράτος.

Η διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης βάσει του οποίου ζητούνται οι 5 φοιτητές είναι μια επικίνδυνη και αντιδημοκρατική νομοθεσία η οποία προσβάλλει τα κοινωνικά δικαιώματα. Έχει επικριθεί σφοδρά από την επιστήμη του ποινικού και συνταγματικού δικαίου. Είναι μάλιστα απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για τη δίωξη νέων επιστημόνων ωσάν να επρόκειτο για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.
Εμείς, άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού στηρίζουμε το αίτημα των 5 φοιτητών για την μη έκδοσή τους στις Ιταλικές Αρχές.

Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών
Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης
Τάκης Σακελλαρίου, σκηνοθέτης
Νόρα Ράλλη, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης
Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός
Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός
Άννα Χατζησοφιά, σεναριογράφος
Πάνος Δεληγιάννης, παραγωγός ταινιών
Ανδρέας Σιαδήμας, σκηνοθέτης
Λευτέρης Φυλακτός, σκηνοθέτης
Άγγελος Κοβότσος, σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Γιώργος Διδυμιώτης, κινηματογραφιστής
Παναγιώτης Βούζας, κινηματογραφιστής
Ελένη Αλεξανδράκη, σκηνοθέτιδα, παραγωγός ταινιών
Δημήτρης Παπούλιας, σκηνοθέτης, παραγωγός ντοκιμαντέρ
Τζίνα Πετροπούλου, παραγωγός ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Πελοποννήσου
Γιώργος Ζώης, σκηνοθέτης
Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός
Μαρία Ευσταθιάδη, συγγραφέας
Βασιλική Αλεξοπούλου, φωτογράφος
Παναγιώτης Φαφούτης, σκηνοθέτης, καθηγητής Κινηματογράφου
Μάκης Μαντάς, φωτογράφος
Μπονίτα Παπαστάθη, κινηματογραφίστρια
Χριστίνα Σαμπανίκου, ηθοποιός, συγγραφέας
Σπύρος Τέσκος, Σκηνοθέτης
Γιάννης Κ. Ιωάννου, Συνθέτης, ενορχηστρωτής, παραγωγός δίσκων και ραδιοφωνικών εκπομπών
Εύα Οικονόμου Βαμβακά, ηθοποιός
Στάθης Δρογώσης, τραγουδοποιός
Ελένη Μπιρμπίλη, συγγραφέας
Μανώλης Χατζηδημητρίου, μουσικός
Γιώργος Κατσάμπας, ηθοποιός
Μελεντίνη, μουσικός
Αγγελική Παπαθεμελή, ηθοποιός
Σάββας Κατιρτζίδης, Σκηνοθέτης

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες υπογράφουν κατά της έκδοσης των 5 φοιτητών στην Ιταλία"

Λάρισα: Οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στην ΕΟ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες στο νομό Λάρισας καθώς μπαίνουν στην τελική ευθεία για την κορύφωση των κινητοποιήσεων τους και ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στην εθνική οδό.

Από την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα.

Η έξοδος των τρακτέρ θα γίνει σε συντονισμό και με τις λοιπές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας προκειμένου να «μετρηθούν» και οι διαθέσιμες δυνάμεις.

Κεντρικός στόχος είναι εν συνεχεία το στήσιμο μπλόκων, χωρίς ακόμη να έχουν καθοριστεί οι ακριβείς ημερομηνίες, καθώς οι αγρότες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη σε σχέση και με το θέμα του ασφαλιστικού, αναμένοντας την σειρά τους.

Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών-κτηνοτρόφων Λάρισας, οι οποίοι αύριο το απόγευμα καλούν σε έκτακτη συνεδρίαση στο δημαρχείο Πλατυκάμπου, αγρότες, κτηνοτρόφους και λοιπούς φορείς του πρωτογενούς τομέα προκειμένου να διατυπώσουν την δική του ολοκληρωμένη πρόταση για τις κινητοποιήσεις, με αφορμή και το πανελλαδικό κάλεσμα των συντονιστικών επιτροπών για συνάντηση στις 14 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη στο Βελίδειο, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις.

Το γενικό σύνθημα πάντως είναι «έξοδος στην εθνική», δηλαδή μπλόκα και στη φάση αυτή προσδιορίζεται ως πιθανή ημερομηνία εξόδου το διήμερο 19 -20 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο ακόμη οι ημερομηνίες να έχουν οριστικοποιηθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/real
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Οι αγρότες ετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στην ΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news