facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

«Δεν νοείται» να υπάρξει νέα οπισθοδρόμηση, προειδοποιεί ο Στουρνάρας

Μήνυμα στην κυβέρνηση πως σήμερα «δεν νοείται» να υπάρξει «νέα οπισθοδρόμηση» στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους και συνολικότερα στην προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής παραγωγικής βάσης στέλνει, μέσω άρθρου του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική οικονομία «δύσκολα» θα αντέξει μία επανάληψη της κρίσης στις σχέσεις με τους εταίρους-δανειστές. Προειδοποιεί δε πως τυχόν μεταφορά της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής, μετά από «ναυάγιο» στο Eurogroup, θα ήταν «άκρως επικίνδυνη», με δεδομένο το πλήθος προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ακόμα ότι «ενδεχόμενη αποτυχία» στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα επαναφέρει τους κινδύνους που άσκησαν τεράστιες πιέσεις στις ανάγκες του κράτους, στις τράπεζες και στην πραγματική οικονομία στο πρώτο μισό του περσινού έτους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο κ. Στουρνάρας στέκεται ιδιαίτερα στα «αγκάθια» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και της φορολόγησης των αγροτών, τονίζοντας ότι οι εν λόγω δράσεις είναι «απαραίτητες» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και για τη δικαιοσύνη μεταξύ κοινωνικών ομάδων.

Απευθύνει μάλιστα έμμεση έκκληση σε όλα τα μέλη της Βουλής να υποστηρίξουν τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα.

Στον αντίποδα, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι μετά τη συμφωνία του Ιουλίου και την εφαρμογή του πρώτου μέρους του νέου Μνημονίου η χώρα μας βρίσκεται «κοντά» στην έξοδο από την κρίση και την επίτευξη «διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει πως δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των κερδών που θα φέρει η επιτυχής συνέχιση του προγράμματος και της «αποσταθεροποίησης» που θα προκύψει σε περίπτωση αποτυχίας. Αναφέρει ενδεικτικά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφηκε το 40% των εκροών καταθέσεων της τελευταίας εξαετίας, ενώ αντίθετα από τον Ιούλιο έχουν επιστρέψει αποταμιεύσεις περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Στουρνάρα στην «Καθημερινή της Κυριακής».

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεν νοείται» να υπάρξει νέα οπισθοδρόμηση, προειδοποιεί ο Στουρνάρας"

Τσακαλώτος στην «Κ»: Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα

Στην παραδοχή ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την τριετία 2016 - 2018 προχωρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ, και όχι μόνον αυτό, πολλές φορές αμφισβητεί την απόδοση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Λίγες μέρες πριν από την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών ή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, δηλώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολλά εναλλακτικά σενάρια αρνούμενος να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε.

Στη διαπραγμάτευση υπάρχουν νίκες, αλλά και ήττες προειδοποιεί ακόμη ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρινίζει ότι το στοίχημα για την κυβέρνηση δεν είναι η μη εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά η ενσωμάτωσή της σε ένα πρόγραμμα που θα έχει ως προτεραιότητα την ανακούφιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνει ότι «από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι ‘φυσικός σύμμαχος’ της ελληνικής κυβέρνησης. Από την άλλη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος.

Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, δηλώνει ότι «σπάνια στην παγκόσμια οικονομική ιστορία έχουν ‘οδηγήσει’ οι ιδιωτικές επενδύσεις την έξοδο από μια μεγάλη ύφεση».

Όπως διευκρινίζει πάντως, η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε τρία επίπεδα, δηλαδή τη δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών με το νέο αναπτυξιακό νόμο, την επενδυτική τράπεζα και το αναπτυξιακό ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραμένουν το μεγάλο στοίχημα της Αριστεράς. «Δεν νομίζω ότι η φορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα αν έχεις ένα βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο» σχολιάζει.

Για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σημειώνει ότι «μοιραζόμαστε αυτό που λέει ο Γκράμσι: ‘Την αισιοδοξία της βούλησης και την απαισιοδοξία της γνώσης’. Ενδεχομένως να έχουμε διαφορετικούς βαθμούς αισιοδοξίας όσον αφορά την πολιτική βούληση, την ικανότητα δηλαδή του πολιτικού υποκειμένου, εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ, να παράγει αριστερή πολιτική σε αντίξοες συνθήκες».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή της Κυριακής

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος στην «Κ»: Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα "

Διαμαρτυρία μουσουλμάνου δημάρχου της Θράκης για χριστουγεννιάτικες γιορτές σε νηπιαγωγεία: «Θίγεται η θρησκευτική μας ελευθερία»

Ο Τζεμήλ Καπζά μουσουλμάνος δήμαρχος του Δήμου Μύκης, που ανήκει στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με επιστολή του προς τους αρμόδιους διαμαρτύρεται γιατί σε νηπιαγωγεία του Δήμου πραγματοποιήθηκαν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με «εμφάνιση» και του Άγιου Βασίλη. «Ο δήμος αποτελείται αμιγώς από μουσουλμάνους και αυτές οι πρωτοβουλίες θίγουν τη θρησκευτική μας ελευθερία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του «ο Δήμος Μύκης αποτελείται από πολίτες αμιγώς μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και οι επίσημες θρησκευτικές γιορτές είναι τα δύο Μπαϊράμια και τα πέντε καντήλια». «Σεβόμαστε τις θρησκευτικές γιορτές των χριστιανών συμπολιτών μας χωρίς όμως να συμμετέχουμε σε αυτές. Επίσης η θρησκεία μας απαγορεύει την παρουσία και την επαφή με τον “Αϊ Βασίλη”», αναφέρει και συνεχίζει:

«Για τους παραπάνω λόγους εκφράζουμε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διότι θίγουν τη θρησκευτική μας ελευθερία, δεν συμβάλλουν στον αλληλοσεβασμό και σας ζητάμε όπως ενεργήσατε τα δέοντα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε σχολεία του Δήμου μας».

«Ελπίζουμε ότι θα παρέμβετε για την αντιμετώπιση του ζητήματος με σκοπό να μην επαναληφθεί και προς αποφυγή περαιτέρω αντιδράσεων από τους συνδημότες μας», καταλήγει, ενώ αναφέρεται και στο αίτημα της «δίγλωσσης εκπαίδευσης (ελληνικής και τουρκικής) στα νηπιαγωγεία».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαμαρτυρία μουσουλμάνου δημάρχου της Θράκης για χριστουγεννιάτικες γιορτές σε νηπιαγωγεία: «Θίγεται η θρησκευτική μας ελευθερία»"

Πότε και πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν παρέλαβε την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, όταν του την παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εγασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις.

Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό, τη στιγμή που οι δανειστές, κρατούν σκληρή στάση και έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να δεχτούν τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση για να κρατήσει σταθερές τις επικουρικές συντάξεις; Όλες οι ενδείξεις και τα μηνύματα από το κουαρτέτο, που φθάνουν σωρηδόν στο οικονομικό επιτελείο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει το πρόγραμμα για το ασφαλιστικό. Ως εκ τούτου, αναμένεται να μπει «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις που εισπράττουν περισσότεροι από 550.000 συνταξιούχοι –και μάλιστα κατά 14% μεσοσταθμικά με τα ποσοστά του κουρέματος να φτάνουν μέχρι και το 25%.

Με τη μείωση των επικουρικών, προτείνεται να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ που ψάχνει η ελληνική πλευρά.

Τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ προτείνεται να προέλθουν από την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς κατά μία ποσοστιαία μονάδα και της εισφοράς που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι κατά μισή μονάδα κάτι που οδηγεί και σε αντίστοιχη μείωση των καθαρών αποδοχών για περίπου δύο εκατομμύρια μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές δεν υπάρχει στην πρόταση, πρώτον διότι το μέτρο δεν έχει καν μελετηθεί και δεύτερον διότι στην ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη διαμηνύσει ότι νέες εισφορές υπέρ τρίτων (δηλαδή φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές προκειμένου τα χρήματα να διοχετευτούν για το ασφαλιστικό) οι δανειστές δεν θα δεχτούν, πόσο μάλλον όταν είναι συμφωνημένη η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που επιβάλλονται σήμερα.

Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις θα γίνει σε αυτούς που εξακολουθούν να εισπράττουν πάνω από 170 ευρώ και οι οποίοι είναι περίπου 550.000. Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα τις δουν όσοι έχουν επικουρική σύνταξη (μετά τις περικοπές που έγιναν μέχρι τώρα) άνω των 350 ευρώ, καθώς σε αυτούς, τα ποσοστά αναμένεται να φτάσουν στο 25%. Μείωση, από τον Μάρτιο, θα δουν και δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του ΕΚΑΣ καθώς θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος.

Μεγάλο ψαλίδισμα προβλέπει η ελληνική πρόταση και για τις συντάξεις που θα καταβληθούν από εδώ και στο εξής. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ισχύσει από την 1/1/2016 και θα αγγίξει όσους συνταξιοδοτηθούν από το νέο έτος, όχι όμως και όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Η νέα σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα της βασικής –περίπου 386 ευρώ- η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το όριο της φτώχειας και θα αναπροσαρμόζεται ανά τριετία. Το δεύτερο κομμάτι θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο των αποδοχών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Επί αυτής της αναλογικής σύνταξης, θα εφαρμόζεται συντελεστής αναπλήρωσης ο οποίος όμως θα είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 65% από περίπου 80% που είναι σήμερα. Έτσι, στις καινούργιες κύριες σύνταξεις, οι μειώσεις θα ξεπερνούν το 15%.

Για τους υφιστάμενους συνταξιούχους, ναι μεν θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού αλλά το υπερβάλλον ποσό που θα προκύπτει θα χαρακτηρίζεται ως προσωπική διαφορά. Αυτή η διαφορά, στην καλύτερη περίπτωση θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους συνταξιούχους (είναι πιθανό αυτό να μην ισχύσει για όσους βγει πρόωρα στη σύνταξη). Το χειρότερο σενάριο είναι οι δανειστές να μην δεχτούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών οπότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να μπει σε μια σταδιακή διαδικασία εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς που σημαίνει και σταδιακό κούρεμα των υφιστάμενων συντάξεων ενδεχομένως και σε βάθος πενταετίας.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε και πόσο βαθιά θα μπει το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις"

Αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια

Τις σκέψεις του για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εισάγονται οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Το θέμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συναρτάται με την αλλαγή του Λυκείου» επισήμανε σε συνέντευξή του στα «Νέα», τονίζοντας ωστόσο πως οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται χρόνο και η συζήτηση γύρω από το θέμα δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά.

Όπως ανέφερε, οι κινήσεις των φοιτητών στα θέματα των μετεγγραφών θα δώσουν μια εικόνα για το πού πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, δευτερευόντως, σε αυτό το θέμα, φτιάχνοντας μια «νέα συνολική ρύθμιση».

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε επίσης στο Ασφαλιστικό, το οποίο χαρακτήρισε «μητέρα των μαχών», και τόνισε πως η λύση του ζητήματος θα έχει ως επακόλουθο να φύγει η χώρα από «τη στενωπό της λιτότητας και να προχωρήσει σταδιακά στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

Ως κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας έθεσε την ακεραιότητα των κύριων συντάξεων, επισημαίνοντας πως από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων οι συνταξιούχοι έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους, χωρίς αυτό να έχει αποφέρει κάτι στο ασφαλιστικό σύστημα. «Πρέπει να αναζητήσουμε τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην αύξηση των εσόδων και βεβαίως στην ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων, ο κ. Φίλης τόνισε ότι δεν το θεωρεί εξίσου σημαντικό με το Ασφαλιστικό, καθώς δεν αφορά όλη την κοινωνία, παρά ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες. «Θα επιμείνουμε στη θέση μας, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας να μη γίνουν τροφή για τους γύπες των αγορών» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Φίλης έκανε άνοιγμα σε δυνάμεις της «αντινεοφιλελεύθερης Κεντροαριστεράς» αλλά και της Σοσιαλδημοκρατίας, καθώς, όπως σχολίασε, έχει πλέον ωριμάσει η ανάγκη στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τη βοήθεια αυτών των δυνάμεων στην πρωτοβουλία αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος αλλά και στις ρυθμίσεις για το «άναρχο τοπίο του χώρου των ΜΜΕ».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Φίλης απέκλεισε κάτι τέτοιο. Χαρακτήρισε την Ένωση Κεντρώων «βραχύβια κοινοβουλευτικά», ενώ σημείωσε πως «δεν παραπέμπει σε κάποιο συγκροτημένο ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα». Αν και παραδέχτηκε ότι ο Βασίλης Λεβέντης έχει ανθεκτικότητα και διάρκεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται «στην κρίση της πολιτικής και στην ανάδυση σχημάτων στα οποία κατευθύνεται η επικίνδυνη κατάσταση της α-πολιτικής».

Τέλος, ως προς το χρέος, ο κ. Φίλης είπε πως οι δανειστές έχουν δεσμευτεί να ανοίξουν το θέμα μετά το επιτυχές πέρας της πρώτης αξιολόγησης και ότι η κυβέρνηση προσβλέπει «σε μια συμφωνία που για πρώτη φορά θα δημιουργήσει προϋποθέσεις δίκαιης αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος».

Αναφέρθηκε σε «δυνάμεις που αντιδρούν» στα παραπάνω, φέρνοντας στο προσκήνιο τις προτάσεις Σόιμπλε για προσωρινό Grexit ή για μικρότερη ζώνη Σένγκεν. «Πρόκειται για αντιλήψεις που επιχειρούν να συρρικνώσουν την ευρωζώνη σε ένα κλαμπ λίγων πλούσιων χωρών υπό γερμανική επιρροή» είπε ο υπουργός Παιδείας και αντέτεινε πως ο ακρωτηριασμός της Ευρώπης ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» - κάτι που καθιστά την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό χρέος «επιτακτική ανάγκη».

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια"

Αλεξιάδης: Νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τις επόμενες μέρες

Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη στην ΕΡΤ 1.

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών έρχεται μετά από την απόφαση του ΣτΕ, ενώ θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 21η Μαΐου 2015 βάσει της επίμαχης απόφασης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών τιμών.

Όπως δήλωσε στο κανάλι ο κ. Αλεξιάδης «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν και για ένα διάστημα του 2015, έως ότου εφαρμοστεί το νέο σύστημα εμπορικών αξιών, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που έχει κλείσει τον κύκλο του».

Πάντως, οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξιάδης: Νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τις επόμενες μέρες "

Κινδυνεύουν να ακυρωθούν χιλιάδες αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη

Επισφαλής θεωρείται η παράταση που δόθηκε με εγκύκλιο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για όσους θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λήξης των προθεσμιών.

Επιπλέον, δικαστές και δικηγόροι προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέου, ακόμα μεγαλύτερου «εμφράγματος» στους χαμηλότερους βαθμούς και λόγω των αλλαγών που έγιναν -υπό την πίεση των εταίρων- στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.) για το «πάγωμα» του οποίου δίνεται αγώνας το διάστημα αυτό.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι με το νέο νομοθετικό καθεστώς (ν. 4346/15) εξακολουθεί να υπάρχει προστασία αποτελεσματική και για την πρώτη κατοικία, καθησυχάζοντας παράλληλα όσους προσέτρεξαν στα ειρηνοδικεία πριν από την αλλαγή του χρόνου ότι μπορούσαν καταθέτοντας μια απλή αίτηση να φέρουν αργότερα (μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες ότι οι τράπεζες καθυστερούσαν τη χορήγησή τους.

Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Έθνος», δικαστικοί και δικηγορικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει γίνει σημαντικά αυστηρότερο και οδηγεί σε μείωση της έως τώρα παρεχόμενης προστασίας, αφού πολλοί δεν θα πληρούν τις προβλεπόμενες νέες προϋποθέσεις (αξία ακινήτων, μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα κ.λπ.), ενώ επισφαλή θεωρούν και την έμμεση παράταση που δόθηκε μέσω ερμηνευτικής εγκυκλίου για την προσκόμιση των δικαιολογητικών μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η εγκύκλιος ίσως αποδειχθεί ότι δεν αρκούσε για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της λήξης των σχετικών προθεσμιών (με το τέλος του 2015), αφού ο νόμος επιβάλλει την κατάθεση (επί ποινή απαραδέκτου) όλων των στοιχείων και δικαιολογητικών που καθιστούν ορισμένη και σαφή την αίτηση προκειμένου να γίνει δεκτή, αλλιώς κινδυνεύει να απορριφθεί ως απαράδεκτη.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινδυνεύουν να ακυρωθούν χιλιάδες αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη"

Επιμένουν στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, ακόμα και αν οι πιστωτές της χώρας αρνηθούν τα κεφάλαια που θα προκύψουν, να χρησιμοποιηθούν για τη βραχυπρόθεσμη επίλυση του ασφαλιστικού. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ποσό που θα προκύπτει ετησίως από τη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, θα τοποθετείται στον «κουμπαρά» ή διαφορετικά στο ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο που θα διασφαλίζει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να προτείνει τέλος (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 20 Μαΐου 2015) επί των τραπεζικών συναλλαγών 0,1-0,2%. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο εξαιρεί από το ειδικό τέλος διάφορα είδη συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 εκατ., εφόσον το τέλος ανέλθει στα 0,1% και 600 εκατ. ευρώ εφόσον το τέλος διαμορφωθεί στο 0,2%.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι το μέτρο είχε απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας τον περασμένο Μάιο, ωστόσο θεωρούν ότι στην παρούσα χρονική περίοδο δεν θα προβάλουν σθεναρές αντιδράσεις.

Ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του, είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών. Από την άλλη πλευρά, η υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από το 2016 για τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου θα λειτουργήσει θετικά για το ελληνικό Δημόσιο ως προς την συγκέντρωση ποσού 300-600 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να «οδηγήσει» τους φορολογούμενους στη χρήση των χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές προκειμένου να περιορισθεί και η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι αξίες (προϊόντων και υπηρεσιών) που θα έπρεπε να φορολογούνται σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 126,6 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 57,8 εντάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, επίσης 57,8 δισ. ευρώ στο 13%,10 δισ. ευρώ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% και τα υπόλοιπα σε διάφορες άλλες κατηγορίες.

Αντιθέτως, οι αξίες που φορολογούνται, ή διαφορετικά η βάση πάνω στην οποία επιβάλλεται ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 73,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή για προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 53,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε απώλεια εσόδων άνω των 9,1 δισ. ευρώ, δεν εκδίδονται φορολογικά στοιχεία. Δηλαδή αντί να εισπράττονται 21,5 δισ. ευρώ εισπράττονται περί τα 12,4 δισ. ευρώ.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένουν στην επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news