facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Λέσβος: Έφοδος της αστυνομίας στους «No Border»

Ενννιά «αλληλέγγυοι» στους πρόσφυγες, που έχουν προβεί σε κατάληψη του χώρου των παλιών αποθηκών Χαϊτόγλου, δίπλα στο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ, οδηγήθηκαν χτες στην αστυνομία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατηγορούνται για το αδίκημα διατάραξης της οικιακής ειρήνης. Η αστυνομία προχώρησε σε έφοδο χτες το πρωί μετά από σχετική καταγγελία.

Δεν διερεύνησε, ωστόσο, καθώς δεν της καταγγέλθηκε σχετικά, και υπόθεση κλοπής ρεύματος.

Το κτήριο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει κατασχεθεί από την «Alpha Bank», αλλά τυπικά η τράπεζα δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ιδιοκτήτης του κτηρίου και να κινήσει τις διαδικασίες απελευθέρωσής του. Ο χώρος, που στέγαζε παλαιότερα τις αποθήκες «Χαϊτόγλου», ήταν σφραγισμένος και παραβιάστηκε πριν από ενάμιση μήνα περίπου, όπως αποκάλυψε το «www.emprosnet.gr», από την κεντρική του είσοδο και σταδιακά παραδόθηκε ολοκληρωτικά σε μετανάστες που έψαξαν για ένα κατάλυμα στις πρώτες βροχές και τα κρύα του χειμώνα.



Οι «No Border»

Την ευθύνη της κατάληψης του χώρου έχουν αναλάβει οι «No Border», ομάδα που πριν από λίγους μήνες είχε εξωθηθεί από το χώρο -πάλι της Alpha Bank- στο παλιό ΣΤΕΠ, δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, και στη συνέχεια… βρέθηκε απέναντι στον αίθριο χώρο -απ’ όπου επίσης εξωθήθηκε. Τον προηγούμενο χρόνο, η ίδια ομάδα λειτουργούσε άτυπο καταυλισμό δίπλα στην πλαζ στα Τσαμάκια και αποχώρησε μετά από συνεχείς εκκλήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, καθώς ο χώρος έπρεπε να παραδοθεί στον εκμισθωτή για να λειτουργήσει η πλαζ το καλοκαίρι.

Από την πλευρά τους, σε άτυπη συνομιλία που είχαν με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους εγκαλούσαν ότι υποκινούν τις διαμαρτυρίες και τις φωτιές στη Μόρια, απάντησαν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να καεί ο καταυλισμός και ότι η «όποια διαμαρτυρία γίνεται, γίνεται ειρηνικά».

«Δεν είμαστε εδώ για να κάψουν οι πρόσφυγες κανένα στρατόπεδο! Ούτε θέλουμε η Λέσβος να ξοδέψει κι άλλα λεφτά για να φτιάξει καινούριο. Ούτε είμαστε εδώ για να πείσουμε τους πρόσφυγες να μαλώνουν. Απλώς οργανώνουμε διαδηλώσεις για να εισακουστούν οι πρόσφυγες. Ήσυχα και χωρίς καβγάδες», προσθέτουν.

600 μερίδες καθημερινά

Οι αλληλέγγυοι των «No Border» μαγειρεύουν καθημερινά 600 μερίδες φαγητού και προσφέρουν ζεστό τσάι σε πρόσφυγες και μετανάστες. «Αν κάποιος ζητήσει να κοιμηθεί μέσα στο Κοινωνικό μας Κέντρο, του εξηγούμε ότι το μέρος είναι άδειο, αλλά από την άλλη καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ καλύτερο να κοιμάσαι κάτω από μια στέγη παρά μέσα σε μια σκηνή», αναφέρουν. Για το λόγο αυτό προσφέρουν κουβέρτες, ρούχα, είδη υγιεινής, υπνόσακους σε όποιον το ζητήσει.

«Τι κάνουμε άλλο; Μιλάμε με τους ανθρώπους για να τους δείξουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν νοιάζονται από πού προέρχονται, γιατί όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Επίσης οργανώνουμε χοροεσπερίδες και συζητήσεις για να ξεχνιούνται λίγο οι άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί».

emprosnet

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news