facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Απειλεί και ο Τσακαλώτος τον Σόιμπλε: Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι

Με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων παρομοιάζει την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι προσπαθεί όπως η ηρωίδα στο βιβλίο του Λούις Κάρολ να μετασχηματιστεί. «Δεν αποκτούμε "μαγικές ιδιότητες" αλλά χωρίς να αλλάζουμε απόψεις, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που κάποιες φορές μας ξεπερνούν» δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως ορόσημο το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου εκφράζοντας την ελπίδα εκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Προειδοποιεί, δε, ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιανουαρίο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.

Σε ερώτηση για το αν την πορεία της διαπραγμάτευσης την μπλοκάρουν οι εξαγγελίες Τσίπρα ο κ. Τσακαλώτος δίνει την εκδοχή ότι αυτό δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν θέλουν να είναι "γενναιόδωρα" με τη ρύθμιση του χρέου, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι ζητάει πιο γενναία μέτρα για το χρέος - αν και πείθει όλο και λιγότερο γι' αυτό - αλλά θέλει και τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Προφανώς δεν αποτελεί σημείο ισορροπίας για εμάς να μην έχουμε ελάφρυνση χρέους και να αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε μέτρα...» συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Για τον ίδιο, δε, μπορεί να υπάρξει συμφωνία και χωρίς το ΔΝΤ το οποίο κατηγορεί ότι έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζονται σε αυθαίρετους υπολογισμούς.

Εξομολογείται, ακόμα, ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα αν γύριζε πίσω στο χρόνο παραπέμποντας, ωστόσο, «στα απομνημονεύματα μου» αλλά και ότι είναι πολλές οι φορές που έχει φτάσει στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «αλλά συνήθως δείχνω αυτοσυγκράτηση».

Ερωτηθείς για το σενάριο του ευρώ δύο ταχυτήτων υποστηρίζει ότι «δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και στέλνει ένα μήνυμα στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε με το παλιό ρητό «να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news