facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Αθώος ο Ανδρέας Γεωργίου για την υπόθεση της διατήρησης της θέσης του στο ΔΝΤ

Αθώο έκρινε τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τους δικαστές ο πρώην επικεφαλής της Αρχής, δεν διέπραξε το αδίκημα το οποίο αφορούσε τη διατήρηση για ορισμένους μήνες (Αύγουστος- Νοέμβριος 2010), παράλληλα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και της θέση που είχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου εργαζόταν επί χρόνια. Επιπλέον ο κ. Γεωργίου αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.
Υπέρ της αθώωσης του τάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου .

Οι μάρτυρες και το έλλειμμα

Κατά την ακροαματική διαδικασία πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, όπως η Ζωή Γεωργαντά και ο Νίκος Λογοθέτης που έχουν στραφεί και στο παρελθόν εναντίον του, υποστήριξαν ότι ο Α. Γεωργίου παρέμεινε παράλληλα με τη θέση του στην Ανεξάρτητη Αρχή και στο Δ.Ν.Τ για να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

«Ο Γεωργίου ήθελε να ανοίξει ο δρόμος για το 1ο Μνημόνιο και για το 2ο και πιο χειρότερο», κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Νίκος Λογοθέτης πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής.

«Η εκτίμηση μου είναι ότι μπήκε στην ΕΛΣΤΑΤ από το ΔΝΤ και την Τροικα για να προχωρήσει στον τελικό στόχο που ήταν η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος για το 2009», είπε από την πλευρά της η κ. Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ.

Αντίθετα, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που τον γνώριζαν χρόνια, καταθέτοντας στο δικαστήριο απέκλεισαν ότι είχε οποιαδήποτε σκοπιμότητα η παραμονή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο Δ.Ν.Τ χωρίς να πληρώνεται. Ο μόνος λόγος, υποστήριξαν, ήταν απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Επίσης απέκλεισαν το ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής για να κάνει ότι θέλει, και αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς υπολογίστηκε το έλλειμμα του 2009 τονίζοντας ότι το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά την ΕΛΣΤΑΤ ο Γεωργίου.
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στην υπόθεση με το έλλειμμα και την κατηγορία για το αν διογκώθηκε σκόπιμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του μνημονίου, η δικογραφία βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα.

Αν και το Συμβούλιο Εφετών είχε απαλλάξει τον Ανδρέα Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης που αφορούσε την αλλοίωση των στοιχείων για να διογκωθεί τεχνητά το έλλειμμα του 2009, κατά του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο που έκανε δεκτή σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου.

Έτσι η υπόθεση επανήλθε προς νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Γ. Κούτρας πρότεινε και πάλι προς το δικαστικό συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το έλλειμμα.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news