facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου πρότεινε η Εισαγγελέας

Την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του Ελληνικού Δημοσίου, πρότεινε η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βασιλική Κρίνα.

Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία για μια υπόθεση που κατά πολλούς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ, η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν προέκυψε δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τις ανταλλαγές ήταν κυβερνητική.

Για το δε ιδιοκτησιακό καθεστώς, η κ. Κρίνα είπε ότι αν και κατά την άποψή της η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο, αυτό είναι ένα θέμα που θα λύσουν τα πολιτικά δικαστήρια.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, με βάση τα στοιχεία της πολύμηνης διαδικασίας για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται.



Όπως τόνισε, δεν αποδείχθηκε δόλος για κανέναν από τους κατηγορούμενους, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και ως εκ τούτου, ήταν πεπεισμένοι ότι εκτελούσαν νόμιμες ενέργειες.

Κλείνοντας την αγόρευση της, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ρόλο του ηγουμένου Εφραίμ και του Μονάχου Αρσένιου, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, σημειώνοντας ότι:

«Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους, δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν, και πιστεύουν, ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές.

Ορισμένα από αυτά μάλιστα, με τα ελαττώματα που είχαν, όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;» αναρωτήθηκε η κ.Κρίνα.

Απευθυνόμενοι, δε, στους δικαστές που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο σε λίγο για την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, διευκρίνισε σε ο,τι την αφορά πως:

«Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν στην υπόθεση τοποθετήθηκε ταμπέλα. Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων, όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα, στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν αυτές αποδεικνύονται. Κατά τη γνώμη μου, δεν αποδεικνύονται. Προτείνω να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι».

Η αθωωτική πρόταση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ενώ ο συνήγορος του μοναχού Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε πως πρόκειται για μία απόλυτα ορθή αγόρευση, τεκμηριωμένη στα νομικά και πραγματικά ζητήματα της υπόθεσης».

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news