facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Βενιζέλος: Ανησυχία για νέο δημοψήφισμα και μήνυμα στον ΠτΔ για «θεσμική αντίσταση»

Εν μέσω ενός πολιτικού κλίματος με έντονο το άρωμα εκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάει τη σκέψη του ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει έναντι του πιθανού αδιεξόδου με τους Θεσμούς ένα δεύτερο δημοψήφισμα αντί της πρόωρης κάλπης και στέλνοντας εμμέσως μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον καλεί να μην το υπογράψει κάνοντας λόγο για αναγκαία «θεσμική αντίσταση».

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές, λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Ετσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα», σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή» και προσθέτει: «Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσιπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή - η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον - ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ''αντίσταση'' θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα της θέματα αυτά».

Καθιστώντας μάλιστα ακόμα πιο σαφές το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται το μήνυμά του, επισήμανε το γεγονός ότι το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος και όχι μόνο με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς».

«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κος Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας πάντως τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνει την άποψη ότι η βέλτιστη λύση για τη χώρα είναι η ευρύτατη συνεργασία όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων και χαρακτηρίζει «λάθος» και «ανιστόρητο» να αναζητηθεί μονοκομματική λύση με μία επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία και μάλιστα αυτοδύναμης.

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που τον θέλουν να εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ και τη μετακίνησή του στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη φημολογία «κωμική» έως και «χυδαία».

«Ενας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Η δική μου στάση και η δική μου γραμμή αμφισβητεί τον βασικό στόχο της ΝΔ που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και μάλιστα η αυτοδυναμία. Η δραστηριότητα μου και ο λόγος αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης. Είναι κωμικό, προκλητικό και πολλές φορές χυδαίο να λέγονται τέτοιες ανοησίες στο όνομα εκείνων οι οποίοι εκλιπαρούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011 ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία ή να λέγονται από κάποιους που με πολύ μεγάλη προθυμία θα κατείχαν μονίμως υπουργικούς ή άλλους κυβερνητικούς θώκους και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ . Και ίσως κάποιοι ξεχνούν ότι όλες οι αποφάσεις υπήρξαν και συλλογικές και ομόφωνες. Δεν χαρίζουμε στην Νέα Δημοκρατία το κεκτημένο του έθνους του Δεκεμβρίου του 2014. Κάνουν έγκλημα σε βάρος της παράταξης και σε βάρος της προοπτικής του χώρου όποιοι χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή την ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015», υπογραμμίζει με νόημα ο κος Βενιζέλος.

Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσής του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για διπλή ήττα της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έχασε και στις δύο κατευθύνσεις. Ενώ πήγε να επωφεληθεί από τη σύγκρουση ΔΝΤ - ΕΕ, τελικά συνθλίβει στη σύγκρουση, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία διαπραγματευτική στρατηγική, δεν μπορούν να διαπραγματευτούν, δεν ξέρουν τι και πώς να ζητήσουν.».

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news