facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Λύση με χρονοδιαγράμματα για τα βουνά σκουπιδιών στη Ζάκυνθο

Ανοίγει ο δρόμος για να πάψουν να υπάρχουν βουνά σκουπιδιών, κάθε τόσο, στους δρόμους της Ζακύνθου λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδιασμού ως προς τη διαχείρισή τους αλλά και αντιδράσεων για τις χωροθετήσεις. Μετά τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών παραγόντων για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο άμεσα όσο και σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα, θα αναδειχθεί σύντομα αν η προτεινόμενη λύση ανταποκρίνεται στις αγωνίες των κατοίκων για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος αλλά και στους αγώνες τους ώστε να κλείσουν ΧΥΤΑ που είναι ανοιχτές πληγές για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.

Το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών προαναγγέλλει ότι ξεκινά από αύριο η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο, μετά τη συμφωνία για έναν οδικό χάρτη για τη διαχείριση απορριμμάτων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Ο ΧΥΤΑ στη θέση Σκοπός θα χρησιμοποιηθεί για την εναπόθεση των σκουπιδιών για δύο μήνες.

Στη συνέχεια, θα αξιοποιηθεί ο χώρος στη θέση Γαλάρος για την οποία υπάρχει σχετική περιβαλλοντική άδεια. Εκεί θα έχει μεταφερθεί ως τον Ιανουάριο δεματοποιητής υπολειμμάτων ενώ με ταχείες διαδικασίες θα δημιουργηθεί μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης - η λειτουργία του χώρου δεν θα ξεπεράσει τα τρία χρόνια και με μέριμνα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Ζακύνθου θα επανέλθει στην προ της χρήσεώς του κατάσταση.

Στην τελική φάση, ο οριστικός προορισμός των απορριμμάτων αλλά και των δεματοποιημένων υπολειμμάτων (από τον Γαλάρο) θα είναι η θέση Λίβας, όπου θα δημιουργηθεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και θα κατασκευασθούν εγκαταστάσεις μηχανικής ανακύκλωσης - κομποστοποίησης για τα σύμμεικτα απορρίμματα.

Αυτές είναι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη αφενός για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό το νησί, αφετέρου για την οριστική λύση του. Τα τρία στάδια του οδικού χάρτη συμφωνήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, σε επικοινωνία κυβερνητικών στελεχών υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη, με αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη συζήτηση μετείχαν, εκτός από τον υπουργό, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Παύλος Κολοκοτσάς και ο πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου κ. Παναγιώτης Μυλωνάς.

Πάντως, από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνουν ότι οι βάσεις για τη συμφωνία τέθηκαν σε προηγούμενη σύσκεψη (12.12.2016), στην οποία μετείχε μαζί με τον κ. Σκουρλέτη και ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέλος Νοεμβρίου -τις ημέρες των πλημμυρών στο νησί- η ΝΕ Ζακύνθου της ΝΔ είχε επιτεθεί κατά του κ. Κοντονή αναφορικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ και την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί.

Τον κατηγορούσε ότι τώρα αναγνωρίζει τον «Λίβα» ως τον πλέον κατάλληλο χώρο για την οριστική λύση του προβλήματος, ενώ αρχικά διαφωνούσε με την επιλογή, και τον εγκαλούσε για πολιτικά παιχνίδια εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο κ. Κοντονής είχε απαντήσει στις επιθέσεις και είχε κατηγορήσει για παρελκυστική τακτική τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στο νησί και για απραξία «πέρα από μια συνεχή μετάθεση της χωροθέτησης, μετάθεση που απέβη καταστροφική για τη Ζάκυνθο».

Μόλις πριν από λίγες ημέρες αναζωπυρώθηκε η ένταση στο νησί από αντιδράσεις κατοίκων για τη διαιώνιση του προβλήματος με τα σκουπίδια, την ίδια ώρα που κάτοικοι του Καλαμακίου είχαν κινητοποιηθεί κατά της συνέχισης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον Σκοπό.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news