facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Εξώδικο από τους φαρμακοποιούς για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά

Εντείνεται συνεχώς το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως γίνονται καθημερινά «μπαλάκι» μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιρειών αναζητώντας φάρμακα για τους ασθενείς – με τους τελευταίους να μετατρέπονται σε ομήρους αυτής της κατάστασης.

Η εις μάτην αναζήτηση ενός αντικαταθλιπτικού σκευάσματος, του Valdoxan 25mg, σε φαρμακαποθήκη και φαρμακευτική εταιρία διάθεσής του από τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κωνσταντίνο Λουράντο για την εξυπηρέτηση ασθενή, είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που καταγράφονται καθημερινά στο τρίγωνο φαρμακείων- φαρμακαποθηκών- φαρμακευτικών εταιριών.

Κινητοποίησε όμως τον εκπρόσωπο των φαρμακοποιών που έστειλε εξώδικη δήλωση για το θέμα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, τον ΕΟΦ (Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας), τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση, ζητείται να διευκρινισθεί :
α) αν οι ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά είναι επαρκείς για την κάλυψη των αναγκών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) πού διοχετεύονται τα φάρμακα που προμηθεύονται οι φαρμακαποθήκες από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αναζήτηση της διαδρομής του φαρμάκου

Όπως περιγράφει ο κ. Λουράντος στην εξώδικη δήλωση, τη Δευτέρα 12.12.2016 και περί ώρα 8.15 – 8.30 επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο για τις πωλήσεις της φαρμακαποθήκης «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», με την οποία συνεργάζεται, προκειμένου να ζητήσει ένα τεμάχιο «Valdoxan 25mg».
Τον ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν απόθεμα του εν λόγω φαρμάκου, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία που το εισάγει και διαθέτει στην Ελλάδα η «SERVIER HELLAS», δεν έχει προβεί στην παράδοση του φαρμάκου στη φαρμακαποθήκη.

«Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία «SERVIER HELLAS» ενημερώνοντας σχετικώς για τους ισχυρισμούς της «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», και οι εκπρόσωποι πωλήσεων της εν λόγω εταιρείας με ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή το μεσημέρι, 09.12.2016, είχαν προμηθεύσει την ανωτέρω φαρμακαποθήκη με ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» προκειμένου να τα διαθέσει εις τα φαρμακεία. Δεδομένου λοιπόν ότι αφενός μεν μεσολάβησε το Σάββατο, όπου είναι κλειστή η φαρμακαποθήκη, αφετέρου ότι η τελευταία ισχυρίζεται την Δευτέρα στις 08.15 ότι δεν διαθέτει αποθέματα, τίθεται ευλόγως το ερώτημα, που κατέληξε η ποσότητα «Valdoxan 25mg» που παρέλαβε από την εταιρεία «SERVIER HELLAS» αναφέρει ο κ. Λουράντος.

Στη νέα του επικοινωνία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής, ο φαρμακοποιός άκουσε νέες εξηγήσεις. «Μετέβαλαν τους ισχυρισμούς τους και αυτή τη φορά ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται να πωλήσουν στο φαρμακείο μου το ένα τεμάχιο που τους ζήτησα, διότι το φάρμακο αυτό είναι «πλαφοναρισμένο», δηλαδή το διαθέτουν – κατά παράβαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας – σε ορισμένες μόνο ποσότητες ανά φαρμακείο (συνήθως ένα ή δύο τεμάχια ανά φαρμακείο) και σε συγκεκριμένα φαρμακεία της επιλογής τους» λέει ο κ. Λουράντος.

Μόνιμες οι… δικαιολογίες όπως και οι ελλείψεις φαρμάκων από φαρμακαποθήκες και εταιρίες

Το «Valdoxan 25mg» δεν είναι το μόνο φάρμακο που είναι σε έλλειψη, σύμφωνα με τον ΠΦΣ. Σε καθημερινή βάση παρατηρούνται στα φαρμακεία σοβαρές ελλείψεις σε ουκ έστιν αριθμός φάρμακα.

«Φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα. Ορίζουν μάλιστα αυθαιρέτως ανώτατο όριο της ποσότητας των φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία, μάλιστα δε το ανώτατο όριο τίθεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν το πέρας του οποίου δεν διατίθενται συγκεκριμένα φάρμακα. Ακόμη ορίζουν κατώτερο όριο παραγγελίας φαρμάκων, απαιτώντας η παραγγελία να μην είναι μικρότερη από συγκεκριμένο ποσό, σε διαφορετική περίπτωση δεν προβαίνουν εις την εκτέλεση αυτής. Υποχρεώνουν έτσι τα φαρμακεία να προβαίνουν σε παραγγελίες φαρμάκων που δεν χρειάζονται προκειμένου η συνολική αξία της παραγγελίας να ξεπερνά το κατώτερο όριο που αυθαιρέτως έχουν θέσει και επιβάλει. Επί της ουσίας αρνούνται παρανόμως να πωλήσουν εις τα φαρμακεία τα φάρμακα που διαθέτουν» περιγράφεται στην εξώδικη δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ η τακτική που ακολουθούν οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν υπάρξει έλλειψη φαρμάκου και αυτή οφείλεται σε παραβίαση των υποχρεώσεων του κατόχου άδειας χονδρικής πώλησης ή του κατόχου άδειας κυκλοφορίας επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες νόμιμες κυρώσεις, χρηματικό πρόστιμο στον εκάστοτε υπεύθυνο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news