facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Κομισιόν: Σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα

Τη σταδιακή επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου προτείνει η Ευρωπαϊκή επιτροπή. Η κίνηση αυτή, που περιέχεται στη (μη δεσμευτική) «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. Θα αφορά δηλαδή μόνο σε αιτούντες άσυλο οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επανέναρξη των επιστροφών θα πρέπει να συνοδευθεί από την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη της. Μάλιστα, η Κομισιόν θέτει τον φιλόδοξο στόχο να μετεγκαθίστανται 3.000 πρόσφυγες μηνιαίως από τον Απρίλιο του 2017 και μετά προκειμένου να υπάρξει και αποσυμφόρηση της Ελλάδος και ιδιαίτερα των νησιών όπου η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων έχει ήδη ξεπεραστεί.

Όπως είναι γνωστό, οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα έχουν ανασταλεί από το 2011 εν συνεχεία δύο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκαν συστημικές ελλείψεις του ελληνικού συστήματος χορήγησης ασύλου. Η Σύσταση όμως της Κομισιόν επισημαίνει ότι η παρατεταμένη αναστολή των επιστροφών θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» σε άλλα κράτη – μέλη.

Η συγκεκριμένη Σύσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναθεώρησης του Συστήματος του Δουβλίνου που θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news