facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Δεν δεχόμαστε μέτρα που πλήττουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος, δήλωσε ο Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ μετέφερε μήνυμα πως η Κομισιόν δεν θα αποδεχθεί μέτρα που θα διαλύσουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, και προσέθεσε ότι η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα και η δεύτερη είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι χώρα «που αξίζει την εμπιστοσύνη μας» και προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εφόσον οι ελληνικές αρχές κάνουν όλα αυτά τα οποία οφείλουν να κάνουν, είναι αναμφισβήτητο ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι τους θα πράξουν τα δέοντα.

«Θέλω, λοιπόν, να πω σε όλους τους Έλληνες ότι τώρα έχει έρθει η στιγμή για να μιλήσουμε για το θέμα του χρέους. Είναι κάτι το οποίο θα έχω κι εγώ την ευκαιρία να αναφέρω κατ' ιδίαν στο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι οπωσδήποτε πλέον πρέπει να συζητηθεί το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων» είπε.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του για την αξιοπιστία του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ πρέπει να έχει κατά νου τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που υπάρχουν σε κάποια ζητήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα του κοινωνικού διάλογου. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξουν αυτές οι ευαισθησίες που θα επιτρέψουν στον κοινωνικό διάλογο να τηρήσει τα μέτρα και τα σταθμά του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, επίσης, θα ήθελα να τονίσω ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολύ περισσότερο ούτε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν μέτρα τα οποία θα επιφέρουν πλήγμα ή θα καταστρέψουν ολωσδιόλου τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο».

Τόνισε ότι «μόνη λύση είναι μια λύση συμβιβασμού και νομίζω ότι είμαστε αρκετά έξυπνοι να την βρούμε όλοι μαζί. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχω έρθει εδώ στην Ελλάδα για να προσφέρω την υποστήριξή μου και την διαβεβαίωσή μου ότι την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι για το ελληνικό χρέος».

Παυλόπουλος: Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον επίτροπο, αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να προχωρήσουν στις ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

«Δεν μίλησε ποτέ κανείς για κούρεμα του χρέους» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι «μιλάμε, όμως για μεθόδους που είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδίως το δίκαιο που διέπει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας. Σε αυτό πρέπει να ανταποκριθούν οι εταίροι μας», οι οποίοι, προσέθεσε, «πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε πως υπάρχει η εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος έχει δημιουργηθεί όλο με αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας και αφορά δαπάνες, που η Ελλάδα έχει οικειοθελώς καθορίσει. Ωστόσο, υπογράμμισε, ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους οφείλεται σε εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία προορίζονται για την αντιμετώπιση κινδύνων που εμείς δεν προκαλέσαμε. Πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα, με βάση τα οποία υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της ΕΕ.

Όσον αφορά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι σε αυτή την αξιολόγηση ειδικά για το θέμα των εργασιακών σχέσεων θα κάνουμε αυτό που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο έχει ως μέρος τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, να δεχθεί μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις που θα ήταν αντίθετα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού κάτι τέτοιο θα κατέπιπτε αμέσως και θα ήταν υπόλογη η Ελλάδα απέναντι και στην ίδια την ΕΕ. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν και από την πλευρά του ΔΝΤ και να καταστεί σαφές ότι εδώ στην Ευρώπη έχουμε και τις υποχρεώσεις της δικές μας, οι οποίες είναι τμήμα αναπόσπαστο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τις προσπάθειες του Πιερ Μοσκοβισί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news