facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Ράμα: Αλβανόφωνη όλη η Αθήνα, η Ακρόπολη διασώθηκε από Αλβανό

Με επιθετικό τρόπο απάντησε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο κατεδάφισης των κατοικιών 19 Ελλήνων ομογενών της Χειμάρρας από τη δημοτική αρχή της πόλης.

Παραθέτοντας μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη του 1670, ο Έντι Ράμα ισχυρίζεται στο προφίλ του στο Facebook ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Ενετούς λόγω του «Αλβανού» αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη, αλλά εγείρει και θέμα Αρβανιτών, ισχυριζόμενος ότι o Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής ανέφερε το 1925 πως ο γηγενής πληθυσμός είναι «ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός (...) αν και αυτό δεν την κάνει απολύτως Αλβανική πόλη». Προσθέτει μάλιστα, ότι ο πληθυσμός της Χειμάρρας «σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Τι γράφει ο Έντι Ράμα στο Facebook 

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

»Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως ’’κοινή διάλεκτο’’ της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».



skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news