facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η Ευρωβουλή προτείνει πάγωμα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσαν πρόταση ψηφίσματος, με την οποία θα αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνεντεύξεις που έδωσαν οι επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισαν ότι συμφωνούν «στο προσωρινό πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ωστόσο διευκρινίζουν μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ουδεμία άλλη συμφωνία, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια, έπειτα από αίτημα των ευρωβουλευτών, ενώ έχει κληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μονγκερίνι να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, με δεδομένα τα συνεχή ανησυχητικά στοιχεία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Οι πολιτικές ομάδες προτείνουν ένα ψήφισμα, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, που μίλησε πρώτος στη συνέντευξη, σημείωσε ότι «η Τουρκία του Ερντογάν βυθίζεται όλο και πιο πολύ σε ένα αυταρχικό σύστημα, και εμείς δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί».

«Ζητούμε με ψήφισμα να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τη δυνατότητα διακοπής τους», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Το πολιτικό μας μήνυμα στον Ερντογάν είναι ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είναι απαραίτητη στη χώρα του η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το δίκαιο των μειονοτήτων. Θέλουμε την Τουρκία προσαρτημένη στην Ευρώπη, η πόρτα του διάλογου με τους πολίτες είναι ανοιχτή, η πόρτα ένταξης κινδυνεύει να παραμείνει κλειστή τουλάχιστον έως ότου η Τουρκία βρει το δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο Τζάνι Πιτέλα, όπως στη συνέχεια και οι άλλοι συνάδελφοί του, εξήγησε ότι «το πάγωμα αφορά αποκλειστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν αφορά τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, ούτε την τελωνειακή σχέση».

«Εμείς θέλουμε ένα προσωρινό πάγωμα γιατί δεν είναι γραμμή μας να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Θέλουμε να γίνει κατανοητό το μήνυμα, δεν θέλουμε να χειροτερεύσουν οι σχέσεις μας με την Τουρκία» εξήγησε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε από την πλευρά του ότι «έχουμε ανάγκη σαφών απαντήσεων για να ξέρουμε τι γίνεται στα σύνορά μας τόσο για τα άτομα όσο και για το μέλλον της Ένωσης».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει εβδομάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που να μην έχουμε δυσάρεστα και σκληρά γεγονότα για τον τουρκικό λαό. Ο στόχος ήταν η προάσπιση των πολιτών, ενώ σήμερα, με φυλακίσεις, περιορισμούς στην ελευθερία, περιορισμούς στον Τύπο και με ένα ανύπαρκτο κράτος δικαίου, είναι το ακριβώς αντίθετο», επισήμανε.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε και στις απειλές που ακούγονται εκ μέρους της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, για σημείωσε πως η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

«Ζητούμε από τα κράτη-μέλη της Ένωσης να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν και το ΕΛΚ ζητά το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Και κατάληξε:

«Ανέκαθεν το ΕΛΚ έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια εξ ολοκλήρου ένταξη της Τουρκίας, αντίθετα είναι δυνατόν να υπάρξουν πολλαπλές εταιρικές σχέσεις σε διάφορους τομείς, όπως έχει γίνει για το θέμα του προσφυγικού».

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news