facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος του χρόνου [Βίντεο]

Επίσκεψη στην Αθήνα πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα συμβάλει στην «επιτυχία» των συζητήσεων, ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά την είσοδό του στο σημερινό Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα σύσταση της κυβέρνησης, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέμεινε στη θέση του υπουργού Οικονομικών και τον χαρακτήρισε «αξιόπιστο» και «θετικό» συνομιλητή. Επιπλέον, ανέφερε πως στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα συναντηθεί με τα νέα μέλη της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία των συνομιλιών για την Ελλάδα μετά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.



«Υπάρχει σημαντική πρόοδος η οποία δημιουργεί ενθαρρυντικό κλίμα» για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανέφερε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια «συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, που θα περιλαμβάνει εκτός από τη δεύτερη αξιολόγηση και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Τώρα που οι ελληνικές αρχές αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, είναι σημαντικό να τις αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στην απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου υπάρχει η δέσμευση των εταίρων για συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που όπως είπε μπορεί να γίνει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι ήδη υπό εφαρμογή, την ανάκαμψη που δρομολογείται και το χρέος. Ελπίζω πως όλα αυτά θα συζητηθούν πριν το τέλος του έτους», κατέληξε ο ίδιος.

Ντάισελμπλουμ: Αναγκαία η σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα

Την ανάγκη να επιτευχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει αν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία για την Ελλάδα ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Σήμερα θα ακούσουμε από τους εκπροσώπους των θεσμών την πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και μετά ίσως μπορέσω να σας απαντήσω αν θα είμαστε έτοιμοι ως τις 5 Δεκεμβρίου», απάντησε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.



«Είναι σημαντικό να σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις, αλλά και στα δημοσιονομικά τις επόμενες χρονιές», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup και προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν το τέλος του έτους. «Αυτό είχαν υποσχεθεί το Μάιο. Είχαν πει ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εφόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», προσέθεσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ερωτηθείς για την προοπτική λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος πριν από το τέλος του έτους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σήμερα η έκτασή τους. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα έχει συμβεί ως το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που λήγει το πρόγραμμα, με μεγέθη όπως η οικονομική ανάπτυξη, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός, αλλά και τι δεσμεύσεις θα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Ντομπρόβσκις: Σε σωστή τροχιά η Ελλάδα

Ο Β. Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον φορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων το 2016 «Στη σωστή τροχιά» βρίσκονται οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την ικανοποίησή του όσον φορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων το 2016. Σημείωσε, επίσης, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ το 2017 φαίνεται πραγματοποιήσιμος.



tvxs

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news