facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Μπαράζ προσφυγών για τον ΕΝΦΙΑ-Τι απαντά η ΓΓΔΕ

Μπαράζ ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού και ιδίως για τον ΕΝΦΙΑ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του φόρου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, όπως διαπιστώνεται και από σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος των φορολογουμένων προσφεύγοντας στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είναι να καθυστερήσουν όσο γίνεται την πληρωμή του φόρου. Λόγω των πολλαπλών αυτών αιτημάτων, η ΓΓΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Επειδή διαπιστώθηκε ότι υποβλήθηκε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Υπηρεσία μας μεγάλος αριθμός αιτημάτων αναστολής επί ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ιδίως ΕΝ.Φ.Ι.Α., διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Στη διάταξη του εδ. β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 63 του νόμου 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) ορίζεται ότι: «Η αναστολή, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύει επί του άμεσου προσδιορισμού του φόρου, καθώς και επί πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση».

Με βάση την ως άνω διάταξη, στις περιπτώσεις που υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή κατά πράξης άμεσου προσδιορισμού φόρου (π.χ δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, Φ.Π.Α, τελών χαρτοσήμου κ.λ.π) ή πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, που εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική του δήλωση, όπως είναι οι πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και φόρου εισοδήματος, δεν χωρεί παραδεκτώς αίτημα αναστολής της καταβολής του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης.

Κατά συνέπεια, τα σχετικά αιτήματα αναστολής απορρίπτονται από την Υπηρεσία μας, είτε ρητώς είτε σιωπηρώς, και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο να μην υποβάλλονται, προς αποφυγή τόσο της άσκοπης ταλαιπωρίας των φορολογούμενων με τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών που κατά νόμο πρέπει να συνοδεύουν το αίτημα αναστολής, όσο και της επιβάρυνσης των αρμόδιων φορολογικών αρχών και της Υπηρεσίας μας».

enikonomia

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news