facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Υπό διάλυση το νοσοκομείο Λαμίας λόγω έλλειψης προσωπικού

Με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας επιχειρούν οι αρμόδιοι να καλύψουν όπως όπως τα κενά του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Λαμίας, υποστηρίζοντας παράλληλα σε όλους τους τόνους πως έχει διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, γεγονός που απέχει από την πραγματικότητα.

Τη διαπίστωση αυτή έκανε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποτελούμενη από την Πρόεδρο, κυρία Αφροδίτη Ρέτζιου και τον Γενικό Γραμματέα κ. Πάνο Παπανικολάου, που συμμετείχαν σε σύσκεψη νοσοκομειακών γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας, παρουσία και των εκπροσώπων της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

«Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς οξύνονται λόγω των δραματικών ελλείψεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ και παραθέτει τις πιο χαρακτηριστικές ελλείψεις του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Τα χειρουργεία και το αναισθησιολογικό τμήμα

Το νοσοκομείο είχε βρεθεί –αρνητικά- στο προσκήνιο πριν από μερικές εβδομάδες όταν η έλλειψη αναισθησιολόγων «έκλεισε» ουσιαστικά τα χειρουργεία του νοσηλευτικού ιδρύματος – σημειωτέον πως το νοσοκομείο έχει 407 κλίνες και πληθυσμό αναφοράς 200.000 άτομα, ενώ σε αυτό διενεργούνται σε ετήσια βάση περίπου 3.500 επεμβάσεις.

«Οι αρμόδιοι του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες καθημερινής κάλυψης της εφημερίας του νοσοκομείου υποχρεώνοντας τους συναδέλφους μας σε εξοντωτική, παράνομη υπερεφημέρευση και μετακινώντας γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μετακυλύουν σε άλλα νοσοκομεία, όπως συνέβη το προηγούμενο δεκαήμερο με το νοσοκομείο Χαλκίδας. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιοι της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου επιδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε μια παραπλανητική εκστρατεία «διασποράς ψευδών ειδήσεων» για προπαγανδιστικούς λόγους, ισχυριζόμενοι ότι: 1.«τα χειρουργεία λειτουργούν κανονικά», ενώ η αλήθεια είναι πως οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, 2. «είναι σε φάση ολοκλήρωσης δύο προκηρυγμένες θέσεις Αναισθησιολόγων Επιμελητών Β», ενώ η αλήθεια είναι πως καμία θέση δεν έχει καν προκηρυχθεί ως σήμερα» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Στη Χειρουργική κλινική υπάρχουν 12 οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετούν πέντε γιατροί, εκ των οποίων δύο είναι λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Στο τμήμα υπηρετούν μόνο τρεις ειδικευόμενοι γιατροί, οι δύο από αυτούς σε παράταση. Επιπλέον διαχρονικά οι διοικήσεις του νοσοκομείου μετακινούν γιατρούς από τμήματα του νοσοκομείου προς το ΤΕΠ, θέλοντας να λειτουργεί ως αυτοδύναμο τμήμα, με αποτέλεσμα την παραπέρα αποδυνάμωση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων.
«Οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής που έως τώρα υπερεφημέρευαν, αποφάσισαν για τον τρέχοντα μήνα Νοέμβριο να εκτελέσουν ο καθένας μόνο όσες εφημερίες προβλέπει η τρέχουσα νομοθεσία. Έτσι, το πρόγραμμα εφημεριών έχει ήδη εξαντληθεί και ο διοικητής του νοσοκομείου κάθε μεσημέρι κάνει «εντέλλεσθε» σε κάποιον γιατρό του τμήματος να εφημερεύσει για το υπόλοιπο 24ωρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Τι ισχύει στις άλλες κλινικές

Στην Ειδική Μονάδα Νευροχειρουργικής οι οργανικές θέσεις είναι τρεις. Υπηρετούν δύο μόνιμοι γιατροί και ένας επικουρικός. Το τμήμα έχει μεγάλη δραστηριότητα (150 επεμβάσεις ανά έτος). Οι γιατροί με δική τους πρωτοβουλία κάνουν παραπάνω ενεργές εφημερίες από αυτές που προβλέπει η νομοθεσία ενώ πολλές από τις υπόλοιπες μέρες του μήνα υπερεργάζονται.

Στην Ορθοπεδική οι οργανικές θέσεις είναι επτά. Υπηρετούν πέντε γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η θητεία λήγει τον Ιανουάριο οπότε πρόκειται να απολυθεί. Οι γιατροί αναγκάζονται να εργάζονται και μετά τη λήξη του ωραρίου τους για να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, πέρα από το επίσημο πρόγραμμα εφημεριών.

Στη Μαιευτική κλινική οι οργανικές θέσεις είναι επτά, στις οποίες υπηρετούν έξι γιατροί εκ των οποίων ο ένας είναι επικουρικός του οποίου η σύμβαση λήγει στις 31/1/17, οπότε προβλέπεται η απόλυσή του.

Στην Παθολογική Κλινική οι οργανικές θέσεις είναι δώδεκα. Υπηρετούν μόνο 5 γιατροί ,εκ των οποίων ο ένας απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα με αναρρωτική άδεια ,λόγω χρόνιου προβλήματος υγείας.

Χωρίς παιδιάτρους λειτουργεί η Παιδιατρική! Η κλινική έχει έξι οργανικές θέσεις, αλλά υπηρετεί ένας αποσπασμένος γιατρός κι ένας από μετακίνηση. Πρόσφατα προκηρύχθηκαν τέσσερεις θέσεις Επιμελητών Β.

Δραματική είναι η εικόνα και στις άλλες κλινικές. Στο Δερματολογικό τμήμα δεν υπηρετεί κανένας γιατρός, στο Γαστρεντερολογικό όπου υπάρχουν δύο οργανικές θέσεις υπηρετεί ένας γιατρός, στην Καρδιολογική είναι εννέα οι οργανικές θέσεις αλλά έξι οι γιατροί, στην Ψυχιατρική ένας ψυχίατρος, στο Νεφρολογικό που εξυπηρετεί περίπου 100 αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς, υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γιατρός!

Στο Ογκολογικό τμήμα (εκτελεί περίπου 3500 χημειοθεραπείες ανά έτος) οι οργανικές θέσεις είναι δύο και υπηρετεί ένας γιατρός, του οποίου μάλιστα το 2011 είχε ακυρωθεί η νόμιμη άδεια ανατροφής τέκνου λόγω έλλειψης αντικαταστάτη.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news