facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Νέα μάχη στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες - Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία οι τροπολογίες

Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με βάση την τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ.Λάππα, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας για ακόμη ένα βήμα της κυβέρνησης με στόχο τη συναίνεση. Το πρωί ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.

Με αφορμή την αποδοχή της εν λόγω τροπολογίας, ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν ως ακόμη ένα βήμα για τη σύνεση, τη σύνθεση και τη συναίνεση, αυτήν την κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, όταν διεξαγόταν η συζήτηση για τον νόμο 4339 και ζητήθηκε και η γνώμη των εναπομεινάντων μελών του ΕΣΡ, για πολλές από τις ρυθμίσεις του, η τοποθέτησή τους -διά επιστολής τους στην αρμόδια επιτροπή- ήταν πως δεν μπορούν να αποφανθούν για τον εξοπλισμό των τηλεοπτικών σταθμών, τις κτιριακές υποδομές, για τον τύπο των εγγυητικών επιστολών, ακόμη και για τη βιωσιμότητά τους. 

«Άρα χαιρετίζω, την πορεία της συζήτησης -εκτός από μία δύο παρεκτροπές- και νομίζω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε σήμερα και να πάμε, καλή τη πίστη, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το αναγκαίο βήμα», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Παππάς.

H συζήτηση στη Βουλή

Με διαφωνία επι της διαδικασίας ξεκίνησε η συζήτηση στην Βουλή των τροπολογιών που επιχειρούν να διορθώσουν αντισυνταγματικά μέρη του νόμου Παππά. Η αντιπολίτευση αντέδρασε για την περιορισμένης έκτασης συζήτηση που προέκρινε το προεδρείο της Βουλής ζητώντας ανοικτό κατάλογο ομιλητών ώστε να τοποθετηθούν όσοι βουλευτές το επιθυμούν. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα τοποθετηθούν 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 από την ΝΔ και 4 από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. 

H συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες διεξάγεται στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ο οποίος το πρωί της Πέμπτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αναστολή και όχι στην κατάργηση του νόμου 4339 όπως ζητά η αντιπολίτευση.

Στο παραπέντε της έναρξης της κρίσιμης συζήτησης επι της αρχικής ρύθμισης που κατέθεσε για την αναστολή του άρθρου 2 Α που ορίζει ότι ο διαγωνισμός για την δημοπράτηση των αδειών γίνεται από την γγ Ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε νέα τροπολογία για τον ορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών.

Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχου περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, ανα κατηγορία εμβέλειας, προγράμματος, είδος περιεχομένου σε περίπτωση ενημερωτικού προγράμματος κλπ πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ αντί αιτιολογημένης γνώμης αυτού που ισχύει σήμερα. 
Κόντρα Βενιζέλου-Βούτση

Κατά τις τοποθετήσεις επι των διαδικαστικών ζητημάτων υπήρξε και η πρώτη σύγκρουση μεταξύ του κ. Νίκου Βούτση και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ότι «η ήττα της κυβέρνησης δεν είναι πολιτική είναι βαθιά θεσμική. Όταν θα δημοσιευτεί η απόφαση θα δείτε με κάθε λεπτομέρεια τι ατοπήματα έχετε κάνει» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του ΣτΕ, προκάλεσε έκπληξη όμως ότι ορισμένοι δικαστές έκριναν το νόμο συνταγματικό».

«Δεν θα πω ούτε για εκπλήξεις ούτε για κατάπληξη για το ότι υπήρξαν 14 δικαστές που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο» απάντησε ο κ. Βούτσης από τα βουλευτικά έδρανα και όχι από την έδρα του προέδρου της Βουλής.

«Είναι σαφές και εκφράστηκε περισσή ευαισθησία ότι η διαδικασία που γίνεται σήμερα είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες – όχι από απόφαση ΣτΕ αλλά από διαρροή για το περιεχόμενό της – η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση στον πυρήνα του νόμου. Αυτή η ευαισθησία δεν έχει εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες αποφάσεις του ΣτΕ για τα συγκεκριμένα ζητήματα» συνέχισε ο ίδιος για να προσθέσει «λυπάμαι που συνάδελφοι σηκώνουν τους τόνους όταν στο παρελθόν ως αρμόδιοι υπουργοί δεν έφερναν την θεραπεία. Σήμερα σηκώνονται τόνοι για υπουργούς που διχάζουν την κοινωνία. Να μην παρακολουθήσουμε αυτή την συζήτηση. Το τυπικό είναι σαφές. Θα γίνει άψογη και πλήρης συζήτηση. Οι τόνοι πρέπει να είναι συγκρατημένοι ειδικά από όσους έχουν μακρύ και άκρως βεβαρημένο παρελθόν απόψεων και εφαρμογών απόψεων σε βάση συμφερόντων».

Η τελευταία αναφορά του προέδρου προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του Ανδρέα Λοβέρδου που είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να ενώσει. Όμως ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και προσβλητικός». Ακολούθως ο κ. Βενιζέλος είπε πως «ο κ. Βούτσης ήταν όχι διχαστικός αλλά προσβλητικός. Μα τα συμφέροντα ανέβηκαν στα δέντρα και φάνηκαν το οπίσθιά τους, φάνηκε τι κάνει η κυβέρνηση με τα συμφέροντα. Ας μην προκαλεί ο κ. Βούτσης»

Παππάς: Εμείς θέλουμε 4 άδειες αλλά μπορεί να υπάρξει και διάλογος για τον αριθμό

Για σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων για την συγκρότηση του ΕΣΡ έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς παρουσιάζοντας τις δύο τροπολογίες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφέρει τέσσερις άδειες ωστόσο είπε ότι η νέα τροπολογία επιτρέπει την διεξαγωγή διαλόγου για τον καθορισμό της τελικής απόφασης. 

«Στην προχθεσινή Διάσκεψη διαφαίνεται διάθεση - πέραν των βαθιών πολιτικών διαφωνιών - από τα κόμματα να ανταποκριθούν στις συνταγματικές υποχρεώσεις για συγκρότηση του ΕΣΡ» εκτίμησε ο υπουργός για να προσθέσει «φέρνουμε δύο τροπολογίες που αφορούν δύο ζητήματα του νόμου που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη. Το πρώτο αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Θυμίζω ότι η τροπολογία 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη εφαρμογή της την αρμοδιότητα διεξαγωγής του διαγωνισμού από το ΕΣΡ στην ΓΓ Ενημέρωσης. Καθώς φαίνεται η τροπολογία γέννησε πράξεις που κρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία αντισυνταγματικές». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση προσαρμόζει την νομοθεσία στις αποφάσεις του ΣτΕ ενώ σημείωσε «ερχόμαστε να αναστείλουμε την εφαρμογή της τροπολογίας που είναι σχεδόν εκ του περισσού. Η τροπολογία προέβλεπε την διεξαγωγή διαγωνισμού για μια φορά. Είναι προφανές ότι όποιος διαγωνισμός γίνει από δω και μπρός θα γίνει από το ΕΣΡ στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Αρα είναι βήμα που πρέπει να προστρέξουμε όλοι».

Αναφορικά με την δεύτερη τροπολογία εξήγησε «σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Η ρύθμιση ήταν σχεδόν αυτονόητη για τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα σκανδάλου για σκληρή και ανήθικη κριτική εναντίον μου». Επισήμανε ότι με την νέα διάταξη ο αριθμός των αδειών θα βγαίνει μετά από υπουργική απόφαση και με σύμφωνη γνώμη - αντι αιτιολογημένης - του ΕΣΡ. «Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει συζήτηση. Η θέση της κυβερνητικής παράταξης είναι σαφής. Όμως αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να τις συζητήσουμε και με όρους σύγκλισης να καταλήξουμε». 

Ο κ. Παππάς παρά την απόφαση του ΣτΕ υποστήριξε ότι «η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια. Υπάρχει τρόπος να βγει κερδισμένη η πολιτεία. Αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει διαγωνισμός. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που έπρεπε να καταβάλλονται και δεν γινόταν. Υπάρχει δεδικασμένο των 250 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όλοι μαζί να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και πως αυτό το τίμημα θα εισπραχθεί αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές. Αυτή η πλειοψηφία είναι απολύτως αποφασισμένη. Θα δοθούν άδειες και τίμημα θα υπάρξει. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή». 

Εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση έχει μετακινηθεί από τις αρχικές της θέσεις και πως «δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες αλλά αυτογνωσία που πρέπει να οδηγήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα για συγκρότηση του ΕΣΡ και ολοκλήρωση του πολυπόθητου διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών».

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε «Δυστυχώς η οριακή απόφαση παρήγαγε 2 αποτελέσματα: 

- Οικονομικό αποτέλεσμα που μεταφέρει οικονομικούς πόρους από φτωχούς συμπολίτες σε ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια

- Τεράστιο νομικό κενό. Η διοίκηση δεν μπορεί να χορηγήσει άδειες που είναι συνταγματική υποχρέωση και δεν υπάρχει ΕΣΡ που απαιτεί τα 4/5 Διάσκεψης. Αυτό το κενό και αδιέξοδο πρέπει να το υπερβούμε με αυτοκριτική και γενναιότητα».

«Άτοπο να προτείνετε αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικός»

Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος αποκάλεσε τον υπουργό «πρόβλημα της Δημοκρατίας» ενώ ζήτησε την απόσυρση όλου του σχετικού νόμου.


«Είναι άτοπο να προτείνετε την αναστολή άρθρου που κρίθηκε αντισυνταγματικό. Εκτός από επικοινωνιακή απόπειρα η ενέργειά σας αποτελεί και προσβολή της διάκρισης των εξουσιών. Με τον τρόπο που τοποθετηθήκατε είναι σαν να αναγνωρίσατε ως μόνο λάθος ότι δεν υφαρπάξατε και τις αρμοδιότητες του ΣτΕ μαζί με αυτές του ΕΣΡ» είπε ο κ. Κεδίκογλου για να προσθέσει «Πρέπει να υπάρξει σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ. Μόνη λύση η κατάργηση του νόμου και έναρξης συζήτησης από μηδενική βάση».

Σχετικά με τις αναφορές του υπουργού στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ είπε ότι «μας λέτε ότι η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία. Όμως μήπως μάθατε ότι και η μειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο αλλα είχε άλλη άποψη για την θεραπεία του;». «Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες είναι παροδικές. Η δική σας εξαερώνεται ραγδαία» ειπε σε άλλο σημείο για να προειδοποιήσει «μη διανοηθείτε αλλαγή της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων. Είστε πρόβλημα της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας».

Λαμβάνοντας τον λόγο επι προσωπικού ο κ. Παππάς είπε ότι «θα περίμενα από εσάς απολογία για το γεγονός ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση δεν εισπράξατε όσα έπρεπε. Εμείς τα εισπράξαμε από ψηφισμένους φόρους. Αυτό ήταν πρόβλημα στην Δημοκρατία όπως και το μαύρο στην ΕΡΤ. Όχι ότι εμείς προσπαθούμε να τηρήσουμε την Δημοκρατία».


Ανταπαντώντας ο κ. Κεδίκογλου υπογράμμισε ότι «τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά» και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ν. Παππάς: να ζητήσετε συγγνώμη, δεν εισπράξατε τίποτα
Σ. Κεδικογλου: πετάτε λάσπη. Τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά. 

Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός είπε ότι «οι άδειες θα δοθούν και δεν κάνουμε πίσω. Με όποια τερτίπια δεν θα μπορέσετε να μας εμποδίσετε. Σήμερα σας αφαιρείτε κάθε δικαιολογία. Αν συνεχίσετε θα απομονωθείτε».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει "παρών" επι των επίμαχων τροπολογιών.

Λοβέρδος σε Παππά: «Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης»
«Κατεργαριές δεν περνάνε, υπάρχουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας αναφέροντας «Θα πρέπει να μην λέτε άλλα ψέματα… Η συναίνεση που είναι εφικτή στην Διάσκεψη δεν αφορά έναν υπουργό με τέτοια πεπραγμένα».

Αναφορικά με τις δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν είπε ότι «η πρότασή μας είναι να αλλάξει ο όρος «αναστέλλεται» και να γίνει «καταργείται». Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην συναίνεση. Έρχεστε να θεραπεύετε την αδυναμία που δημιουργήσατε αλλά δεν το κάνετε πλήρως. Σας καλώ, αρκετά προβλήματα δημιουργήσατε, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές».

«Η Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία μίλησε και το «μαύρο δεν πέρασε» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να υπενθυμίζει όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε με τον πιο επίσημο θεσμικό τρόπο ότι είχε άδικο και το μαύρο που επιχείρησε να επιβάλλει δεν πέρασε. Πρώτος ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ προεξόφλησε την απόφαση του ΣτΕ.

Ωραίος πρωθυπουργός! Στην συνέχεια έχουμε αυτό που είπαν κάποιοι ότι ορισμένοι πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη. Έχουμε όσα έγιναν γνωστά με τις δανειοδοτήσεις τράπεζας Αττικής και έναν υποψήφιο με τα βοσκοτίπια. Μετα κατατέθηκε τροπολογία Παππά που θα έριχνε μαύρο στα κανάλια μέσα σε 5 ημέρες αλλά αποσύρθηκε. Μετά αποπειράθηκαν να συγκροτήσουν ΕΣΡ χωρίς να βγει απόφαση ΣτΕ. Μετά αποφασίστηκε η αντισυνταγματικότητα του νόμου και το ίδιο βράδυ όλη η κυβέρνηση επιτέθηκε με το χειρότερο τρόπο στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Μετά τον πανικό ο υπουργός ανακοίνωσε τροπολογία γέφυρα που την πήρε πίσω. Ακολούθησε ανακοίνωση Πολύδωρα που το πήραν και αυτό το πήραν πίσω. Με την διαβεβαίωση του ΠτΒ που για εμάς έπαιξε ρόλο έγιναν όσα έγιναν στην Διάσκεψη. Όμως, την επόμενη και σήμερα ο υπουργός φρόντισε να τινάξει την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα συναίνεση για το ΕΣΡ. Το πρωί στον ΣκΑΙ – όχι εδώ που έκανε ευπρεπή κυβίστηση – τα τίναξε όλα στον αέρα».

«Είστε σε πανικό. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί σας. Νομίζατε επειδή αυξήθηκε η δύναμη σας όλα μπορείτε να τα κάνετε» συνέχισε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει « Αν υποβάλλατε την παραίτησή σας δεν θα είχατε την ανάγκη να δικαιολογήστε κάθε μέρα. Σας αδειάζουν όλοι. Θα έπρεπε να το έχετε κάνει. Η παραίτηση εκτονώνει τις εντάσεις ακόμα και αν δεν το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Επι 14 μήνες έχετε αναστατώσει την χώρα. Εσείς μιλούσατε περι ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με αντιφάσεις. Αντι να προσαρμοστείτε με την απόφαση του ΣτΕ αντιφάσκετε με τις τροπολογίες… Το τοπίο παραμένει πλήρως αρρύθμιστο και κανείς δεν ξέρει το συμβαίνει σήμερα»

Από την πλευρά της Δημ Συμπαράταξης ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης είπε ότι η επιμονή της κυβέρνησης να μην αναζητεί ευρύτατες συναινέσεις έχει οδηγήσει την χώρα στα βράχια.

Βενιζέλος: Ευτελίσατε θεσμούς, εκβιάσατε δικαστές
Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ευτελίσατε θεσμούς και πρόσωπα, εκβιάσατε δικαστές...» είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας σε έντονο τόνο ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Βουλή πιστοποιεί «μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης». «Καταρρέει ένας ακόμη μύθος, έχουμε μία ακόμη διάψευση. Αυτό δεν επηρεάζει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «υφαρπαγή» από την κυβέρνηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και για «ολιγοπωλιακή λογική των τεσσάρων αδειών».
«Δείχνει θράσος το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δόθηκε προκαταβολή 85 εκατομμυρίων και θα πρέπει το ΣτΕ να αποδεχτεί την κατάλυση του Συντάγματος» είπε και επιτιθέμενος κατά της κυβέρνησης τόνισε: «Το θέμα των αδειών θα είναι ο πολιτικός σας τάφος».
«Πήγατε να οργανώσετε σχέση προνομιακή για να ελέγξετε όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» σημείωσε.
Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη, να λάβει το ΕΣΡ τις πλήρεις του αρμοδιότητες και να μην υπάρχουν έμμεσες ρυθμίσεις που να περιορίζουν τον αριθμό των αδειών.
Γεωργιάδης: Θέλετε ΕΣΡ απόλυτο ελεγχόμενο από εσάς
«Οφείλω να συγχαρώ τον υπουργό. Έχετε καταφέρει επί δύο μήνες να αλλάξετε ατζέντα σαν να μην έχει άλλα προβλήματα η κοινωνία. Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τις συντάξεις και να συζητάμε γιατί χάσαμε από την ανακεφαλαιοποίηση σε αξίες τραπεζικών μετοχών 30.000 εκατομμύρια ευρώ. Και έχει το θράσος ο κ. Παππάς να λέει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Μπράβο. Είναι μια μορφή επιτυχίας να συζητάμε αυτό το θέμα, λες και είναι το μείζον θέμα» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
«Έχετε θράσος να κατηγορείτε εσείς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, και δεν πέφτει το ταβάνι να σας πλακώσει, εσάς που δεν συμφωνήσατε πουθενά ως αντιπολίτευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Σας θεωρώ ιθύνοντα νου της απόπειρας εκβιασμού δικαστή», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας και τον κατηγόρησε ότι θέλει να φτιάξει ένα ελεγχόμενο από εκείνον ΕΣΡ για να διαμορφώσει το τηλεοπτικό πεδίο με τον τρόπο που επιθυμεί.
Βούτσης: Πόσες θα είναι οι τηλεοπτικές άδειες

Σε μια τοποθέτηση που μάλλον θόλωσε τον ούτως ή άλλως μακρύ δρόμο της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο προχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση των δύο επίμαχων τροπολογιών θέλησε να δείξει ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν είναι αποδυναμωμένος μετά την απόφαση του ΣτΕ και πως η εμμονή του για 4 τηλεοπτικές άδειες εκφράζουν το σύνολο της πλειοψηφίας.

«Παρεξηγήθηκε ο κ. Παππάς επειδή σε συνέντευξή του είπε ότι οι άδεις πρέπει να είναι 4» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει «Εγώ από εδώ λέω ότι πρέπει να είναι 3 γιατί τόσες ανέφεραν τα ντοκουμέντα που έδειχνα στο παρελθόν όσοι σήμερα προΐστανται στις ενώσεις καναλιών».
Στην συνέχεια δε πρόσθεσε «Προφανές ότι το εύρος συχνοτήτων χωρά περισσότερα κανάλια. Τελικά μπορεί να είναι παραπάνω. Αυτό μπορεί να προκύψει από την συζήτηση ή την γνωμοδότηση ή την τελική απόφαση του ΕΣΡ. Όμως εμείς θα ξεκινήσουμε αυτό το διάλογο με τις συγκεκριμένες απόψεις που έχουμε». 

Προκειμένου δε να υποστηρίξει την κυβερνητική θέση για μικρό αριθμό εκπεμπόμενων καναλιών είπε «Δεν μπορούν να επιβιώσουν 16 κανάλια στην Ελλάδα αν θέλουμε να έχουν 400 εργαζόμενους και να μην επικρατούν συνθήκες εργασιακής γαλέρας» ωστόσο δεν εξήγησε τι θα γίνει με εκείνους τους εργαζόμενους που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας λόγω του «μαύρου» που αναπόφευκτα θα προκαλέσει μια απόφαση για 4 ή 3 τηλεοπτικές άδειες.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο είπε ότι «πρέπει να πάμε άμεσα σε ΕΣΡ» για να υποστηρίξει ότι οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν συνδράμουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης. «Η μια τροπολογία που ορίζει ο αριθμός των καναλιών θα απαιτεί την σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ δεν συναντά αντιρρήσεις. Για την άλλη και σε σχέση με το κατάργηση και αναστολή! Μας λένε η αναστολή να γίνει κατάργηση. Ποιου πράγματος; Του καταργημένου; Μέσα λεει ότι ισχύει μόνο για την πρώτη εφαρμογή αρα δεν υπάρχει ζήτημα για ισχύ σε 2ο ή 3ο διαγωνισμό. Για λόγους νομικούς και προβλέψεων μπαίνει η έννοια της αναστολής».

Ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει πλέον ούτε «φύλλο συκής» για να εμποδίσει την συγκρότηση του ΕΣΡ και πρόσθεσε ότι «Το σήμα που δόθηκε ότι θα προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής σε οικονομικά συμφέροντα και λογικές ότι θα αποφασίζει το δικαστικό σώμα για τους πολιτικούς πρέπει να διατηρηθεί. Τις ευθύνες και αποφάσεις θα τις πάρουμε εμείς ακούγοντας πλήρως τι λενε οι δικαστικοί και τι σκοπούς έχουν τα συμφέροντα. Θα υπάρξει αρμονική συνεργασία με το ΕΣΡ».

Νωρίτερα δε είπε ότι «θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως το έκαναν θέλοντας και μη υπουργοί πρωθυπουργοί επι τόσα χρόνια. Θα μπορούσε εύκολα να συμβιβαστεί μπροστά σε μια δύσκολη πορεία της χώρας. Ποιος θα μας έλεγε τι από το πολιτικό προσωπικό αν είχαμε συμβιβαστεί. Αν δηλαδή με ορισμένους καναλάρχες κάναμε τις άτυπες συμφωνίες για την στήριξη της πολιτικής μας και της κυβέρνησης αυτά τα δύσκολα χρόνια με ανταποδοτικότητα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για όλο το πολιτικό σύστημα ότι δηλώθηκε προς όλους, ευθαρσώς, ότι χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία που δεν έγινε επι χρόνια. Αυτό είναι ένα όπλο για όλους και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ακολουθήθηκε μια διαδικασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα ώστε όλοι όσοι εκπέμπουν να είναι ελεγχόμενοι για όλους τους όρους».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Η ΝΔ αντιδρά, ζητώντας να αλλάξει η διατύπωση από «αναστολή» σε «κατάργηση» του άρθρου 2Α.

H τροπολογία έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης», η συζήτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 14:00.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα δεχτεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όμως έχει προετοιμαστεί για δυναμική κοινοβουλευτική παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά στη συζήτηση θα υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή και άλλοι υπουργοί, ενώ τον λόγο πήρε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που δεν προεδρεύει της συνεδρίασης.

Συνάντηση Παππά με βουλευτές

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Επικρατείας είχε συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις και την κυβερνητική στρατηγική, όπως διαμορφώνεται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Νέας Δημοκρατίας, διαπιστώνοντας σε πρώτη φάση ανακολουθίες και αντιφάσεις στη γραμμή της ως προς το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον προϊδέασε πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση «καταργείται» και όχι «αναστέλλεται» στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του επίμαχου νόμου. Κάτι που επαναλαμβάνεται παγίως σε δηλώσεις γαλάζιων στελεχών και σε κομματικές ανακοινώσεις.


tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news