facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Αναστασιάδης: Να μην καλλιεργούν κάποιοι ότι υπάρχει κρίση με την Ελλάδα

«Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα ότι όταν μιλώ για αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι η κυβέρνηση της Ελλάδας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούγονται για τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά.

Πρόσθεσε ακόμη, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πως «κάποιοι να σταματήσουν να καλλιεργούν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει κρίση μεταξύ των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας».

Ο κύπριος πρόεδρος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, πρόσθεσε επίσης πως «είμαστε σε άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό ο οποίος εκφράζει οπωσδήποτε τις πολιτικές που διαμορφώνονται μέσα από την κυβερνητική ομάδα και ως εκ τούτου θεωρώ αδικαιολόγητες, αυτή ιδιαίτερα την κρίσιμη ώρα, όλες αυτές τις εικασίες που εκφράζονται από τον οποιονδήποτε».

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, «κάτω από τις συνθήκες που διαβιούμε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενότητα».

Στη συνέχεια, στο περιθώριο της μετάβασής του στην ελληνική πρεσβεία για να υπογράψει το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι «ήταν μια εποικοδομητικότατη συνάντηση μέσα σε ένα κλίμα ευρύτερης συναίνεσης, διότι είναι κοινός προβληματισμός το αδιέξοδο.

«Θα υπάρξει και νέα Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου για να δούμε τις παραπέρα κινήσεις στο μεσοδιάστημα. Βεβαίως δεν παραμένουμε αδρανείς. Κινητοποιούμε και ενημερώνουμε τους πάντες για τα ακριβή γεγονότα που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

»Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοικτές. Θεωρούμε ότι η εν εξελίξει διαδικασία θα μπορούσε - εφόσον τηρούνται τα συμφωνημένα - να αποδώσει τα προσδοκώμενα και για τις δύο κοινότητες» τόνισε.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που λαμβάνει από τις επαφές που έχει και αν βρίσκουν κατανόηση οι θέσεις μας, ο κ.Αναστασιάδης είπε: «Βεβαιότατα, ναι. Γιατί είναι σαφώς δικαιολογημένες και συνεχώς ευρίσκομαι σε μια διαρκή επικοινωνία. Σήμερα είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, έχω μιλήσει με τη βρετανίδα πρωθυπουργό, θα μιλήσω με την καγκελάριο της Γερμανίας εντός ελαχίστου χρόνου, το απόγευμα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ.

»Γίνονται όλα εκείνα τα διαβήματα όχι για να αποδοθεί η ευθύνη στον οποιονδήποτε, (αλλά για) να αποτυπωθούν τα πραγματικά γεγονότα και ν' αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού» τόνισε.

Σε ερώτηση αν έχει διευθετηθεί συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι «έχει διευθετηθεί για τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι σημαντικό ότι ξένοι παράγοντες θεωρούν πως για το ναυάγιο φταίει η Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «είναι σημαντικό ότι κατανοούν απόλυτα τις θέσεις μας και πόσο δικαιολογημένη είναι η απαίτηση των Ελληνοκυπρίων να αισθανθούν ένα αίσθημα δικαίωσης. Τα εδάφη που κατέχονται σήμερα δεν είναι παρά εδάφη, τα οποία ανήκουν στους Ελληνοκύπριους. Δεν παραγνωρίζουμε οπωσδήποτε το γεγονός ότι πέρασαν 42 χρόνια αλλά αυτό δεν αλλοιώνει το δίκαιο.

»Επομένως αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι μια λύση που να μην παραγνωρίζει προβλήματα που ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, αλλά την ίδια ώρα και επιβεβλημένα δικαιώματα που πρέπει να αναγνωριστούν».

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news