facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τουρκοκυπριακές πηγές: Πρόβλημα η δήλωση Τσίπρα για τις εγγυήσεις

Πρόβλημα στις κρίσιμες συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας φαίνεται πως προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως η μετάβαση στην πολυμερή διαπραγμάτευση θα γίνει μόνο αν συζητηθεί κατάργηση των εγγυήσεων.

Η Καθημερινή Κύπρου επικαλείται τουρκοκυπριακές πηγές, oι οποίες σημείωναν πως η δήλωση αυτή αποτελεί νέα προϋπόθεση η οποία έπρεπε να συζητηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των Κατεχομένων, ο ΟΗΕ παρενέβη στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργήθηκε, σε επικοινωνία με την Ελλάδα.

Πάντως, η Λευκωσία διαψεύδει τα προαναφερθέντα, ενώ η συζήτηση χθες Κυριακή είχε να κάνει, όπως λέγεται, με το γενικό πλαίσιο των κριτηρίων.

Ειδικά για το εδαφικό, η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης δημοσίευσε χάρτη (κάτω φωτό). Όπως αναφέρει, «μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%)».



Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία για το Κυπριακό με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Την Κυριακή εξάλλου, η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων στο τουριστικό θέρετρο ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα μεν, χωρίς ανακοινώσεις δε. Οι δυο πλευρές παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Σπέχαρ.

Γύρω τις 23:30 το βράδυ, οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση μαζί με τον Έσπερ Μπαρθ Έιντε και την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, χωρίς τις διαπραγματευτικές τους ομάδες.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news