facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Αβραμόπουλος: Στείλτε άμεσα εμπειρογνώμονες σε Ελλάδα και Ιταλία

Νέα, επείγουσα έκκληση προς όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατό, ειδικούς και εμπειρογνώμονες προς την Ελλάδα (κυρίως) αλλά και την Ιταλία με σκοπό να επιταχυνθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, η μετεγκατάσταση αλλά και η λειτουργία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έστειλε πριν από λίγες ημέρες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, που φέρει ημερομηνία 31 Οκτωβρίου και βρίσκεται εν γνώσει του «Βήματος», ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας ζητεί από τους υπουργούς που συμμετέχουν στα Συμβούλια Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (JHA) να κινηθούν γρήγορα σε τρία μέτωπα.

Πρώτον, τους ζητεί να υποστηρίξουν και να διαθέσουν εμπειρογνώμονες και διερμηνείς σε όλους τους αρμόδιους οργανισμούς και υπηρεσίες της ΕΕ που ασχολούνται με τη διαχείριση της μετανάστευσης και του Προσφυγικού σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20-21 Οκτωβρίου) αλλά και του τελευταίου Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (JHA) που πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθούν επειγόντως περισσότεροι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) σε Ελλάδα και Ιταλία. Επικαλείται μάλιστα τις πρόσφατες ταραχές στο hotspot της Λέσβου, στο οποίο σημειώθηκε δύο φορές πυρκαϊά και επεισόδια, λέγοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου και να αποσυμφορηθούν (decongest) οι υποδομές, καθώς ο αριθμός προσφύγων στα ελληνικά hotspots έχει ξεπεράσει τις 15.000. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί πρέπει να αναπτυχθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της 24ης Οκτωβρίου, υπήρχαν στα ελληνικά νησιά 46 ειδικοί του EASO, αλλά απαιτούνται άλλοι 54 ώστε «να τρέξει» η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Παράλληλα, πρέπει να καλυφθούν επίσης οι θέσεις όσων φεύγουν και συνολικά πρέπει να αποσταλούν, μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, 86 εμπειρογνώμονες. Σε ό,τι δε αφορά στη μετεγκατάσταση, άλλοι 8 ειδικοί χρειάζονται στην Ελλάδα (σήμερα υπάρχουν 20) και άλλοι 27 στην Ιταλία (σήμερα υπάρχουν εκεί 47).

Το δεύτερο σημείο της επιστολής Αβραμόπουλου αφορά στη λήψη μέτρων ώστε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά της στις 7 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί. Απαιτείται, για τον λόγο αυτό, η δημιουργία δύο δεξαμενών (pools), η μία για συνοριοφύλακες και η άλλη για τεχνικό εξοπλισμό.

Οι δεξαμενές αυτές, που θα βοηθούν στις επιστροφές προσφύγων, θα πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένες επιχειρησιακά ως τις 7 Ιανουαρίου 2017. Οι εθνικές συνεισφορές πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ανάπτυξης δυνάμεων του σημερινού Frontex σε Ελλάδα, Ιταλία και Βουλγαρία. Προς το παρόν, υπάρχει έλλειψη 190 συνοριοφυλάκων ώστε αυτή η επιχείρηση να είναι πλήρης την περίοδο 24 Οκτωβρίου - 7 Ιανουαρίου.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος επαναλαμβάνει την έκκληση για εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση, στοιχείο αναγκαίο ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία. Ζητεί επίσης αύξηση των δεσμεύσεων για υποδοχή προσφύγων με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news