facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Επιμένει στις προκλήσεις ο Ράμα: Το τσάμικο είναι εθνικό θέμα των Αλβανών

Θέμα τσάμηδων ανακίνησε εκ νέου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ο οποίος είχε οξύτατη αντιπαράθεση στο αλβανικό κοινοβούλιο με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε. Η κόντρα ξέσπασε ο Ράμα κατηγόρησε τον μειονοτικό βουλευτή ότι μεταφέρει ψευδή εικόνα στην ελληνική κυβέρνηση και αμαυρώνει την εικόνα της Αλβανίας. Ο κ.Ντούλε του απάντησε σε υψηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι «ο Ράμα είναι απατεώνας», και ότι «δεν υπάρχει πιο μαύρη κυβέρνηση από την δική του τα τελευταία 25 χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, όμως, προχωρώντας ακόμη περισσότερο, επιδόθηκε σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα. Επανέλαβε ότι η ανάρτησή του για την Ακρόπολη που σώθηκε από τους Αλβανούς, ήταν απολύτως ορθή και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το γεγονός πως τον 17ο αιώνα στην Αθήνα ζούσε αλβανικός πληθυσμός δεν την καθιστά αλβανική πόλη, όπως και σήμερα το γεγονός ότι ζούνε Έλληνες στην Χειμάρρα δεν την καθιστά ελληνική.

Από κει και πέρα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός αμφισβήτησε άμεσα την μακραίωνη παρουσία Ελλήνων στην Χειμάρρα. Και υποστήριξε, μάλιστα, ότι πρόκειται για κατοίκους που εγκαταστάθηκαν μετά το 1940, πεινασμένοι από την Ελλάδα με την Αλβανία τότε να τους δίνει ψωμί.

«Για τις δύο χώρες θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις που να στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και κανόνες», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ράμα και πρόσθεσε: « Πρώτον, θα θέλαμε να καταργηθεί το βασιλικό Διάταγμα για το εμπόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία. Δεν είναι ένα κατάλοιπο, είναι μια πράξη που έχει συνέπειες για τους Αλβανούς πολίτες. Εάν θέλετε να μην τους πούμε Τσάμηδες, δεν τους λέμε, εάν θέλετε να μην πούμε ΄΄τσάμικο΄΄, δεν το λέμε, αυτό όμως δεν παύει να είναι αλβανικό εθνικό ζήτημα, είναι ζήτημα της Αλβανίας, των Αλβανών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα επί της περιουσίας, είναι εκείνο που ονομάζεται τσάμικο».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news