facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΥΠΕΚΚ: Εργατικό «Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα - Στο 62% η μερική απασχόληση τον Οκτώβριο

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία για τον μήνα Αύγουστο (κατ’εξοχήν μήνα έντασης απασχόλησης) και του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τον μήνα Οκτώβριο επαληθεύουν, όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ του Αλέξη Μητρόπουλου, τις μελέτες της ότι με τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών η χώρα μετατρέπεται βίαια και σταθερά σε εργατικό «Ελ Ντοράντο», σε Εθνική ΕΟΖ (Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη) φτηνής εργασίας και ισχνών εισφορών με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των συντάξεων.

Όπως επισημαίνει η ΕΝΥΠΕΚΚ:

Τα ευρήματα του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2016 είναι άκρως αποκαλυπτικά, αλλά ταυτόχρονα και ανησυχητικά, για το μέλλον της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Σε σύνολο προσλήψεων 1.830.453, οι 837.977 (ποσοστό 45,78%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, οι 728.904 (ποσοστό 39,82%) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και 263.572 (14,40%) είναι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.



Περισσότερο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο 2016 (βλ. διάγραμμα 1), όπου σε σύνολο 185.895 προσλήψεων, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ανέρχονται σε 71.238 (ποσοστό 38,32%), οι θέσεις μερικής απασχόλησης σε 86.515 (ποσοστό 46,54%) και οι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας σε 28.142 (ποσοστό 15,14%). Παρόμοιο ποσοστό εκτόξευσης στο 61,8% δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ!! Σημειώνουμε ότι τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριος 2016) το ποσοστό μερικής απασχόλησης βρισκόταν στο 61,1%!





Έτσι, όπως σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται ότι μείωσε την ανεργία κατά 3 μονάδες περίπου από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, τα Ταμεία όμως θα χάσουν, μόνο για το 2016, 1 δισ. ευρώ περίπου από τις μειωμένες εισφορές λόγω των νέων ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που μετά από οριακή μείωση της ανεργίας τους τελευταίους μήνες, για πρώτη φορά έχουμε αύξηση τον μήνα Αύγουστο στο 23,4%, από 23,3% τον μήνα Ιούλιο!

Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!
Εάν στα μεγέθη αυτά προσθέσουμε και τις δραματικές απώλειες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 4 δις € περίπου ετησίως, από τις μειωμένες εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, αφού για κάθε μία μονάδα μείωσης της απασχόλησης τα Ταμεία υφίστανται απώλειες 320 εκατ. € περίπου ανά έτος, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο ζοφερό είναι το μέλλον των συντάξεων στην πολύπαθη πατρίδα μας!

Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ καταρρίπτουν και τις θεωρίες που εσχάτως αναπτύσσουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διάφορα εργοδοτικά Ινστιτούτα αλλά και επιστήμονες Πανεπιστημίων και Ινστιτούτων Κοινωνικών Φορέων(!), ότι δήθεν, μέσα από την ανεργιογόνα και υφεσιογόνα …ανάπτυξη του μνημονιακού προγράμματος, μπορεί να προκύψουν καλύτερες συνθήκες για τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις συντάξεις.

Συνεπώς, κυρίως λόγω της μεγάλης και μόνιμης ανεργίας και της ανησυχητικής εκτόξευσης της φτηνής (ευέλικτης) απασχόλησης, το μέλλον για τις ελληνικές συντάξεις είναι αβέβαιο με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των κομμάτων του μνημονιακού τόξου! Είμαστε μπροστά σε τραγικό αδιέξοδο για τον λαό και τη χώρα μας!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη συζήτηση για το Εργασιακό, η οποία έχει σκοπό τη διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων και τη γενίκευση της φτηνής εργασίας που αποτελούν απειλή για τη συνοχή της χώρας μας και οδηγούν σε βέβαιο κραχ τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών και των μνημονιακών κυβερνήσεων.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news