facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

«Άγνοια» Τσακαλώτου για το ύψος της υποδόσης: «Well... Τι 1,7, τι 1,8 δισ.»!

Ερωτήματα προκαλεί η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Και αυτό, καθώς ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να μην γνωρίζει το ακριβές ποσό της δεύτερης υποδόσης, ύψους 1.7 δισ. ευρώ και να μην γνωρίζει επίσης πως η εκταμίευση των δύο υποδόσεων θα αποφασιστεί από το ΔΣ του ESM σε δύο εβδομάδες, στις 24 Οκτωβρίου, και δεν θα γίνει τμηματικά.

Εξερχόμενος ο υπουργός δήλωσε πως ήταν ένα «πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα» και τόνισε την «ομόφωνη απόφαση» ολοκλήρωσης των 15 προαπαιτουμένων, που επιτρέπει την εκταμίευση του 1,1 δισ.

Συνέχισε, όμως, λέγοντας πως τεχνικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την συλλογή των στοιχείων για τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Σεπτεμβρίου και έτσι δεν λήφθηκε απόφαση για εκταμίευση της υποδόσης ύψους... 1,8 δισ. (η οποία στην πραγματικότητα είναι 1,7 δισ.).

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ποσό της δόσης είναι 1,7 ή 1,8 δισ., ο υπουργός απάντησε στα αγγλικά: «Well, 1,7, 1,8, ok?»!

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος φάνηκε να μην γνωρίζει τον χρόνο εκταμίευσης των υποδόσεων, λέγοντας στη συνέχεια πως, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει να καταβάλει μεγάλες πληρωμές σύντομα, δεν προκύπτει πρόβλημα αν της δοθεί η υποδόση του 1,1 δισ. πριν και η υποδόση του 1,8 δισ. μετά, στις 24 Οκτωβρίου.

Αυτό έρχεται όμως σε αντίθεση με τις δηλώσεις του διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που, λίγα λεπτά αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισε την πολιτική απόφαση των υπουργών, αλλά υπενθύμισε πως το ΔΣ του ESM είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις εκταμίευσης και θα συνεδριάσει εκ νέου για την εκταμίευση του 1,1 δισ. και θα λάβει απόφαση για 1,7 δισ. σε δύο εβδομάδες, στις 25 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού:

«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα, υπήρξε ομόφωνη απόφαση πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση του 1,1 δισ».

«Υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα έπραξε πολύ καλά στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά για τεχνικούς λόγους, πέραν της αρμοδιότητάς μας, δεν έχουμε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Μόλις τα στοιχεία γίνουν διαθέσιμα, η εκταμίευση για το 1.8 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αποφασιστεί στις 24 Οκτωβρίου στο EWG».

«Δεν χρειαζόμαστε χρήματα άμεσα, δεν έχουμε να καταβάλουμε μεγάλες πληρωμές σύντομα, άρα, αν το 1,1 δισ. μας δοθεί πριν και το 1,8 στις 24 Οκτωβρίου, είναι δευτερεύον ζήτημα» είπε.

- Ερώτηση δημοσιογράφου: «Είναι 1,7 ή 1.8 δισ;»

- «Well 1,7, 1,8, ok?» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα. Το χρέος θα συζητηθεί σε επόμενη φάση» κατέληξε.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news