facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

«Αυτοψία» του iefimerida στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας»: Μαρτύριο για χιλιάδες καρκινοπαθείς [εικόνες]

Το μαρτύριο για χιλιάδες καρκινοπαθείς από την πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία, για εξετάσεις αλλά και για την έναρξη της θεραπείας τους, λόγω των τραγικών ελλείψεων, δεν έχει τέλος στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας».
Το iefimerida έκανε «αυτοψία» στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στο οποίο λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας, ενώ κατέγραψε θλιβερές εικόνες και στο κτίριο – «φάντασμα», που φιλοξενεί το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αναμονή για ακτινοθεραπεία φθάνει ακόμη και τους 6 μήνες! Λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των χαλασμένων μηχανημάτων, οι ακτινοθεραπείες δεν μπορούν να γίνονται και το πρωί και το απόγευμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία πολλών ασθενών που αναγκάζονται να περιμένουν για μήνες, αφού αδυνατούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται για αυτό το είδος της θεραπείας για να πάνε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» σχεδόν δεν λειτουργεί καθόλου λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Αυτή τη στιγμή το ραντεβού για ακτινοθεραπεία πάει 6 μήνες πίσω. Ένας ασθενής που έρχεται τώρα θα κάνει θεραπεία τον Φεβρουάριο του 2017», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς και προσθέτει: «Η ζήτηση είναι τεράστια και οι υποδομές δεν επαρκούν. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις προσωπικού. Για να νοσηλευθεί ένας ασθενής χρειάζονται γιατροί, χρειάζονται κρεβάτια. Είναι αυτονόητα πράγματα. Όταν λείπουν 500 άτομα προσωπικό δεν υπάρχει τρόπος να μην κινδυνεύσει άνθρωπος. Ειδικά στον καρκίνο που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».

Ώρα 13:00. Εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». Το μαρτύριο για δεκάδες ασθενείς συνεχίζεται για ώρες περιμένοντας να έρθει η σειρά τους.
Αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία
Ώρα 13:00. Στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, στα εξωτερικά ιατρεία, συναντήσαμε δεκάδες ασθενείς να συνωστίζονται περιμένοντας ακόμη και για 5 ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους. Τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου καθημερινά «πνίγονται» από εκατοντάδες ασθενείς. Στα πρόσωπα τους μπορεί να διακρίνει κανείς την αγωνία για την εξέλιξη και τον χρόνο της θεραπείας τους, που σχετίζονται με τις ελλείψεις σε προσωπικό στο νοσοκομείο. Για όσους ασθενείς δεν υπήρχαν καθίσματα αναγκάζονταν να κάθονται επάνω στα τραπεζάκια ή να στέκονται όρθιοι. «Είναι βασανιστικό για εμάς που είμαστε καρκινοπαθείς να πρέπει να περιμένουμε τόσες ώρες για να δούμε έναν γιατρό. Δεν υπάρχουν γιατροί. Πολλές φορές παρακάμπτεται η σειρά μας αν υπάρχει επείγον περιστατικό. Παρακολουθούμε έναν γιατρό να τρέχει πέρα δώθε προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όσους μπορεί. Δεν αντέχω άλλο να περιμένω», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Κώστας.
«Ήρθα από τις 9 το πρωί και τελικά μετά από 4 ώρες αναμονής, τώρα που είναι 1 το μεσημέρι, αναγκάζομαι να φύγω! Ήρθα για να κάνω τεστ ΠΑΠ και υπέρηχο και δεν κατάφερα ούτε ραντεβού να κλείσω. Αναγκαστικά θα πρέπει να πάω κάπου αλλού» δήλωσε οργισμένη στο iefimerida η κυρία Πετρούλα. 

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» Μιχάλης Καταραχιάς με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.
«Οι ασθενείς πρώτα πεθαίνουν και μετά καλούνται για θεραπεία»!
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», οι κενές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών φθάνουν τις 493. Η αναμονή για εισαγωγή καρκινοπαθών είναι μεγάλη, το ίδιο και για την έναρξη της θεραπείας. Την ώρα που ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης συνεχίζει την δημόσια αντιπαράθεση του με δημοσιογράφους και πολιτικούς, ακόμη και μέσω Facebook, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς, ο «Γολγοθάς» για χιλιάδες καρκινοπαθείς συνεχίζεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι εγκαταλελειμμένα και οι καρκινοπαθείς πεθαίνουν αβοήθητοι» καταγγέλλει στο iefimerida ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στον «Άγιο Σάββα» φθάνει και τους 6 μήνες, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό και λείπουν μηχανήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πρώτα να πεθαίνουν οι καρκινοπαθείς και μετά να καλούνται για ακτινοθεραπεία. Όσοι δεν έχουν χρήματα για να δώσουν στον ιδιωτικό τομέα πεθαίνουν. Πολλοί αναγκάζονται να περιμένουν στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ και τελικά πεθαίνουν πριν κάνουν την θεραπεία. Οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν εισάγονται καν στα δημόσια νοσοκομεία επειδή δεν υπάρχουν κλίνες και προσωπικό. Τους αφαιρείται έτσι η όποια πιθανότητα έχουν να ζήσουν. Γιατί μη ξεχνάμε ότι έχουμε ασθενείς που είναι στο τελικό στάδιο και τελικά τα κατάφεραν». 

Η κ. Πετρούλα περίμενε 4 ώρες και αναγκάστηκε να φύγει χωρίς τελικά να την δει γιατρός.
«Τα ραντεβού για ψηλάφηση μαστού καθυστερούν 4 μήνες»
Ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την ώρα που βιώνουν ένα προσωπικό δράμα λόγω της σοβαρότητας της νόσου, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν για μήνες για να υποβληθούν σε κρίσιμες ιατρικές εξετάσεις. Το iefimerida συνάντησε στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» ασθενείς που κατήγγειλαν ότι πρέπει να περιμένουν για μια κρίσιμη εξέταση για τη ζωή τους ακόμη και για 6 ή και 7 μήνες.
«Εγώ έρχομαι για ψηλάφηση μαστού. Τα ραντεβού καθυστερούν ακόμη και 4 μήνες για να μου το κλείσουν. Οι γιατροί ωστόσο, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, είναι εξαιρετικοί, όσοι υπάρχουν δηλαδή, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Τα παράπονα τα έχουμε με τους κυβερνώντες», δηλώνει στο iefimerida η κ. Μίνα Καλαμπόκη.
«Τα ραντεβού αργούν πάρα πολύ. Πρέπει να περιμένουμε ακόμη και 6 μήνες. Για να σε δει κάποιος γιατρός, χειρουργός ογκολόγος. Αργούν πολύ. Χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι οι γιατροί. Είναι λόγω φόρτου εργασίας. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού», επισημαίνει με παράπονο στο iefimerida ο κ. Ιωάννης Παραδοϊδάνης.
«Οι μαστογραφίες αργούν μήνες. Δεν έχουμε όμως χρήματα για να πάμε σε ιδιώτη γιατρό. Τι μπορούμε να κάνουμε»; προσθέτει η κ. Γεωργία. 

«Οι ασθενείς πρώτα πεθαίνουν και μετά καλούνται για θεραπεία» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος
Κτίριο – «φάντασμα» το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας λόγω έλλειψης προσωπικού!
Την ίδια στιγμή, το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το οποίο εξοπλίστηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση και στεγάζεται σε καινούργιο κτίριο στην οδό Παράσχου στην Αθήνα, δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έτοιμες να κλείσουν είναι και η Γυναικολογική και Ενδοκρινολογική Κλινική.
Το iefimerida μπήκε στο κτίριο – «φάντασμα» του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας και κατέγραψε θλιβερές εικόνες με ιατρεία, εξεταστήρια και μηχανήματα κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Οι περισσότεροι όροφοι, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, βρίσκονται στο σκοτάδι, αφού δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα ιατρείο. Στο κτίριο αυτό θα μπορούσαν να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία αλλά και σε επεμβάσεις χιλιάδες ασθενείς. 

Στο σκοτάδι και εγκαταλελειμμένα παραμένουν τα ιατρεία στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
«Υπάρχει ένα κλειστό νοσοκομείο ουσιαστικά. Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάστηκε το 2014, προεκλογικά, έχει 50 κρεβάτια που είναι ανενεργά, λειτουργεί μόνο το ακτινολογικό και ένα τμήμα του ακτινοθεραπευτικού. Χωρίς προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Από τα 450 κρεβάτια του οργανισμού του νοσοκομείου ενεργά είναι κάτω από 270 και η ζήτηση ανεβαίνει συνέχεια, δυστυχώς υπάρχει αύξηση που ξεπερνάει κατά πολύ πια το 30% το τελευταίο διάστημα γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στον πληθυσμό», δηλώνει στο iefimerida ο κ. Κώστας Καταραχιάς.

Το ραντεβού για ψηλάφηση μαστού καθυστερεί και 4 μήνες υποστηρίζει η κ. Μίνα Καλαμπόκη.
Υπερσύγχρονα μηχανήματα στα αζήτητα
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα είναι χαλασμένα σε πολλά νοσοκομεία. «Είναι χαλασμένα, ειδικά του κοβαλτίου, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να τα φτιάξουν» τονίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Το τραγικό είναι ότι υπάρχουν 7 μηχανήματα, ακτινοθεραπευτικά, γραμμικοί επιταχυντές, που έχει προσφέρει το Ίδρυμα Νιάρχος και ενώ έχουν επιλεγεί τα νοσοκομεία όπου θα τοποθετηθούν («Αλεξάνδρα», «Αττικό», «Μεταξάς», Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης, Λάρισας και «Θεαγένειο») δεν έχουν τοποθετηθεί λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία! Ο δωρητής έχει θέσει έναν όρο: Για να δώσουν τα μηχανήματα πρέπει να υπάρχουν έτοιμοι χώροι υποδοχής και στελεχωμένα με προσωπικό. Το Κράτος είναι τόσο ανίκανο να προσλάβει προσωπικό και να φτιάξει τους χώρους που δεν μπορεί να υποδεχθεί αυτά τα μηχανήματα». 

Από τα 450 κρεβάτια του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» ενεργά είναι κάτω από τα 270.

Εικόνα από το εσωτερικό του κτιρίου – «φάντασμα» του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news