facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά έφυγαν από την Αθήνα οι θεσμοί

Με ανοικτά τα μέτωπα στα εργασιακά, στα «κόκκινα» δάνεια αλλά και στα μέτρα του προϋπολογισμού αναχώρησαν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις 14 Νοεμβρίου.

Επί τάπητος παραμένουν ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού προκειμένου να προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα σημαίνει νέα μείωση συντάξεων.

Ο ρόλος ΔΝΤ, που επισήμως λειτουργεί ακόμα μόνος ως επόπτης, προκάλεσε μάλιστα μία μικρή «αψιμαχία» το βράδυ της Πέμπτης. Εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους και Αθήνα για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο τρίτο Μνημόνιο, ενώ στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε αργότερα πως δεν υπάρχει ξεχωριστή συζήτηση με το Ταμείο.

Ένα ακόμα κρίσιμο μέτωπο που εξακολουθεί να είναι ανοιχτό είναι η μορφή του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες. Η βασική διαφωνία παραμένει στο κατά πόσον θα μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» και στα εταιρικά χρέη προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων, αλλά και της βασικής οφειλής.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τον πρώτο κύκλο επαφών που έληξε χθες Πέμπτη η ελληνική πλευρά και θεσμοί φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι στη διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμμετάσχουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και στα βήματα που θα ακολουθούνται για ένταξη στο νόμο.

Στο τραπέζι παραμένει ακόμα και ο προϋπολογισμός του 2017, με τους δανειστές να ζητούν ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 1,8% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εν τω μεταξύ, εκκρεμότητα είναι και το νέο καθεστώς στα ειδικά μισθολόγια, που προβλέπει προσομοιώσεις με το μισθολόγιο του Δημοσίου, και θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news