facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ποιοι εκβιάζουν μέλος του ΣτΕ για τις άδειες

Ένα υπόγειο παιχνίδι συμφερόντων και διαπλοκής που αγγίζει τα όρια του εκβιασμού, προ των αποφάσεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, κορυφώνεται, με αφορμή ροζ σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούν εν ενεργεία δικαστές που εμπλέκονται και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην έκβαση των κρίσιμων διασκέψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και ατράνταχτα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταγραφές υπηρεσιών του κράτους συγκεκριμένων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) τέλη του 2014, προκύπτει ότι υψηλόβαθμος δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας διατηρούσε ερωτική σχέση με παντρεμένη (πρώην) υποψήφια (νυν) δικαστή την οποία βοήθησε παράνομα ώστε να πετύχει στις εξετάσεις της και να ανέλθει στο Σώμα.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα οξύτητας και αντιπαράθεσης εντός των κόλπων της Δικαιοσύνης, όπου εξελίσσεται η κρίσιμη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κανάλια, πέφτει βαριά πλέον και η σκιά από το ροζ σκάνδαλο το οποίο αποκτά απρόβλεπτες διαστάσεις. Εικάζεται ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν διαρρεύσει σε διάφορους πολιτικούς χώρους, αλλά και σε εκδότη, στην υπηρεσία του οποίου απασχολείται πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ. Ενόψει μάλιστα των αναμενόμενων αποφάσεων του ΣτΕ, οι πιέσεις που ασκούνται, στο μέλος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Αθήνας, εντείνονται.

Έτσι κι αλλιώς η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών έχει ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας και
 από την κυβέρνηση και από τα παιχνίδια αντιπολιτευτικών κύκλων που φέρουν ούτως ή άλλως μεγάλο βάρος για την γκρίζα πραγματικότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. Προφανώς η νομιμότητα περνά μέσα από ερωτικές περιπτύξεις, άνομες πράξεις, πολιτικά συμφέροντα και ίντριγκες.

Με τα καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά μηνύματα των δύο πρωταγωνιστών (υψηλόβαθμου μέλους του ΣτΕ και νομικού που συμμετέχει στη διαδικασία των αδειών) φαίνεται ότι πέραν της ερωτικής σχέσης, που συνήψαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός φέρεται να συνέδραμε στην προσπάθεια της συντρόφου του για την επαγγελματική της ανέλιξη.

Μεταξύ των μηνυμάτων, που κρατούσαν για ευνόητους λόγους, κρυφά από τους συζύγους τους, εκτός των τρυφερών στιγμών, παρασυρόμενοι από το πάθος τους, συζητούσαν επίσης για δικαστικά θέματα και συγκεκριμένους συναδέλφους τους. 

Δείτε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:







Αμφότεροι βρίσκονται εκτεθειμένοι, βορά στις ορέξεις πολιτικών και επιχειρηματικών κέντρων- παράκεντρων που φέρονται να ασκούν πιέσεις για το μείζον θέμα των αδειών.







Μέσα στη δίνη των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων με αιχμή του δόρατος τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, το δικαστικό «ροζ» σκάνδαλο ξεπερνά τη σφαίρα του κουτσομπολιού καθώς διαχέεται στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης προκαλώντας νέους τριγμούς και δημιουργώντας υπόνοιες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι σε διαγωνισμούς η αντικειμενικότητα των οποίων ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αμφισβητηθεί.

Η εφημερίδα μας δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας, με τη βεβαιότητα ότι θα κληθεί να δώσει λεπτομέρειες για τις επίμαχες συνομιλίες στη Δικαιοσύνη, η οποία θα χρειαστεί να παρέμβει για να ερευνήσει όχι το ηθικό αλλά το νόμιμο των πράξεων που αποκαλύπτονται, διαλύοντας κάθε σκιά στο ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. 

Ένωση Κεντρώων: «Προκύπτει μείζον ζήτημα εφόσον επαληθευτούν τα στοιχεία»

Πηγές προσκείμενες στον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, τόνισαν στο zougla.gr ότι αν τα στοιχεία επαληθευτούν, βεβαίως και «προκύπτει μείζον ζήτημα». «Αλλά θα πρέπει να βγουν όλα στο φως, διότι είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία. Αναμένουμε τις εξελίξεις τις οποίες και παρακολουθούμε στενά», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη

Παρόλο που η προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου ματαιώθηκε λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί με τις δημόσιες τοποθετήσεις για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, η νέα διάσκεψη διεξάγεται σε ένα όχι λιγότερο φορτισμένο περιβάλλον, με τους δικαστές να εξαπολύουν πυρά σε βάρος των συναδέλφων τους στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για δύο τουλάχιστον θέματα που ανέκυψαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου: Το ένα αφορά στην ίδια τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό, όπου τέθηκε θέμα αυξήσεων στην πυραμίδα της. 

Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι διαφωνίες που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη διάσκεψη, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, ή όσα μεσολάβησαν είχαν ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν και να υπάρξουν «γέφυρες» στη νομική σκέψη των συμβούλων Επικρατείας.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ έχει ορίσει τη διεξαγωγή της επόμενης διάσκεψης για το πρωί της Παρασκευής. Στη διάσκεψη συμμετέχουν 30 δικαστές: Εκτός του πρόεδρου Νικόλαου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν τρεις αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γιώργο Παπαγεωργίου. 

Στο μικροσκόπιο θα τεθούν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών που συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016. Όπως είναι γνωστό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών που ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για τη χορήγηση των τεσσάρων αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Η διάσκεψη θα αρχίσει με την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, που θα τοποθετηθεί επί των νομικών θεμάτων, δηλαδή επί του παραδεκτού ή του βάσιμου κατά τον νόμο των αιτήσεων των καναλιών. 

Το βασικό ζητούμενο σε αυτή τη φάση της διάσκεψης είναι εάν τα κανάλια, από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (σε αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και από τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται ανεπανόρθωτη βλάβη (οικονομική, κ.λπ.).

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο-«κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν. 

Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Αν υπερισχύσει η άποψη πως πρέπει να απορριφθούν οι αιτήσεις για νομικούς λόγους, τότε η διαδικασία θα είναι σύντομη (μία ή δυο διασκέψεις) και το ζήτημα θα λυθεί στο απώτερο μέλλον αφού θα παραπεμφθεί στις αιτήσεις ακύρωσης της προκήρυξης που έχουν υποβάλει οι σταθμοί και έχουν προσδιοριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.

Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί. Τότε εκτιμάται ως ενδεχομένως θα χρειαστούν περισσότερες διασκέψεις, άγνωστο πόσες. Ενδεικτικό είναι πάντως πως το μνημόνιο είχε κριθεί μετά από 6 διασκέψεις.


zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news