facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μεγάλη ανισότητα των φύλων στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Το μεγάλο χάσμα που υπάρχει σταθερά ανάμεσα στις αποδοχές των ανδρών και των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα φανερώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο.

Στο σύνολο των ασφαλισμένων, ο μέσος μεικτός μισθός για τις γυναίκες είναι 226,81 ευρώ χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών. Συγκεκριμένα, οι απολαβές των γυναικών ανέρχονται σε 860,64 ευρώ, ενώ των ανδρών στα 1087,45 ευρώ.

Το μισθολογικό «προβάδισμα» των αντρών οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερες απολαβές στην εργασία με πλήρες ωράριο, όπου ο μέσος άνδρας έχει μεικτό μισθό λίγο πάνω από 1.306 ευρώ, δηλαδή περίπου 202 ευρώ πάνω από τη μέση γυναίκα συνάδελφό του.

Αντίθετα, οι γυναίκες απολαμβάνουν πενιχρό προβάδισμα που δεν φτάνει καν τα 10 ευρώ στην μερική απασχόληση, όπου όμως οι μέσες αποδοχές είναι τόσο χαμηλές ώστε ο μέσος καθαρός μισθός βρίσκεται κάτω ακόμα κι από το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.

Αιτία ακόμα και αυτού του μικρού προβαδίσματος όμως δεν είναι ότι οι ημιαπασχολούμενες γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ημερομίσθιο – αντίθετα, οι άνδρες πλεονεκτούν – αλλά ότι οι γυναίκες εργάζονται πάνω από μία ημέρα περισσότερο κάθε μήνα.

Μάλιστα, οι γυναίκες που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι σαφώς περισσότερες από τους άνδρες, 286 χιλιάδες γυναίκες έναντι 230 χιλιάδων ανδρών.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news