facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια των κομμάτων μετά τις αναφορές Στουρνάρα στη Βουλή

Νέο κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει στην πολύκροτη υπόθεση των συνθηκών δανειοδότησης των κομμάτων, με την κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά με την τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του οικονομικού εισαγγελέα είναι να διερευνήσει εάν η υπόθεση μπορεί να ανασυρθεί από το αρχείο και αν μπορούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, εφόσον προκύψουν για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η πολύκροτη αυτή υπόθεση – που συνολικά αφορά σε δάνεια άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – είχε αρχειοθετηθεί μετά την τροπολογία την Άνοιξη του 2013. Τα δάνεια χορηγήθηκαν το διάστημα 2000 – 11.

Αρχικά την υπόθεση είχαν ερευνήσει οι πρώην οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι το 20013 είχαν καλέσει τους άλλοτε διευθυντές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε εξηγήσεις, πλην όμως ελάχιστο διάστημα αργότερα με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης, Δ. Σταμενίτης – και η οποία ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - οι εισαγγελείς αναγκαστικά αρχειοθέτησαν τη σχετική δικογραφία.

Η επίμαχη τροπολογία που έδεσε, τότε, τα χέρια των εισαγγελέων απάλλασσε από τυχόν ποινικές ευθύνες τις διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια ύψους 270 εκατ. ευρώ σε κόμματα, αλλά και άλλα δάνεια σε ιδρύματα και ΜΚΟ. Να σημειωθεί ότι από τα 270 εκατ., τα 250 εκατ. έχουν καταλήξει στα ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τα περισσότερα (περί τα 200 εκατ.) ήταν από την Αγροτική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα κόμματα είχαν δανειοδοτηθεί από τις τράπεζες Αγροτική , Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι αναφορές Στουρνάρα

Τώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το 2013 ήταν υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Σταμάτη, ανέφερε πως η επίμαχη τροπολογία που έδινε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια, δεν αφορούσε τα κόμματα. «Δεν την έχω υπογράψει εγώ (σ.σ. τη τροπολογία). Μπήκε από βουλευτές την τελευταία στιγμή και είναι εκ του περισσού. Αλλά, δεν αφορά σε δάνεια στα κόμματα, διότι τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση» ήταν τα λόγια του κ. Στουρνάρα στη Βουλή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news