facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Πυρά δικαστικών και νομικών για εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και Θάνου

Ομαδικά πυρά για τα τεκταινόμενα στη Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα εξαπέλυσαν την Πέμπτη διακεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί και νομικοί σε εκδήλωση του Ποταμιού.

Οι ομιλητές είπαν πικρές αλήθειες για τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στον χώρο της δικαιοσύνης, ανέδειξαν τα ζητήματα που την ταλανίζουν, κάποια εκ των οποίων διαχρονικά όπως η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η πολυνομία και η κακονομία και ο ρόλος που διαδραματίζει ο χαρακτήρας του δικαστικού λειτουργού, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανεπάρκεια της σημερινής δικαστικής ηγεσίας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, τοποθετήθηκε για την σημερινή κατάσταση του Συμβουλίου της Επικράτειας αναφέροντας: «Διερωτώμαι τώρα τι συνέβη τον τελευταίο καιρό και άλλαξαν κάποια πράγματα; Ακούω διακεκριμένη δημοσιογράφο του δικαστικού ρεπορτάζ να κάνει την πρωτόγνωρη στα αυτιά μου διάκριση μεταξύ του κύρους της Δικαιοσύνης και του κύρους της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Διαβάζουμε σκωπτικά και ειρωνικά σχόλια καθώς και προφανείς υπαινιγμούς που αναφέρονται σε ακατάλληλα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί, σε ηγετικές θέσεις και άλλα πολλά για τη Δικαιοσύνη», επικρίνοντας με έμμεσο τρόπο τον σημερινό πρόεδρο του Σ.τ.Ε.. Στη συνέχεια ανέφερε: «Ο σπουδαιότερος παράγοντας είναι χαρακτήρας και η προσωπικότητα του δικαστικού λειτουργού που του επιτρέπει ή όχι να αντιστέκεται. Ο δικαστής πρέπει να αποφασίζει ανεπηρέαστος από παρεμβάσεις και επιρροές, της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Δεν πρέπει να τον απασχολεί την ώρα που κρίνει εάν είναι αρεστός στους ανωτέρους του ή στον πολιτικό κόσμο. Ή πολύ περισσότερο δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη συγκυρία που διαμορφώνει την κοινή γνώμη σε συγκεκριμένη στιγμή». Στη συνέχεια απαντώντας στο βασικό ερώτημα της εκδήλωσης είπε: «Η δικαιοσύνη δεν απειλείται από κανέναν εάν η ίδια δεν τείνει ευήκοον ους στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και πιέσεις. Μόνο ο κακός εαυτός δηλαδή άτολμοι και ανάξιοι δικαστές απειλούν το κύρος της δικαιοσύνης».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών αφού αναφέρθηκε στην βομβιστική επίθεση στα Εξάρχεια λέγοντας ότι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, και την εποχή της 17Ν, υπήρξε ξανά στόχος τρομοκρατικής ενέργειας ένας δικαστής τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Δεν είναι πάρα πολλοί οι δικαστές που δίνουν την εντύπωση ότι αν ο πρωθυπουργός ή ένας υπουργός έπαιρνε τηλέφωνο θα τον πέταγαν έξω». Ο κ. Αλιβιζάτος παράλληλα αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί νομοθετικής παρέμβαση ώστε να μην συνταξιοδοτηθεί η κυρία Θάνου, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να τολμάει κάποιος να προτείνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστικών κόντρα σε όσα επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό ανέφερε ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νομός Παππά και αλλά και η προκήρυξη 4 μονό αδειών, ενώ ανέφερε ότι οι ανεπάρκειες του θεσμικού πλαισίου και οι παλιές εξαρτήσεις είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της δικαιοσύνης. «Ο δικαστής καλόπιστα ή κακόπιστα δεν μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να πάει κόντρα στην κοινή γνώμη. Να αισθάνεται με άλλα λόγια ότι ακόμη και σε κάποια ακραία πολιτικά μέτρα οφείλει να υποταχθεί. Άλλο αναγνώριση του προβαδίσματος της πολιτικής εξουσίας και άλλο κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες να μην ελέγχονται εν ονόματι – η λέξη της μόδας και κατά τη γνώμη είναι καταστροφική – εν ονόματι του κλίματος», ανέφερε αφήνοντας και αυτός αιχμές προς τον νυν πρόεδρο του Σ.τ.Ε.

Ο Βασίλης Μαρκής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ. και επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων χαρακτήρισε ξεκάθαρη συναλλαγή μεταξύ του κ. Τσίπρα και των ανώτατων δικαστικών την υπόσχεση του πρώτου για αυξήσεις. «Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα δώσει αυξήσεις στους δικαστές είναι άμεση και ξεκάθαρη συναλλαγή. Την ώρα δε που ο πρωθυπουργός μιλάει για το κύρος των δικαστικών συντρίβονται οι συντάξεις των συνταξιούχων δικαστικών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς σε υποθέσεις που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την σημερινή Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «θεσμική απρέπεια» την μήνυση της κ. Θάνου στον Σταύρο Τσακυράκη. Μεταξύ των παραδειγμάτων που έδωσε ήταν και αυτό του «Γιάννη του εισαγγελέα», με την απειλή του οποίου ο κ. Φλαμπουράρης απευθύνθηκε στον Αλέξη Μητρόπουλο, λέγοντας του ότι αν δεν κάνει ότι του ζητάει θα τον «αναλάβει» ο συγκεκριμένος εισαγγελέας.«Υπάρχουν ειδικοί εισαγγελείς που πάνε σε υπηρεσίες του δημοσίου για να ελέγχουν τη νομιμότητα και να προστατεύουν τους πολίτες. Ο συγχρωτισμός τους με τις υπηρεσίες αυτές μπορεί να τους επηρεάσει και να τους απορροφήσει όπως έχει κάνει σε ορισμένους εισαγγελείς που έχουν επηρεαστεί από τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις με υπουργούς και άλλους Κυβερνητικούς παράγοντες» τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, τόνισε ότι διαχρονικά η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικαιοσύνης και του κόσμου κλονίζεται από την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης, ενώ σημείωσε ότι οι επενδύσεις στη δικαιοσύνη θεωρούνται αντιπαραγωγικές. Μιλώντας για τον ποινικό κώδικα ανέφερε ότι τα βασικά νομοθετήματα της ποινικής δικαιοσύνης απηχούν αντιλήψεις του 1940, ενώ ο κώδικας ποινικής δικονομίας έχει υποστεί πάνω από 1000 παρεμβάσεις οι οποίες δημιουργούν ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Ο Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ. κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης λέγοντας ότι αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. «Οι συνέπειες πολλές. Κλονίζεται η πιστή του κόσμου στη δικαιοσύνη αλλά και το κυρός των δικαστικών. Εκτίθεται η χώρα διεθνώς αφού οι καθυστερήσεις οδηγούν σε καταδίκες, πάνω από 400, και πολλά πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια συνέδεσε την ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης με την ανάπτυξη λέγοντας: «Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται χωρίς επενδύσεις και αυτές χωρίς αξιόπιστο δικαστικό σύστημα δεν πρόκειται να γίνουν. Αλόγιστη προσφυγή στη δικαιοσύνη. Πολυνομία και κακονομίας. Η έντονη διεύρυνση της δικαστικής αποστολής. Ο πληθωρισμός των δικηγόρων, η έλλειψη υποδομών, η ευθυνοφοβία των κρατικών λειτουργών είναι από τους βασικούς παράγοντες της κακοδαιμονίας αυτής». Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πιο κακός διάδικος από το ελληνικό δημόσιο και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης. «Ο μέσος όρος αναμονής για μια μέση δίκη είναι οι 1580 μέρες και μας κατατάσσουν στην 155 θέση παγκοσμίως, στους ουραγούς της απόδοσης της δικαιοσύνης».

Ο Γεώργιος Δημήτραινας, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΔΠΘ με τη σειρά του ανέφερε ότι η ποινική δικαιοσύνη αποδίδεται μόνο από έναν αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστή και ανέλυσε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δικαιοσύνη λέγοντας: «Στις θεσμικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στην δικαιοσύνη συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός οι πολιτικοί και τα κόμματα. Οι εξωθεσμικές δυνάμεις είναι Ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από έναν αμερόληπτο δικαστή».

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news