facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μείνει ανάμνηση σε φωτογραφίες

Ενας – κατ' επίφαση – πόλεμος μεταξύ αρχιτεκτόνων. Η ανάγκη να μη χάσει η κυβέρνηση το ηθικό πλεονέκτημα και να κοιμάται ήσυχη ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε. Και ένα σχεδόν ολόκληρο μεροκάματο – επτά ώρες συνεδρίαση – που χρειάστηκε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για να μη θέσει τελικά σε κίνδυνο την επένδυση στο Ελληνικό.

Αξίζει τον κόπο τα τέσσερα κτίρια, τα οποία είχε προταθεί (κτίριο αφίξεων - αναχωρήσεων δυτικού αερολιμένα, υπόστεγο - παγόδα, πύργος ελέγχου, εγκαταστάσεις κολεγίου Πιρς) να κηρυχθούν διατηρητέα, να παραμείνουν στον χώρο του παλιού αεροδρομίου;

Και ποιος δεν παρήλασε για να πει τη γνώμη του! Από την αρχιτεκτονική ομάδα του Πολυτεχνείου – εννέα καθηγητές, ερευνητές, νομικοί και ιστορικοί που πρότειναν τη συμπληρωματική κήρυξη τεσσάρων κτιρίων (εκτός του κτιρίου του ανατολικού αερολιμένος και τριών υποστέγων που έχουν κηρυχθεί ήδη) – έως τις ηλικιωμένες αποφοίτους του κολεγίου Πιρς.

Αξίζει λοιπόν να μείνει στη θέση του το κτίριο που φέρεται να σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής (βασικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού στην Ελλάδα) στο δυτικό αεροδρόμιο, εκείνο που βλέπουμε από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπως λέει η επιτροπή του ΕΜΠ ή έχει αλλοιωθεί και δεν διαθέτει στατική επάρκεια όπως υποστηρίζει ομάδα επίσης πανεπιστημιακών που έχουν προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαπραγματεύεται τη σύμβαση με τον επενδυτή; Είναι το αεροδρόμιο συνδεδεμένο με τη συλλογική μνήμη ή όχι;

Οι κόντρες και οι αλληλοαποδομήσεις είχαν την τιμητική τους – ακόμη και για το πόση ώρα θα παρουσιάσει κάθε ομάδα τις θέσεις της.

Το ζουμί ωστόσο βρισκόταν όπως φάνηκε στις εγκαταστάσεις του κολεγίου, όπου η επένδυση έχει πρόσβαση στη θάλασσα και εκεί σχεδιάζει το μεγαλύτερο κτίριο-τοπόσημο (πιθανόν ξενοδοχείο-καζίνο). Και δεδομένου, όπως είπαν οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, ότι «ουδείς είναι σε θέση να πει αν θα προκληθεί πρόβλημα με την επένδυση αν κηρυχθούν διατηρητέα τα επιπλέον κτίρια», τελικώς μόνο ένα, το εντυπωσιακό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ξύλινο υπόστεγο - παγόδα θα σωθεί, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν ως ανάμνηση μόνο σε φωτογραφίες.

tanea

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news