facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Αντίθετοι οι γιατροί με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ

Την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε τις θέσεις του ΠΙΣ στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της, στο οποίο προσετέθη το άρθρο 53 για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε την αντίθεσή του με τις εκπτώσεις που επιβάλλονται, τη στιγμή που το άρθρο αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ την εποχή που δεν εφαρμοζόταν το μέτρο του rebate και του clawback.

«Αντί να υπάρξει και τόκος υπερημερίας στα οφειλόμενα ποσά ύστερα από τόσα χρόνια, καλούνται οι πάροχοι υπηρεσιών Υγείας να δώσουν σημαντικές εκπτώσεις προκειμένου να πληρωθούν. Είναι αδιανόητο να ζητείται έκπτωση 45% για οφειλές που έχει δοθεί προκαταβολή. Οι οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο, χωρίς εκπτώσεις και "κουρέματα", αν όχι με προσαύξηση λόγω των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει από το 2012» δήλωσε σε έντονο ύφος ο κ. Βλασταράκος, και πρόσθεσε: «Η μη έγκαιρη εκκαθάριση το 2011 των ληξιπροθέσμων οφειλών και η επιστροφή του αναλογούντος ποσού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι των παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Η πολιτεία θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα της ρύθμισης με τέτοιον τρόπο ώστε να μη συμβεί τόσο μεγάλη κοινωνική αδικία».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, αναφερόμενος στη λειτουργία των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, είπε ότι πρέπει να επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτοοργάνωσης του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όχι η εξάρτησή της από τον κρατικό έλεγχο. Για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά και γενικότερα υποστηρικτικοί μηχανισμοί ελέγχου με κατάλληλες προδιαγραφές για κοινωνικές επιχειρήσεις, ώστε να μη σημειωθούν φαινόμενα απάτης ή διαφθοράς, αλλά και αστοχιών στην επίτευξη του ρόλου τους.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Βλασταράκος, πρέπει να ακολουθούν τις διατάξεις και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία. Σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης, για να μην υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, πρέπει να υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και δυνατότητες προσαρμογής των κοινωνικών επιχειρήσεων.

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news