facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

«Πυρά» δικαστών και δικηγόρων εναντίον των πολιτικών

Τα πυρά των δικαστών και δικηγόρων δέχθηκε σήμερα το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτη του δικαστικού σώματος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Όλες οι δικαστικές Ενώσεις πραγματοποίησαν σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της παλαιάς Βουλής  εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, ενώ προηγήθηκε  θεία λειτουργία και δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών.
 

Ένωση Διοικητικών Δικαστών
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα χειραφέτησης της Δικαιοσύνης, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έχουν στρέψει τη δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επιχειρούν να την κρατά οικονομικά υποταμένη.

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη έκανε λόγο για  περιφρόνηση της Πολιτείας στις δικαστικές αποφάσεις και επικεντρώθηκε στις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη από υπουργούς και πολιτικούς για υποθέσεις που είναι εκκρεμείς.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

«Η σημερινή μέρα, δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται το δικαστικό σύστημα της χώρας μας. Τα  πολλά μεγάλα  και πολυσυζητημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι όλα παλαιά και γνωστά γίνονται όμως ευρύτερα και οξύτερα και πάνω σ΄ αυτά προστίθενται νέα. Η Πολιτεία μας όχι μόνο δεν έχει στρέψει την δέουσα προσοχή της στις συνθήκες στο χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά  επιχειρεί κατά καιρούς να την κρατά και οικονομικά υποτιμημένη, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομική ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του συνόλου των εγγυήσεων που είναι αναγκαίες για την αυτονομία και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών». 

Δεν παρέλειψε η κυρία Γιανναδάκη να τονίσει ότι «η περιφρόνηση σε δικαστικές  αποφάσεις συνεχίζεται, τακτική που ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης και θέτει σε αμφισβήτηση την εφαρμογή της αρχής του κράτους δικαίου στην πράξη» και προσέθεσε: 

«Πρωτοβουλίες ή καινοτομίες ενδεικτικές μιας άλλης διαφορετικής νοοτροπίας και πρακτικής, δεν διαφαίνονται, ενώ οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες απομακρύνουν λύσεις.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι όλο και συχνότερα, η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με δηλώσεις υπουργών και άλλων πολιτικών προσώπων  για δικαστικούς λειτουργούς και υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη που προκαλούν   ερωτηματικά στην ελληνική κοινωνία κάτω από ποιες συνθήκες και μέσα από ποιες διαδικασίες απονέμεται η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, εισφέροντας έτσι σημαντικό πλήγμα στη δημόσια εικόνα και αξιοπιστία της. Πολλά λέγονται, γράφονται και κυρίως υπονοούνται για τον ρόλο της Δικαιοσύνης, και οι πολίτες απλώς παρακολουθούν και αναρωτιούνται. Οι απαντήσεις όμως δεν είναι μόνο δικές μας.

Η συχνή επίκληση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αποτελεί σταθερό στοιχείο του πολιτικού λόγου. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές που συνδέονται με τη δικαστική ανεξαρτησία,

Και έχει τεράστια σημασία, να επισημάνουμε και να υπενθυμίσουμε, σήμερα, την ανάγκη χειραφέτησης της δικαστικής λειτουργίας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην Δικαιοσύνη, γιατί, για κάθε υποψία για το πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη, έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι
».
 

Ένωση  Δικαστών και Εισαγγελέων
Από την πλευρά του, ο α' αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ανέβασε τους τόνους, κάνοντας λόγο, με γλαφυρότητα και παραδείγματα, για υποβάθμιση της δικαστικής λειτουργίας, για ενυπόγραφες επιθέσεις προς δικαστές, από ελλειμματικά αξιακά πρόσωπα, που αναγορεύονται σε «επιθεωρητές», κ.ά.

Αναλυτικότερα, ο κ. Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στην εικόνα που έχει σήμερα ο πολίτης για το κράτος δικαίου, επισήμανε:

«Αν θα μπορούσαμε τώρα να φέρουμε έναν  πολίτη σε αυτό το  pontium και του δώσουμε το μικρόφωνο είναι πιθανό  να ακούσουμε δυσάρεστες αλήθειες για το τι πιστεύει για το κράτος δικαίου και το πόσο αποτελεσματική για την υπεράσπιση  του είναι η Δικαιοσύνη. Και αν τολμήσουμε να του ζητήσουμε να αποδείξει τη θέση του με μεγάλη ευκολία θα παραθέσει ειδήσεις, οδυνηρές, από το πρόσφατο δικαστικό και πολιτικό ρεπορτάζ.

Και φοβάμαι, τότε, ότι θα πρέπει να μείνουμε σκεπτικοί απέναντι στις ευθύνες ακόμα και αν δεν μας βαρύνουν προσωπικά. Το κράτος δικαίου δεν υφίσταται χωρίς Δικαιοσύνη, χωρίς αποτελεσματική Δικαιοσύνη κράτος δικαίου λειτουργεί μόνον όταν εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Όσο επώδυνες και αν είναι αυτές. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο
».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λυμπερόπουλος, αφού έκανε αναφορά για συνταγματική ισοτιμία της δικαστικής  λειτουργίας  με την εκτελεστική και τη νομοθετική τόνισε:

«Δεν μπορεί η δικαστική λειτουργία να υποβαθμίζεται θεσμικά με οικονομοτεχνικά εργαλεία. Με ενυπόγραφες επιθέσεις σε πρόσωπα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή σε θεσμικά της όργανα. Με την απαξίωση της σιωπής όταν θα πρέπει να υπάρχει στήριξη. Με την ανοχή ή ακόμα και με την ανάδειξη σε ρόλους «επιθεωρητή» αναρμόδιων θεσμικά και ελλειμματικών αξιακά προσώπων.

Και ναι μεν εμείς οι δικαστικοί λειτουργοί κρινόμεθα γιατί και οι κρίνοντες κρίνονται στη Δημοκρατία, αλλά και η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία κρίνεται. Κανένας δεν πρέπει να το λησμονεί ή να το υποτιμά αυτό!
».
 

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τόνισε: «Υπό το πρίσμα της διάκρισης των λειτουργιών, σκοπιμότητες της εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορούν να υπαγορεύουν την άσκηση της δικαστικής εξουσίας, ήτοι μιας θεμελιώδους πολιτειακής λειτουργίας.

Όπως επίσης πολιτικές σκοπιμότητες της νομοθετικής εξουσίας δεν μπορούν να ακυρώνουν δικαστικές αποφάσεις. Και βεβαίως δεν μπορούν να επηρεάζουν τη δικανική κρίση, αναιρώντας ουσιαστικά τον έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων ή/και συμβατότητάς τους με τις επιταγές της ευρωπαϊκής δικαιοταξίας στο πεδίο των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο σύγχρονο κράτος δικαίου, αποστολή αλλά και ευθύνη της δικαστικής λειτουργίας είναι η προάσπιση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων. Είναι η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σε κάθε πολίτη
».

Επίσης, ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε:

«Στη σημερινή περίπλοκη νομικο-κοινωνική πραγματικότητα, η ανεξαρτησία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων συνέχεται με δύο επιπλέον αναγκαιότητες: Την κατάλληλη οργανωτική υποδομή και επιμόρφωση καθώς και την αξιοπρεπή τους διαβίωση.

Τους τελευταίους μήνες, το δικηγορικό σώμα αποτέλεσε απροσχημάτιστα κοινωνικό στόχο. Υπό το μανδύα της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις δημευτικού χαρακτήρα σε βάρος του νομίμου εισοδήματός του
».

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σάρλας, ζήτησε συγγνώμη για τις ελλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και υποσχέθηκε στις δικαστές ότι στο υπουργείο θα εργαστούν σκληρά για να τις καλύψουν. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν προσλήψεις δικαστών.

Τέλος, μίλησαν ο καθηγητής Απόστολος Νικολαίδης και εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων η Νέλλη Παπαχελά.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news