facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Διγλωσσία και σκοπιμότητα αποδίδουν οι συνδικαλιστές δικαστές στην κυβέρνηση

Διγλωσσία και σκοπιμότητα αποδίδουν οι συνδικαλιστές δικαστές στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τους πρόεδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ενώ παράλληλα κάνουν λόγω για μισθολογικές εξαγγελίες προσχηματικές σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν το έκρυθμο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης το τελαυταίο διάστημα.

Κατ΄ αρχάς, όπως έλεγαν στο protothema.gr δικαστές ανεγνωρισμένου κύρους, όλες οι δικαστικές Ενώσεις από τον περασμένο Μάιο έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρξει όμως καμία ανταπόκριση. Όλες και πάλι οι δικαστικές Ενώσεις επανέλαβαν το αίτημά τους την περασμένη εβδομάδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Δεν παραλείπουν μάλιστα να επισημάνουν, ότι όταν ο κ. Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, οι δικαστικές Ενώσεις ζήτησαν συνάντηση το πρωί και τους δήχθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Χαριτολογώντας έλεγαν στο protothema.gr ότι όταν ο πρωθυπουργός απολογήθηκε
σήμερα στους πρόεδρους των ανωτάτων δικαστηρίων που καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση «εδώ και μια εβδομάδα», τι θα πει στις δικαστικές Ενώσεις που καθυστερεί να ανταποκριθεί στο δικό τους αίτημα εδώ και πέντε μήνες, έως σήμερα;

Πέρα από όλα αυτά οι δικαστικές Ενώσεις και όχι οι πρόεδροι των δικαστηρίων μεριμνούν, ασχολούνται και ενημερώνουν το δικαστικό σώμα για τα μισθολογικά τους.

Και προσέθεταν, δηλαδή, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων θα συγκαλέσουν Διοικητική Ολομέλεια για να ενημερώσουν τα μέλη των δικαστηρίων για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, τι στιγμή που δεν μπορεί να συγκληθεί μια Ολομέλεια για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών ή θα εκδώσουν οι πρόεδροι ανακοίνωση για να μεταφέρουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Θέτουν όμως οι συνδικαλιστές δικαστές το «καυτό» ερώτημα, τί άλλαξε από την 13η του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα και έγιναν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το μισθολόγιο τους.

Υπενθυμίζουν ότι όλες οι δικαστικές Ενώσεις στις 13 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν για τα μισθολογικά τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος «κάθετα» είπε ότι οι αποφάσεις του Μισθοδικείου που έκριναν ότι πρέπει να λάβουν οι δικαστές αναδρομικά τις μειώσεις των αποδοχών τους, θα εφαρμοστούν όταν και εάν ξεπεραστούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες. Ακόμη, ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για «αποσυμπίεση» της οικονομικός κατάστασης και για μισθολόγιο δύο ταχυτήτων (οι νέοι δικαστές θα λαμβάνουν μικρότερες αποδοχές), κ.λπ.

Μετά την συνάντηση αυτή όλες οι δικαστικές Ενώσεις εξέδωσαν κοινή προειδοποιητική ανακοίνωση (βλ. στο τέλος) για κινητοποιήσεις, εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών.

Αντίθετα, σήμερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Να διευκρινιστεί ότι εφόσον γίνονται αυξήσεις στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης, ανάλογες αυξήσεις γίνονται και στις χαμηλότερες βαθμίδες των δικαστών.

Κατόπιν αυτών οι δικαστές προσθέτουν και έναν εύλογο ερώτημα: Εάν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν δυο «καπετανάτα», που κινούνται συγκυριακά κατά περίπτωση. Και αυτό, γιατί οι δικαστικές Ενώσεις συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και στη σημερινή συνάντηση παρευρισκόταν ο γενικός γραμματέας (δημοσιονομικής πολιτικής) του ΥΠΟΙΚ, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και παρείχε εξηγήσεις στους πρόεδρους για τα ειδικά μισθολόγια. Όμως, κατά τις δύο αυτές συναντήσεις υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες κυβερνητικές θέσεις για τα μισθολογικά των δικαστών.

Όπως, έλεγαν οι συνδικαλιστές δικαστές, άλλη κυβερνητική γραμμή υπήρχε στις 13 Σεπτεμβρίου και άλλη σήμερα. Σήμερα έγινε μια μεταστροφή 180 μοιρών, δημιουργώντας ερωτηματικά για το τί άλλαξε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έκαναν αναφορά για κυβερνητική διγλωσσία που λειτουργεί -όπως ισχυρίζονται- ως αποσυμπίεστη στην έκρυθμή κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και εν όψει των εξαγγελθεισών κινητοποιήσεων τους σε περίπτωση νέων μειώσεων των αποδοχών τους.

Η ανακοίνωση των πέντε δικαστικών Ενώσεων μετά την άκαρπη συνάντησή τους με τον κ. Χουλιαράκη, έχει ως εξής:

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αθήνα 16-9-2016
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Tην Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 οι Πρόεδροι όλων των Δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη και συζήτησαν το ζήτημα του «εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων, στα οποία ο Υπουργός, όπως μας δήλωσε, εντάσσει και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών . Ο κ. Υπουργός έδωσε ένα γενικό περίγραμμα των σχεδιασμών της Κυβέρνησης χωρίς να υπεισέλθει σε εξειδικεύσεις και λεπτομέρειες.
Με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού, η εκτίμησή μας είναι ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο με περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των νέων δικαστικών λειτουργών. Όπως μας δήλωσε, το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη «αποσυμπίεση» των μισθολογίων. Θα διατηρηθούν δηλαδή οι αποδοχές των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στα υφιστάμενα επίπεδα με την χορήγηση προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και αύξηση των αποδοχών για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.
Εκφράσαμε την έντονη αντίδρασή μας σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των αποδοχών μας με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο δεν συνάδουν με το κύρος του λειτουργήματος και της αποστολής μας ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής εξουσίας ισότιμης προς τις άλλες δύο , αλλά και παραβιάζουν πολλαπλώς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορεί να είναι κατώτερες των οργάνων των άλλων δυο λειτουργιών και δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη επιβληθεισών. Τονίσθηκε ιδιαίτερα η φύση του μισθολογίου των δικαστών ως έχοντος ευθύ συνταγματικό έρεισμα στα άρθρα 26 και 88 του Συντάγματος, με τα οποία κατοχυρώνεται η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστικούς λειτουργούς. Ακόμη , θέσαμε στον Υπουργό τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50 % των αναδρομικών περικοπών σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Ειδικού Δικαστηρίου, της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου Δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών. Προτάθηκε από τις Ενώσεις ως προς το πρώτο θέμα η καταβολή των οφειλομένων σε τρείς ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών ( (τέλος 2017 ) , ούτως ώστε να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει λυθεί αμετακλήτως, ενώ για το δεύτερο ζήτημα να βρεθεί λύση που θα αποσκοπεί στην διοικητική επίλυση του με κάθε πρόσφορο τρόπο ενώ συνδέσαμε το τρίτο ζήτημα με τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου που δεν επιτρέπουν νέες μειώσεις στο μισθολόγιό μας.
Για τα δύο πρώτα ζητήματα η θέση του υπουργού ήταν, ότι θα ρυθμιστούν εάν και όταν αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες και πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό. Ενημερώνουμε ότι για εμάς η τήρηση του Συντάγματος και της νομιμότητας καθώς και η πιστή εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων είναι βασικά συστατικά του Κράτους Δικαίου και αναγκαίες προϋποθέσεις διαλόγου και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα «παζαρέματος» με όρους οικονομικούς.

Οι πρόεδροι των Ενώσεων
Χριστόφορος Σεβαστίδης Πρόεδρος Πρωτοδικών
Ευθύμιος Αντωνόπουλος Σύμβουλος του Σ.τ.Ε.
Ειρήνη Γιανναδάκη Πρόεδρος Εφετών
Ασημίνα Σαντοριναίου Σύμβουλος Ε.Σ.
Δημήτριος Ασπρογέρακας Εισαγγελέας Εφετών
Χρήστος Μητκίδης Σύμβουλος του Ν.Σ.Κ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news