facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Τρόικα: Και ξαφνικά... παράθυρο για νέα μέτρα το 2017

Πρόσθετα στοιχεία για τις δημοσιονομικές προβλέψεις και τα μέσα επίτευξης των στόχων του 2017 ζήτησαν οι δανειστές κατά τη δίωρη συνάντηση με το δίδυμο Τσακαλώτου-Χουλιαράκη.

Όπως εξηγεί ελληνική πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα τέθηκε αρχικά ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 και τα μέσα επίτευξης του στόχου που περιγράφεται στον προϋπολογισμό για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στη βάση τριών παραμέτρων:

Α) Η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 είναι δεδομένο ότι ασκεί επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα.

Β) Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον τρέχοντα προϋπολογισμό είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από δαπάνες άμυνας. Μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση αυτή είναι μηδενική.

Γ) Η υπεραπόδοση των εσόδων. Αντίρροπα στις δύο παραπάνω παραμέτρους, κυβέρνηση και δανειστές καταγράφουν την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και επιχειρούν να «μετρήσουν» τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης είναι μόνιμο και επομένως επαναλαμβανόμενο.

Δύο κυβερνητικά στελέχη τόνισαν κατηγορηματικά ότι οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση δεν διαταράσσεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ φέτος.


Οσον αφορά στο 2017, αν το οικονομικό επιτελείο δεν πείσει ότι η υπεραπόδοση των εσόδων είναι αρκετή για να καλύψει τυχόν αρνητικές επιδράσεις από άλλες πηγές, το «plan B» προβλέπει ότι ο στόχος ο οποίος περιγράφεται στο προσχέδιο για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2017 θα περιοριστεί σε 1,75%, όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα. Επιπρόσθετα, κονδύλια τα οποία έχουν εγγραφεί για υγεία, πρόνοια και παιδεία, ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα ανακατευθυνθούν για την κάλυψη των πρόσθετων εσόδων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται «μαξιλάρι» 140 εκατ. ευρώ από το μικρότερο προσδοκώμενο πλεόνασμα και 300 εκατ. ευρώ από τις παραπάνω δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν καταγραφεί διαφορετικές εκτιμήσεις, ως συνήθως, σε δύο διαφορετικά επίπεδα: αφενός, η παραδοσιακά πιο αισιόδοξη Κομισιόν διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και αφετέρου, οι δανειστές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις με την ελληνική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά επιδόματα, δεν θα γίνει νέα συνάντηση είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο επικεφαλής, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη που αναχωρούν οι θεσμοί. Το επόμενο ραντεβού θα γίνει το Νοέμβριο, εφόσον ανταλλαγούν στοιχεία μεταξύ δανειστών-υπουργείου Οικονομικών-υπουργείου Εργασίας και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Θ. Φωτίου οι δανειστές παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Δεν δεχόμαστε μείωση αφορολόγητου

Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για εμάς το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση αφορολόγητου, υποστήριξε πριν από λίγο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, εισερχόμενος στο ραντεβού με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πως όλα τα ζητήματα, τόσο για το Μεσοπρόθεσμο, όσο και για τα υπόλοιπα που περιλαμβάνονται στη διαπραγμάτευση, θα κλείσουν όλα μαζί τον Νοέμβρη ή στις αρχές Δεκέμβρη.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news