facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Συνταξιούχοι στο iefimerida: «Με τις μειώσεις στις συντάξεις έχουμε φθάσει σε επίπεδα εξαθλίωσης» [εικόνες]

Εκπρόσωποι των συνταξιούχων μιλούν στο iefimerida και εκφράζουν την απόγνωση αλλά και την οργή τους για τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
«Μαύρος» χειμώνας περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους λόγω της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει νέες μειώσεις, λόγω της παρακράτησης της πρώτης δόσης των αναδρομικών αλλά και «κούρεμα» σε υψηλές κύριες συντάξεις. Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για συντάξεις – «φιλοδωρήματα» που δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης. «Έχουμε φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακα τους. Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε πια ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο», δηλώνει στο iefimerida ο οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών Δημήτρης Βασιλόπουλος.
«Οι μειώσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα μας είναι μεγάλες, γιατί δεν είναι μόνο η μείωση στη σύνταξη μας, είναι και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση της φορολογίας, όλα αυτά τα «χαράτσια» που έχουν μειώσει το εισόδημα των συνταξιούχων περισσότερο από 40%. Επιπλέον, έβγαλαν πολλά φάρμακα έξω από το συνταγολόγιο του ΙΚΑ και πρέπει να τα πληρώνουμε μόνοι μας», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.

 Ο οργανωτικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών Δημήτρης Βασιλόπουλος με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
«Είναι η 16η μείωση από την αρχή της κρίσης»
Όπως επισημαίνει στο iefimerida το μέλος του Δ.Σ. Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ, Γιάννης Πατεράκης, η τελευταία μείωση στις συντάξεις είναι η 16η από την αρχή της κρίσης. «Είναι απίστευτο το θράσος τους και το ψέμα τους που λένε ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να ζήσει με αυτές τις συντάξεις. Είναι 19 νομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και από αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 16. Μένουν να γίνουν ακόμη 3 περικοπές και δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί την περίοδο 2017 – 2018.
Παλεύουμε για μια κοινωνική ασφάλιση που δεν υπάρχει με αυτό το σύστημα που έχει επικρατήσει. Ο κλάδος σύνταξης, ο κλάδος υγείας και ο κλάδος πρόνοιας θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τον κόπο μας και το μεροκάματο μας. Τα τελευταία 7 χρόνια πλέον το Κράτος πρόνοιας έχει διαλυθεί. Όταν μας κόβουν τη σύνταξη και όταν η πρόνοια έχει καταργηθεί, όλο και περισσότεροι από εμάς καταφεύγουμε στις εκκλησίες και στους φιλάνθρωπους για να μας βοηθήσουν», καταλήγει ο κ. Πατεράκης.

Το μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Γιάννης Πατεράκης με τον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη.
«Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της»
Με την εισφορά ασθενείας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ χαμένοι θα είναι χιλιάδες συνταξιούχοι που θα υποστούν αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Όπως τονίζει στο iefimerida ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου Παναγιώτης Βαβουγιός, η ρύθμιση αυτή επιφέρει την 4η κατά σειρά μείωση στις συντάξεις του Δημοσίου. «Η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Είχε υποσχεθεί να μας δώσει την 13η σύνταξη και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Τίποτα από αυτά δεν έκανε. Εμείς για αυτά τους ψηφίσαμε. Εμείς δεχθήκαμε δυο φορές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Η τελευταία μείωση είναι η 4η κατά σειρά και γίνεται με εισφορά υπέρ του ΕΟΠΠΥ 6%».
Ο κ. Βαβουγιός προαναγγέλλει πανελλαδική συγκέντρωση συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά και θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Ασφαλώς και δεν αντέχουμε άλλη μείωση. Οι συντάξεις που παίρνουμε είναι ένα απλό φιλοδώρημα», επισημαίνει ο κ. Βαβουγιός.
«Με τη σύνταξη μου συντηρώ τα 4 άνεργα παιδιά μου»
Στο iefimerida μίλησαν συνταξιούχοι που, όπως είπαν, λόγω των συνεχών μειώσεων τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα. Ο κ. Παναγιώτης, υποστηρίζει ότι πλέον αναγκάζεται να κόβει και από το φαγητό. «Τα χρήματα μας δεν φθάνουν για τίποτα. Όταν οι μειώσεις έχουν φθάσει το 50% και 60% τι μπορούμε να κάνουμε; Πως θα ζήσουμε; Και έχουν το θράσος από την κυβέρνηση να λένε ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις. Αυτό είναι το τρελό! Ας μη μιλάνε καλύτερα, όχι να λένε δεν μειώσαμε τις συντάξεις. Τώρα αναγκάζομαι να μη ψωνίζω πολλά πράγματα. Πριν αγόραζα 7 ψάρια, τώρα αγοράζω 3 ψάρια. Προσπαθώ να ξοδεύω λιγότερα για το φαγητό. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν και τους φόρους, αυτό είναι κλεψιά»!

Ο κ. Παναγιώτης, συνταξιούχος, υποστηρίζει ότι αναγκάζεται να κόβει πλέον και από το φαγητό για να ζήσει.
Ο κ. Χαράλαμπος είναι 78 χρόνων και παίρνει σύνταξη 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, τα χρήματα αυτά δεν φθάνουν, αφού με αυτά έχει να συντηρήσει και τα 4 από τα 5 παιδιά του που είναι άνεργα. «Δεν φθάνουν τα χρήματα μας. Έχουμε απελπιστεί. Εγώ είχα μια καλή δουλειά, δούλευα πολλά χρόνια και παίρνω χίλια ευρώ από το ΙΚΑ. Αλλά από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα μου έχουν κόψει 500 ευρώ. Πρέπει να βοηθήσω τα παιδιά μου, έχω πέντε παιδιά, από αυτά μόνο ένα δουλεύει. Πρέπει να δίνω χρήματα από τη σύνταξη μου για να τα βοηθάω. Πως θα μου φθάσουν αυτά τα χρήματα»;

Ο κ. Χαράλαμπος, συνταξιούχος του ΙΚΑ, με τη σύνταξη του πρέπει να συντηρεί και τα 4 από τα 5 άνεργα παιδιά του
«Αναγκάζομαι και ψάχνω από τα σκουπίδια για να φάω»
Ο κ. Γεράσιμος, συνταξιούχος του ΟΓΑ, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνει στο iefimerida πως αναγκάζεται πλέον να ψάχνει ακόμη και στα σκουπίδια για να βρει φαγητό. «Πάντα ήμουν αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος. Τα χρήματα που παίρνω από τη σύνταξη μου δεν μου φθάνουν. Πρέπει να πληρώσω και για τα φάρμακα μου. Το βράδυ βγαίνω από το σπίτι και πηγαίνω σε κάδους απορριμμάτων και ψάχνω μήπως βρω κάτι χρήσιμο που έχουν πετάξει άλλοι. Βρίσκω και φαγώσιμα και άλλα πράγματα. Ποτέ μου δεν είχα φανταστεί ότι θα έφθανα σε αυτό το σημείο».

Συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι αναγκάζονται να ψάχνουν να βρουν φαγητό ακόμη και στα σκουπίδια.

Πολλοί συνταξιούχοι ψάχνουν στη Βαρβάκειο Αγορά για να βρουν τα πιο φθηνά προϊόντα.
Ο κ. Λάμπρος Καραφυλούδης, συνταξιούχος του ΙΚΑ λέει με απόγνωση πως πριν από λίγες μέρες είδε ξανά τη σύνταξη του μειωμένη κατά 60 ευρώ. «Εγώ έπαιρνα σύνταξη από το ΙΚΑ 1.550 ευρώ, μαζί με το επικουρικό, και τώρα με τις περικοπές παίρνω 1.120 ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα μου έκοψαν ακόμη 60 ευρώ. Έχω μια κόρη άνεργη. Η γυναίκα μου έσπασε το πόδι της, πρέπει να κάνει εγχείρηση και πρέπει να δώσω και φακελάκι 500 ευρώ. Πρέπει να δώσω τη μισή σύνταξη. Χωρίς φακελάκι δεν γίνεται».

Ο κ. Λάμπρος Καραφυλούδης, συνταξιούχος, επισημαίνει πως πρέπει να δώσει τη μισή σύνταξη του σε φακελάκι σε νοσοκομείο.
iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news