facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αλαφούζος: Απόλυτα συνεπής η Καθημερινή στις δανειακές της υποχρεώσεις

Δάνεια συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ έχει λάβει ο όμιλος Καθημερινή ΑΕ και είναι όλα με εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων που ξεπερνούν το 100% και άμεσα ρευστοποιήσιμες, ενώ ποτέ δεν υπήρξε καμία ληξιπρόθεσμη δανειακή οφειλή. Αυτό δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο βασικός μέτοχος, με ποσοστό 26%, του ομίλου «Καθημερινή ΑΕ», Θ.Αλαφούζος.

Όπως είπε ο κ. Αλαφούζος, η θυγατρική «Αργοναύτης» έλαβε από το εξωτερικό, και ειδικότερα από την Credit Swiss δάνειο ύψους 47 εκατ. ευρώ και οι «Καθημερινές εκδόσεις» πήραν δάνειο από τέσσερεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, κυρίως από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλαφούζος διαβεβαίωσε ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος ήταν και είναι απόλυτα συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις, τόνισε ότι το ελληνικό ομολογιακό δάνειο που πήρε η εφημερίδα «Καθημερινή» το 2014 είναι πλήρως καλυμμένο, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος έβαλε από την τσέπη του 21 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

«Το ομολογιακό δάνειο που πήραμε προκειμένου να αντικατασταθούν αλληλόχρεοι λογαριασμοί είναι πλήρως καλυμμένο και όποια επιχείρηση είχε να δώσει αυτές τις εγγυήσεις θα το έπαιρνε. Για το δάνειο αυτό βάλαμε εγγύηση δύο κτίρια σε Φάληρο και Κορωπί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαφούζος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το εκδοτικό κομμάτι είναι ένα μικρό ποσοστό τζίρου της μητρικής εταιρίας «Καθημερινή ΑΕ», ενώ χαρακτήρισε ψευδείς αιτιάσεις περί αδυναμίας εξόφλησης των τόκων παλαιού δανείου, γι’ αυτό το λόγο πήρε από την τράπεζα παράταση για την καταβολή τους, ώστε να προλάβει να πάρει ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ.

«Δεν υπήρχε κανένα ληξιπρόθεσμο δάνειο και καμία καθυστέρηση στην εξόφληση τόκων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Στο κοινοπρακτικό δάνειο που πήραμε, υπάρχουν εγγυήσεις και προϋποθέσεις για την αποπληρωμή του. Δημιουργήθηκε αφού οι τράπεζες αξιολόγησαν περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να μπουν σαφείς δόσεις και να αντικατασταθούν οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί», υπογράμμισε ο κ. Αλαφούζος και συνέχισε λέγοντας:

«Δόθηκαν για το δάνειο άμεσα ρευστοποιημένες εγγυήσεις στις τράπεζες, και έγιναν αξιολογήσεις από αυτές το 2014. Μπήκαν εγγυήσεις με ακίνητα σημερινής αξίας 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν εκχωρηθεί για το κοινοπρακτικό δάνειο οι εισπράξεις διανομής της εταιρείας, ύψους 15 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις πελατών ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έχουν δεσμευτεί τα sides, τα εμπορικά σήματα. Οι τράπεζες έχουν πολλαπλή εξασφάλιση, μεγαλύτερη από τον δανεισμό. Ταυτόχρονα, η μητρική εταιρεία που είναι κερδοφόρα, έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή του. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν επαρκούν τα έσοδα θα πρέπει να φέρει χρήματα από αλλού για την αποπληρωμή των δόσεων».

Αναφερόμενος στις «Καθημερινές εκδόσεις» και ειδικότερα στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Αλαφούζος αφού διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των δραστηριοτήτων του ομίλου δεν ασχολείται με τον Τύπο, σημείωσε ότι το 2014 έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 9,2 εκατ. ευρώ, ενώ μπήκαν παράλληλα ποσά με διάφορους τρόπους, από τη θυγατρική ναυτιλιακή εταιρεία «Αργοναυτική ΑΕ», προς υποστήριξή της.

«Πρόσφατα έβαλα 21 εκατ. ευρώ, γι' αυτό οι τράπεζες είχαν διάθεση και όρεξη να έρθουν να βοηθήσουν να οργανωθεί η εταιρεία» είπε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αλαφούζος στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την οικονομική κρίση.

«Έγινε μεγάλη προσπάθεια το διάστημα της κρίσης, και καταφέραμε με εξωστρεφείς δραστηριότητες να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τελικά καταφέραμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης έγιναν απολύσεις, χάσαμε το 20% του προσωπικού μας, το 10% έφυγε με πρόγραμμα εθελούσιας, παράλληλα προσλάβαμε άτομα σε άλλες δραστηριότητες μας. Σήμερα λειτουργεί οριακά, καλύπτοντας τα λειτουργικά έξοδα και μέρος των τόκων ό,τι λείπει πληρώνονται από άλλες θυγατρικές εταιρείες», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Κάθε φορά που η εταιρεία "Καθημερινές εκδόσεις" είχε δυσκολίες, η "μαμά" "Καθημερινή ΑΕ" που είναι η μητρική εταιρεία και είναι κερδοφόρα, ερχόταν να την ενισχύσει».

Ερωτώμενος ειδικότερα για τη βιωσιμότητα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο κ. Αλαφούζος υποστήριξε ότι τις τελευταίες δύο χρονιές έχει ισορροπήσει.

«Μετά την αναδιοργάνωση, καλύπτει πλήρως το λειτουργικό της κόστος και τους τόκους του δανείου και ό,τι λείπει συμπληρώνεται από τη «μητέρα».Η «μαμά», κάθε φορά που οι θυγατρικές εταιρείες, οι «κόρες», έχουν δυσκολίες έρχεται να τις βοηθήσει», ανέφερε.

Υποστήριξε ακόμα ότι η εφημερίδα δεν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες, και ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμψηφισμού δανείων με διαφήμιση.

«Θεωρώ ότι είναι εκτός σωστής πρακτικής. Δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο, και για την Καθημερινή είναι ανήκουστο, δεν υπάρχει αυτό», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν συμμετέχει η εκδοτική εταιρεία του σε δουλειές του Δημοσίου ο κ. Αλαφούζος ήταν αρνητικός.

«Σήμερα έχουμε σημαντικότατες βιομηχανικές μονάδες και για λόγους πρακτικούς αποφεύγουμε να το κάνουμε και δεν συμμετέχουμε στους δημόσιους διαγωνισμούς. Εμείς λέμε, έχουμε αυτή την αντίληψη, άσε καλύτερα, ας δουλέψω με ιδιώτη γιατί κάποιος μπορεί να μου πει ότι επειδή είστε μέσο ενημέρωσης, γι’ αυτό σας δώσανε χαριστικά τη δουλειά», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Αλαφούζος διέψευσε ότι έχει οποιοδήποτε περιουσιακό ή ακίνητο στοιχείο στη Μύκονο, τονίζοντας ότι όλα αυτά που λέγονται έχουν τη ιδιότητα «ρίχνουμε λάσπη και όπου καθίσει».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news