facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

«Ψαλίδι» και στις επικουρικές των ατόμων με αναπηρία -Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία

Την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία θέτει το αίτημα της εξαίρεσης των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με αναπηρία, από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων (άρθρο 96 ν.4387/2016), και ιδιαίτερα των ατόμων με βαριές αναπηρίες.

Η κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στη χώρα μας, καθώς και όσων φροντίζουν άτομα με αναπηρία, είναι δραματική - όχι μόνο δεν πρέπει να επαναληφθεί, αλλά πρέπει άμεσα να εξασφαλίσετε ότι αυτές οι μειώσεις θα καταργηθούν με ειδική νομοθετική διάταξη με αναδρομική ισχύ, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον τονίζεται ότι:

«είναι κατανοητό ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έχουν άμεση επίπτωση στο σύνολο των ατόμων με αναπηρία, επηρεάζοντας ολόκληρη την οικογένεια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Προστίθενται στα μέτρα λιτότητας, στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας αλλά και στη διαχρονική φτώχεια των ατόμων με αναπηρία. Οδηγούν στην εξαθλίωση μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα που ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να παλεύει για υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, περίθαλψη, αδικίες και διακρίσεις, ενάντια σε μια Πολιτεία που δεν έχει καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.»

Αποκλείονται οι νέοι με αναπηρία από τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας

Την ίδια ώρα οι νέοι με αναπηρία αποκλείονται από τα Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας του ΟΑΕΔ. Οπως αναφέρει η Συνομοσπονδία στις προσκλήσεις του ΟΑΕΔ που αφορούν στα «Προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» για ανέργους 18-24 και 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ, το θετικό μέτρο δράσης των υποχρεωτικών τοποθετήσεων ή άλλως σύστημα ποσόστωσης στην απασχόληση που θεσπίστηκε με τον ν.2643/1998 (Αρ. ΦΕΚ 220 Α΄/28.09.2016), στις διατάξεις του οποίου υπάγονται και τα άτομα με αναπηρία, χρησιμοποιείται με στρεβλό τρόπο για πρώτη φορά, ως κριτήριο αποκλεισμού!

Πρέπει να επισημανθεί ότι η υλοποίηση στοχευμένης δράσης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αποκλειστικά και μόνο για τους νέους με αναπηρία δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον αποκλεισμό τους από τα συγκεκριμένα Προγράμματα, εφόσον είναι υποχρεωτική η οριζόντια ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των Πράξεων του ΕΣΠΑ 2014- 2020. Στοχευμένη δράση αντίστοιχου τύπου που να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε νέους με αναπηρία ούτως ή άλλως πρέπει να υλοποιηθεί, και μάλιστα άμεσα, επειδή οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν αυξημένα εμπόδια στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον εργασιακό στίβο σε σχέση με τους υπόλοιπους νέους.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά εδώ και τώρα την τροποποίηση των σχετικών ΚΥΑ και Προσκλήσεων των «Προγραμμάτων Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» για ανέργους 18-24 και 25-29 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να ενταθεί οριζόντια η διάσταση της αναπηρίας (αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και κριτήριο της προσβασιμότητας), όπως άλλωστε οι Κανονισμοί των ΕΔΕΤ και η εθνική νομοθεσία επιβάλλουν.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news