facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ξανθός: Υπαρκτό το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής και τα χαλασμένα μηχανήματα

Τις πολύμηνες λίστες αναμονής των ογκολογικών ασθενών και τα χαλασμένα μηχανήματα ακτινοθεραπείας στα αντικαρκινικά νοσοκομεία του ΕΣΥ «είδε» επιτέλους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μία ημέρα μετά τα δραματικά στοιχεία που δημοσιοποίησε για την πορεία των καρκινοπαθών μέσα στο ΕΣΥ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε πως «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό», μιλώντας την Πέμπτη στην Παλαιά Βουλή σε εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα ασθενής με καρκίνο του μαστού στο επίκεντρο».

Παρά τη μελανή εικόνα των καρκινοπαθών μέσα στο ελληνικό σύστημα υγείας όπως αποτυπώθηκε και από τους ομιλητές της εκδήλωσης (επιστήμονες, εκπρόσωποι συλλόγων καρκινοπαθών), ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι «άσσοι» που αποκάλυψε ο κ. Ξανθός είναι αφενός μεν οι προσλήψεις μόνιμου κι επικουρικού προσωπικού, αφετέρου η αντικατάσταση εξοπλισμού, χωρίς όμως σαφές και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα.

Από την πλευρά τους, βεβαίως, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών και των επιστημονικών εταιριών κράτησαν μικρό καλάθι. Δεν έχουν ξεχάσει τις ανακοινώσεις του περασμένου Μαρτίου όταν από το υπουργείο Υγείας «προσέλαβαν» ακτινοφυσικούς και ραδιολόγους- τεχνολόγους σε νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν εξοπλισμό ακτινοθεραπείας, όπως Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός και ΚΑΤ.

Ομοίως δεν ξεχνούν πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει δωρεά επτά γραμμικούς επιταχυντές σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ (Αλεξάνδρα, Αττικόν, Θεαγένειο, πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης), αλλά με τον όρο πως πρέπει να υπάρχει προσωπικό για να τα λειτουργήσει – όρος που δεν τηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αδιαφορούν για τον προληπτικό έλεγχο οι Ελληνίδες

Απογοητευτικά είναι τα ευρήματα έρευνας που εκπόνησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αναφορικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο των Ελληνίδων για τους γυναικολογικούς καρκίνους αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης που έχουν στο σύστημα υγείας. Την έρευνα παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και πρώην κοσμήτορας της ΕΣΔΥ κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Όπως έδειξε η έρευνα, οι γυναίκες στη χώρα μας δεν κάνουν προληπτικό έλεγχο, καθυστερούν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Όπως επισήμανε ο κ. Κυριόπουλος, το σύστημα υγείας, παρά τα δυσχερή οικονομικά του, μπορεί να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (screening) για τον μαστό και τον τράχηλο της μήτρας. Επίσης, πολύ σημαντικό εύρημα, κατά τον καθηγητή, που χρήζει περαιτέρω αξιοποίησης είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ψυχολογική υποστήριξη των καρκινοπαθών και όπου υπάρχει, το κόστος της είναι πολύ υψηλό.

Ειδικότερα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου εντοπίζονται στο στάδιο από το πρώτο σύμπτωμα ως την πρώτη επίσκεψη στο γιατρό (27%) και από την πρώτη επίσκεψη ως τη διάγνωση (41%) και λιγότερο στα επόμενα στάδια (χειρουργείο 9%, χημειοθεραπεία 8%, ακτινοθεραπεία 11%).

Το 75,8% των γυναικών δήλωσαν ότι γνώριζαν να κάνουν ψηλάφηση μαστού, εντούτοις το 49% δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση. Μία στις τρεις γυναίκες δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση, το 35,7% δεν είχε κάνει ποτέ μαστογραφία και το 53% δεν είχε κάνει ποτέ υπέρηχο μαστών .

Το 30,8% των γυναικών ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό για ψηλάφηση/υπέρηχο και το 26,5% των γυναικών ανέφερε εμπόδια στην πρόσβαση σε προληπτική μαστογραφία, με συνηθέστερα αίτια την υπερβολική απασχόληση σε άλλους τομείς της ζωής, την αμέλεια και το κόστος. Το 69,30% των γυναικών οδηγήθηκε στη διάγνωση λόγω κάποιου συμπτώματος, ενώ μόνο το 30,70% οδηγήθηκε στη διάγνωση μέσω προληπτικού ελέγχου.

Οι γυναίκες καθυστέρησαν σημαντικά να απευθυνθούν σε γιατρό στην περίπτωση που είχαν εντοπίσει κάποιο σύμπτωμα, σε σύγκριση με την περίπτωση που είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. Ως εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό ανέφεραν τη λίστα αναμονής για ραντεβού (σε ποσοστό 17,1%), την απουσία ειδικότητας στον τόπο διαμονής (14,7%) και την ύπαρξη υπηρεσίας υγείας σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο κατοικίας (12,3%).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών «ΑγκαλιάΖΩ», «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι» στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο της γυναίκας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news