facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Στο μικροσκόπιο μίζα 1,7 εκατ. δολαρίων για ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα

Tον δρόμο προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δείχνει η Εισαγγελία Εφετών σε ακόμη ένα
εξοπλιστικό πρόγραμμα από το οποίο φέρεται να διακινήθηκε μίζα, ύψους 1,7 εκ. δολαρίων.

Η εισαγγελέας Εφετών Ελισάβετ Βίδρα προτείνει να δικαστούν έξι από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους στην υπόθεση που αφορά την εξαγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μικρού βεληνεκούς OSA AMK, η οποία μπήκε στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μετά την απολογία του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Η ομολογία του Αντώνη Κάντα, το Δεκέμβριο του 2013 πως το «δώρο» του για την επίμαχη προμήθεια έφτανε το 1,7 εκ. δολάρια άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και η έρευνα δεν άργησε να φτάσει στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τους Λάμπρο Μπαρτζώκα, Αντώνη Κάντα, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, Σπύρο Μεταξά, Φάνη Λυγινό και Γιάννη Σμπώκο, κατά περίπτωση για ενεργητική και παθητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Πρόσωπο «κλειδί» στην υπόθεση φαίνεται ότι ήταν ο Λάμπρος Μπαρτζώκας ως υπάλληλος τότε της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αντώνη Κάντα τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα με 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

«Ο κ. Μπαρτζώκας επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κ. Σμπώκου. Αργότερα μάλιστα εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR (...) Περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει», είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην απολογία του.

«Οταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και υπεγράφη η σύμβαση, ρώτησα τον κύριο Μπαρτζώκα πόσο θα είναι αυτό το δώρο που μου είχε πει», έχει πει στην απολογία του o Α. Κάντας ο οποίος προσθέτει: «Μου απάντησε ότι δεν ξέρει ακόμη ακριβώς, γιατί έχει εκτός από εμένα και πιο ψηλά υποχρεώσεις.

Δεν μου προσδιόρισε ποιους, αλλά πιο ψηλά από εμένα ήταν ο κύριος Σμπώκος και ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο κύριος Μπαρτζώκας επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του κυρίου Σμπώκου». Απολογούμενος ενώπιον των ανακριτών, ο Αντώνης Κάντας ισχυρίστηκε δε ότι ο κ. Μπαρτζώκας εμφανιζόταν αργότερα και ως διεθνής σύμβουλος μιας εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR –M1.

H εισαγγελέας ωστόσο προτείνει να κηρυχθεί απαράδεκτη η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος των αδελφών Γιώργου και Πέτρου Χριστοδουλίδη, του Γιώργου Καμάρη, αλλά και του Γιάννη Σμπώκου για την μερικότερη πράξη του «ξεπλύματος» λόγω εκκρεμοδικίας. Μάλιστα, με την ίδια πρόταση ζητά την απόρριψη της αίτησης του Λάμπρου Μπαρτζώκα για άρση του περιοριστικού όρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα,.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη θα έχει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news